Skocz do zawartości
JejoX

Mobo Pod Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

Musze kupic jakąs płyte pod ten socket do mojego starego kompa.Co polecacie?Wybór jest dość duzy na allegro a ja sie zbytnio nie znam na tej platformie.Nie będzie nic podkręcane-byle by działała jak najdłużej.Wczesniej pracowalem na:

http://www.allegro.pl/item173820008_k7vta3...a_igla_bcm.html

i sprawował sie bardzo dobrze pomimo że to ECS.

Konfiguracja kompa:

Athlon 1.4 Thunderbird

GeForce2Ti

WD80Jb ATA

Sound blaster Live 5.1

256 DDR

Z racji tego że komputer jest stary chce kupic cos taniego. :rolleyes:

To może dopisze ze nie chce wydac wiecej niz 100zł i nie szukam wydajnosci tylko stabilnosci.Komputer bedzie wykorzystywany do worda i internetu-czasem jakas gra.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem kilka płyt pod soc A, min. abita,ecs i solteka. Ale najlepsza była ostatnia - asus a7n8x-xe. Płytka stabilna jak skała, procek athlon 1,7+ leciał na 166(333), zero problemu z pamięciami czy innymi komponentami.

Jeżeli chodzi o oc to weź wersję deluxe, bo wer xe jest bardzo okrojona pod tym względem. Ale jeżeli chodzi Ci tylko o stabilną płytkę to spokojnie ten asus -xe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem kilka płyt pod soc A, min. abita,ecs i solteka. Ale najlepsza była ostatnia - asus a7n8x-xe. Płytka stabilna jak skała, procek athlon 1,7+ leciał na 166(333), zero problemu z pamięciami czy innymi komponentami.

Jeżeli chodzi o oc to weź wersję deluxe, bo wer xe jest bardzo okrojona pod tym względem. Ale jeżeli chodzi Ci tylko o stabilną płytkę to spokojnie ten asus -xe

Tylko że one kosztuja zdrowo ponad 150zł.

Co powiecie na tą:

http://www.allegro.pl/item172384559_asus_a7v8x_x.html

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój epox to to czego szukasz. ;-) ceny na allegro od 90zł. Polecam gorąco. Mam od 3 lat i nigdy mnie nie zawiodła. (No może wtedy kiedy ustawiłem FSB=220, kiedy wszyscy pisali, że 215 to absolutne maksimum. ;-) Płyta nie wstała. Tak poza tym jest świetna i kocham ją.

PS. Inne epoxy na sA są równie dobre, albo jeszcze lepsze. jeśli bardzo zależy Ci na cenie znajdź jakiegoś na via kt266a. Też będzie ok, a może zejdziesz do 60zł.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym radził poszukac jakiegoś epoxa z serii 8rda, bardzo stabilne i wydajne, oc też świetne. Ceny na allegro mogą odstraszac ale moze uda sie kupic taniej

No nie bardzo da sie wychaczyc taniej :-| Chyba ze jakas okazja.

Hmm z tych proponowanych przez Ciebie MoBo to znam tylko tego Solteka :D I muszę powiedzieć, że jest bdb :D Może nie taki wydajny jak nForce2, ale co do stabilności to nie miałem żadnych zastrzeżeń ;)

No własnie czytalem o nim i jest ponoc bdb.Jak myslicie, czy 90zł za niego to duzo?

z tych plyt najwydajniejsza bedzie k7s8x na sis'ie (i chyba jedna z tanczych ;) )

Własnie widze topic o nim jest i czasami sprawia kłopoty ale ogólnie tez jest bdb.Cena kusząca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żeby depełnic ziarnka goryczy związanego z wyborem to po przeczytaniu tesu na benchmarku-wynika ze MSI KT6 Delta-FIS2R(KT600) jest niewiele mniej wydajniejsza od Asusa A7N8X(nForce2).

Sprowadziłem to do wyboru pomiędzy:

MSI KT6 Delta Series (KT600)

AsRock k7s8x (SiS746FX)

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUSy na VIA KT400/600/880 szczerze odradzam (bardzo problemowe płyty, problemy z kompatybilnością pamięci). Tylko dla fanów marki :D.

Solteki, jeśli tylko sprawne, to możesz brać w ciemno - to chyba jedne z najbardziej bezproblemowych konstrukcji na sA - zwłaszcza te na VIA (tym na NForce2 potrafiły czasem kondziołki spuchnąć, podobnie jak Epoxom 8RDA).

ECS hmm - ten na KT600 był nawet fajny (miałem go przez parę dni).

Edit:

MSI KT6 Delta - bardzo fajna płyta - polecam!

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A umiesz czytac ?

Athlon Thunderbird 1.4 GHZ ( 0.13u 1.75V ) ja to ledwo do 1500 dokreciłem a srednia tempa to 60C ( to był najbardziej goracy procesor AMD )

Kup gigabyte GA-7VA na KT 333 lub 400. Lub Epoxa jak radzi ci Sysak ( ano ja tez miałem ale 8KRA2I )

Gigus wygrywał z innymi płytami w tym z Abitem oczywiscie płyty były oparte na KT333/400 tylko teraz linku znalezć nie moge..

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A umiesz czytac ?

Athlon Thunderbird 1.4 GHZ ( 0.13u 1.75V ) ja to ledwo do 1500 dokreciłem a srednia tempa to 60C ( to był najbardziej goracy procesor AMD )

Kup gigabyte GA-7VA na KT 333 lub 400. Lub Epoxa jak radzi ci Sysak ( ano ja tez miałem ale 8KRA2I )

Gigus wygrywał z innymi płytami w tym z Abitem oczywiscie płyty były oparte na KT333/400 tylko teraz linku znalezć nie moge..

Hehe Kwazor-to ja tu mam dylemata a nie TomCat :wink: A co do piorunującego ptaszka :lol2: to faktem jest że grzeje sie masakrycznie i o/c mu jest obce.

Gigabyte??hmm...poszukamy...poszukamy

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam traktuje gigabyte jak wampiry. Czyt. boje sie do nich w ogóle podchodzić, a jak już to tylko z krzyżykiem i wodą święconą. ;-)

Brałbym MSI.

Edit.

Albo Epoxa ofkooz. ;-)

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI KT6 Delta-SR-czyli najubozsza wersja za 100zł-oplaca sie?dajcie znac szybko.

Nie, bo... to msi a pod soc a wypiscile straszne plyty, wiele problemow, m. in. z regulacja napiec, resetowaniem sie ustawien biosu, sam mialem kiedys wersje z nf2u nie polecam, kumple mial wlasnie na kt600 i tez masakra.

Za ta kase jest epox tez na kt600 - http://allegro.pl/item173244978_epox_8krai...00_sprawna.html , na tym sobie juz cos pokrecisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8KRAI nie obsługuje procesorów poniżej Athlona XP Palomino i Durona Applebred. Thunderbird może nie pójść. Duron Morgan nie działał na niej, wiem, bo miałem tą płytę i sprawdzałem (byłem z niej b. zadowolony). W instrukcji nawet jest o tym.

@JejoX

Jaką płytę kupiłeś? Tą MSI?

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prawda. Miałem durnia 800 na moim 8KRAI i śmigał jak marzenie. Były za to problemy kiedy używało się wraz z takimi strymi procesorami kart ATI. Kolega miał tą 800 w swojej 8KRA2I i gdy kupił Radeona 9200 miał zwiechy po kilku sekundach każdej gry. Po zmianie na Athlona 1700+ Palomino problem ustąpił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi