Jabar83 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) No cóż trafiła mi się raczej dobra sztuka. Na razie 9x445 1.3v. Chociaż to było moje pierwsze ustawienie na tej płycie ;). Nie sprawdzałem jeszcze max FSB i podejrzewam, że te 9x445 mógłbym zrobić jeszcze na niższym napięciu. Na razie jednak zostaje przy tym co mam. Zwłaszcza, że pamięci mnie ograniczają, bo nie idą wyżej niż 900 :/ W Biosie praktycznie tylko podniosłem napięci procka i Ramu. Reszta na auto. Również NB nie ruszałem. Zobaczymy jak to będzie chodzić. Ale wydaje się być stabilnie. Temperatura 46'C w stresie (wg Asus PC Probe): Edytowane 14 Listopada 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 a jakie tempy w realtemp z tjmax=100 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) wersja energooszczedna, 1,120V i takty wystarczajace wg mnie do pracy codziennej - 44*C stress Edytowane 14 Listopada 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 czolo7 napisał(a): a jakie tempy w realtemp z tjmax=100 ?U mnie np. Asus PcProbe pokazuje o 8C więcej niż RealTemp 2.75 czy Everest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) U mnie temp w stresie (po 30 minutach testowania orthosem) przy zamknietej budzie Core Temp pokazuje 57 stopni przy 400x9.5 @ 1.3v @ Cooled by Mugen (ciekaw bylem temperatury). Zauwazylem, ze po zamontowaniu Mugena plyta sie wygiela... Nie wiem teraz czy radiator dobrze przylega do proca. Uzyta pasta to SILVER 5. Edytowane 14 Listopada 2008 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 KUBA TM napisał(a): U mnie temp w stresie (po 30 minutach testowania orthosem) przy zamknietej budzie Core Temp pokazuje 57 stopni przy 400x9.5 @ 1.3v @ Cooled by Mugen (ciekaw bylem temperatury). Zauwazylem, ze po zamontowaniu Mugena plyta sie wygiela... Nie wiem teraz czy radiator dobrze przylega do proca. Uzyta pasta to SILVER 5.Wygięła od czego ?? Od wielkości/ciężaru radiatora ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Raczej tak bo zamontowac to dobrze zamontowalem bo kolki wszystkie weszly elegancko... A jak tempy? Przy 1.25V na procu 6 stopni mniej niz na 1.3V... Edytowane 15 Listopada 2008 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 te wygiecie płyty to raczej spowodowane dociskiem jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 WTF??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Wyrzuć ten program Asusa do śmieci. ma również dziwne skoki napięć i zaraz oczywiscie robi się czerwony. Ja już widziałem u siebie 2V na NB i inne bzdury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Niepokoja mnie temeratury... Orthos grzeje proca do 58 stopni nawet. Jak pogram w Far Cry'a 2 to mam 60 stopni na NB (proc puszczony na 400x9.5 1.25v - i tak za duzo V zapodalem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 KUBA TM napisał(a): Niepokoja mnie temeratury... Orthos grzeje proca do 58 stopni nawet. Jak pogram w Far Cry'a 2 to mam 60 stopni na NB (proc puszczony na 400x9.5 1.25v - i tak za duzo V zapodalem). U mnie przy zamknietej budzie dochodzi do 65, wiec Twoja temp jest w normie. Co do temp na NB to zdecydowanie za wysoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Jakiś program pokazuje temp. na NB ?? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 60 st C na NB to nie tragedia i płycie nie powinno się nic stać. Układy na nforce SLI mają grubo ponad 60 st C i żyją ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 tylko nie wiem czemu tak sie grzeje :D brak jakis nawiew zrobic :D albo poprawic wentylacje w budzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Możesz zawsze pastę zmienić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 czy ktoś ki może powiedzieć dlaczego na rdzeniach mam po 44 stopni a ogólny temp procka wynosi 111 stopni??? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 kacp3r napisał(a): czy ktoś ki może powiedzieć dlaczego na rdzeniach mam po 44 stopni a ogólny temp procka wynosi 111 stopni??? :blink: A czym mierzysz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Ns5 napisał(a): Możesz zawsze pastę zmienić :D Moge :) BTW po zalozeniu Mugena plyta jest wygieta a nad socketem jest radiator ktory lekko odszedl od mosfetow :F Edytowane 15 Listopada 2008 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 mierze core tempem, real tempem i speedfanem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Heh, 15 minut pierwszego logowania sie na tej stronie, juz sie robi fajnie Witajcie Przewertowałem "caly"internet w poszukiwaniu jakiejkolwiek informacji na temat transformacji swojego komputera jaka mam ochote zrobic. I [gluteus maximus], gdzies cos rzuca, gdzies cos bekna a zadnej konkretnej informacji na ten temat poprostu nie ma. Chodzi o cos takiego: Kupilem sobie jakis czas temu kompa, c2d 6300, p5n32 sli premium na ktore wywalilem wtedy z 800 zł i zaczelo sie oc, ta oc, zaczelo i szybko skonczylo bo wiadomo, zresztą wtedy nie wiedzialem ale juz wiem ze na nf4 nie po"oc"uje sobie za bardzo, 340 max icon_smile3.gif Zmienilem plyte, na ip35, wyprzedaz z komputroniku byla to nabylem za niecale 200 pln. Moj c2d 6300 idzie na nim na 450, ale doszedlem do wniosku ze pora zmienic procesor. Zakupilem wiec nowszy, rzekomo lepszy E8500, tylko pech (lub wrecz odwrotnie) chcial ze trafila mi sie rewizja e0, no bo w sumie takiej szukalem, ale kupilem w ciemno. W poniedzialek mam zrobic przelew za procka ale mam obawy, bo mam pytanie Czy na abit ip35 pojdzie E8500 rewizji e0 po updejcie biosu do 18 ktory juz zrobilem? Widze ze zagladaja tu ludzie którzy sa obcykani w temacie, prosze was o pomoc abym sie nie wjebal z tym prockiem. Wtajemniczeni wiedza skad wziely sie moje obawy. Piszcie co wiecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 sac711 napisał(a): Czy na abit ip35 pojdzie E8500 rewizji e0 po updejcie biosu do 18 ktory juz zrobilem?ta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) meeron napisał(a): wersja energooszczedna, 1,120V i takty wystarczajace wg mnie do pracy codziennej - 44*C stress temp. ładne (stress to pewnie Orthos a nie IntelBurnTest?). Xeon quad to samo (3,6GHz) robi na napieciu o 0.3v wyższym .... i pamieci coś nisko ..i nawet nie 1:1 jak przystało na 24/7 Edytowane 16 Listopada 2008 przez lama1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 (edytowane) Widzę, że 4GHz jest jakiś takim wyznacznikiem możliwości OC proca. Mój właściwie nigdy na tyle nie chodził. Postanowiłem sprawdzić. Vcore=1.15V real :blink: :blink: :blink: , ramy 4x1GB 2.22V real, temp stress ~43*C Edytowane 19 Listopada 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 No i jednak - http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/2...r_Desktops.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 no... ciekawe jaki potencjał w nich drzemie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qos Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Mam takie problem - mam e8400 rev. E0 + tr 120 extreme + arctic silver 5 + btf 120 pro - zacząłem się bawić w oc na p5q pro - bios najnowszy. Jak na razie podniosłem FBS = 500 i vcore lata na jakoś 1.424 V - wiec raczej dużo, ale do rzeczy. Orthost wywala babola - vcore jest juz przeciez dosć wysokie - moze zmienic inne napiecie na tym mobasku tylko ktore i na ile? wiem, że nikt wróżką nie jest, lae nie orientuje sie wcale co do V na nb, sb i innych - prosze o jakies + i - co zmienic. Co do ramów - kiedyś mi smigały na 1066 Mhz - teraz nawet smigaja na 100 Mhz w celu sprawdzenia co i jak - jak widac nie ich wina... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 zdecydowanie nie wszytkie procki robia 4500MHz stabilnie ponizej 1,5V na powietrzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 IMHO nie da się utrzymać sensownych temperatur proca na AC przy Vcore 1.42V. Nigdy nie miałem porządnego AC ale chyba zbyt wysokie loty. Obniż vcore i FSB - zrób testy i jak będzie stabilne to kręć wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) Czesc. Szukam szukam i nie moge się doszukać. Jakie powinny być defaultowe temperatury na E8500 na boxie? (default 1.2V?). Wydaje mi się, że ogólnie mam za wysokie temp. Mógłby ktos tylko rzucić okiem? Interesują mnie wartości Core Voltage i temp procesora. Jeżeli przy takim OC są one w normie to ide po Thermaltake'a 120 Extreme ;) Aha Core Voltage i Vdrop są chyba za duże i zapewne to wina zasilacza? W biosie CPU Voltage Control mam ustawione na 1.15V. Chyba pora zmienić zasiłke? (teraz jest 450W Tracer For Life :D ) Ale jak widać daje rade :D Może jeszcze podsumowanie, żeby nie skakać po obrazkach. Płyta GA P31-DS3L, FSB 400, 2.4Ghz, Bios CPU Voltage 1.5V, chłodzenie BOX + pasta Zalman STG-1. IDLE: - temp 40/39 - Core Voltage 1.104V STRESS 3.8Ghz: - temp 60/61 - Core Voltage 1.024V. Z gory dziękuje za odpowiedź. Edytowane 22 Listopada 2008 przez fl0r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...