Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

uwierz mi przy 75 napewno nie bedzie gorąca ,no chyba ze bez nawiewu.

Może nie gorąca, ale powinna być bardzo ciepła. Na athlonie przy 55 stopniach było czuć że działa. A tutaj nic.

Edytowane przez woj84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

super, że i ktoś kto ma DS3r pojawił się w dyskusji.... do tego też e2160 - brawo )

@dragonlore jak tam kręcenie idzie??? Napięcia mnożniki itp.???

dsr3 sie zgadza ale 2160 juz nie bo 2180,robie srednie oc 3ghz,wiecej mnie wlasciwie nie interesuje,a zanim zaczne wiecej to niech ktos mi powie bezpieczne tempy dla procka i v-core prosze.

co do mnoznika to zjechalem z 10 na 9 bo wydaje mi sie ze jest stabilniej a napiecia mam na auto z biosu jakies 1.390-jak sprawdzacie tempy w 3dmarkach lub grach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co wam powiem jesli chodzi o core temp 0.96 nie wierze w wskazania tego programu wszyscy pisza ze M0 ma tj 100 stopni a gdzie to niby jest napisane, jest jeden artykul gdzie ktos napisal ze jest 100 stopni ale intel nie podal specyfikacji ile ta temperatura wynosi druga sprawa watpie by przy odpowiedni zalozonym radiatorze i na standardowych ustawieniach mieć min 45 stopni po programowym obnizeniu mnoznika w idllu. Na e4300 u kumpla pokazuje w idllu 52 stopnie smiechu warte przeciez te procesory sa 65W a pentium 4 jest 100W i ma 40 stopni w idllu. Kolejny powod ze corre temp 0.96 sie myli to fakt, że nowa wersja core temp i nowa wersja HW monitor pokazuje temperatury niższe niz poprzednie wersje więc skoro w nowej wersji zrobili ze te temperatury sa nizsze to znaczy ze 0.96 pokazywala źle. Także były osoby ktore robiily testy ile wynosi tj i wychodzilo im kolo 85 stopni, do tego trzeba tez zauwazyc, ze trzeba patrzec na temperature procesora a nie rdzeni skoro procesor ma temperature 50 stopni to rdzenie watpie zeby mialy 80 stopni co sie niby dzieje z tymi 30 stopniami 10 stopni rozumiem ale nie 30, kazdy pamieta stare procesory athlony, pentium 4 itd tam nikt nie badal temperatury rdzenia tylko procesora i trzeba bylo uwazac zeby nie przekroczyc tych 60-70 stopni tak samo jest z core 2 duo trzeba patrzec na temperature z procka a nie z rdzeni bo tamta z rdzeni nic nie daje i o niczym nie mowi mamy nie przekraczac 71 stopni (dla m0) dla procesora nie dla rdzeni i tyl. Ja przy e2160 (M0) na 2.7Ghz pracuje na napieciu 1.2V i temperatura procesora nie przekracza 55 stopni zas rdzeni niby 80 (core temp 0.96) lub 65 (core temp 0.96.1) to kto mi powie jak sie rozprasza pozostale 30 stopni, roznica miedzy tcase a tj to gdzies 15 stopni nie 30. Niektorzy pisali ze maja po 95 stopni na rdzeniach wzgledem 0.96 czyli na p[rocesorze ile maja 70-80 stopni jestem ciekawy czy jest goracy?. A i jesze jedno zapuscice testowanie procka w ITAT zobaczycie jakie temperatury po 2 minutach bedziuecie miec w orthosie po 4 godzinach nie osiagam takiej temp jak w ITAT po 3 minutach. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko, 1.602V real (1.65V bios). Policzył także 16M ale zaraz później się wysypał.

Memki @600 5-5-5-15 2.3V, NB 1.55V reszta auto. Asus P5K.

