Skocz do zawartości
AeroMikie

Pentium D 805 Vs E2140 @ Stock

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zmodernizować zestaw zmiana z A64 2800+ na dual core. Z racji tego że korzystam z wielu programów naraz oraz często mam aplikacje w tle skype gg firewall, dodatkowo pracuję Mathcad / Catia / Flowizard , mam pytanie do użytkowników procesorów 2 rdzeniowych czy przejście na dowolny z powyższych procesorów zwiększy "komfort pracy" , procesor nie będzie podkręcany. Planuję płytę na i865 PE z racji posiadania komponentów starszej generacji. Jeśli ktoś dysponuje wynikami 805 i 2140 bardzo byłbym wdzięczy. Interesuje mnie przedewszystkim współczynnik koszt/efekt gdyż pojawiły się 805 po 190 zł więc może warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja oponowałbym w kierunku ASUSA / GIGABYTE racja nieco inny chipset 865G,

wróćmy jednak do sedna sprawe 805 vs 2140 @ stock please...

nie ma porównania

2140 będzie duużo szybszy

Dla porównania wyniki w Super Pi1M

2140 @ 1,60GHz (bez OC) 36s (po OC można osiągnąć poziom 20s)

D805 bez OC to ok 55s (po OC nieco poniżej 40s)

BTW jak już pentium D to modele 9xx (sam nabyłem D925 używany z gwarancją za 170PLN)

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma porównania

2140 będzie duużo szybszy

Dla porównania wyniki w Super Pi1M

2140 @ 1,60GHz (bez OC) 36s (po OC można osiągnąć poziom 20s)

D805 bez OC to ok 55s (po OC nieco poniżej 40s)

BTW jak już pentium D to modele 9xx (sam nabyłem D925 używany z gwarancją za 170PLN)

Dla mnie istotne jest płynne działanie aplikacji... bo mój A64 skutecznie potrafi się przyciąć przy przełączaniu aplikacji i te "freezy" są szczególnie denerwujące..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie istotne jest płynne działanie aplikacji... bo mój A64 skutecznie potrafi się przyciąć przy przełączaniu aplikacji i te "freezy" są szczególnie denerwujące..

Brać coś z Pentium D i inne grzałki mija się z celem. IMHO weź X2 3600+ Brisbane i ABIT KN9. O freezy sie nie martw. Ja u siebie nie zaznałem a dualcoropt... wgrałem po około dwóch miesiącach bo nie miałem co robić ;)

O płynność się nie martw :) Można i płynnie działać w necie z pełnym zasobnikiem i w czasie gdy chodzi ORTHOS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brisbane wiąże się z wymianą grafiki i pamięci.. natomiast

Pentium D805 ~ 200 zł

Płyta ~ 200 zł

modernizacja komputera 400 zł łącznie....

wspominałem że mam 2 komputery w konfiguracji 848/865 P4 2.2 / P4 2.8, niestety praca A64

przy kilku aplikacjach biurowych nie jest jego mocną stroną płynniej działa Northwood 2.2 , unifikacja konfiguracji też jest wygodna jeden zestaw sterowników do wszystkich komputerów ... , oczywiście że Brisbane byłby lepszy ale biorąc pod uwagę generację procesorów 4 rdzeniowych oraz DDR3... wybrałbym stworzenie "zestawu spadkowego" który w perspektywie odziedziczy pamięc po współplemieńcach... Natomiast z obserwacji testów pamięć DDR2 nie powalają osiągami...

Dla mnie kluczowe jest zwiększenie płynności pracy przy kilku aktywnych aplikacjach...

Edytowane przez AeroMikie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

To sprzedaj grafike i kup 7600GS (nic nie starcisz), za Twoje 2GB DDR1 dostaniesz 2GB DDR2 i jeszcze pewnie zarobisz na tym ;)

Co do wydajności pamieci to w wypadku AMD nie wnośi to nic nowego a wręcz może działać w drógą stronę.

Za te 235 zł masz pełnego dwurdzeniowca a nie dwie grzałki które nie nadają się do niczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz na P4 HT zauwazalnie plynniej sie pracowalo.

Na dual core ostatnio bawilem sie sp2004 i jakos zapomnialem o nim i dopiero pozniej sie zorientowalem ze chodzil na prioryty 9, a ja normlanie kompa uzywalem. Zauwazylem to jedynie po wiekszej niz normalna temp.

Na pewno zauwazysz roznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma nawet porównywać Pentium D 805 i E2140 .

Pentium D 805 to 2x P4 Presscot z jego wszystkimi wadami plus do tego problemy z pracą rdzeni , komunikacja pomiędzy nimi była zwalona , co powodowałao dodadkowe opuźnienia .

Do tego 90 nm proces , dopiero seria 9xx miała błędy ze współpracą rdzeni usunięte .

Zwykłego P4 w większości testów pokonywał niżej taktowany A64 .

X2 to lity dwurdzeniowiec a nie sklejone 2 inne rdzenie .

Zaś Conroe jest szybszy niż A64 .

Poszukaj sobie w necie testów tej architektury to się przekonasz .

Lepiej sprzedaj to co masz i kup X2 3600+ 65 nm Brisbane lub Pentium E 2140

Koszt X2 + dobra płyta + 2 GB ram to jakieś 744 zł ( ceny z apollo.pl )

Cena Pentium E i dobrej płyty wraz z tym samym ramem jest wyższa , koszt to jakieś 914 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aplikacje użytkowe, bez oc, zamiast D805 masz D820, ale jeszcze weź pod uwagę, że D805 jest wyraźnie słabszy od D820, głównie z powodu niskiego fsb.

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-3

Porównywalny z E2140 jest dopiero D830/D925/D930 i to tylko w czystej wydajności, jest jeszcze pobór mocy, komunikacja pomiędzy rdzeniami...

