Kwazor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 MHDD w dłoń !. Masz sporo błedów logicznych ( UNC ) najpierw zrób Erase wiats wtedy wyniki z Scanu 2xf4 pokaż na forum.... jesli beda dalej błedy to ERASE ( zerowanie ). Pamietaj ze Zerowanie kasuje wszystko z dysku.! P.s 3892 godziny to jeszcze nie jest dysk który jest wysłuzony ;) ale szybko nałapał błedów jak na taka ilośc godzin... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcz Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Tylko, że ERASE zatrzymuje mi się w pewnym momencie i nie chce "przeskoczyć" ;)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piniek69 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 coś nie tak jest z moim dyskiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Rafcz : Przy komendzie ERASE ( wklepanej recznie z klawy ) sie zatrzymuje czy przy ERASE WAITS ? Jak i tu i tu to Remap i 2xf4...... Pinek : Taśme zmień ... sporo błędów ... i raz problem z rozkreceniem talerzy... nic szczegolnego tutaj ( gdyby rosło spin retry to moża sie martwić ) Edytowane 30 Czerwca 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 A BB? To chyba bady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) bb to jest zaraportowanie uszkodzonych sektorów ( nie korygowalnych przez elektronike dysku ) Edytowane 2 Lipca 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 To właśnie widać na screenach zamieszczonych przez piniek69, więc chyba nie jest zbyt dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidelis Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Witam, ja mam dziwny 'problem', nie jestem też pewien czy dobry temat wybrałem. Wszystkie gwiazdy na niebie mówią że pierwsza zakładka biosu powinna wyglądać u mnie w ten sposób: (jpg z googlarki) Problem jest w tym że nie ma u mnie tych pozycji SATA 1-6, a co za tym idzie nie mogę [?] włączyć SMARTa (Prawdopodobnie jest ustawiony na AUTO, ale mimo to HD Tune i Everest nie widzą SMARTa) Wie ktoś co z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Jakieś cyrki u mnie się dzieją,resety co chwila,aplikacje przestały nagle działać http://yfrog.com/n2zdjcia0004ij http://yfrog.com/2pzdjcia0003dj W HDTune "error scan" przeszedł bez żadnego problemu Dysk chyba nie jest w tak złym stanie żeby to była jego wina co ? Edytowane 27 Lipca 2010 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 M@TI Smart nie wykazuje żadnych niepokojących objawów.... Czysto... szukaj raczej w systemie błedów ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 Witam Dostalem 80GB Samsunga na SATA, ma jakis problem ze SMARTEM, przeskanowalem full screen na bady i jak widac nie ma ani jednego, szybkosc dysku i seek time tez jest bez zarzutu (70MB/s / 12ms)... wie ktos jak to naprawic? Screeny: http://img541.imageshack.us/img541/1668/sams1.gif http://img821.imageshack.us/img821/8563/sams.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 Smart zgłupiał ( ciekawe jaki kumpel ma zasilacz ... falowanie zasilaniem mogło wygenerowac te błedy ) Gdzie w C4 ma 2.5k sektorów po próbach realokacji ( udanej/nieudanej ) a w 05=0 ? typowy objaw zglupionego smarta... By być do konca pewnym daj SCAN z MHDD ( 2XF4 ) .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urban92 Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Czy mam zacząć się bać :?: Co w praktyce oznacza rosnący calibration retry count :?: Tydzień temu zauważyłem ze jest 7, teraz już 13, wcześniej sprawdzałem SMART regularnie i było do niedawna 0. W pracy dysku nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Niby nie jest to wartość krytyczna i jest "zawsze pozytywna", ale problem z pozycjonowaniem głowic brzmi trochę nieciekawie. Miał już ktoś podobne doświadczenia z tym :?: Edytowane 31 Lipca 2010 przez urban92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 M@TI Smart nie wykazuje żadnych niepokojących objawów.... Czysto... szukaj raczej w systemie błedów ... Po wyczyszczeniu dysku,zrobieniu od nowa partycji i czystej instalacji windowsa problem znikł a po objawach byłem pewien że to dysk.... ale bym się przejechał jakbym kupił nowy ;)dzięki za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borozu Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Kto zdiagnozuje SMARTa dziwnego dysku który próbuję naprawić? Mój temat w sprawie dysku: KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Dysk od pewnego czasu sprawia drobne kłopoty, mam zainstalowany na nim system i nie chciałbym go przeinstalowywać, da