Skocz do zawartości
htw

Działanie Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od wczoraj jestem posiadaczem Q6600 rev G0 i mam kilka pytan.

Komputer startuje na 9 x 400 ale orthos wywala po minucie blad (oczywiscie wszystkie napiecia standardowe) , podwyzszyc napiecia dla CPU ? jesli tak od jakiego zaczac i na jakim bezpiecznie skonczyc ? :) podwyzszac napiecia na MCH i ICH (ICH mam tylko dwie opcje 1.05 i 1.2 ) ?

Procek stabilny na 9 x 370=3330 MHz ( 2 godz w orthos) napiecia max 58C - 60C.Wszystko na sprzecie z sygnaturki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od wczoraj jestem posiadaczem Q6600 rev G0 i mam kilka pytan.

Komputer startuje na 9 x 400 ale orthos wywala po minucie blad (oczywiscie wszystkie napiecia standardowe) , podwyzszyc napiecia dla CPU ? jesli tak od jakiego zaczac i na jakim bezpiecznie skonczyc ? :) podwyzszac napiecia na MCH i ICH (ICH mam tylko dwie opcje 1.05 i 1.2 ) ?

Procek stabilny na 9 x 370=3330 MHz ( 2 godz w orthos) napiecia max 58C - 60C.Wszystko na sprzecie z sygnaturki

Pozdrawiam

lol a co myslales ze ci zrobi orthosa 2.4ghz @ 3.6 na bez ruszania napiecia???

przy takich taktach 1.5V to minimum jak masz dobra sztuke - G0 moglby tyle zrobic nawet:)

MCH mam nie ruszane i jakos nie widze niestabilnosci z tego powodu

ICH tez nie ruszam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie sama mobo też potorfi takie cyrki wydziwiać.

no tak ale czy mobo też robiłoby cyrki typu 3735MHz/1.46V przez primestable a 3744MHz/1.46V lub 3735MHz/1.48V przy odpaleniu prime 5-10s i komp gasnie - trzeba odpiąć zasiłkę od prądu żeby wystartować go ponownie ?

zresztą okaże się dzisiaj bo Corsara zwróciłem i może dzisiaj dostane silverstone to potestuje.

lol a co myslales ze ci zrobi orthosa 2.4ghz @ 3.6 na bez ruszania napiecia???

przy takich taktach 1.5V to minimum jak masz dobra sztuke - G0 moglby tyle zrobic nawet:)

mój myka na 3735MHz/1.46V to dobrze czy bardzo dobrze ? :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chcialem podziekowac za wszystkie wypowiedziza i przeciw Q6600:) Tydzien temu stracilem E6400, i zastanawiajac sie nad nowym procem, bralem pod uwage Q6600 albo E6850 <_<

Potem 2dni szukania G0 i pozostaje mi tylko podziekowac :rolleyes:

Napewno nie wykozystam jego mozliwosci w 100% (jak w 50% to bedzie dobrze), nie zmienia to faktu ze robienie kulku rzeczy na raz jest niezauwazalne dla cpu (rok mialem e6400 i widac roznice dzialanie).

Spokojnie pomyka sobie na 2700 na napieciu 1,20v (wtedy ma niestety 30c w spoczynku, 60c przy 4xPrime95) a na standardowo + ss daje 20c w spoczynku, 52c przy 4xPrime95 chlodzenie Ninja :lol2:

W weekend zapowiadaja ochlodzenie, to moze uda mi sie naprawde sprawdzic na co stac to cudo.

Ps. G0 dostepne sa w komputroniku - tylko trzeba meczyc obsluge zeby ruszyla sie i sprawdzila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie cześciowo - dalej nie mogę wyjść ponad 3735/1.46V bo się wyłącza - jedynie nie musze już odpinać zalicza od prądu żeby ponownie wystartować kompa - ale chyba układy zasilające na płycie nie wyrabiają - w prime mają po 100st.C - musze zmienić chłodzenie i zobacze - jak nic nie da to przeczekam na marnych 3735 do czasu x38 i wymienie mobo :(

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

415MHz bo się okazało że mimo ustawienia mnożnika 8x - cpu-z/everest wyświetlają niby że jest 8x a w rzeczywistości jest 9x

tia czyli x8 tez Ci nie dziala :P

ale jestem pod wrazeniem;) do nowego roku jeszcze na B3 posiedze a pozniej 45 nano i bedzie chlodniej;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniki takie sobie bo szyna niska :( przy 4G pamieci mają 533 a fsb 445. Może jak dorwe inne mobo to sprawdze co z tym mnożnikiem czy przypadkiem nie abit coś skopał i nie da sie go zmieniać

na początek 3735 i Boinc 32bit

Dołączona grafika

3735/Boinc 64bit

Dołączona grafika

3933/Boinc 32bit

Dołączona grafika

3933/Boinc 64bit

Dołączona grafika

3933/Cinebench R10 i 2003

Dołączona grafika

a tu macie porównanie do jakiegoś xeona ;)

Dołączona grafika

to na razie tyle do póki nie sprawdze co się dzieje z mofsetami na IP35-E (gdzie na screenie kilka postów wcześniej widać ich temp - ok. 100) - bo przy męczeniu dobijają do 105st.C i shutdown kompa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy osoby mające Q6600 puszczone na >3.7G mogą zamieścić info jaka szybkosć/vcore i jakie mobo ?? - mogą byc wyniki z fc/di - chodzi mi o zestawienie płyt jakie pociągną procka na takich ustawieniach

3.7GHz na codzien, 3.8 i wiecej bench @ 1.6/1.65V, ~4.2GHz valid @ 1.7V @ wc @ P35-DQ6.

B3 od Matiza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak wam się te Q6600 spisują, bo jestem ze swojego E6600 niezadowolony i zamierzam go wymienić. Niskie FSB na mojej padlinie i małe OC - 3.4GHz na co dzień to max. Jak u was jest z max FSB na tych prockach, można sprawdzić możliwości płyty powiedzmy ponad 500 da radę polecieć?

Jak z OC, bo widzę ze się zdarzają sztuki co ponad 4GHz robią ile taki G0 jest w stanie zrobić przeciętnie?

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z OC, bo widzę ze się zdarzają sztuki co ponad 4GHz robią ile taki G0 jest w stanie zrobić przeciętnie?

przecietnie to wszystko zalezy od wielu czynnikow, jak zwykle ;) ale imho w przypadku quada trzeba bardziej zwrocic uwage na kwestie zasilania, tak od strony plyty, jak i samego zasilacza - ponad 200W przy OC, trzeba czyms stabilnie "dokarmiac".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka i tez moze byc, ale jak masz 2 kolejne zapasowe z szafie. Wymiana raz na miesiac :lol2:

to abit się postarał i wrzucił zabezpieczenia - płyta się wyłącza powyżej pewnego obciążenia

a ja sie napalam na qłada a tu takie cyrki z zasileniem tego cielaka z 4-ma jajami hmmmm

jest taki jeden G0(do wypozyczenia na testy) 1,35 - 3,6GHz i liczy 1M SPi 4GHz przy 1,5 Vcore

sam nie wiem <_< ale na teścik mozna brać

to prawie taki jak mój :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to abit się postarał i wrzucił zabezpieczenia - płyta się wyłącza powyżej pewnego obciążenia

...

To może to u mnie zadziałało jak dawałem więcej v przy 3.6GHz podczas 3D smarka 03 pod koniec testu reset kompa i basta! Hmmm to daje do myślenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi