Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie, kupiłem sobie nowy komputer:

-E8500

-asus p5q-e

-radeon 4870

-ocz sxs 600W

i w CPU-Z skacze mi core speed z multiplier oraz core voltage ;/ czy tak powinno byc?

np

Core Voltage: 1,075V

Core Speed: 1999-2000

Multiplier: x6

uruchomiłem teraz orthosa i przeskoczyło na:

Core Voltage: 1,192V

Core Speed: 2999-3000 a w orthosie pokazuje 3166

Multiplier: x9

w czym jest problem? a może problemu nie ma tylko coś trzeba przestawić aby była stała wartość te 3166 i x9? mało się znam, proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie, kupiłem sobie nowy komputer:

-E8500

-asus p5q-e

-radeon 4870

-ocz sxs 600W

i w CPU-Z skacze mi core speed z multiplier oraz core voltage ;/ czy tak powinno byc?

np

Core Voltage: 1,075V

Core Speed: 1999-2000

Multiplier: x6

uruchomiłem teraz orthosa i przeskoczyło na:

Core Voltage: 1,192V

Core Speed: 2999-3000 a w orthosie pokazuje 3166

Multiplier: x9

w czym jest problem? a może problemu nie ma tylko coś trzeba przestawić aby była stała wartość te 3166 i x9? mało się znam, proszę o pomoc

Wszystko jest ok, po prostu oszczędzanie energią i tyle.Jak wyłączysz w biosie C1E i EIST to będzies zmiał cały czas 3166 MHz i mnoznik x9. Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis, albo raczej wczoraj wieczorem, w koncu dostalem w swoje rece Karakorum, zamontowalem, posmarowalem ZM-STG1 i teraz pytanie co do poprawnosci temperatur bo z tego co widze po screenach kazdy sprawdza czyms innym, a wiec sprawdzilem trzema progsami, narazie tylko w idle, karakorum @ 1000obr/min:

Real Temp

core1: 35-38

core2: 35-38

Core Temp

core1: 40-42

core2: 40-42

Everest

procesor: 32-35

core1: 40-42

core2: 40-42

Wiec ktora temp jest prawidlowa i czy temp jest w porzadku? proc leci na 3,6GHz, V w biosie na auto, z tego co widze leci na 1.3V, jeszcze nie testowalem Orthosem ani niczym innym bo nie mialem czasu, ale z pewnoscia nie omieszkam (jakie opcje w Orthosie wybrac?) ale narazie w grach stalker, cod4, tdu zadnych problemow

edit:

po 30min Orthosa temp wygladaja tak:

Dołączona grafikaDołączona grafika

54-57 na 1000obr, 50-51 na 2000obr, pasi?;)

Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Teraz zastanawiam się czy to od tych napięć? Wydaje mi się, że tak. Bo tylko z prockiem kombinuję.

Także trzeba rzeczywiście ustawić stałe wartości i sprawdzić to.

Tylko znowu ponawia się pytanie jakie te wartości ustawić?

Dolaczam sie do pytania, podajcie prosze na jakich sprawdzonych napieciach leca Wasze E8x00 na plycie Asusa i innych i jakie wyniki to daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na

pll >> 1,5

vcore >> 1,43

ram >> 1,9

fsb >> ustawione na 1,4 a pozniej wskoczylo na 1,92 :E moze jakis nie prawidlowy odczyt albo co

vnb >> 1,55

vsb >> 1,1

i gta na >> 0,63

e8400 14 tydzien polecial na 4,4ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki OC E8600 prezentują się tak:

4,0 Ghz - 1.176 V - 50°C (zrzut),

4,2 Ghz - 1.240 V - 55°C,

4,3 Ghz - 1.288 V - 62°C,

4,4 Ghz - 1.344 V - 67°C,

4,5 Ghz - 1.432 V - 78°C (zrzut).

Coś mi się zdaje że to już kres mojego egzemplarza (Q822). Co o tym myślicie? Zrobię więcej przy rozsądnym Vcore? Mobo to Asus Rampage Extreme, chłodzenie Scythe Mugen (na razie).

post-150576-1222283371_thumb.png

post-150576-1222283412_thumb.png

Edytowane przez rojb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obnizylem napiecie z auto (1,3V) na 1,2V w biosie, realne 1,184V i temp na 3,6GHz spadla o... 10 stopni :blink: :D narazie full stabilnie, wiec pora powalczyc o czworeczke ;]

edit

4050MHz

vcpu 1,352

gtl 0,63

pll 1,5

fsb 1,4

nb 1,4

sb 1,1

dram 2,0

Orthos godzine bezproblemowo, max temp wg. RealTemp 63, wiec chyba sie mieszcze w normie, wczoraj w nocy gralem blisko 3h na tych samych ustawieniach i zero problemow, w Futuremarku 8345pkt wiec chyba nie tak zle. Intel BurnTest rozgrzal procka do 72 stopni, przeszedl 5 testow wiec raczej procek stabilny. Nie moge tylko puscic pamieci na ~1080MHz 5-5-5-15 2,1V bo Orthos sie wysypuje po 3-4minutach, wiec musza narazie chodzic na 900MHz, ale jeszcze jest pare opcji w biosie ktore musze sprawdzic, a narazie nie wiem za co one odpowiadaja (DRAM Static Read Control; DRAM Read Training; MEM. OC Charger; AI Clock Twister; AI Transaction Booster)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że mi się prawdziwa perełka trafiła :)

4.4GHz ---- 1.28V

4.63GHz----1.36V

5GHz ------1.47V SPi 1MB

@Banzai

Twój test.

post-147211-1222290724_thumb.jpg

jak bedziesz nastepnym razem mial ten cpu w rece to powiedz mi jakie masz numery na plytce drukowalnej procesora, pod wcieciem w IHS.

tam sa 2 linijki numerkow.

te numerki ktore sa widoczne na fotce nizej:

http://www.thetechrepository.com/attachmen...mp;d=1164569601

Edytowane przez ciukacz2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze mi ktos podac jakie standardowe napiecia powinny byc ustawione dla procesora E8500?

Szukalem w necie i niestety nigdzie nie udalo mi sie znalezc tego

Plyta glowna asus p5e

Pamiec mushkin 2x2gb 1066 xp

I jeszcze pytanie co do pamieci

Te pamieci standardowo chodza na napieciu 2.1v ale jak ustawiam w biosie na 2.1v to juz mi sie zapala na zolto

Czy to normalne czy one powinno sie im ustawic inne napiecie?

z gory dzieki za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze mi ktos podac jakie standardowe napiecia powinny byc ustawione dla procesora E8500?

Szukalem w necie i niestety nigdzie nie udalo mi sie znalezc tego

Plyta glowna asus p5e

Pamiec mushkin 2x2gb 1066 xp

I jeszcze pytanie co do pamieci

Te pamieci standardowo chodza na napieciu 2.1v ale jak ustawiam w biosie na 2.1v to juz mi sie zapala na zolto

Czy to normalne czy one powinno sie im ustawic inne napiecie?

z gory dzieki za odp

1.1-1.35v - zależy jaki VID ma CPU - ustaw na płycie na Auto czy tam Default i będziesz miał standardowe, ewentualnie najniższe dostępne na liście napięć.

A zapala się bo tak ma ustawiony bios Asus'a, żeby przy 2.1v pokazywało na żółto, co nie znaczy że to szkodzi w jakimś stopniu memką, bo nie szkodzi ;)

Ciukacz* po co Ci te numery, chcesz znaleźć podobnego ?

Nie, żeby sobie je wydrukował, oprawił w ramkę i na ścianie powiesił :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DUSZEK2323

25-ty tydzień

jak bedziesz nastepnym razem mial ten cpu w rece to powiedz mi jakie masz numery na plytce drukowalnej procesora, pod wcieciem w IHS.tam sa 2 linijki numerkow.

Szybko to nie nastąpi. proc pod wodą. msuiałbym blok zdjąć. Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciukacz* po co Ci te numery, chcesz znaleźć podobnego ?

pewnie wiekszosc z was wie: istnieje taka teoria ze 2 ostatnie cyfry jednego z tych numerkow oznaczaja odleglosc od srodka wafla krzemowego z ktorej pochodzi dany cpu.

wedlug tej teorii egzemplarz z "00" na koncu bedzie mial najnizszy VID i wymagal najmniejszego napiecia do osiagniecia danej czestotliwosci pracy (a co za tym idzie - najlepiej sie krecil).

nie, nie chce znalezc takiego egzemplarza. jestem zadowolony ze swojego sredniego e8200. tylko jestem ciekaw czy taki "golden sample" potwierdza ta teorie :)

jacekcz: jak bedziesz pamietal i nadarzy sie okazja to daj znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug tej teorii egzemplarz z "00" na koncu bedzie mial najnizszy VID i wymagal najmniejszego napiecia do osiagniecia danej czestotliwosci pracy (a co za tym idzie - najlepiej sie krecil).

jacekcz: jak bedziesz pamietal i nadarzy sie okazja to daj znac.

VID=1.25V,

OK, będę pamiętał o tych cyferkach :)

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4050MHz na 1,264V :) chyba trafila mi sie calkiem przyjemna sztuka i bede probowal jeszcze nizej, ale niestety nie moge dojsc do ladu z pamieciami i powyzej 450MHz mam ogromny problem z nimi nawet na timingach 5-5-5-15 i 2,1V a teoretycznie powinny pojsc grubo ponad 1000 z tymi ustawieniami i wyzszym V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU-Z, Orthos itd- wszystkie wskazuja u mnie mniej niz jest w podsumowaniu- w biosie. Jak jest u Was?

Tak u mnie np. tak jest dodatkowo na starym gigabycie p31 mialem wahania miedzy stressem a idle a teraz mam kalibracje wlaczona i nie zmienia sie vcore przy przejsciu z idle do stressu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak u mnie np. tak jest dodatkowo na starym gigabycie p31 mialem wahania miedzy stressem a idle a teraz mam kalibracje wlaczona i nie zmienia sie vcore przy przejsciu z idle do stressu:)

Moze Cie nie zrozumialem ale we wszystkich programach u mnie jest mniejsze vcore niz w podsumowujacej zakladce biosu w moim Gigabyte i raczej na tym bazuje... Np w biosie mam 1,3 a w CPU-z itd jest 1,28- i 'badz tu madry'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Cie nie zrozumialem ale we wszystkich programach u mnie jest mniejsze vcore niz w podsumowujacej zakladce biosu w moim Gigabyte i raczej na tym bazuje... Np w biosie mam 1,3 a w CPU-z itd jest 1,28- i 'badz tu madry'.

No tez tak mam np. w biosie ustawiam 1.34V a pokazuje w programach 1.32V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tez tak mam np. w biosie ustawiam 1.34V a pokazuje w programach 1.32V.

Tak. Nalezy sie zatem trzymac wskazan biosu, prawda? Choc dziwnie to u mnie wyglada bo gdy zwiekszam napiecie o dwie kolejne najmniejsze wartosci vcore- to i tak w podsumowaniu (bios) jest 1,3V. I w tym momencie jestem jak blondynka ;-] Moze sprawdze co bedzie jak dam wieksze 'papu' CPU????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Nalezy sie zatem trzymac wskazan biosu, prawda? Choc dziwnie to u mnie wyglada bo gdy zwiekszam napiecie o dwie kolejne najmniejsze wartosci vcore- to i tak w podsumowaniu (bios) jest 1,3V. I w tym momencie jestem jak blondynka ;-] Moze sprawdze co bedzie jak dam wieksze 'papu' CPU????

Tez na ga p31 mialem cos takiego ze dawalem wieksze napiecie a w cpuz dalej bylo takie samo :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi