niko2003 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Raczej news niż jakieś testy, ale dobre i to http://www.pcworld.pl/news/109408_1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 a może by walnąć jakiś skrót tutaj? nie każdemu chce się klikać w linki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 a może by walnąć jakiś skrót tutaj? nie każdemu chce się klikać w linki...Dzises.. to moze jeszcze ma przeczytac to na głoś i nagrac Ci jako mp3 zebys czasem oczu nie meczył? Nie chce mu sie w linki klikac.. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Jedno wiem testy z pewnością będą ciekawe. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 (edytowane) pic na wode :] niedlugo to intel walnie 1GB cache :/ tylko po cho*** ;] cos mi sie wydaje ze ostatecznie nie bedzie to wcale jakis super extra proc :] ale to sie zobaczy wkrotce :] ps hehe - w sumie niezly pomysł :] walnać 1GB cache i zrezygnować z RAMu :] Edytowane 19 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 tylko że ten cache stano połowę (jak nie więcej) ceny procka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Dzises.. to moze jeszcze ma przeczytac to na głoś i nagrac Ci jako mp3 zebys czasem oczu nie meczył? Nie chce mu sie w linki klikac.. :mur: no tak bo jak tak ja zapewne ty siedzie przy kompie 24/7 i klikam wszystkie linki... no sorry ale nie mam czasu żeby czytać 3 strony o nowym "wynalazku intela" wolałbym żeby tak jak WIĘKSZOSĆ ludzi, którzy zakładają tutaj tematy, piszą skrótową informację o co biega, dzięki czemu można oszczędzić na czasie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Wg. mnie narazie bez reweleacji ( w porówniau do pierwszych testów Conroe ) , wynik połowy testów to pewno różnice w zegarach , ciekawe jak by się te CPU zachowywały przy takim samym zegarze , Intel nie pokazał faktycznej wydajności nowej architektury tylko poszedł na łatwiznę i podbił zegary . Poczekamy na inne testy . Podstawka LGA775 chyba zostaje - skoro Intel odpalił na jednej płycie wszstkie 3 proce , w dodadku chipset 975 - czyżby brak zintegrowanego kontrolera pamięcii i apru innych tak zapowiadanych rzeczy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 pic na wode :] niedlugo to intel walnie 1GB cache :/ tylko po cho*** ;] cos mi sie wydaje ze ostatecznie nie bedzie to wcale jakis super extra proc :] ale to sie zobaczy wkrotce :] ps hehe - w sumie niezly pomysł :] walnać 1GB cache i zrezygnować z RAMu :] A co maja zrobic? Maja transistor-budget podniesiony z okazji wymiaru technologicznego. Polepszac architektury w nieskonczonosc sie nie da - wiec se te 200-300 mln wolnych tranzystorow wrzuca w cache, bo to zawsze cos daje, pobiera niewiele mocy i pozwala posegmentowac rynek. Akurat jezeli chodzi o cache to intel zawsze dawal rade, wiec wali tego cache'a ile sie da. Swoja droga czekam az na plyte glowna wroci cache w powstaci np 64 MB GDDR4 - bo to, ze to sie stanie jest IMVHO pewne - zwlaszcza w platformach takich jak AMD Fusion. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 A co maja zrobic? Maja transistor-budget podniesiony z okazji wymiaru technologicznego. Polepszac architektury w nieskonczonosc sie nie da - wiec se te 200-300 mln wolnych tranzystorow wrzuca w cache, bo to zawsze cos daje, pobiera niewiele mocy i pozwala posegmentowac rynek. Akurat jezeli chodzi o cache to intel zawsze dawal rade, wiec wali tego cache'a ile sie da. Swoja droga czekam az na plyte glowna wroci cache w powstaci np 64 MB GDDR4 - bo to, ze to sie stanie jest IMVHO pewne - zwlaszcza w platformach takich jak AMD Fusion. yyy co ? to wlansie kesz sie najbrdziej grzeje i poobiera najwiecej enegrii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Kto ci takich głupot naopowiadał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 ktoś tu jest chyba fanem filmu Powrót do przeszłości co do nowych procków to od siebie dodam że kaszę lubię i palcem w bucie pokręcić też wróżbitom mówimy stanowcze NIE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 no tak bo jak tak ja zapewne ty siedzie przy kompie 24/7 i klikam wszystkie linki... no sorry ale nie mam czasu żeby czytać 3 strony o nowym "wynalazku intela" wolałbym żeby tak jak WIĘKSZOSĆ ludzi, którzy zakładają tutaj tematy, piszą skrótową informację o co biega, dzięki czemu można oszczędzić na czasie...To co Ty byś wolał możesz sobie zachować.. Podał link do testu a Ty jeszcze narzekasz że Ci go nie streścił.. Poza tym skrotowe informacje to najczesciej skopiowane newsy wiec nie wysilaja sie.. Nastepnym razem po prostu nie wchodz w ten link zamiast pisac bezsensowne posty.. Koniec OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Wyniki w multimediach calkiem ladne ;-) Cache tez sie zawsze przydaje (tak, tak jestem jego fanem co po sigu widac :) ), a co do zegara to powinien pojsc sporo wyzej niz Core z uwagi na 45nm. Moze byc ciekawy procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 ktoś tu jest chyba fanem filmu Powrót do przeszłości co do nowych procków to od siebie dodam że kaszę lubię i palcem w bucie pokręcić też wróżbitom mówimy stanowcze NIE! Tzn? jak sobie wyobrazasz GPU zintergrowane z CPU (typu amd fusion) bez dedykowanej pamieci VGA na plycie? A skoro juz takowa jest, to nic nie stoi na przeszkodzie aby jej czesc wykorzystac na cache L3/L4 (Barcelona juz ma zapowiadane cache L3 na procku) i w ten sposob zminiejszyc opoznienia ktore wprowadza pamieci FB-DIMM. Po prostu idzie nastepny etap uniformizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Uzurpator a jak sobie w takim razie wyobrazasz zintegrowane GPU w chipsetach bez dedykowanej pamieci VGA na plycie? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Uzurpator a jak sobie w takim razie wyobrazasz zintegrowane GPU w chipsetach bez dedykowanej pamieci VGA na plycie? ;-) Normalnie - korzystac z pamieci systemowej. Tyle, ze nie widze GPU pokroju 8800 GTX siedzacego na DDR2 1066 mhz 256 bit. AMD Fusion obiecuje top-endowe GPU w procku. Mimo calej mojej sympatii do AMD - raczej 200GB/s przepustowosci dla GPU na DDR3 nie uzyskaja, nawet przy FB-DIMMach (tzn nie za cene ktora bedzie chcial zaplacic przecietny uzytkownik). Z drugiej strony 1-2GB ramu dla GPU na procku tez specjalnie nie bedzie w najblizszym czasie mozliwe. Rozwiazanie wiec jest proste - podlaczasz procka i GPU do dodatkowego poziomu cache - niekoniecznie tak szybkiego jak te na krzemie ale i nie tak wolnego jak pamiec systemowa. Dajmy na to 512 bitowy modul GDDR4. przy efektywnej czestotliwosci 2500 mhz daje to 400 GB/s przepustowosci - czyli i procek sie naje, i GPU da rade. Dodatkowo mozna tym ladnie posegmentowac rynek - same zalety. Wiec ja bym sie nie pytal czy, ale kiedy cos w ten desen sie pojawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Coz, z tego co czytalem pierwsze zintegrowane w procesorach GPU maja byc pokroju X1300 ;) Ale ogolnie rozwiazanie o ktorym piszesz nie jest przeciez niczym nowym. Na plytach pod Socket 7 bywalo cache pelniace funkcje L2 badz L3 zaleznie od procesora. Inna sprawa, ze dawalo to niewiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Coz, z tego co czytalem pierwsze zintegrowane w procesorach GPU maja byc pokroju X1300 ;) Ale ogolnie rozwiazanie o ktorym piszesz nie jest przeciez niczym nowym. Na plytach pod Socket 7 bywalo cache pelniace funkcje L2 badz L3 zaleznie od procesora. Inna sprawa, ze dawalo to niewiele. Wiesz - cache, to juz bylo na plytach 386SX ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Fakt, w swoim 386DX-40Mhz mam 128kb cache na plycie ;) Chodzilo mi jednak raczej o cache L2 lub L3. Mniejsza juz o to bo robimy OT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...