Wynikiem się nie sugerujcie bo sys totalnie nieprzygotowany pod Pi, antywirus w tle itd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanie, troche banalne ale nie wiem o co chodzi z tym , poczytalem troche tematu ale nie widze o tym nic mianowicie chodzi mi o PCI Frequency...co to daje i jakies sa granice bezpieczenstwa. Podnioslem o 5 MHz do OC i zaczal mi sie wkoncu odpalac monitor bo wczesniej jak probowalme krecic to sie nie odpalal wogole....teraz trzymam mojego E2160 na 9x333 dalem mu 1.5V i narazie spoko...mozna by go jeszcze mocniej krecic ?? jakie sa bezpieczne max napiecia ?? i czy lepiej kreicc tak zeby pamiec byla na nominalnym taktowaniu (800) czy odpuscic to ??a i jescze jedno czemu CPU Z pokazuje raz mnoznik 6 a raz 9, 6 pokazuje wowczas gdy obciazenie jest wielkosci ruchow kursorem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanie, troche banalne ale nie wiem o co chodzi z tym , poczytalem troche tematu ale nie widze o tym nic mianowicie chodzi mi o PCI Frequency...co to daje i jakies sa granice bezpieczenstwa. Podnioslem o 5 MHz do OC i zaczal mi sie wkoncu odpalac monitor bo wczesniej jak probowalme krecic to sie nie odpalal wogole....teraz trzymam mojego E2160 na 9x333 dalem mu 1.5V i narazie spoko...mozna by go jeszcze mocniej krecic ?? jakie sa bezpieczne max napiecia ?? i czy lepiej kreicc tak zeby pamiec byla na nominalnym taktowaniu (800) czy odpuscic to ??a i jescze jedno czemu CPU Z pokazuje raz mnoznik 6 a raz 9, 6 pokazuje wowczas gdy obciazenie jest wielkosci ruchow kursorem ;)

Im bardziej w górę i dalej od 100 MHz, masz większe szanse na uszkodzenie podzespołów jak sama nazwa wskazuje - PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też uderzę z pytaniem :)

Pacjent : E1260 (Vid: 1.2125), podkręcany celem pracy na uzyskanej częstotliwości po wsze czasy. Po zakupie podkręciłem go na Vdef na 7x400 i tak chodził przez ponad 2 miechy (ale stabilności Orthosem nie testowałem - no może 30 minut). Ostatnio jednak zaczęły mi się gierki wysypywać. No to zaczynam testować. W okolicach wywałek innych aplikacji Orthos przeżywa średnio 2-3 minuty. Natomiast na tych samych ustawieniach w inny dzień wywalił się po 2 godzinach. Ale, że niestabilność zaczęła się powtarzać, to zmuszony byłem dokonać zmian. Ustawiłem na 8x350 co daje taką samą częstotliwość i po testach Orthosem (9h) wygląda to że konfiguracja jest stabilna.

Moje pytanie jest następujące. Co jest powodem niestabilności w tej samej częstotliwości i tym samym napięciu z wyższym FSB (7x400 kontra 8x350). Czy inni też tak mają? Czy procesor z wyższym FSB wymaga większego napięcia dla takiego samego zegara?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w apollo Wroclaw wiecej kur... nie biore. Pierwszy E2160 VID 1,325V i robil 3,15Ghz na 1,55V, bo wiecej juz sie wywalal. Teraz wzialem nastepnego, tez M0 i... VID 1,325V i 3,15Ghz na 1,55V. Szkoda gadac, praktycznie jak bym tego samego proca wlozyl, nawet tempy prawie identyczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam i sie szczerze mowiac sie dziwie... ludziska te procki sa po 200zl robia srednio 80-100% oc... za taka kase raczej nie ma co narzekac ;p

do wiekszych wyczynow to raczej nowe na 45nm trzeba juz brac tam srednio 4Ghz to nie wyczyn a ceny tez juz zaczynaja byc przystepne ;p