się coś z tym zrobić? Jeden bad sector wykrył MHDD, 11 już realokowanych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Wykonaj ERASE WAITS... jak nie pomoże to REMAP. Masz 6 sektorów oczekujacych na remapowanie C5=6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Wykonaj ERASE WAITS... jak nie pomoże to REMAP. Masz 6 sektorów oczekujacych na remapowanie C5=6 Czy przypadkiem ERASE WAITS nie jest niebezpieczne dla danych na dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Nie Komenda ERASE recznie wklepana z klawiatury powoduje bezpowrotne skasowanie danych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ktoś może się wypowiedzieć na temat powyższego raportu smarta? Dysk nowy ale niepokoja mnie dość wysokie wartości parametrów 03 i C1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Widze ze musze zaczac konczyć FAQ o Smart ( sorry tak długo niestety sa inne obowiazki ) 03 Czas rozpedzania talerzy w ms = wartość w normie dla niektorych dysków C1 load unload ( ilosc parkowac wyparkowan głowicy z landing zone. bedzie sie zwiekszac i jest to normalne ) Dysior zdrowy jak ryba.I nowy co widać po 0C = 67 godzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) Jeśli chodzi o C1 to zaniepokoiło mnie to że 3 dyski majace po kilka lat maja tą wartość przynajmniej o połowę większą. Druga sprawa, że co jakiś czasy słychać parkowanie głowicy i rozkręcanie talerzy chociaż nie mam pewności który to dysk. Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 To wyłacz w zarządzaniu energia dyski wyłacz = nigdy i po sprawie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 To nie laptop :D niestety producenci próbują zabijać nowe dyski właśnie w ten sposób. Ale rozwiązałem problem przy pomocy narzędzia WD i bootowalnej płytki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Nie musi być laptop, żeby system wyłączał dyski, jak są nie używane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Nie korzystam z komputera od wczoraj, z takimi problemami potrafię sobie poradzić. Problemem jest to że producenci w firmwarze ustawiaja tak czeste parkowanie glowicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Hej,kupiłem na allegro dysk i jak go podłączyłem to płyta główna (Asus TUSL2-C na S.370) wyrzuciła,że smart wykrył dużo błędów itd itd. Olałem to i zainstalowałem windowsa ale odpaliłem HdTune i się przeraziłem... Czy takie uszkodzenia mogą powstać podczas transportu? Wątpie w to ale wolę spytać.Jak widać bad sektorów nie znalazło więc dziwi mnie to tym bardziej. http://img844.imageshack.us/i/asdrc.jpg/ http://img833.imageshack.us/i/asd2j.jpg/ http://img837.imageshack.us/i/asd3y.jpg/ Za co odpowiada to na czerwono i to na żółto? Dodam,że dysk generalnie działa ok poza tym,że windows ładuje się tak jakby skokowo (koraliczki niebieski przeskakują zamiast płynąć:P) Da się coś z tym zrobić? Taśma nowa od Asrocka na AM3 EDIT:Dodam,że smart był wyłączony przez całą instalkę windowsa na tym dysku i dopiero przed chwilą to zauważyłem i go włączyłem.Czy to mogło jakoś wpłynąć na takie kosmiczne wyniki? EDIT2:Podłączyłem twardziela pod swój główny komp i Reallocated Event Count już nie jest żólty... Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez Serekzolty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Masz typowe zgłupienie smarta : 05 wykazuje kosmos a C4 mniej Masz 54 sektory realokowane C4=56 ( zostało ci jeszcze 91 sektorów zapasowych ) Zrób zerowanie w MHDD i pokaz wyniki na forum.. Pamietaj zerowanie = nic nie odzyskasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zerknie ktoś na mojego smarta? Działa bezproblemowo tylko nie wiem co to jest to na żółto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Masz typowe zgłupienie smarta : 05 wykazuje kosmos a C4 mniej Masz 54 sektory realokowane C4=56 ( zostało ci jeszcze 91 sektorów zapasowych ) Zrób zerowanie w MHDD i pokaz wyniki na forum.. Pamietaj zerowanie = nic nie odzyskasz... Zerowanie robiłem już zanim napisałeś posta (screeny są jeszcze z przed) i niestety rano jak wstałem zapomniałem zrobić screen po zerowaniu ale pamiętam mniejwięcej wyniki To z przed zerowania Imageshack - dsc00148e.jpg Natomiast po zerowaniu wyniki były mniejwięcej takie: wzrosły sektory <3ms i <10ms te z <50ms spadły z 35K do około 27 <150ms było 10 a te <500ms w ogóle zniknęły Martwi mnie duża liczba sektorów <50ms bo powoduje to,że prędkość odczytu spada z 60~MB/s do około 20~ Da się jeszcze coś zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...