trymek Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 NEC PA241W 24" IPS będzie miał 8ms GtG... Odnoszę wrażenie, że monitory LCD zamiast ewoluować, cofają się technologicznie do tyłu. Smużenie będzie zauważalnie wyższe od konkurencji o czym świadczą testy starszego 23 calowego brata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 NEC PA241W 24" IPS będzie miał 8ms GtG... Odnoszę wrażenie, że monitory LCD zamiast ewoluować, cofają się technologicznie do tyłu. Smużenie będzie zauważalnie wyższe od konkurencji o czym świadczą testy starszego 23 calowego brata.Czasy reakcji podawane przez producentów i tak nie mają z prawdą nic wspólnego, więc czy by napisali 20 ms czy 2 ms to na jedno by wyszło :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Chodzi mi o monitor NEC EA231WMi, który nawet mnie zainteresował, ale nie jasny był czas reakcji gdyż producent podawał rzeczywisty BtB 14ms. Wg tego co piszą na tftcentral monitor smuży bardziej od odpowiedników Della czy HP, które mają 6ms GtG, więc wynika z tego, ze te 14ms BtB może być tym samym co 8ms GtG... Edytowane 17 Lutego 2010 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
60Dogg Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 znalazłem taki monitor, który bym mógł mieć od dzisiaj http://www.komputronik.pl/index.php/produc...HDS_czarny.html opłaca się go brać? kosztuje 700 zł, ma fullHD i DVI i czas reakcji 2 ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Kupuję niedługo PlayStation 3 dla syna i poszukuję monitora. Bedę wdzięczny o jakieś opinie - LG W2363V-WF. Jeśli macie jakieś inne propozycje do ceny w granicach 1000 zł, to będę wdzięczny. Poczytałem trochę ten temat, ale już zgłupiałem i nie wiem co kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) sluchajcie jestem w rozterce :) interesuja mnie dwa monitory http://www.proline.pl/sklep.php?p=NEC+MS+LCD24WMCX lub LCD Benq 24'' FullHD G2420HDB ewentualnie z koncowka L, lub BenQ V2410 ten pierwszy moglbym kupic uzywany roczny w granicach 700zl czyli drozej juz pierwszy benq i porownywalnie z koncowka "L" monitor w tej chwili glownie bedzie sluzyl do filmow, w niedlugim czasie byc moze rowniez do xboxa 360 ... bardzo prosze o porady na, ktory sie zdecydowac, bo sam juz nie wiem :/ Edytowane 10 Lutego 2010 przez shakur_45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 ja bym sie skłaniał do benq nie posiadam go osobiscie ale z tego co mozna wyczytac na sieci to ma bardzo pozytywne oceny widze ze rezydujesz w krk - http://allegro.pl/item907527494_promo_moni...fullhd_dvi.html gybym potrzebował i do tego miał miejsce na biurku nawet bym sie nie zastanawiał pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freddy10 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Mimo że nowy monitor kupiłem już 3 tygodnie temu to jeszcze nic nie napisałem, ale naprawdę ciężko charuję i czas leci tak szybko jak nigdy. Cały czas miałem nadzieję że zrobię lepsze fotki, ale jakoś wciąż nie mam czasu, więc już trudno, zapodam chociaż te co mam, i napiszę moje wrażenia, a są ona jaknajbardziej pozytywne. Aż dziwne że taki duży monitor w tak atrakcyjnej cenie jest tak solidny i dobrej jakości. W robocie mam porównanie do innych lcdków, tn i inne, np mva ale naprawdę nie widzę sensu dopłacać tyś zł za lepsze kąty. plusy: -żywe i ostre kolory -dobry kontrast i jasność, nie wali po oczach! -cichość -brak bad pixeli (3 tygodnie już na nim jadę) -waży prawie 9kg, przez co jest solidny, mechanizm podnoszenia nie skrzypi -dosłownie zero smużenia, szybki czas reakcji -jak dla mnie to ładne klasyczne wzornictwo, obudowa czarny mat, dioda jest duża ale nie razi -w zestawie jest też kabel DVI Naprawdę nie mogę znaleść żadnych minusów, no może same nóżki są wiotkie ale jest na nich naklejka ostrzegająca żeby nie podnosić za nie tylko za tylny korpus który jest masywny. Poniżej pare fotek, sorki za jakość, nie wiem czemu robiłem je bez flasha, a później następnych fotek już nie miałem czasu robić. Może jak jeszcze zrobie to zarzucę na forum. Ten obraz z lapka jest w węższy bo lapek ma mniejszą rozdziałkę 1366x1080, a monitor 1920x1080. IIYAMA 27" LCD Prolite B2712HDS-B1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) nareszcie robi sie interesujaco! pojawia sie w koncu cos ciekawego w wiekszej rozmiarowce. 1. wspomniany DELL 27" U2711 - w cenie jedyne 3300pln na allegro - w cenie Ł1000 na dell co.uk 2. oraz mile info z TFT central. (chyba nikt nie wspominal?) "we have a few new details about other models forthcoming in the IPS-based PA series of screens from NEC. We don't have full details yet, but we'll give you what we can! Each of the PA range will feature a 12-bit LUT and 3D LUT for "amazing colour emulation control" and a new 10-bit IPS panel technology (touted as p-IPS which NEC says stands for "Performance IPS") as well! They will also come with DisplayPort connectivity These will come in sizes of 23", 27" and 30" as follows: PA231W - 23"WS featuring an e-IPS panel, 1980 x 1080 resolution, 320 cd/m2 brightness, 1000:1 contrast ratio, 150mm height adjustable stand and 75% AdobeRGB coverage. PA271W - 27"WS featuring a p-IPS panel, 2560 x 1440 resolution, 320 cd/m2 brightness, 1000:1 contrast ratio, 150mm height adjustable stand and 98% AdobeRGB coverage. PA301W - 30"WS featuring a p-IPS panel, 2560 x 1600 resolution, 320 cd/m2 brightness, 1000:1 contrast ratio, 150mm height adjustable stand and 98% AdobeRGB coverage." // EDIT : wykasowalem wczesniejsze gdybania, ze to moze bedzie seria ponizej premium UXI (seria "90") czyli w fajnych cenach. po 15min googlania... tak wiec PA to zastepstwo seri "90" czyli ceny beda wysokie. szkoda. Edytowane 15 Lutego 2010 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) tak wiec PA to zastepstwo seri "90" czyli ceny beda wysokie. szkoda.Czy ja wiem czy takie wysokie ... profesjonalny NEC PA241W (odpowiednik EIZO SX2462W ... a jeśli będzie programowalna LUT to EIZO CG243W) ma kosztować jakoś w okolicach amatorskiego EIZO S2433W. Edytowane 16 Lutego 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Trzeba liczyć na ceny trochę wyższe niż obecne WUXi. Ale ja tam i tak wolę Eizo. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Czy ja wiem czy takie wysokie ... profesjonalny NEC PA241W (odpowiednik EIZO SX2462W ... a jeśli będzie programowalna LUT to EIZO CG243W) ma kosztować jakoś w okolicach amatorskiego EIZO S2433W.drogie jesli nie wiedzialo sie ze to nastepcy klasy wyzszej t.j "90". nie sledzilem ostatnio news'ow i przez chwile (fakt ze nie wczytujac sie jeszcze) mialem WIELKA nadzieje ze ten PA271W to cos w stylu troche lepszego EA231WMi = ponoc tanszy format 16:9, IPS + troche bajerow premium, ale w atrakcyjnej cenie = ze 27" (chocby i 16:9) bedzie w cenie 24" 16:10 S2433W... wg mnie rynek potrzebuje rozmiaru 27" w klasie jakosci i cenie (lub niewiele ponad) 24" EIZO "S". czegos takiego nadal nie ma... a juz wg mnie czas najwyzszy. ps. : fakt ze jak sie wczytac to bajerow troche dodali w tych "PA" nawet wobec "90" : 10bit panel, 12bit LUT, 3D LUT, funkcja PIP, DisplayPort, itp i ze bedzie to mimo wszystko ciekawa oferta. ps.2 : teraz wiec niech NEC zrobi jeszcze 27" klasy EA23WMi, nawet i 16:9 i bedzie git. ;) Trzeba liczyć na ceny trochę wyższe niż obecne WUXi. Ale ja tam i tak wolę Eizo. :razz:tak, z tego co widze beda drozsze. ___KLIK___ *cokolwiek znaczy w tym pdf cena ASP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Szkoda że PA231W ma wąski gamut - dla mnie ten monitor to przekreśla. Zobaczymy po ile u nas będzie chodził PA241W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Szkoda że PA231W ma wąski gamut - dla mnie ten monitor to przekreśla. Zobaczymy po ile u nas będzie chodził PA241W. No ale masz SX2262, wypaśny monitorek i plamka akurat dla Ciebie. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Chodzi mi o monitor NEC EA231WMi, który nawet mnie zainteresował, ale nie jasny był czas reakcji gdyż producent podawał rzeczywisty BtB 14ms. Wg tego co piszą na tftcentral monitor smuży bardziej od odpowiedników Della czy HP, które mają 6ms GtG, więc wynika z tego, ze te 14ms BtB możebyc tym samym co 8ms GtG... posiadam tego Neca i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony po przeczytaniu masy testow, obszernego tematu na hardforum zdecydowalem sie i nie zaluje mialem samsunga na S-pva 17 (173p+) monitor do pracy jak dla mnie genialny, kolory sa kolorami, przejscia sa przejsciami, mozna go fajnie ustawic filmy pieknie, jak na pva, widac odcienie a nie tylko kolory gry, najnowsze call of duty i need for speed bo tylko to mam jak dla mnie rewelacja, zadnego smuzenia itd nie widze wszedzie gdzie sie da juz teraz podaja ze te 14Ms to BtB a nie GtG i to widac i czuc input lag jest naprawde niski, jestem bardzo zadowolony, z reszta widac bylo w sklepie ile sie tych monitorow (pomimo ceny) sprzedaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 NEC PA241W 24" IPS będzie miał 8ms GtG... Odnoszę wrażenie, że monitory LCD zamiast ewoluować, cofają się technologicznie do tyłu. Smużenie będzie zauważalnie wyższe od konkurencji o czym świadczą testy starszego 23 calowego brata. W sumie smutna prawda jak kupowalem swoj to do wyboru bylo 5-6 swietnych modeli MVA/PVA/IPS 1920x1200 z minimalnymi problemami. Teraz modele sa ze trzy na krzyz (liczac te wystarczajaco szybkie do gier) i jeszcze jak nie zafarb to inne atrakcje oferuja. Jak patrze na to co jest teraz na rynku to nie widze nic co by bylo zauwazalnie lepsze od mojego. Czy Dell U2410 można teraz w miarę spokojnie brac pod kątem grania na PC i X360 ? Czy on ma jakieś ukryte fuj (bo czytałem coś o wgrywaniu firmware ?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 W sumie smutna prawda jak kupowalem swoj to do wyboru bylo 5-6 swietnych modeli MVA/PVA/IPS 1920x1200 z minimalnymi problemami. Teraz modele sa ze trzy na krzyz (liczac te wystarczajaco szybkie do gier) i jeszcze jak nie zafarb to inne atrakcje oferuja. Jak patrze na to co jest teraz na rynku to nie widze nic co by bylo zauwazalnie lepsze od mojego. Czy Dell U2410 można teraz w miarę spokojnie brac pod kątem grania na PC i X360 ? Czy on ma jakieś ukryte fuj (bo czytałem coś o wgrywaniu firmware ?) Zlituj się. Na monitorach tamtych lat też były zafarby, niższy kontrast itd. itp. Tak więc na sytuację na rynku patrzysz przez jakieś "dziwne okulary". Jedynie co można zarzucić to powolny postęp (np. brak modeli 120 Hz, bo zabawek na TN i EIZO CG232W nie liczę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) Panowie na dniach zamierzam zakupić 24 cale na matrycy IPS i mam tylko 2 kandydatów dobrze znanych na forum: HP LP2475W Dell U2410 Monitor ma służyć do normalnego użytkowania w domu czyli gry/net/filmy. Jak to jest z tymi wypalonymi pikselami. Ktoś trafił na jakiś z tych monitorów i ma uszkodzone piksele? Cena można mówić identyczna i tu moje pytanie który z nich wybrać?? Wiem oba są naprawdę dobre ale jednak nie chciałbym wyłożyć 2k a potem żałować. Za Dellem przemawia dla mnie gwarancja a za HP ta nowa rewizja wypuszczona po listopadzie 2009 która ma szybszą matrycę. dlatego proszę o pomoc w wyborze i gdzie najlepiej kupić któryś z w/w monitorów. Edytowane 28 Lutego 2010 przez Borys-Tech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Mam 2szt LP2475W. Jeden ma ponad rok, drugi kilka dni. Oba w100% sprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Sprzęt kupiony w okolicach września 2008r. 5 pikseli walniętych, lekki zafarb. Kupuj przez neta, jak zdarzy Ci się sztuka z pikselem lub innym syfem, to odeślesz ( 10 dni na zwrot ). BTW, @Lancer nie odpisałeś mi w tym wątku. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) Wiem, sorki. Straszny leń ze mnie i jeszcze się za to nie zabrałem o czym pisałeś ;) Tu coś jest o gwarancji na wadliwe pixele w monitach HP wyprodukowanych po maju 2009: http://bizsupport2.austin.hp.com/bc/docs/s...3/c01634493.pdf Edytowane 28 Lutego 2010 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Panowie to którego wybrać bo nie odpowiedzieliście na moje pytanie?? HP LP2475W Dell U2410 Proszę o jakąś radę bo na dniach chcę zamawiać. W jakim sklepie najlepiej zamówić?? Agito, Morele, Neo24?? Odnośnie HP, można jakoś na pudełku sprawdzić datę produkcji monitora?? Bo chciałbym wersję poprawiona czyli tą po listopadzie 2009. Dzwoniłem do Agito, Morele, Neo24 i wszędzie mi mówią że nie mają informacji o dacie produkcji. Monitory pochodzą z bieżącej dystrybucji HP. Jedyną ofertą jaką znalazłem to na allegro R-PC (RESET-PC): http://allegro.pl/item927903916_hp_lp2475w_s_ips_1920x1200_5ms_hdmi_dvi_pivot.html Ma ktoś jakieś doświadczenie z tą firmą?? Edytowane 1 Marca 2010 przez Borys-Tech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Borys. Co lepsze, czy HP czy Dell to ci nie napiszę, bo nie mam porównania. Natomiast ja swojego drugiego LP2475W zamawiałem właśnie w Resecie (błyskawiczna wysyłka). Data produkcji: styczeń 2010, a więc świeżynka. Czy data produkcji jest na pudełku - nie wiem i raczej nie sprawdzę, bo pudła mam już pochowane. Ale na pudle jest informacja o rewizji, a to już pozwala ocenić co jest w środku. Edytowane 1 Marca 2010 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 @Borys-Tech oba modele to samo, na tej samej matrycy. Dell ciutkę lepiej ustawiony już w fabryce, gorszy kontrast/czerń, reszta mniej więcej taka sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Ktoś się może podzielić ustawieniami dla Dell U2410? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiu Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Właśnie widziałem reklamę Media Markt w której to zobaczyłem monitor Samsung F2380 za 899 PLN. Dla nie wtajemniczonych : full HD , 23 cale , matryca c PVA Recenzja - Samsung SyncMaster F2380 - PVA wkracza do walki z TN - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny Monitor LCD Samsung SyncMaster F2380 - porównanie cen w sklepach internetowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) tysiu monitor dobrze znany na forum i nie wart pieniędzy które kosztuje. poca też mam ten monitorek i jak narazie nie bawiłem się za bardzo w ustawienia bo nie wiem co do czego służy. Mam ustawione preset na multimedia i kontrast/jasność 50/20. Snow podawał mi swoje ustawienia dla trybu srgb ale nie pamiętam ich musiałbyś go zapytać. Jak wejść do menu serwisowego w Dellu U2410 bo chciałbym sprawdzić wersję oprogramowania?? Edytowane 10 Marca 2010 przez Borys-Tech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manaen Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Iiyama ProLite B2712HDS - DigitalVersus Na tej stronie monitor jest dość dobrze oceniony. Minusem jest to, że Iiyama nie ma czipu odpowiedzialnego za korekcję video. Żeby uzyskać bardzo dobry obraz z filmów, trzeba zaopatrzyć się w bardzo dobry odtwarzacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Iiyama ProLite B2712HDS - DigitalVersus Na tej stronie monitor jest dość dobrze oceniony. Minusem jest to, że Iiyama nie ma czipu odpowiedzialnego za korekcję video. Żeby uzyskać bardzo dobry obraz z filmów, trzeba zaopatrzyć się w bardzo dobry odtwarzacz. Monitor TN i 27" ... jak dla mnie dno ... nie ważne jak go obsmarują na DigitalVersus ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 jak wspomniał Kyle, właściwie 27" to tylko ips, ale wracając do tematu przymierzam się do zmiany mojego lenovo na coś większego 24-26" co polecacie w cenie do 2500zł oczywiście pva lub ips Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...