PS. w wiekszosci wypadkow po sygnaturkach wiadac ze 90% w tym topicu ma grafe typu 8600GT plus oc.... nie ma sie co oszukiwac 3Ghz dla takiej grafy to i tak wystarczajaco wiec wiekszego sensu oc raczej brak to takie moje spostrzerzenie ;p

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość eciepecie

Ładny wyniczek jeśli chodzi o MHZ a co do SPI to gdziesik czytałem że w trybie awaryjnym liczy szybciej bo nie ma tylu procesów w tle i wodotrysków. Trzeba to będzie obadać jutro (dziś :wink: )

proponuję zrobić sys'a do spi+tłiki :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im bardziej w górę i dalej od 100 MHz, masz większe szanse na uszkodzenie podzespołów jak sama nazwa wskazuje - PCI

no tak domyslam sie ze mozna uszkodzic podzespoly dlatego dalem tylko 5 mhz co pozwolilo mi 3ghz na procu wykrecic bo w przeciwnym wypadku jak nie dawalem to wogole monitor sie nie odpalal tak jakby grafa wlasnie nie pracowala i myslalem sobie czy jak bym dal wicej naprzyklad o kolejne 5mhz albo o 3 cyz cos kolo tego to udalo by sie cos jescze z niego wycisnac ?? i jak tak to czym to grozi przy podniesienio o np. 10 mgz na pci ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u amd lepiej miec krotsze czasy dostepu przy standardtowaj predkosci pamieci zas u intela lepiej pamieci zylowac gdyz to daje lepszy efekt... co do zmiany mnoznika to normalne jesli masz wlaczona w biosie funkcje oszczedzania "energii".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cerber15....

ten skaczący mnożnik to funkcja EIST, do oszczędzania energii!!!

Jest załączona w biosie i jak komp jest nie obciążony to zniża mnożnik a jak mu dowalisz to leci pełną parą!!!

ja pytam co lepsze dla e2160:

1. 8x375 = 3GHz v1.3875

2. 9x333 = 3GHz v1.4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w apollo Wroclaw wiecej kur... nie biore. Pierwszy E2160 VID 1,325V i robil 3,15Ghz na 1,55V, bo wiecej juz sie wywalal. Teraz wzialem nastepnego, tez M0 i... VID 1,325V i 3,15Ghz na 1,55V. Szkoda gadac, praktycznie jak bym tego samego proca wlozyl, nawet tempy prawie identyczne...

Jest na to rada :P

3,25Ghz @ 1,4375v

Screen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cerber15....

ten skaczący mnożnik to funkcja EIST, do oszczędzania energii!!!

Jest załączona w biosie i jak komp jest nie obciążony to zniża mnożnik a jak mu dowalisz to leci pełną parą!!!

ja pytam co lepsze dla e2160:

1. 8x375 = 3GHz v1.3875

2. 9x333 = 3GHz v1.4000

z paru moich testow wynika ze lepsza opcja pierwsza ;p u mnie tak samo ... pamieci na intelu lepiej chodza przy wyzszych "fsb" ;p

pozatym jak sam napisales na mnozniku 8 mozesz jechac na nizszym napieciu wiec samo przez sie wychodzi na opcje 1 ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meilbox

thx, też na chłopski rozum tochyba lepiej, że napięcie niższe, no może tylko wysokie FSB dla niektórych może być uważane za mniej bezpieczne. Tak kusiło mnie do mnożnika 9x ze względu na... oszczędności ;)

Można często przy kręconym procku kozystać z funkcji EIST co wydaje mi sie dość fajną zaletą... niestety działa tylko z oryginalnym mnożnikiem!!!

Pamieci masz na 900MHz czyli przy tym FSB to tylko dodałeś power'a do 2,1v i chyba mnoznik pamięci

a tak chciałem mieć fajnego proca i zrobić na nim tla zabawy ze 3.5 GHz - niestety cieszyć się trzeba, że i 3GHz robi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi