sorest Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 1. NEC 2490WUXI2 dawniej był raczej dobrze ceniony. teraz, czasy mamy inne, puścili lepszą serie PA stąd jest już 'słabszy' wsród NECów ;) 2. znane wewnętrzne_FUJ_@Kyla : "wąski gamut" nie dla każdego jest minusem. dla mnie w/w NEC to ostatnie niedobitki "czegoś dobrego"=normalnego gamutu. może po trochu z lenistwa, nie muszę bawić się w profile_wszędzie_wszędzie. a ewentualne korzysci "niuansow" w tonach nie są mi kompletnie potrzebne. jak widać wiec moje wewnętrzne_fuj jest do szeroko_gamutowych. lecz teraz już pewnie wszystko co dobre "z szerokim" będzie, wiec trudno się mówi, nie zmienię mojego aż padnie;) ale jest i taniej ten NEC: NEC MultiSync 2490WUXI2 24" IPS - Monitory i projektory / Profesjonalne monitory LCD / Monitory 24' WideScreen - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku Monitor LCD Nec 2490WUXi2 - Ceneo.pl ps.1. : "znacznie lepsze" jest strasznie względne. -- ps2.jezu ale dawno tu nie pisalem. wypadłem całkiem z obiegu informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Fakt, że nie sprecyzowałem, po części bo nie jestem wyjadaczem technologicznym. Chodziło o to by monitorek był na S-IPS, czas reakcji najlepiej poniżej 8ms (GTG), kontrast i nasycenie barw lepsze od Della U2410. :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 digitalversus Btw lcd iiyamy 2712 zdaje sie na ledach nie jest a ciagnie raptem 40w max Temat w ogóle jakby leży :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Bo w monitorach, w przeciwieństwie do TV, od kilku lat jest zastój, nie wdać jakiegoś znaczącego postępu, szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 2490 WUXI2 akurat był od zawsze średnio ceniony, taki nieudany następca wuxi ( bez dwójki ) ;) który to z kolei był bardzo przyzwoitym modelem. To chyba był pierwszy konkretny sprzęt 24" na ips z bajerami. Potem zaczął się wysyp monitorków na ips ( hpki, delle itd. ) no i w końcu eizo wzięło się za to. Aktualna seria PA to jeszcze parę półek wyżej jeśli chodzi o zawodowe wykorzystanie monitora. Niestety Nec ma dziwne pomysły regulacji jasności w swoich monitorach graficznych. Tak samo w poprzedniej serii ( wuxi ), tak samo i w PA jest punkt ( dość wysoki ) do którego następuje regulacja świetlówkami. Poniżej tego punktu, zaczyna ciąć matrycą, co odbija się na kontraście/czerni. Mało kto stosuje takie rozwiązanie. Szkoda, bo monitor przez to traci uniwersalność. Eizo ma normalną regulację, łatwiej taki monitor użyć do rozrywki wieczorem przy lampce. @Sorest, do CAD to ips nie użyjesz. ;) Na pewno nic powyżej 24", zaczynają wychodzić mankamenty kątów ips w czerni bez polaryzatora atw ( którego już nikt nie stosuje ). A seria PA ma świetną emulację do srgb, jak odpaliłem u siebie to w szoku byłem jak ładnie oddaje kolorki. Prawie identycznie jak w ev2333. Malina i orzeszki. :D @Corso, wszystko w przedziale do 3k zł świeci mniej więcej podobnie, a i możliwości regulacji są ograniczone. Kontrast podobny, nowe monitory mają trochę lepszy, ale mowa tutaj o 23" w formacie 16:9, czyli krok w tył. Jak potrzebne wierniejsze oddanie kolorów, to sugerowane wyżej modele. Jeśli nie potrzebne, to w sumie bez większego znaczenia. Nasycenie barw to co masz na myśli? Oczojebność czy poprawność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja generalnie pracuję w Cadzie, w 3D oraz czasami w Photoshopie i Illustratorze. W tych ostatnich przydałoby się dobre wyświetlanie RGB oraz odwzorowanie Pantonów. Z drugiej strony oglądam często wieczorami filmy oraz pogram w gierki. ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja generalnie pracuję w Cadzie, w 3D oraz czasami w Photoshopie i Illustratorze. W tych ostatnich przydałoby się dobre wyświetlanie RGB oraz odwzorowanie Pantonów. Widzę że barwy z Pantone wystają dosyć mocno poza sRGB (na fotce nazwany "monitor"). Jak chcesz je dobrze wyświetlić, to lepszy byłby model monitora z przestrzenią ~aRGB. Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 24' HP LP2480ZX DREAMCOLOR LED RGB - 1 MLD KOLORÓW (1568753560) - Aukcje internetowe Allegro Używany, ale lepszego chyba nie znajdziesz w cenie do 3k zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Od 2480 trzymałbym się z dala. Więcej z nim kłopotów niż korzyści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anastol Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Sam się zastanawiam nad kupnem albo HP'ka LP2475w albo Dell'a U2410. Od grania i pracy na TN'ce bolą mnie już gały. Monitor, oprócz nałogowego grania, będę wykorzystywał do pracy (ilustracje / animacja). Nie potrzebuję super precyzyjnego koloru, poruszam się tylko w RGB-ie. Z większości postów wynika, że po skalibrowaniu różnica między Dellem a HP'kiem jest minimalna. Przed sekundą znalazłem test Asus PA246Q. Czy to dobra alternatywa? [edit] Chyba zdecyduję się na U2410. W redcoonie stoi za 1800. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez Anastol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Redcoon ściąga sprzęty z całej Europy, nie ma gwarancji producenta, tylko poprzez sklep. Ogólnie to jakoś nie mam przekonania do tego typu sklepów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anastol Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) A tego to nie wiedziałem. No nic, dwie stówki różnicy ogromnej nie robią. Głowa mi już pęka od śledzenia testów. W zasadzie albo Dell i HP są na równi albo HP wyprzedza o głowę. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez Anastol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Tak jak było pisane, oba sprzęty są mniej więcej równe. Diametralnych różnic nie uświadczysz. Mi HP sprawdza się wyśmienicie. Zanim kupiłem tv do filmów, to namiętnie oglądałem na 2475w i było świetnie. Gierki też super, mimo przebicia dopalacza. IMO, 24" najbardziej optymalny rozmiar. Nie za wielki, ale też nie kurdupel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micro Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) LG E2770V - jezeli tylko potwierdzi sie ze jest na IPS to moze wreszcie wymienie mojego della 2209wa (tzn dodam do konfiguracji poziom+pivot :D). Narazie nie wyglada jednak na to, czytajac [H]ard forum... :( Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez Micro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Toms83, wiem że bumerang ze mnie i trochę truję pewnie. Narzekam ale jakoś żyję ze swoim Dellem, dogadujemy się w miarę.Ale powiedz, masz może jakąś poradę co zrobić z U2410 jeżeli mam dosyć jego jarzenia na minimalnej jasności? Oślepia mnie wieczorami dosłownie. Kalibracja może tu pomóc (jak wiele może to kosztować?), czy też po prostu go zmienić lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Jak regulator jasność dotarł do 0 ( a pewnie tak jest ), to zostaje ratowanie się regulatorem kontrast. Normalnie nie powinno się tego ruszać, bo ucina paletę barw, ale to jedyna czasem metoda na poradzenie sobie ze zbyt dużą jasnością. Sam tak na początku robiłem w HP 2475, bo na 0 był dla mnie jeszcze za jasny. Za jakiś czas, wraz z upływem godzin, świetlówki będą świecić coraz słabiej, to wtedy możesz kontrast przywrócić do wartości fabrycznych. Kalibracja nic nie pomoże na jasność, zrobi to samo, czyli utnie paletę barw, kontrast. Tyle że zrobi to z mniejszą ilością ofiar śmiertelnych ( kolorków ). ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Aha, dzięki :) Mam go już rok więc myślę że ten "jakiś czas" dawno minął. A panel wciąż wali po oczach :D W każdym razie odpuszczam kalibrację skoro jest zbędna w tym wypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 No to widocznie monitor ma spoooooory zapas mocy albo baaaardzo tragiczny zakres regulacji. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 CCFL Versus LED: Is There A Downside To Going Green? : A Question Of Backlighting Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 No niestety nie jest to IPS. Panel ma oznaczenie LM270WF2 co wskazuje na panel TN. Na stronie amerykańskiej LG pisze, że to panel TBD. Potwierdza się to na wielu forach zagranicznych. Jeden nawet otrymał odpowiedź od LG na facebooku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 ogółem jest lipa, nie ma nic dużego w sensownej cenie...Można by popatrzeć za tv full hd w roli monitora, ale podejrzewam, że jasność by mi oczy zabiła. Plus większy sporo pobór prądu... Chyba pozostanie mi wspomniana iiyama 2712, mało prądu ciągnie,niski imput lag i dobrze ustawione fabrycznie kolory. Potrzebuje w końcu coś większego, oczy coraz słabsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abarai Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Witam, poszukuję monitora do zastosowań internet/filmy/gry ot takie moje typy: LG IPS236V-PN Dell U2311H Samsung 2333T BenQ EW2420 Wszystkie są na matrycach innych niż NT, i wszystkie mają zbliżone parametry, tak że sam już nie wiem :/. Skłaniam się najbardziej w stronę Della, lub LG, za samsungiem przemawia cena, ale pobiera najwięcej prądu. Jeśli znacie wady i zalety któregoś z monitorów proszę piszcie, chętnie wysłucham każdej opinii. Też chciałbym się dowiedzieć, który z nich byłby najlepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Jest Dell 2711, ale to ma 2560x1440 więc pewnie Cię nie interesuje. Niestety, ale 27" z 1920x1200 praktycznie już nie istnieje, a 1920x1080 jak już jest, to TN. Posucha straszna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Jedyna matryca 27" jaka jest na IPSie to ta od LG i mozna ja trafic w Dellu 2711, Apple Cinema Display, nowych Hazro, jakis Necu itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 ja sie zastanawiam nad Eizo Foris FS2331 samsungiem f2380 Dell U2311H czy Benq bl2400PT czy cos innego gry/filmy/obrobka zdjec w cenie tak do 1500 zl?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnderVk Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Mam taki problem, mam nadzieję, że wybrałem dobry dział. Otóż mam monitor Acer GN245 i GTXa 580. Wszystko działa pięknie, gdy idzie przez kabel HDMI, ale na DVI nie wyświetla mi obrazu(sytuacja ma miejsce dopiero po instalacji sterowników Nvidia, wcześniej DVI działał). Jednak gdy uruchamiam komputer, mam czarny ekran tam, gdzie powinienem wpisywać hasło(Windows 7 64) i muszę przechodzić z DVI na HDMI by coś widzieć. Jednak gdy z powrotem przejdę na DVI gdy system już działa, to wyświetla mi sam pulpit bez ikonek i paska startu. Wie ktoś czym to jest spowodowane? Zależy mi na tym DVI, bo tylko tam mogę ustawić 120hz. Prosiłbym o pomoc jeśli ktoś wie jak to rozwiązać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Do 120 Hz przy wysokiej rozdzielczości potrzeba dual link DVI ... masz kabel dual link? (wygląda podobnie, tylko ma więcej linii od single link) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnderVk Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Tak, mam duala. W opcjach mogę ustawić 120 hz, problem polega na tym, że gdy każę monitorowi odtwarzać przed DVI to nie ma obrazu. A na HDMI wszystko ładnie. Jak pisałem, przed instalacją sterowników obraz był przed DVI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shXh Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Mam taki problem, mam nadzieję, że wybrałem dobry dział. Otóż mam monitor Acer GN245 i GTXa 580. Wszystko działa pięknie, gdy idzie przez kabel HDMI, ale na DVI nie wyświetla mi obrazu(sytuacja ma miejsce dopiero po instalacji sterowników Nvidia, wcześniej DVI działał). Jednak gdy uruchamiam komputer, mam czarny ekran tam, gdzie powinienem wpisywać hasło(Windows 7 64) i muszę przechodzić z DVI na HDMI by coś widzieć. Jednak gdy z powrotem przejdę na DVI gdy system już działa, to wyświetla mi sam pulpit bez ikonek i paska startu. Tak, wiem. Masz ustawiony w sterownikach "rozszerzony pulpit" i Acer jakimś cudem sam się ustawił na drugi ekran pomocniczy. Skoro możesz poruszać myszką na Acerze (nawet jak nie ma ikon i paska startu) to wciśnij prawy przycisk myszy i udaj się do nvidia control panel. Tam ustawiasz POJEDYNCZY wyświetlacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Polski test Asusa PA246Q 24" Link II. Pomarzyć można, czyli polski test EIZO ColorEdge 303W Link Edytowane 20 Maja 2011 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...