Skocz do zawartości
BeCkS

E4300 Czy E6600 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jestem tu nowy :) nie wiem czy jest na forum porownanie tych dwoch procesorow , tzn nie szukalem bo cos czuje ze dluuuugo bym szukal :P

A wiec ktory z tych prockow jest lepszy ? , czytalem ze 4300 ma niezle osiagi w o/c a jak z e6600 ? bo obydwa procki maja te same mnozniki ( x9 )

I jaka plyta ( na nForce 650i/680i ) bylaby najlepszy pod te procki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja potrzebuje dobrego i stabilnego sprzetu do gier i O/C , IP35-e jest lepszy od nF650i/680i ?? do gier ??

Z tego co slyszalem to nF jest lepsze w o/c bo mozna krecic osobno pamiec i osobno proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sie nie mylę to taki E6600 to po prostu E4300 z FSB 266, 4MB cache (4300 ma 2MB) i technologia wirtualizacji.

IMHO jeśli kręcisz to nie widzę plusów zakupu E6600.

ale 4300 to chyba ostanio padaki, są problemy z 3ghz, tak czytałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dużo trafia sie padakowatych E4300...

A ktory procek jest wydajnieszy na standardowych ust ?

Oczywiście że E6600 który ma 2,4ghz na starcie a E4300 1,8ghz pozatym E6600 ma 4mb kaszy a E4300 2mb kaszy ;] Na reszte odpowiedz sobie sam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz do gier, to bierz e4300 i 650i Ultra, a zaoszczędzoną kasę pakuj w grafikę. I nie słuchaj maniaków dla który 1/3 sekundy w sPi ma znaczenie;)

za 1/3s w spi to byliby w stanie zabić ;)

Nie widze sensu porownywac procesorow z tak roznych przedzialow cenowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja slyszalem ze podobno latwo jest osiagnac 3GHz

Edit:

Mój ostatnio przyszedł z gwarancji i 3Ghz robi na 1,435V :mur: . Poprzednia sztuka 3.0 na budziku osiągała bez podnoszenia V. Mowa o puszczonym pełnym ogniem Orthos-ie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ostatnio przyszedł z gwarancji i 3Ghz robi na 1,435V mur.gif . Poprzednia sztuka 3.0 na budziku osiągała bez podnoszenia V. Mowa o puszczonym pełnym ogniem Orthos-ie

Bo te ,,nowe,, E4300 kręcą sie kiepsko, starsze sztuki miały sporo lepsze OC, ehh...a szkoda bo jest to jeden z najpopularniejszych procków ;] Chociaż 3ghz powinien zrobić każdy przy wmiare znośnym napięciu a przy 3ghz to mocy ,,troche,, ma :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź e6420 :) łatwiej trafić na dobrą sztuke niż przy e4300

no chyba w tej chwili najrozsądnieszy procek, x8 juz sensowny jest. ale jak ktos chce głownie GRAĆ to 4300 za 400zł nówki śmigają a 250zł to GTSa można dorzucić ...

e4300 kupiony miesiac temu, jade na takich ustawieniach jak w sigu (chyba niezle). Wiec jak zawsze, wszystko zalezy od szczescia ;)

a 3-3.2? Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A e6600 jest zly ze nikt go nie reklamuje ? czy to ze wzgledu na jego cene ?

ktos wie moze jak bede sie prezentowac e6550 bo 11 ma byc oficjalna premiera z tego co slyszalem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A e6600 jest zly ze nikt go nie reklamuje ? czy to ze wzgledu na jego cene ?

ktos wie moze jak bede sie prezentowac e6550 bo 11 ma byc oficjalna premiera z tego co slyszalem :P

porównujesz procek za 400 i 800zł ... widać różnice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widac rozn ice cenowa :D ale ja sie pytam jaka jest roznica w osiagach ;)

np w standardowych ust a po o/c i jak idzie o/c w ktorym lepiej a w ktory gorzej itp itd :)

aaa wiadomo juz cos na temat e6550 ?

i jak sie kreci e4400 albo 4500 bo maja mnozniki 10x i 11x ? a slyszalem ze im wiekszy mnoznik tym lepiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widac rozn ice cenowa icon_biggrin3.gif ale ja sie pytam jaka jest roznica w osiagach

np w standardowych ust a po o/c i jak idzie o/c w ktorym lepiej a w ktory gorzej itp itd

Oczywiście E6600 jest lepszy. Na standardowych ustawieniach ma wyższy zegar, kręci się lepiej niż E4300 i ma więcej cache, 4 MB vs 2 MB, jednak różnica z tego wynikająca nie jest zbyt duża. E6600 zawsze można podkręcić lepiej, ale ludzie biorą E4300 dlatego że jest tańszy po prostu.

i jak sie kreci e4400 albo 4500 bo maja mnozniki 10x i 11x ? a slyszalem ze im wiekszy mnoznik tym lepiej icon_biggrin3.gif

Teoretycznie tak, ale mnożnik 8x-9x zwykle wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu E66 nie widziałem ani jednego który by nie zrobił choć by tych "marnych" 3GHz (co nie znaczy że nie ma gdzieś tam w sieci jakiegoś "szczęśliwca") natomiast E43 nie brak takich a jak już są to nie raz na kosmicznych napięciach (nie mówię o wszystkich oczywiście).

Natomiast co do błędów w architekturze Core2 to żadna nowość i Intel po raz pierwszy przyznał się do tego będzie już z rok temu, więcej szumu woku sprawy niż płynących zagorzeń ale tak to już jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.in4.pl/komentarze_Core_2_Duo_r%...i_...,13583.htm

:lol2: :mur: :damage_wall:

rownie dobrze mozna kupic wyszczerbiona szklanke na rynku od ruska

Walisz ten link w każdym topicu, a czy ktokolwiek miał problemy z C2D? Komuś się wiesza, wybucha w kompie? Nie, więc ja bym sie tym nie przejmował. Już jakiś czas temu pojawił się ten news na zagranicznych stronkach i nikt nie panikuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6750, tańszy wydajniejszy i już podobno dostępny >klik<,>klik< i do tego np. Abit IP35-E

No wlasnie jak to jest z tym E6750, niby premiera miala byc 16 lipca , teraz niby przed weekendem sie pojawil w sklepach jako dostepny, ktos go juz nabyl moze ? albo moze potwierdzic ze jest juz do kupienia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi