Skocz do zawartości
case

zasilacz FSP prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

ja niestety musze podciagnac 5V,12V i 3.3V wiec potrzebuje polozenia wszystkich srobkow :( a ten zasilacz jest tak napakowany, ze ciezko do srodka igle wsadzic, a co dopiero srobki znalezc;)

no więc tak:

ta śróbka co jest pod kablami (ustawiona pionowo) jest do 3.3v

ta z brzegu zasilacza jest od 5/12v

a ta na środku... w sumie nie wiem (ona jest pionowo)

heheh też miałem to zielone i przez to nie mogłem nimi kręcić.. musiałem na siłę i dopiero wtedy sie ruszyły :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie poddalem dokladniejszym ogledzinom zasilacz ktory kupilem od haszyda bo zdecydowanie za glosno dziala (nie reguluje obrotow wentylatora - jest chlodny a wentylacja idzie chyba pelna para) problem polega na tym ze juzprze obudowe widac ze uklad sterujacy nie ma tego czarnego termistora, widac za to ze ma wlutowaany scalak LM358N albo jakis tego rozmiaru (cztery pray nozek rowno od siebie odleglych, teraz to juz nie wiem czy nie kupilem BP w obudowie z GTP :( wentyator nie zmiania obrotow (albo ja gluchne na starosc) obojetne czy otworze czy zamkne bude :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie poddalem dokladniejszym ogledzinom zasilacz ktory kupilem od haszyda bo zdecydowanie za glosno dziala (nie reguluje obrotow wentylatora - jest chlodny a wentylacja idzie chyba pelna para) problem polega na tym ze juzprze obudowe widac ze uklad sterujacy nie ma tego czarnego termistora, widac za to ze ma wlutowaany scalak LM358N albo jakis tego rozmiaru (cztery pray nozek rowno od siebie odleglych, teraz to juz nie wiem czy nie kupilem BP w obudowie z GTP :( wentyator nie zmiania obrotow (albo ja gluchne na starosc) obojetne czy otworze czy zamkne bude :/

Jak masz scalaka w sterowniku, to masz wersje dyskretną regulacji.

( FSP300-60BT) :!:

A termistor musi być - jest przykręony na dolutowanych przwodach - widać to na drugim zdjeciu. Niestety Fortron - już o tym pisłem - nie stara sie o zapewnienie powtarzalności parametrów układu chłodzenia.

Stąd jedni mają dobre obroty a inni nie. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dotarł do mnie od kolegi Haszyda mój Fortron FSP300-GTP :)) Cięki jak piorun, ale od razu widać że porządny. Wreszcie bede mógł znowu podkręcić mojego XP1700 na 2600+ bez obawy ze kolejny (3 poprzednie odeszły do krajny wiecznych łowów z hukiem i dymem) zasilacz wyzionie ducha :) Po pierwszych testach w firmowym serwisie widac od razu ze to to jest porządne a nie taki shit jak megabajt czy codegen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oks zalatwie sprawe z kolosami i zaliczeniami to bede kombinowal :) dzieki

W nawiązaniu do mojego poprzedniego postu i zarazem ułtwienia lokalizacji termistora NTC załączam poniżej zdjęcie regulatora w wersji ciągłej. Oczywiście ta płytka jest przykręcona "do góry nogami" do radiatora z diodami Schottky'ego. Na płytce widać napis FAN SPEED CONTROL

Dołączona grafika

Rezystor 2,2khom należy włączyć w szereg z jedną z nóżek tego "czarnego" elementu ( to jest właśnie termistor NTC o warości 10khom) - w pobliżu główki zapałki.

[/img]

I jeszcze sterownik dyskretny, konkretnie od wersji FSP300-60BT.

Dołączona grafika

Rezystor FR18 jest zwierany poprzez tranzystor FQ2 ( w prawym górnym rogu płytki) - następuje przełączanie napięcia zasilającego wentylator z 5V na 12V i odwrotnie.

Scalaczek to podwójny wzmacniacz operacyjny LM358N pracujący jako komparator.

To jak zrobic w tym drugim od BT zeby szybciej sie wylaczalo to 12V, bo zdecydowanie ochladza ekstra a jeszcze wyje i za pozno sie przelacza na 5V jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oks zalatwie sprawe z kolosami i zaliczeniami to bede kombinowal :) dzieki

W nawiązaniu do mojego poprzedniego postu i zarazem ułtwienia lokalizacji termistora NTC załączam poniżej zdjęcie regulatora w wersji ciągłej. Oczywiście ta płytka jest przykręcona "do góry nogami" do radiatora z diodami Schottky'ego. Na płytce widać napis FAN SPEED CONTROL

Dołączona grafika

Rezystor 2,2khom należy włączyć w szereg z jedną z nóżek tego "czarnego" elementu ( to jest właśnie termistor NTC o warości 10khom) - w pobliżu główki zapałki.

[/img]

I jeszcze sterownik dyskretny, konkretnie od wersji FSP300-60BT.

Dołączona grafika

Rezystor FR18 jest zwierany poprzez tranzystor FQ2 ( w prawym górnym rogu płytki) - następuje przełączanie napięcia zasilającego wentylator z 5V na 12V i odwrotnie.

Scalaczek to podwójny wzmacniacz operacyjny LM358N pracujący jako komparator.

To jak zrobic w tym drugim od BT zeby szybciej sie wylaczalo to 12V, bo zdecydowanie ochladza ekstra a jeszcze wyje i za pozno sie przelacza na 5V jak dla mnie.

Najprościej to tak, jak proponowałem przy wersji ciągłej - wstawić szeregowo z termistorem NTC 10Khom rezystor o wartości 1khom do 2,7khom; wartość można dobrac eksperymentalnie - tak aby wentylator poźniej się przełaczał na +12V i szybciej wracał na +5V.

Ps. mam trochę kłopoptów aby uruchomić FTP, ale jutro - mam nadzieje -uda mi sie trochę fotek zapodać z FSP300-60BT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka za taka zwloke ale to powinno ja wnagrodzic...

Dołączona grafika

tu to samo ZNACZNIE wieksze

A oto naklejka opisujaca zasilacz

Dołączona grafika

Reszta fotek jest ponizej w 2 wersjach malej (pogladowej) :arrow: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

oraz DUZEJ (uwaga spory rozmiar i waga ) :) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgk5 super :) mowiles ze mozna latwo przerobic BT na GTP a tu widze ze BT ma 3.3 +5=180W a GT = 200W :(

Czy zasilka GTP jest silniejsza od BT? Mozna jakos wzmocnic BT aby tez tyle wytrzymywal? Poogladam sobie fotki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanie dotyczace nie zupelnie zasilacza ale pojawial sie tutaj motyw z mbm - problem polega na tym ze nie poakzuje mi stale napiec - porpostu w zaleznosci jak ustawie czas przerwania to mi skacza od 0 do poproawnych wrtosci - takie miganie doprowadza mnie do pasji :) jak ktos wie to prsze o wyyjasnienie tego zjawiska :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly problem. Kupil zasialcz FSP-300 PNA od Lewandowskiej i problem pojawia sie wtedy gdy chce wlaczyc kompa po dluzszej przerwie wtedy wszystkie wiatraki zaczynaja sie krecic ale komp zachowuje sie tak jakby nie dochodzil prad do napedow i nie chce sie uruchomic. Gdy mi sie to uda to na poczatku napiecie 5v mam ok 4,2 to samo z 12 ale one juz nie jest takie niskie. Pootem zaczyna rosnac do rownych 5. Tak sie zastanawiam czy moge to sam zrobic czy mam jej go odeslac. Prosilbym o szybka pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za fotki. jak wytrzezwieje do jutra to zajme sie regulacja napiecia :)

Co do samej regulacji - należy najpierw usunąć substancję zbezpieczającą potencjometr montażowy przez rozregulowaniem.

Próba krecenia "na siłę" może uszkodzić potencjometr, lub spowodować poźniej niestabilnośc napięć wyjściowych

Regulację można przeprowadzić "pod napięciem" - obczyt w biosie - od razu widać jaką wartość nastawiamy.

Peerki regulacyjne wystarczy przestawić o kąt około 10-15 stopni co odpowiada zmianom napięcia o około 0,1-0,20V.

Po zakończeniu regulacji należy ponownie zabezpieczyć peerek lakierem szybkoschnącym (np. od paznokci).

Regulację przeprowadzacie na własną odpowiedzailność :!: :!: :!: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze ja mam taki problem ze jak wyreguluje na 5V w biosie to po wlaczeniu kompa napiecie powili idzie w gore o jakies 0.5V Chyba mam cos zwalony ten zasilacz. Chyba ze ma ktos jakis pomysl jak to zrobic.Zgk masz moze nr gg wtedy bym sie ciebie poradzil Live. jakby co moj 3634964.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze ja mam taki problem ze jak wyreguluje na 5V w biosie to po wlaczeniu kompa napiecie powili idzie w gore o jakies 0.5V Chyba mam cos zwalony ten zasilacz. Chyba ze ma ktos jakis pomysl jak to zrobic.Zgk masz moze nr gg wtedy bym sie ciebie poradzil Live. jakby co moj 3634964.

Niestety, nie używam gg; jestem w miarę mojego wolnego czasu do dyspozycji na forum Tweeka.

Z góry wszystkich przepraszm - ale nie mam też możliwości i czasu aby odpowiedzieć na wszystkie pytania jakie chodzą na moją skrzynkę. (...)

A co do tego "narastania" napięcia +5V.

Spróbuj zweryfikować napięcie +5V voltomirzem, jak pomiar potwierdzi odczyt biosu to faktycznie coś jest nie tak z zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSP 300 lub 350 ??

Bo na allegro sa tylko 250 i 235.

A z moim zasilaczem VIP trza sie pozegnac. Napiecia stale ale chyba za male:

Dołączona grafika

Przy magistrali 166 wszystko chodzi dobrze. Jednak na 200 synchro juz sie wiesza. Nie wiem czy to po prostu plyta sie przegrzewa czy ten zasilacz slaby??

Na GF4 wszsytko chodzilo dobrze na fsb200, teraz gdy mam R9500@9700 wiesza sie w grach i 3dmarku.

Wszystko w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka za taka zwloke ale to powinno ja wnagrodzic...

Dołączona grafika

tu to samo ZNACZNIE wieksze

A oto naklejka opisujaca zasilacz

Dołączona grafika

Reszta fotek jest ponizej w 2 wersjach malej (pogladowej) :arrow: 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

oraz DUZEJ (uwaga spory rozmiar i waga ) :) 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Jeszcze kilkanaście niezłych fotek Fortrona FSP300-60BT:

Dołączona grafika

25 - widok z góry

26 - potencjometr regulacji 5V i 12V

27 - potencjometr regulacji 3,3V

28 - potencjometr regulacji 3,3V

29 - widok z boku

30 - widok z gory

31 - kratki wentylacyjne

32 - dławik PFC

33 - widok z boku

34 - widok z boku

35 - raz jeszcze regulacja 3,3V

36 - widok z góry - tranzystor 2SC2625 i przetwornica KA5H0165R

37 - płytka sterownika wentylatora - widok od druku

38 - strona NN

39 - widok " jak na dłoni"

40 - serce układu - scalak KA3511

41 - kondensatory elektrolityczne, mostek Graetza i stabilizator 5vVSB.

42 - po rozmontowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wielkie brawa :) Moze by tak stworzyc porzadna recke tej zasilki i gdzies umiescic? :) Skonczyly by sie pytania ktory model i dlaczego, w recenzji bylo by wszystko umieszczone :) Zdjecia, napiecia, wszystkie informacje :) zgk5 co ty na to? Chyba nie masz czasu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wielkie brawa :) Moze by tak stworzyc porzadna recke tej zasilki i gdzies umiescic? :) Skonczyly by sie pytania ktory model i dlaczego, w recenzji bylo by wszystko umieszczone :) Zdjecia, napiecia, wszystkie informacje :) zgk5 co ty na to? Chyba nie masz czasu :(

Hm, recka zasiłki której nie ma oficjalnie w sprzedaży...

( a może się mylę ), recka zasiłki, która w dziesiątkach tysięcy sztuk przekroczyła granicę jako ............ .

Jeżeli tak jest, to faktycznie zasilacze Fortrona wywalczyły sobie trwałą pozycję wsród szerokiego grona userów.

Ten Topic jest tego najlepszym przykładem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz zasuilki sa jakie sa - ja krotko ich uzywam (jakis tydzien) i wlasnie odeslalem moja haszydowi do poprawki :) ale i tak w ej cenie to chyba najlepsze co mozna dostac :)

pozatym nie tylko sprzet sie liczy - twoj wklad pracy i wiedza na ten temat sa podziwu godne :) oby wiecej takich specjalistow nas uczylo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest problem :(

Wczoraj odebralem zasilacz - nowy nabytek z Allegro (Lewandowska). Jest to Fortron FSP 300 PNA. Natychmiast zapakowalem go do swojego sprzetu. Zasilacz HuntKey LW8250 poszedl w odstawke. Sprawdzilem napiecia w biosie - wszystko jak Bog przykazal. Bylem absolutnie zadowolony do momentu kiedy po wylaczeniu komputera okazalo sie ze nie chce on sie z powrotem wlaczyc. Jako ze ktos w tym topicu opisywal juz takie zdarzenie postanowilem zaczekac troche. Mysle sobie - zadzialalo jakies zabezpieczenie (moze napiecie w sieci spadlo). Po okolo 2 godz komputer wlaczyl sie. Uff - czyli jest ok. Niestety po kolejnych 5 godzinach pracy komputer wylaczyl sie samoczynnie. Cholera mnie juz zaczela brac. Co jest grane. Dotykam zasilacza a ten jest tak goracy, ze az parzy. Zapewne przyczyna wylaczania jest przegrzanie. Wentylator ledwie sie kreci i nie wchodzi w wyzsze obroty. Macie jakis pomysl, jak naprawic taka usterke ?

Pozdrawiam

Kris1967

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi