suchyjastrzab Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Wszystkie BB mają announce date 5. grudnia 2006:) To nie jest data produkcji. @Spookie Masz starą wersję CBId. Co do tRFC widziałem kiedyś tabelkę w rodzaju: kość 256MB = 75 ------512--- = 105 -----1024--- =127,5 -----2048---= 195 -----4096---= 327,5 I są to podobno minimalne dopuszczalne wartości. EDYTA#3 :D Znalazłem tego pdf`a tRFC Edytowane 6 Lipca 2007 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 A Bri są znane z tego, że im starsze tym gorsze. pierwsze słyszę (?) może polecisz jakąś lekturkę w tej materii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 pierwsze słyszę (?) może polecisz jakąś lekturkę w tej materii?A czy takiej tendencji w pewnym momencie nie bylo u nas? Przyszla jakas nowsza partia i ludziom robilo 3 GHz coral lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Aha, czyli nie mam się czym szczycić :( ;P Nicolass właśnie, lekture jaką przeczytałem to owe forum, oraz inne i ewidentnie wskazywało na to, że im nowszy egzemplarz to lepiej krętliwy. Chociaż te całkiem nowe, znowu nawrot zrobiły. Ale nie ważne. Mam z kolei nowy problem, bios mi się zmienia ciągle, tzn schodzi na 1800 Mhz i musze jeszcze raz ustawiac :( To już śmieszne nie jest. EDIT: Aha Czyli jak ktoś ma 2x1GB to na każdy bank ma ustawić 127,5? Edytowane 6 Lipca 2007 przez miras19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 A czy takiej tendencji w pewnym momencie nie bylo u nas? Przyszla jakas nowsza partia i ludziom robilo 3 GHz coral lepiej. bzdury - przede wszystkim, po pierwsze, należy uwzględnić, że grono uzytkowników rosło powoli i stopniowo (nie wspominając o tym że nie wszyscy kręcą i nie wszyscy umieją). druga sprawa to długie oczekiwania na nowszą rewizje biosu dla flagowej płyty czyli KN9. trzecia - nikt nie prowadził tutaj statystyk dotyczących tygodni produkcji w stosunku do oc. owszem z czasem na forum zaczęto trafiać wersje o nieco innych wymaganiach napięciowych ale trudno dopatrywać się tutaj przełomu skoro na palcach jednej ręki można wymienić użytkowników, którzy osiągneli stabilne 3G. zresztą bardzo prawdopodobne że takie egz. egzystują na rynku od czasów premiery tylko z uwagi na różne okoliczności nie udało się odrazu trafić na takowe w gronie purepc. nie widzę poprawy właściwości w skali oc ani w ilości lepszych egzemplarzy. to naturalne że jest coraz więcej użytkowników tego najtańszego dwujajowca i coraz to pojawia się ktoś z 3G. naturalne jest też to iż grono takich użytkowników będzie szybko rosło bowiem coraz więcej udziału w całym obrocie Bri mają wyższe modele tych klocków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vennor Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Mniej = lepiej. Jak nie działa poprawnie na 127 to trzeba o oczko wyżej.Ok, dzięki wielkie :). I tak na uboczu: co w końcu ten parametr określa?, bo Google podaje dość rozbierzne informacje (stawiam na Row Refresh Cycle Time). Edit: Mhh... This bios setting represents time to refresh a single row on the same bank of memory. This value is also the time interval between a refresh (REF command) to another REF command to different rows of the same bank. The tRFC value is higher than tRC as column access gates are not turned on during it’s issue. Edytowane 6 Lipca 2007 przez Vennor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Co do tRFC widziałem kiedyś tabelkę w rodzaju: kość 256MB = 75 ------512--- = 105 -----1024--- =127,5 -----2048---= 195 -----4096---= 327,5 Coś nie do końca to słuszne ,bo u mnie chodzi cały czas na 105, a mam 2x1024.Co zabawne jak były Patrioty KH 667 5ki 2x512 to po OC też chodziły na 105.Jak były oba komplety to działały na 127.5 ale reset HTT po postojach to była norma no i dźwięk się walił w niektórych grach z SB Live 5.1(a w tych samych na integrze nie o dziwo).Niemniej Ortek i inne gady były ok(tyle ,ze ja dociągam max 5h i wyłączam -taki cykl mam dnia...itp. więc może to w/g kryteriów lokalnych za mało).Najpierw puszczam 3Dmarka03 na trzykrotnym przejściu -szybko łapie zgrubne niestabilności :D .Potem reszta idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Słuchaj ja się na tym nie znam. Przytoczyłem to co gdzieś znalazłem. Taka jest podobno norma JEDEC, nic więcej nie powiedziałem/napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Słuchaj ja się na tym nie znam. Przytoczyłem to co gdzieś znalazłem. Taka jest podobno norma JEDEC, nic więcej nie powiedziałem/napisałem. Nie krytykowałem cię w żadnym wypadku.Sam też zresztą żaden szpenio nie jestem :rolleyes: .Chodziło mi ,że tabelka swoje ,a life swoje :D Norma JEDEC?Hmmm -widziałem ostatnio tabelę z ich normami dla RAMu ale nie tę akurat(tam napięcia były wyszczególnione). Edytowane 6 Lipca 2007 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Taka jest podobno norma JEDEC...pfffff... no i co z tego, że norma? w normie jest że DDR2 800MHz mają mieć timingi 5-5-5 i tak będziesz puszczał? norma se może być, w OC żadnym to nie przeszkadza, tRFC taki sam timing jak każdy inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 pfffff... no i co z tego, że norma? w normie jest że DDR2 800MHz mają mieć timingi 5-5-5 i tak będziesz puszczał? norma se może być, w OC żadnym to nie przeszkadza, tRFC taki sam timing jak każdy inny. Czego się czepiasz? Norma tzn, że nie mogą być gorsze od... Przykad: jeśli norma dla kości 1 GB wynosi 127,5ns tzn że przy tym ustawieniu muszą pracować poprawnie a nie dopiero na 195ns. Tak ja to przynajmniej rozumiem, a nie na odwrót :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacjano Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Ja uważam ze te starsze rewizje chodziły na wyższych Mhz nie potrzebowały duzo papu a im nowsze to potrzebuja wiecej V ale krecą sie podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 ja mam chyba nowsza wersje i smiga na 3G , ale dopiero przy napieciu 1.7 heheheh :D na codziec chodzi na 2.9G na napieciu z biosa 1.525V , wiec wciaga pradu jak szalony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Mój też jak widać w sigu ma ambicję spawareczki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) moj x2 na linux'ie spi 1m http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...0e812f6f21.html :lol: Edytowane 7 Lipca 2007 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Wreszcie mialem czas zmonotwac nowego kompa i troche sie z nim "pokrecic". Niestety po paru godzinach zabawy doszedlem do wniosku ze zasiłka w postaci 350W (Fortron) daje rade na styk i mocniejsze OC wyprowadza ja z rownowagi przy rownoczesnym OC procka i grafiki. Przy max napieciu jakie zapodaje plyta - 1.3V, procesor przy 2.7ghz niby przechodzi godzinny test Orthos'a, jednak co ktores wlaczenie lub ponowne uruchomienie kompa konczy sie naglym cut off i zresetowaniem ustawien CPU... Efekt taki ze narazie pozostaje przy 2.6ghz (FSB 274) choc raz na jakis rzadki czas nadal zdazy sie opisana wyzej przypadlosc.. btw. Za co tak naprawde odpowiada HT Link i jak sie z tym obchodzic? Obecnie HT wynosi 1070mhz, ale prawde mowiac po zmianie na okolo 800 czy 1400 wielkich zmian ze stabilnoscia kompa nie zauwazylem Edytowane 7 Lipca 2007 przez TeQuila SunRise Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177&action=all http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=53-7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Słyszeliście już o obniżkach? klik Model - Cena obecna (USD) - Cena po 9. lipca (USD) 6000+ 229 169 5600+ 179 149 5200+ 169 129 4800+ 129 109 4400+ 115 89 4200+ 102 79 4000+ 99 69 Czyżby 3600+ mieli wycofać, gdy 4000+ stanieje do jego poziomu? Mogli by go dać za 50$ :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 wiecznie obnizac nie beda. Wydaje mi sie ze stopniowo beda zaprzestawac produkcji słabszych modeli. Zreszta na zime bedzie k10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Pobawilem sie dzisiaj moim bri. 4h zabawy. Uzyskałem takie cos http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=215583 3ghz @ 1,525V. Jak przyjda chlodniejsze dni to mozecie sie spodziewac czegos wiecej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Nice, ładny Bri :) Ile Celcjuszów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...2c631ea0af.html wg core tempa 50* ale to wiesz, przeklamania sa napewno. Ostatnio mi sie termometr uwalil i ci nie powiem jaka byla temp wody ale chlodnica byla tak fajnie zimna :D Edytowane 8 Lipca 2007 przez Wodnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) hm... http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=215614 moje :lol: a ten moj procek to chyba nie doczeka nastepnej niedzieli :lol: Edytowane 8 Lipca 2007 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacjano Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Teat na jakim napieciu??? na brisa mozna na 1,7 jechac smiało byle bylo chłodno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Wlasnie jestem po 1.825v na BOX...90*c w biosie :lol: albo mi sie wydaje albo dostal kopa i polecial 9.5x330 w biosie bo na 1.7v juz nie chcial :) jak go wyciaglem to troszke smierdzial :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Teat na jakim napieciu??? na brisa mozna na 1,7 jechac smiało byle bylo chłodno.jestes tego pewien ?? moj leci na 3G wlasnie przy takim napieciu , ale sie boje ze jednak to za duzo ... (fabryczne napiecie to 1.25V) temperatura w stresie przy takim napieciu , mysle ze nie przekroczy 65`C napisz prosze po czym wnosisz, ze 1.7V to bezpieczne napiecie ?? Edytowane 8 Lipca 2007 przez Macias666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Kazdy procek wytrzyma 1.7v przy odpowiednim chlodzeniu. U mnie ostatnio przy 1.7v nie przekraczalo 20*C w stressie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 z tym ze u mnie everest pokazuje niepokojace temperatury "aux" mi sie wydaje ze tu chodzi o temperature mosfetow na plycie .. i ta temp osiagala ponad 70`C .... dlatego boje sie tego napiecia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Ja cały czas będę sceptyczny czy to właśnie o mosfety chodzi...A daj na nie nawiew z jakiegoś starocia z zasilacza czy coś osłaniając na boki nawet tekturą chwilowo i będziesz wiedział czy to one pokazują. Hej -z moim 1,575 V myślałem ,że proca lutuję do mobo, a tu takie story hehe.Dawałem chwilowo na 1.625 ale może go pobujam mocniej -w końcu wody nie gotuje i pokrywki z rezerwuaru nie zrzuca :lol:.A jak się ceny dalej obniżą to ktoś założy Naukę Kręcenia -rolę FIATa Punto z Nauki Jazdy zagra Brisbane 3600 :rolleyes: .Więc może nie padnę finansowo razem z nim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Co za glupi proc Nie potrafie przebic stabilnej bariery 3ghz i zjechac >30sec w spi... Proc dostal 1,8V w biosie 90* na wc.. Eh.. chyba bedzie trzeba szukac innnych rozwiazan.. (czyt. chlodnica do zamrazarki :lol:) Niska temp. duuuzo daje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...