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości przypadków benchmarki odnoszą się do suchych liczb, a mnie interesuje fakt przejścia z A64 na dual intela i jakość pracy w sensie odczuć użytkownika. Przeszedłem już wszystkie fazy uzależnienia od sprzętu... teraz interesuje mnie tylko płynne działanie bez freezów przy najmiejszym nakładzie finansowym...są inne zbożne cele na które można wydać pieniądze... równie przyjemne.. w zasadzie powinienem teraz zmienić tytuł postu na single core vs dual core @ budget mod... Jestem zwolennikiem "minimum nakładów finansowych maksimum efektu" ... gdyż komputer jest już dla mnie liczydłem ... a swego czasu był "kapliczką"... rozumiem że każdy musi przejść pewien okres w życiu. Pozatym wystarczy przyomnieć sobie artykuły chwalące pentium D jaki to dobry i tani dual core... rok czasu z perspektywy informatyki to historia... reasumując finalne pytanie brzymi ...

"CZY PRZEJŚCIE Z A64 NA PD LUB E2140 ZLIKWIDUJE FREEZY PODCZAS PRACY ?"

Dziękuję Wszystkim za odpowiedź na moje pytanie .

Znalazłem interesujący mnie wątek na forum

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=237138

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freezy raczej nie są uzależnione od paltformy. s775 może sprawić tyle problemów co sAM2. Pentium D jest w tej chwili totalnie nieopłacalne, zwłaszcza przy cenach Pentium E i A64 X2 Brisbane.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo?

Jakiekolwiek argumenty?

Po pierwsze strata kasy. To wszystko to starocie szczerze mówiąc.

Po dwa X2 mają ogromne OC (zlookaj sygnaturke) i maja niższy o połowe pobór mocy od tego pentium D.

Po trzy za ok 500 zł masz X2 3600+ Brisbane i ABIT KN9 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Interesuje mnie intel na intelu... nie mam czasu na zabawę dual core optymizerami...

Brać coś z Pentium D i inne grzałki mija się z celem. IMHO weź X2 3600+ Brisbane i ABIT KN9. O freezy sie nie martw.

To , ze ty nie miales problemow nie znaczy , ze ich nie ma bo to jest de facto losowe. Kumpel ma X2-3600 90nm i tez tego nie ma , za to na forach mozna o tym szeroko poczytac. Do tego..sam Autor cos wyzej napisal...

Pentium D 805 to 2x P4 Presscot z jego wszystkimi wadami plus do tego problemy z pracą rdzeni , komunikacja pomiędzy nimi była zwalona , co powodowałao dodadkowe opuźnienia .usunięte .

Zwykłego P4 w większości testów pokonywał niżej taktowany A64 .

805 ma problem bo FSB 133 , watpie w to , ze 820 z FSB 200 mial problem z rezeniami.

A P4 dostawal ale w modelu 5xx , bo 6x1 juz nie do konca > raz , ze HT , dwa ze bez problemu ida na 4.5GHz , moj na boxie latal na 4.2 z obnizonym napieciem na 945 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie napiszę coś od siebie, bo posiadam właśnie D805. Jest to grzałka (nawet wielka) - wysokie rachunki za prąd gwarantowane :). Jeśli się go nic nie podkręci, to w aplikacjach, które nie używają dwóch rdzeni nie działa najszybciej. W grach też najwydajniejszy nie jest. Ma niskie FSB, ale można go jednak dość ładnie podkręcić. Nie można go porównywać do E2140, bo po prostu jest gorszy. E2140 to nowsza technologia, lepsza wydajność w grach i w aplikacjach, mniejszy pobór prądu. W tej chwili nie warto kupować już moim zdaniem procesorów Pentium D. No chyba, że ktoś się uprze to może ostatecznie kupić D930 czy D940, ale o wiele lepszy jest Core 2 Duo :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

W grach też najwydajniejszy nie jest. W tej chwili nie warto kupować już moim zdaniem procesorów Pentium D. No chyba, że ktoś się uprze to może ostatecznie kupić D930 czy D940, ale o wiele lepszy jest Core 2 Duo :).

Heh , mialem 805 i sprawdzalem w Just Cause , to lazilo jak moj Celeron :-|

A D930/940 zapewne przez mit zegarow beda drozsze od PE2140 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż pora na mały eksperyment. Kupiłem Pentium D 805 i Asrocka na 865PE za 300 zł myślę że w kategorii koszt efekt plasuje się całkiem nieźle. TDP mojego A64 wynosi 89 W natomiast dla 805 wynosi 95 W ... te 6 W jakoś przeboleje. Nie oczekuję wodotrysków tylko płynniejszego działania Windows i aplikacji biurowo inżynierskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

zamiast d805 wolalbym P4 z 2mb L2 i ht. Szybciej, zimniej, taniej, ht rekompensuje brak jednego jajka.

Masel > BROWAR.

Sam tak zrobilem w koncowce stycznia. P4-631 , 2MB , HT , na boxie polecial mi na 4.2GHZ (945 Asusa) i w stresie kolo 50 stopni. Do tego wtedy byl tanszy , a do gier zapewne lepszy niz D805 z QPB 533....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby mnie iteresowały gry to mój A64 kręci się na 2200 wyżej nie próbowałem z resztą gdyby chodziło mi o gry to A64 bym nie zmienił na 600 :D z wiadomych względów. Przykładowo uruchamiam program do obliczeń CFD i pożera 100% mocy procesrora, mam nadzieję że na 2 jajkach będę mógł normalnie pracować a obliczenia będą wykonywały sie "w tle", a czy 1h czy 1:20 dla mnie bez różnicy, niechcę mieć tylko "zablokowanego komputera"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi