Skocz do zawartości
htw

Działanie Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Corsair HX620W

Z R600 na pokładzie i Q6600 to warto zmienić ten model na wyższy.

Ja przestałem się stresować odczytami z CoreTemp i Everest i odpaliłem Abit EQ.

35st w Idle nie kole w oczy :D

teraz 425x8 @1.45 - trzymam fsb wysoko żeby chipset rozwijał skrzydełka ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czym chłodzicie procki Q6600? mam G0 i na box z ostwartą budą mam 50 w idle, a jak zamknięte to koło 60.

Moja płyta to DFI 680i już sama w sobie nieźle się grzeje. Czekam na bloczki i wsadzam wc.

Co by można było zainstalować na tego procka, żeby go podkęcić ? chodzi o jakiś wiatrak z radiatorem ofkors bo nie wiem czy bloczki dojdą :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba większość jak nie wszyscy sa na WC.

Może Scythe Inifniti albo coś od Thermalright da rade z tym prockiem.

Właśnie ustaliłem max fsb płyty (505) i max pamięci (1140) to teraz biore się za ostrzejsze OC procka :gitarzysta:

EDIT

3.6GHz@1.50v pękło

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak zostaje na 445*9 przy 1,65V - vdroop i tak zbija to napiecie do 1,6 :/ fsb powyzej 450 to tez problem. bawic sie w vmody imho nie ma tutaj wiekszego sensu ;) temp. max 65st na rdzeniach.

4x4 GHz to prawdziwa terenówka do stworzona do ciężkiej pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam scytche mugen i wg mnie wystarcza w zupelnosci 42 stopnie w idle na najgoretszym rdzeniu reszta okolo 40 stopni w stresie mam kolo 70 jezeli ktos nie jest ekstremalnym overlockerem to imo taki wiatrak wystarczy.

btw. co do zasilacza bardzo sie zdziwilem kiedy zaladowalem nowy sprzet do budy i podpielem go do mojego starego tagana 380W a on sie nawet nie spocil (podczas gry dotykalem zasilacza i jest letni no i zero problemow ze stabilnoscia)gdzie wszedzie czytam ze minimum 450-500W potrzeba. Coprawda zamowilem juz wczesniej nowa zasilke Pentagrama 620W ale teraz troche zaluje bo na tym spokojnie jeszcze bym pociagnal do nastepnego upgrejdu kompa

sprzet: q6600, IP35-E, 2gb ram, x1950pro

Edytowane przez Bosek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok - czyli teoretycznie mając corsara 520W 3x18A - w kompie tylko płyta,procek,8600GT,ram to powinien pociągnąć bez problemu q6600 na 3.8G/1.52V ?

bo już nie wiem co wymięka - objawy:

w biosie max co mogę dać to 9x400 1.6V - ustawienie np. 1.64V lub 9x433 powoduje że po zapisaniu i pierwszym restarcie komp nie wstaje (zapala sie dioda power, rozruch i jakby zasilacz się wyłaczał)

jak zabootuje 9x400 to mogę np. ustawić sobie setfsb 9x445 - zrobić wprime32 czy wprime1024 by za 2gim czy 3cim razem wszystko zgasło i objawy jak wyżej :|

raczej nie tempy proca bo przy prime95 na 3.8G/1.52V mam 2x 60st. 2x67st. oczywiście do momentu kiedy wszystko nie zgaśnie :|

ciągle nie wiem mobo czy zasiłka nie radzą sobie z obciążeniem - bo wg kalkulatora zenfista to procek przy 3.8G/1.52V ciagnie 230W czyli 19A

tylko w takim razie sulaco ma niezłego tagana ze podaje mu 22A (4G/1.6V)

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok - czyli teoretycznie mając corsara 520W 3x18A - w kompie tylko płyta,procek,8600GT,ram to powinien pociągnąć bez problemu q6600 na 3.8G/1.52V ?

bo już nie wiem co wymięka - objawy:

w biosie max co mogę dać to 9x400 1.6V - ustawienie np. 1.64V lub 9x433 powoduje że po zapisaniu i pierwszym restarcie komp nie wstaje (zapala sie dioda power, rozruch i jakby zasilacz się wyłaczał)

jak zabootuje 9x400 to mogę np. ustawić sobie setfsb 9x445 - zrobić wprime32 czy wprime1024 by za 2gim czy 3cim razem wszystko zgasło i objawy jak wyżej :|

raczej nie tempy proca bo przy prime95 na 3.8G/1.52V mam 2x 60st. 2x67st. oczywiście do momentu kiedy wszystko nie zgaśnie :|

ciągle nie wiem mobo czy zasiłka nie radzą sobie z obciążeniem - bo wg kalkulatora zenfista to procek przy 3.8G/1.52V ciagnie 230W czyli 19A

tylko w takim razie sulaco ma niezłego tagana ze podaje mu 22A (4G/1.6V)

Corsair 520W ma dwie linie :rolleyes: Powinien ciagnac bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair 520W ma dwie linie :rolleyes: Powinien ciagnac bez problemu.

chyba jednak 3 ;)

Dołączona grafika

ostatnie testy

Dołączona grafika

po podbiciu napiecia o 0.02V i procka o 33mhz wszystko gasnie po kilku sekundach prime (nie reset itd tylko pyk i ciemno)

musze sprawdzić na innym mobo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panow czterojajowcow :)

Sorry, ze przerywam tak wazny watek w tym temacie ale chcialbym prosic o bardziej 'przyziemna' pomoc. A mianowicie: Reklamuje wlasnie moja Ultre (http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=232715&st=180&p=2728351entry2728351) poniewaz fatalna podstawa, jak sadze-powoduje rozstrzal temeperatur pomiedzy pierwszym a czwartym rdzeniem dochodzacy do ok 10stopni. Przesmarowywalem kilkakrotnie, zmienialem paste (http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=179250&st=450&p=2728531entry2728531). Jakie macie temperatury, czy wystepuja faktycznie jakies wieksze rozpietosci? Dziekuje,pzdr.

Edytowane przez frencci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerknij na mojego screena - u mnie różnica 6st.C miedzy rdzeniami.

- wlasnie ten screen sklonil mnie do napisania tego posta

u mnie na coolabolatory spadła to jakis 3*C

- tak, jak pisalem w podanym drugim linku- boje sie uzywac CLP bo mam dosc ciasno w budzie i maipulacje powoduja, ze czasem trace Ultre a jak zauwazylem kiedys- poruszenie, 'naderwanie' czy 'oderwanie' coolera z CLP musi skutkowac nowym nakladaniem.

ATOMEL- ladna Duka w avatarze, jezdzisz? ;-]

No coz- widze, ze to za duze roznice- czekam na odpowiedz z Komputrona, pisalem tez do Thermalrigt'a...ciekawe czy odpisza, he he. Dzieks

Edytowane przez frencci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm..

Znajomy ma pewien problem , otoz kupil nowego kompa zasilke nowa wszystko nowe dyski sata , no i zlozyl to ( zasilanie podpial dobrze to na pewno ;p ) C2Q 6600 na plycie P5K Dlx ramy 2x1gb OCZ SLi Ready 1066mhz i nie botuje mu w ogole ;p , co moze byc przyczyna ? pokusilby sie ktos o jakies domysly ? ;d

Edytowane przez DdK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhm no fakt bardziej do tematu mobo to pasuje. Nie zadnych piskow ani nic , wiatrak sie krecic zaczyna i tyle , monitor sie nie wlacza ;>, mnie nic poza zasilaniem do glowy nie przyszlo ale ono jest dobrze podpiete i kabelki z obudowy rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm..

Znajomy ma pewien problem , otoz kupil nowego kompa zasilke nowa wszystko nowe dyski sata , no i zlozyl to ( zasilanie podpial dobrze to na pewno ;p ) C2Q 6600 na plycie P5K Dlx ramy 2x1gb OCZ SLi Ready 1066mhz i nie botuje mu w ogole ;p , co moze byc przyczyna ? pokusilby sie ktos o jakies domysly ? ;d

jak po power mignie tylko i gaśnie to pewnie zasilacz - napisz jaki ma bo tego nie podałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi