Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Coś nie halo i to chyba z mojąpłytą.Nie mogę dobrać odpowiednich ustawien.

Ustawiłem na 4.8 GHz i 1.47v , NB 1.26v, VTT 1.2 , GTL 0.625 - wstał ale po wejściu do windy Blue screen.Podniosłem napięcie na NB do 1.38v i VTT na 1.26 - w ogóle nie ruszył.

Wygląda na to,że jak dam wysokie napięcie na NB to nie chce gadać - przy mniejszym FSB również - co jest grane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze chodziło o pamięci na kościach Micron D9.

One potrafią nawet 1200 MHz zrobić stabilne ;)

http://forum.purepc.pl/-f/-t117321.html&am...t&p=3119526

Płyta główna też ma znaczenie, ale przypuszczam, że te kostki mnie nie zablokują ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PL zależy od dzielnika pamięci. Na 1:1 jest zwykle 8-9 <600 fsb. 1300 CL4 to już pod 3v trzeba by było dawać ;p

No dobra, dobra :P

Powiedzmy w takim razie, że wystarczy CL5 przy 1200-1300 MHz - PL miło jakby było 9 ;) ale pewnie realnie będzie 10-11??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby ktos zrobic zestwienie benchmarka: Crysis V.High 1680x1050 AAx0 przy procku na def 2,66-3,0ghz i po OC 4,5Ghz albo wyzej...

Nie interesuja mnie niskie rozdzialki bo takie benche to zwykle na pclabie albo egieldzie mozna zlukac... 1024x768 i super przyrost wydajnosci... :blink:

Ustawienia V.High Dx10 1680x1050 bench najlepiej Assault Harbor :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę sie pobawiłem z nową płytą UD3R od gigusia - ogólnie płyta jest jeszcze dla mnie tajemnicza - ma zasadniczo sporego dropa , jeszcze sporo ustawień mam na auto , na razie poszła ok 580 na szynie ale pewnie do 600 by dobiła przy odrobinie chęci i pokombinowania

maks jakiś mi sie udało pocignać to ponad 4800mhz ok 1,42V ale wtedy temperatura już jest nie do testowania , ogólnie proc ma widać jeszcze zapas ale nie przy chłodzeniu powietrzem albo trzeba coś lepszego od mojego taphoona ale tu zysk pewnie nie bedzie i tak duży -( jakaś woda chociaż by się przydała :rolleyes: )

przy 4770 było w miarę "zimno" ale i tak prawie 72 stopnie podcas super pi

Dołączona grafika

to teścik przy 4ghz

Dołączona grafika

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj no szkoda miśka bo kto wie jaki się teraz trafi.

Ja już wiem jaka - ta co miałem poprzednio =- przeprosiłem, wsadziłem i jadędalej - przynajmniej chłodniejszy od ubitego :P

I żeby nie było- ubić zamiaru nie miałem- moja płyta chyba za duże napięcie podała.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moja przygoda z wyśmienitą sztuką się skończyła :P

Procesor został zabity - dostał 1.52v spod biosu i już nie wstał - i tak mu zostało :P

Szkoda procka ;]. Dziwne troche, że padł przy 1,52v. Mój co prawda na WC leciał przy napięciu 1,5v i nawet nie kwiczał, było już mu troche za ciepło ale działa do tej pory.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już wiem jaka - ta co miałem poprzednio =- przeprosiłem, wsadziłem i jadędalej - przynajmniej chłodniejszy od ubitego :P

I żeby nie było- ubić zamiaru nie miałem- moja płyta chyba za duże napięcie podała.

Kurde ja na swojego z biosu i 1,58V dałem i działa dalej. Degradacji też nie zauważyłem kurde.

Obecnie zasuwa na 4,1GHz przy 1,43V i jakoś daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj no szkoda miśka bo kto wie jaki się teraz trafi.

Bart znajdą się jakieś kości z ładnym MHz ;)

Mam tylko te, o których pisałem i nie są na sprzedaż. Szukaj Cruciali Ballistix 2x1GB, prędkość bez znaczenia, na naklejce mają mieć 16FD5/16FD3 (16 kości czyli starsze dwustronne moduły na D9), jak mają 8FD5 to nie bierz ;) Mogą być też Goodramy Pro 900 2x1GB, ale starsze kości i musisz dopytać o oc.

az plakac sie chce jak widze takie proce ubite :P no juz niedlugo i moje zkatuje pod di, ale chyba pro i elo wynikow nie ebdzie jak 4ghz prawie na 1,4v xD

To nie jest reguła, wręcz powiedziałbym nawet, że procki, które nie kręcą się najlepiej na AC mają potencjał na DI/LN2. Miałem ostatnio E6750 - 3,8GHz 1,425V orthos stable, fsb wall na AC 505MHz, DI ~540MHz i koniec zabawy :lol2: A miałem też E6420 - 3,4GHz 1,4V stable, fsb wall na AC 520MHz, DI ~579MHz i okazał się jednym z najlepszych E6420 na hwbocie ;) Teraz mam E8400, który na 1,525V robi gdzieś ~4800MHz do valida na karakorum (jeszcze się nie zdegradował, a sporo się bawiłem na napięciu <1.5v i taktach <4700MHz), fsb wall - najwięcej widziałem 615MHz ale to na vtt tylko 1,325v. Sporo zależy od płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz dobre ramki? zglos sie do uzytkownika: xtreme addict. fajne ramki mozna dostac. ja kupilem 2x1 team groupa na d9gkx robia 1200 na cl4 przy znosnym napieciu [2,4v]. jak by sie dalo z 2,8-3,0v to poszly by jeszcze wiecej ale wole je potrzymac jeszcze troszke ^_^

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi