lukasp Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 P5K Pro tez ma obsluge szyny 1600, zreszta wszystkie chyba P5K i P5E maja obsluge 1600, asusu oficialnie to wprowadzil wraz z nowymi biosami pod penryny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 P5K-PRO tez ma obsluge FSB 1600 (400) po upgrade BIOSU do 806 bodajże :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymony Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Przebić się przez ten watek to niezły hardcore ;-) Witam wszystkich! Proszę nie bić jak było, ale przeleciałem te 50 stron z okładem po łepkach. Mam P5k (bios 1005) z E8200 i 2x2 ocz titanium. Podstawowy problem to taki iż mimo wszelkich chińskich kombinacji, nie udało mi się zmusić tego zestawu by wstawał z sieci (wol). Drugi to "ASUS AI Suite". Uruchomił się raz, nic w nim nie zmieniałem, a już za następnym razem się wykrzaczył i tak mu zostało. Będę wdzięczny za wszelkie porady. pozdr szymony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 spróbuj zaktualizować bios... może to coś zmieni... jak nie, to jest jedna odpowiedź...Zaktualizowalem i nic... Plyta zostaje, O/C kuzynowi sie podoba... A ja mu zapodalem sieciowke 3Coma i gitara... :D Moze za jakis czas ja zglosze do serwisu, teraz mi sie nie chce bujac z nia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomEk26 Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) jaka moze byc przyczyna (czy to normalne) ze na plycie p5k-e bios (0806) po wlozeniu pamieci 2x1GB crucial ballistix tracer ddr2 1066 24Led do gniazd zoltych DIMM_A1 i DIMM_B1 program CPU-Z oczywiscie wykrywa ze pracuja w dualu z tym ze asymetrycznie po dolozeniu trzeciej identycznej kosci do kanalu DIMM_A2 wykrywa ze pracuja symmetric po włozeniu 4-tej kosci cruciala ballistix-a to jest 4x1GB ten sam problem wraca jak na poczatku gdzie bylu 2 kosci 2x1GB - asymmetric. prosze o podpowiedz jaka moze byc przyczyna czy ktos sie juz spotkal z tym problemem Edytowane 15 Marca 2008 przez TomEk26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 jaka moze byc przyczyna (czy to normalne) ze na plycie p5k-e bios (0806) po wlozeniu pamieci 2x1GB crucial ballistix tracer ddr2 1066 24Led do gniazd zoltych DIMM_A1 i DIMM_B1 program CPU-Z oczywiscie wykrywa ze pracuja w dualu z tym ze asymetrycznie po dolozeniu trzeciej identycznej kosci do kanalu DIMM_A2 wykrywa ze pracuja symmetric po włozeniu 4-tej kosci cruciala ballistix-a to jest 4x1GB ten sam problem wraca jak na poczatku gdzie bylu 2 kosci 2x1GB - asymmetric. prosze o podpowiedz jaka moze byc przyczyna czy ktos sie juz spotkal z tym problemem mam tak samo. W sumie nie wiem o co w tym chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomEk26 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Andrew DC - daj znac jakie masz pamieci i jaka wersje biosu masz na swoim mobo? sprawdzcie koledzy u siebie w cpu-z jak wy macie i odpiszcie mozliwe ze to wina biosu Edytowane 16 Marca 2008 przez TomEk26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 ja mambios 809 symetric 4x1GB look konfig :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 P5K-E, bios 1004, 2x2048MB - Symmetric Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 ja mam A-daty Vitesty 2x1024MB, nastawione na 1066 5-5-5-15 2.1V. Bios 1004. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Andrew DC - daj znac jakie masz pamieci i jaka wersje biosu masz na swoim mobo? sprawdzcie koledzy u siebie w cpu-z jak wy macie i odpiszcie mozliwe ze to wina biosu wszystko zależy od wersji biosu jaki posiadasz... (sprawdzone organoleptycznie) 0806 = asymmetric 100x = symmetric pozdr EDIT: problem - jeżeli tak można to nazwać - tyczy się oczywiście P5K-E WiFi/AP, testowane przy obsadzonych 4 bankach. Edytowane 16 Marca 2008 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KorNaTa Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Panowie, Kupiłem P5K PRO + E8200 i instalacja visty idzie jak krew z nosa... Od momentu botowania z płyty do wyboru dysku, na którym ma być zainstalowany system mija ok 12-15 min. Dodatkowo podczas samej instalacji czasami pojawiają się rożne dziwne błędy... Na płycie obsadzone są 4 kości 512 Patriot LLK 800. Czy ktoś miał taki problem? Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 ja mialem jak składalem klientowi kompa z E82 i P5K-PRO też jestem ciekaw czemu tak długo :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KorNaTa Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 ja mialem jak składalem klientowi kompa z E82 i P5K-PRO też jestem ciekaw czemu tak długo :| I po zakonczonej instalacji wszystko bylo OK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 system chodził dobrze wiesz ja to instalowałem jako wer testowa dla kotrahenta ale to dziwne moze BIOS nie pamietam czy update robilem po instalcji czy przed ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KorNaTa Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Dzisiaj postaram się dociągnąć instalacje do końca. A w międzyczasie podmienię pamięci na Corsair 2 x 1GB XMS2-6400 i zobaczymy jak będzie... jeśli dalej będzie taki mułowaty to zmieniam płytę - wracam do gigabyte lub abita... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosma Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 A ja mam pytanie odnośnie temperatur odczytywanych przez diodę procesora na płycie P5K-E WI-FI (bios 1004) Po starcie kompa w bios pokazuje mi 35-40 C. W SpeedFun CPU: jakieś 30 C Temperatura na zewnątrz (otwartej) obudowy 19 C Powyższe wskazania przy chłodzeniu Asus Triton 70 wydaja mi się dziwne. Czytałem wypowiedzi niektórych uzytkowników, że ten bios zawyża temperatury o jakieś 10-15 Więc jak to jest z tą kalibracją temperatur przez biosy lub inne programy ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Witam posiadam płytkę asus P5K-E WIFI-AP jaki bios polecacie do tej płytki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1mon Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 (edytowane) Szykuje sie do zmiany mobo i wybieram miedzy Asusem P5K Pro a Abitem IP35. W zwiazku z czym mam pare pytan: 1. Jakie sa najwieksze wady tej płyty? (oprocz wtyczki 24pin) 2. Czy freezer pro wchodzi bez zadnych problemow? 3. Czy płyta "gryzie sie" z jakimis pamieciami? 4. Czy nie ma zadnych problemow z Raidem? 5. Czym byscie mnie przekonali do tego abym wybrał asusa a nie abita :wink: Pozdro Edytowane 20 Marca 2008 przez ghort Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overclocker Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Mam pytanko. Zeby skorzystac z RAIDa kontrolera JMB363 zamiast ICH9R intela musze podpiąć dyski do wyjsc e-sata z tylu plyty, tak ?? Tylko czy wtedy nie potrzebuje jakis specjalnych kabli ?, bo probowalem podlaczyc zwyklymi SATA, ale zauwazylem ze nie pasuja :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Mam pytanko. Zeby skorzystac z RAIDa kontrolera JMB363 zamiast ICH9R intela musze podpiąć dyski do wyjsc e-sata z tylu plyty, tak ?? Tylko czy wtedy nie potrzebuje jakis specjalnych kabli ?, bo probowalem podlaczyc zwyklymi SATA, ale zauwazylem ze nie pasuja :/ No i dobrze zauwazyles, musisz zakupic kable eSata > Sata, np TAKI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Możej Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Witam Posiadam płytę Asus P5K. Już raz pisałem na forum pytając o komunikat SMART (wyskoczyły mi bad sectory na dysku), ostatnio jednak wyskoczył mi kolejny komunikat: CMOS Checksum Bad CMOS Date/Time Not Set Po prostu BIOS sie resetuje do ustawień standardowych. Codziennie (czasami dwa razy dziennie) muszę wchodzić w BIOS i ustawiać datę, czas i parę innych rzeczy. Wyczytałem, że może to być wina albo baterii, albo BIOSu. Macie jakieś wskazówki? Po świętach chcę oddać dysk do wymiany, czy płytę główną też powinienem? Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Zaktualizuj bios, jesli nie masz najnowszego (nie wgrywaj wersji beta - potrafia robic jaja..). Jesli to nie pomoze - wymien baterie na nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Na twoim miejscu sprawdzil bym inna baterie, kup u zegarmistrza za 5zł, podmien i zobacz. Czasem sie zdaza ze w fabryce trafi sie uwalona bateryjka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Niedawno sie przesiadlem na plytke p5k-e wifi/ap i z tego co patrzylem, w instrukcji jest napisane, ze na kanal A przypadaja banki dimm a1 i dimm a2, a na kanal B dimm b1 i b2... czy dobrze zrozumialem i pamieci mam wepchnac do bankow o roznych kolorach, umieszczonych zaraz obok siebie? o_O Edytowane 23 Marca 2008 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Przy 2 kostkach obsadzamy: albo 2 X żółte, albo 2 X czarne banki (nie zaobserwowałem różnic miedzy czarnymi, a żółtymi - osobiście używam żółtych). A poza tematem to jajek kolorowych bo święta mamy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 ... z tego co patrzylem, w instrukcji jest napisane, ze ..... To zle patrzyles, by dzialal dual musisz obsadzic dwa zolte lub dwa czarne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 To zle patrzyles, by dzialal dual musisz obsadzic dwa zolte lub dwa czarne...Heh to jest to problem interpretacji, bo patrzylem dobrze =] w instrukcji jak uj pisze, ze za kanal A odpowiadaja banki a1 (zolty) i a2 (czarny) ^^ Oczywiscie zanim cokolwiek przeczytalem i tak obsadzilem po swojemu (kolorami :lol: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Heh to jest to problem interpretacji, bo patrzylem dobrze =] w instrukcji jak uj pisze, ze za kanal A odpowiadaja banki a1 (zolty) i a2 (czarny) ^^ Oczywiscie zanim cokolwiek przeczytalem i tak obsadzilem po swojemu (kolorami :lol: ) na kanal A przypadaja banki dimm a1 i dimm a2, a na kanal B dimm b1 i b2No to pisze, że jeśli chcesz zrobić kanał A + kanał B to: dajesz 2x żółty lub 2x czarny -> a1+b1 lub a2+b2 ALE jeśli dasz żółty a1 i czarny b2 lub czarny a2 i żółty b1 to też byłby dual -> nie ma zakazu takich kombinacji ?? :? przy nForce jest prościej - np. biały to kanał A, czarny to kanał B. Wsadzasz w 2 różne kolory i nie ma problemu. Edytowane 23 Marca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 co do bateri to nie wymieniaj jej od razu, wyjmij poskrob styki i wsadz ją ponownie ten problem spotykany jest w wielu płytach, nie tylko asusach nawet nowo zakupionych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...