lukasiasty Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) a ktos jeszcze mi wyjasnie do czego sluzy kazde napiecie(iczywiscie poza vcore) i jak mam je ustawic? Edytowane 3 Grudnia 2009 przez lukasiasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasiasty Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 dobra, udalo mi sie uruchomic ten procek na 4Ghz ale niestety na napieciach: Vcore 1,35V(na 1,31 bylo niestabilnie i od razu podbilem do 1,35 i juz poszlo) mch core na 1,24V vtt na 1,24V mch reference 0,765V cpu refence na auto(nie wiedzialem jak dokladnie je ustawic a nie chcialem uwalic sprzetu) ICH I/O na 1,55V PLL na 1,55V Chwilo nie mam czasu sprawdzic ile wiecej z niego wyciagne, ale wnioskujac to moze do 4,2Ghz dojde(zawsze mozna zwiekszyc napiecie do 1,3625V). Niestety niepokoja mnie temperatury, bo dochodza do 67 stopni w stresie w orthosie. Mozecie mi jeszcze cos poradzic, aby zwiekszyc troche oc? czy moze po prostu trafila mi sie padaka i nic z niej nie wycisne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Moze pamieci nie wyrabiaja? Jakie dajesz im napiecie? Timingi ustaw na piątki, mozesz tez zmniejszyc mnoznik na 6 i tylko fsb ciagnac do gory ile wlezie. Dowiesz sie czy cie pamieci nie blokuja. PLL wez najnizsze, chyba 1.5v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Jeden, jedyny E8400 jaki byl w sklepie, ale nie ma co zalowac ; moze jedynie tego, ze cos ma z czujnikiem temp i idle to 50C min. Podczas linx i innych prog. testujacych 99C w real temp, ale proc nie zwalnia, komp sie nie wylacza. Valid http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=866389 I na tych taktach wsio trybi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasiasty Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 ja mam geil 2x2 cl4 800MHz, na cl 5 robia stabilnie 960Mhz(wiecej nie sprawdzalem) na 2,1V. Jestem pewien ze w pamieciach mam troche zapasu wiec fsb moge jechac tylko ze procek juz nie daje rady chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Hmm panowie mam jakiegoś ZONK'a mianowicie posiadam proca E8500 ale w BIOS'ie nie mam możliwości zmiany dzielnika na 9.5. Płyta ta z podpisu - za chiny nie moge ustawić połówkowych dzielników. Czyżby to wina BIOSu była ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasiasty Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 to na pewno wina biosu, a probowales juz zaaktualizowac bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Miałem najnowszy, i już sobie poradziłem teraz wszystko bangla. Po 18 grudnia jak będe mieć czas pobawie sięw OC tego procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Mam e8400 i kilka dylematów mam go wykręconego na 3,3ghz boxowe chłodzenie napięcie o ile dobrze kojarzę 1,285V. I kilka pytań: - czy temperatura 40 stopni w idle i 60 w stresie jest ok? Wydaje mi się że nie, bo z tego co czytałem w idle powinno być około 25-30stopni. - mam płytę gigabyte GA-EP35-DS3L - czy dobrym pomysłem jest bawienie się na niej w OC? - mam Ramy A-data Extreeme edition 2x2GB 800mhz udało mi się je wykręcić na 1000mHz bez zmiany napięcia i było do tego stabilnie, z tego co wiem te ramy powinny mieć już obiekcie przy takim taktowaniu? Jeśli moge spokojnie kręcić dalej taki zestawik, to czy wymieniać chłodzenie i na jakie jeśli chciałbym z procka wyciągnąć 3,8-4,0 GHZ? Najlepiej żeby było jak najtańsze ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 A napiecie zmieniales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Standardowo było 1,25V wiec trochę podniosłem bo nie wstawał komp. Nie wiem czy nie za dużo, ale płyta lipnie zaprojektowana i żeby zrestartować bios muszę wyjmować kartę grafiki. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez michuuu92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Mam zagadkę tak mi się nudziło i patrzyłem na osiągi różnych procesorów, i dlaczego mój wycina w sumie większość procków? Screen dla porównania Q9400 Q9400 score Wiec jak mam czytać te wyniki? im mniej tym lepiej? Czy im wiecej tym lepiej? a może jakiś błąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 W rzeczywistości Q9400@3Ghz zmasakruje nawet E8xxx@>4Ghz. Ale jak wiadomo nadzieja umiera ostatnia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Mi nie chodzi o to czy mój lepszy czy gorszy, chodzi mi o to jakim cudem mam ponad 2x tyle pkt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasiasty Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 to kwestia nvdia physix, ty masz karte nv, a ktos w tym drugim tescie mial radeona wiec nie mogl miec physix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michuuu92 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 czyli grafika wspierała CPU w obliczaniu fizyki tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Wspierała to mało powiedziane, praktycznie cała fizyka idzie przez GPU w tym przypadku. Możesz wyłączyć tą opcję w sterowniku karty i puścić Marka jeszcze raz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fake4r Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Mam pytanie: Ile mniej więcej da się wycisnąć aby było stabilnie i bez gorąca, a sprzęt jest taki: mobo Asus P5E Deluxe Intel E8400 + scythe ninja 2 2x 2gb OCZ Reaper 800mhz zasilacz 650w (tagan lub chieftec, nie wiem) Nie jest to moja konfiguracja lecz znajomego. Ja tymczasem dawno się nie bawiłem w OC :) bo chyba z 3 lata temu, ale to na starym jednordzeniowcu. Stąd moje pytanie jak to mniej więcej pójdzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Kazdy idzie inaczej.... Ale 4Ghz bez problemu kazdy zrobi na znosnym napieciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Mam pytanie: Ile mniej więcej da się wycisnąć aby było stabilnie i bez gorąca, a sprzęt jest taki: mobo Asus P5E Deluxe Intel E8400 + scythe ninja 2 2x 2gb OCZ Reaper 800mhz zasilacz 650w (tagan lub chieftec, nie wiem) Nie jest to moja konfiguracja lecz znajomego. Ja tymczasem dawno się nie bawiłem w OC :) bo chyba z 3 lata temu, ale to na starym jednordzeniowcu. Stąd moje pytanie jak to mniej więcej pójdzie ? Niech kreci i sam sie przekona, nikt tu nie jest wrozka, ale jak wyzej - 4GHz to nie powinien byc problem i jesli napiecia beda niskie to temp tez bedzie niska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fake4r Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Nie wymagam od was wróżb ;) Chciałem wiedzieć mniej więcej czego się spodziewać. Dzięki za odp. A jeszcze pytanko odnośnie tych pamiątek, nie będzie z nimi problemu? dadzą się kręcić jakoś czy może być niespodzianka że przyblokują resztę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Nie powinno byc z nimi problem, ale... nikt tu nie bedzie wrozka i dopoki kolega nie sprawdzi to sie nie dowie :) Np. moje teoretycznie na 1066 5-5-5-15 powinny chodzic super, prawda jest taka ze na 1066 w ogole sprzet nie wstaje, za to na 1080 chodzi bez zajakniecia ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Nie ma wrozek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fake4r Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dobra przekonamy się. Jutro będę podkręcał ten sprzęcik. Dawno tego nie robiłem :oops: i pewno nie obejdzie się bez problemów i pytań. Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Jeszcze będę pewnie potrzebował pomocy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Cze Ze tak sie glupio spytam. Te proce sa 64bitowe ? Chodzi mi o to jaki mam Win7 kupic :D Akurat mam Xeona i WXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Tak te cpu sa 64 bitowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 acha, czyli Windows 7 64bit :) Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbexxi Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) Witam. Nie jest to test godny hwbot czy coś w tym stylu ale dla zaspokojenia własnej ciekawości chciałem zobaczyć ile mój e8400 + asus p5k-e (ac) pociągnie mhz, i jaki osiągnie wynik w spi. A więc tak: Osiągnąłem wynik 3.55Ghz (stabilny) nie jest źle według mnie, można jeszcze coś wycisnąć ale to już nie dla mnie :] Super Pi 2Mb *bez oc - 40.177s *z oc - 34.070 s Nie jest to może duża poprawa ale zawsze coś :) Temperatury: Stress - 63*C Idle - 44*C oto screen: Edytowane 28 Grudnia 2009 przez dbexxi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Jak ma być duża poprawa skoro ledwo podniosłeś mu taktowanie :P //edit A chyba, że tak. Edytowane 29 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbexxi Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) ale boje się na zwykłym boxowym chłodzeniu mu dużo podnosić :] ---------------------------------- 3.7 Ghz na boxie i bez podnoszenia voltage pociągnie i wstanie ale przy 4Ghz zaraz po logu biosu czarny ekran, chyba trzeba bedzie go popieścić prądem co? Edytowane 30 Grudnia 2009 przez dbexxi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...