Twój Pan Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 memset memtest dwa rozne programy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) No bo rozmawiacie o calkiem innych programach, a jak juz piszesz to nazwij to dokladnie bo Memtesta jest kilka odmian, Tobie zapewne chodzi o Memtest86 + 2.00. Jesli program wywala bledy to raczej nie jego wina tylko uwalonych pamieci, zdziwil bys sie jak wiele kosci nie potrafi poprawnie pracowac na tym co deklaruje producent, a napewno kosci budrzetowe. Ostatno sam bawilem sie w odsylanki ze sklepem (nazwe podam zainteresowanym na pw) gdy dopiero za czwartym razem dostalem sprawne pamieci, a zarzekali sie ze tamte sprawdzali. Chodzi o OCZ Titanium 2x2GB cl4. Porazka, na osiem kosci tylko dwie byly calkiem sprawne, na dwoch w ogole komp nie odpalal, a reszta sypala bledami az milo Edytowane 14 Lutego 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) No bo rozmawiacie o calkiem innych programach, a jak juz piszesz to nazwij to dokladnie bo Memtesta jest kilka odmian, Tobie zapewne chodzi o Memtest86 + 2.00. Jesli program wywala bledy to raczej nie jego wina tylko uwalonych pamieci, zdziwil bys sie jak wiele kosci nie potrafi poprawnie pracowac na tym co deklaruje producent, a napewno kosci budrzetowe. Ostatno sam bawilem sie w odsylanki ze sklepem (nazwe podam zainteresowanym na pw) gdy dopiero za czwartym razem dostalem sprawne pamieci, a zarzekali sie ze tamte sprawdzali. Chodzi o OCZ Titanium 2x2GB cl4. Porazka, na osiem kosci tylko dwie byly calkiem sprawne, na dwoch w ogole komp nie odpalal, a reszta sypala bledami az milo no juz sie nie czepiajcie :D to faktycznie poraszka ;/ moj przypdake jest raczej nieodosobniony http://vip.asus.com/forum/topic.aspx?SLang...&board_id=1 i nie winie pamieci bo na starszym biosie wszystko było tip top tylko cos mnie podkusiło do zmiany .... niepotrzebnie ;/, teraz czekam na poprawiana wersje ..... Edytowane 14 Lutego 2008 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) pytanko na co moga mi wymienic na gwarancji bo mi padla p5k-dlx i jestem ciekaw bo jezeli mi zaproponuja p5k-premium to będe rzadac kasy bo szkoda zebym stracil 800zł jak moge kupic za 530:P no jesli dadza p5k-dlx to wporzo a moze maximusa :P Edytowane 14 Lutego 2008 przez FlywiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 pytanko na co moga mi wymienic na gwarancji bo mi padla p5k-dlx i jestem ciekaw bo jezeli mi zaproponuja p5k-premium to będe rzadac kasy bo szkoda zebym stracil 800zł jak moge kupic za 530:P no jesli dadza p5k-dlx to wporzo a moze maximusa :P zazwyczaj producenci wymieniają na wyższy model, jeżeli nie są w stanie naprawić oczywiście. W sytuacji kiedy nie da naprawić się sprzętu, ani nie mają nic do zaoferowania firma tj.: sklep w którym kupowałeś sprzęt dostaje na ów sprzęt korektę. Możesz zatem poprosić o zwrot gotówki bądź też o inny model. Nie daj sie nabić w bambuko bo zwracana wartość to zawsze ilość kasy jaka została wydana w momencie zakupu sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofon Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam Czy fachowcy moga pomóc w sprawie. Załadowałem do P5K nowy bios 0902. Przed wymiana testowałem odczyt/zapis pamieci na Aidzie 32 i mialem odczyt na poziomie 6800 MB/s. Po wymianie biosu odczyt zlecial na 6200 MB/s. Na dodatek mam jakies debilne ustawienia DRAM Frecuency typu ddr2 - 751Mhz. W morde nie mozna wybrac 800 MHz. Co to za kwas ?. Dzieki za pomoc. Dodatkowo przestał działać Asus AI suite. Przeinstalowanie nic nie pomogło Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Od wczoraj mam okazje pobawic sie zestawem P5k-e WiFi/AP + E8200. Nie wiem jak dlugo bede mogl sie tymi klockami pobawic ale napewno nie zbyt dlugo dlatego pytam a nie przeczesuje calego watku. Czy ktoś z podobnym zestawem moze podeslac ustawienia pozwalajace na przekroczcenie FSB 500MHz? Za zadne skarby nie potrzafie przeskoczyc tej bariery. Wyeliminowalem juz ram ktory robi cos kolo 600MHz, procesor na napieciuja (1,35V z boisu) bangla cos do 3,6-3,7GHz. Na tym samym napięciu z mnoznikiem 6 i ramem 1:1 nie mogę przekroczyc FSB 500 :/. Napiecią w biosie procz CPU i DRAM ustawione na auto. Zmiana napiecia NB nie wiele daje a wrecz pogarsza sprawe :? Bios najnowszy ze strony asusa bodajrze 1004, nie ladowalem tej nowszej bety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 może daj więcej niż 500MHz ?? np. 520MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 sprobuje tego myku jak tylko wroce do domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 może daj więcej niż 500MHz ?? np. 520MHz. to nic nie da im wyższe fsb tym większa niestabilność... u mnie te jazdy zaczęły się wraz z wgraniem biosu pod wolfa... znajdę chwilę czasu to się pobawię głębiej i obadamy. Nie wiem, czy to nie będzie uzależnione od napięć GTL oraz tego jaki strap dla NB ustawiamy... albo po prostu ta płyta + wolf tak pracuje.... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Nie ma dziur, ja juz to sprawdzałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoDzU_2 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Słuchajcie, wyczytałem, że mobasy na P35 mają PCIE 2.0. Jak to jest w przypadku serii P5K? Gdy P35 miało premierę, PCIE 2.0 oficjalnie jeszcze nie było, więc - PODOBNO - płyty na P35 miały już wtedy nieoficjalnie PCIE 2.0 (teraz oficjalnie). Jak to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 ...wyczytałem, że mobasy na P35 mają PCIE 2.0.... Gdzie? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_dt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Podaj tą skarbnice wiedzy... :lol2: P35 nie ma PCI-E 2.0 i nie bedzie miał :-| X38 ,X48 i nadchodzący P45. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoDzU_2 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Gdzie? :blink: Podaj tą skarbnice wiedzy... :lol2: P35 nie ma PCI-E 2.0 i nie bedzie miał :-| X38 ,X48 i nadchodzący P45. Pozdro http://www.bit-tech.net/news/2007/06/06/p3...pports_pcie_2/1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 może daj więcej niż 500MHz ?? np. 520MHz.Tak jak Hipo pisal nizej nic to nie daje. Postuje do FSB530 ale nie ma mowy o zadnej stabilnosci :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 X38 to P35 + PCI-e 2.0. Może dlatego tam jest napisane "support". Wspierać wspiera tylko czy my mamy to PCI-E 2.0 na płytach :D. Inny news. Oficjalnie płyty ASUSA na P35 wspierają FSB 400. To dobra wiadomość bo nowe procki Intela właśnie na takim FSB będą latać. http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=2780 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Jest jakaś różnica w P5K pomiędzy układem memek w slotach 1-3 a 2-4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 U mnie żadna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_dt Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Powiedzcie mi jaki BIOS pod C2D E6750 bo na 0602 z deka zaniża temperatury... 11 stopni w tle na CPU po 25 na rdzeniach ,a w pokoju z 25 stopni xD Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Ktoś posiada takie zestawienie: głosniki geniusa ( 5.1 ) i p5k-e wifi\ap? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Powiedzcie mi jaki BIOS pod C2D E6750 bo na 0602 z deka zaniża temperatury... 11 stopni w tle na CPU po 25 na rdzeniach ,a w pokoju z 25 stopni xD Pozdro Skad ty wytrzasles takie herezje ??? To nie wina biosu tylko oprogramowania ktorym odczytujesz temperatury . Ja sprawdzalem na kilku biosach i zadnych roznic po 10'C nie zauwazylem :/ z softu zawsze najlepszy jest najnowszy CoreTemp , no z malymi wyjatkami ;) Dla P5K-E Wi-Fi wlasnei ten 602 jest chyba najlepszy . Ja osobiscie obecnie jade na 1004 ,ale na 602 lepiej mi smigaly pamieci no i byla opcja CPU Voltage Dumper ktorej w Biosie 1004 brak :/ Edytowane 22 Lutego 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nOrBi_ Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Mario2k: W biosie 1004 tez masz funkcje CPU Voltage Damper tylko pod inna nazwa niz w 602. Dziala tak samo. O ile pamietam to znajduje sie zaraz za regulacja napiecia. Ja mialem wgrany 1006 ostatnio i komp mi sie restartowal po dluzszym dzialaniu, wrocilem do 602 i ustalo. 1004 tez jest stabilny. Mimo to zostaje przy 602, wedlug mnie najlepszy dla c2d 65nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Potwierdzam przedmówców. Najlepszy biosik dla P5K-E to 0602 lub wcześniejszy 0503. @mario2k w biosach >0906 pojawiła się opcja Load Line Calibration ona zastępuje CPU Voltage Damper. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Lagier Dziekoweczka zaraz sprawdze : Load Line Calibration Przy okazji zapytam czy wedlug was CPU PLL Voltage 1.6 na codzien jest bezpieczne ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_dt Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Wziołem takie herezje z Everesta ,core temp... Zresztą w biose dziś rano miałem 15 ;] Wgrałem dziś spowrotem 0602 i testuje... A tak wogule co daje CPU PLL Voltage ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 pablo_dt Podbicie napiecia CPU PLL Voltage daje lepsze OC ale tez wyzsze tempy na procu :/ W moim wypadku bez podbicia CPU PLL Voltage przy taktach z siga Orthos potrafi wywalic blad po 30-40minutach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_dt Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Mario2k dzięki za info :) Teraz mojego e6750 wykręciłem na 3,9GHz przy 1.45V na 1,6V PLL... :lol2: Orthos leci już trzecią godzinke :) Po wgraniu 0602 nadal temperatury przekłamuje... Na rdzeniach pokazuje dobrze ,ale na CPU o 10 stopni mniej... Jak myślicie coś da się z tym zrobic ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nOrBi_ Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Tak u kazdego jest. Mozesz wgrac 1004, wtedy temperatura nie bedzie przeklamywana. Mi to nie przeszkadza. Za to ja mam pytanie jaka temperature macie na rdzeniach na napieciu 1.45 i 1.40 po zapuszczeniu orthosa? Ja mam Scythe Mugen, i na napieciu 1.4V w biosie, temperatura osiaga 66 stopni na obu rdzeniach. Wyzszego nawet nie sprawdzalem. Jak u was wygladaja temperatury. Pasta to Zalman STG1. Oplaca sie zmieniac paste jesli tak to na jaka, czy po prostu trafilem na ciepla sztuke E6750. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_dt Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 U mnie na paście Arctic Silver V (3,8GHz 1,4V) jest 54stopni na rdzeniach na biosie 0602 i 1004. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...