TomaszPaweł Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 hmm gdzie widziałeś gtx260 192sp za 450zł ??Na allegro jest za 560... Ale chyba jednak się zdołowałem..... http://www.gpugrid.net/forum_thread.php?id=846 zobaczcie sobie moje posty w tym wątku.... juz mam takiego doła że nie będę tego przepisywał..... MilkyWay = ATI = nawet 400 000 dziennie na hosta..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 co do grafy to potrzebuje FV no i 2x 560 to daje 1120 (275 jest za 900) - wolałbym dołożyć i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 4870x2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 co do grafy to potrzebuje FV no i 2x 560 to daje 1120 (275 jest za 900) - wolałbym dołożyć i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 4870x2W sumie też bym wolał 4870x2 skoro tak punktuje, ale podobno są strasznie, wrecz kolosalnie głośne.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 nie referencyjne chłodzenie -> może nie będzie tragiczne :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) Ja bym był bardzo ostrożny na twoim miejscu....... Poczytaj recencje.... Ja mam właśnie Palita...... tylko, że na GTX260 i jest tragicznie!!! głośno!!!! a karta dmucha powietrze wewnątrz obudowy a nie na zewnątrz.... Ale dałeś ognia w Milce..... ale nie lepiej skierować te siły na Rosettę? W końcu w Milce króluje ATI.... a w rosetta tylko CPU :) Edytowane 9 Lipca 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) na razie tylko CPU lece - patrząc na przydzielane pkt to bardziej (jeszcze) opłaca się milka, czytałem recki tego Palita przed chwilą i jak na 4870x2 można powiedzieć że jest cichy :) Edytowane 9 Lipca 2009 przez Raptor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) na razie tylko CPU lece - patrząc na przydzielane pkt to bardziej (jeszcze) opłaca się milka, czytałem recki tego Palita przed chwilą i jak na 4870x2 można powiedzieć że jest cichy :) No i mam teraz dylemat czy zostać z nVidia... czy jednak kupic sobie 4870x2 i sprzedać 2xGTX260SP216..... :wacko: zgłupiałem..... Chociaż ideowo wolę GPUGRIDA niż Milkę.... no ale ewentualne 160 000 dziennie ws 35000 daje do myslenia... http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...e_17.html#sect0 Edytowane 9 Lipca 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Aktualnie na allegro sa GTX275 od PALIT`a za 750 PLN - gwara i wsio ze sklepu - POLECAM Ja osobiscie zakupilem 280`tke ale sie zjarala - na warze rozruchowej...ale zdazylem ja dac pod full covera zeby sie podjarac....bloczek bedzie trzymal mi tempy na poziomie 45*C w stresie ;) ciekawe jak to bedzie wygladalo po OC do rzedu 750-800 ;) taki planuje. Co do przejscia na ATi - mi Cuda bardzo odpowiada - wykorzystauje do edycji i compresji VIDEO. Jestem na NIE, ale jesli zajdzie potrzeba.... ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) Ogłoszenia zakonne Panowie!!! czas na małe podsumowanie naszej działalności mamy 11 lipca 2009r moja córeczka skończyła 4 miesiące! no ale to raczej nie nasza działalność a moja B-) ale musiałem się pochwalić... Nasza pozycja w Polsce Mamy 2 miejsce w GPUGRID Mamy 4 miejsce w Rosetta@Home Mamy 4 miejsce w MilkyWay@home Mamy 5 miejsce w AQUA@home Mamy 6 miejsce w IBERCIVIS Mamy 6 miejsce w NQueens Project Mamy 11 miejsce w Docking@Home Mamy 11 miejsce w VTU@Home Mamy 13 miejsce w Cosmology@Home Mamy 14 miejsce w QMC@Home Mamy 15 miejsce w SHA-1 Collision Search Graz Mamy 18 miejsce w Leiden Classical Mamy 23 miejsce w PrimeGrid Mamy 25 miejsce w Rectilinear Crossing No. Mamy 25 miejsce w SZTAKI Desktop Grid Mamy 26 miejsce w ABC@home Mamy 26 miejsce w uFluids Mamy 87 miejsce w Climate Prediction Mamy 111 miejsce w World Community Grid Mamy 203 miejsce w Einstein@Home Mamy 790 miejsce w SETI@Home - to zdecydowanie nie nasz projekt :oops: Mamy 17 miejsce w BOINC w klasyfikacji generalnej Projekty w których aktualnie udzielamy się najaktywniej to: GPUGRID, Rosetta@Home, MilkyWay@home, QMC@Home. :banana: :gitarzysta: :ploom: :gitarzysta: :banana: Idziemy po 10 miejsce w generalnej klasyfikacji Kraju! - prawdopodobnie na poczatku września wejdziemy do pierwszej 10! TOP 10 najaktywniejszych człoków zespołu za ostatnie 30 dni: 1 UmMaS 2 TomaszPawel 3 majkel 4 Thor 5 Hubis 6 Kwazor 7 kwasior500 8 Lukas 9 ANDRZEJ 10 Error 404 Gratulacje dla UmMaS! za zwycięstwo! Należy również wspomnieć o _MaRiO[PL], który o mały włos wszedł by do TOP 10. Mamy 6 900 000 PUNKTÓW Mam dobrą wiadomość dla wszystkich, a szczególnie dla tych ze słabszymi komputerami. Dla projektu MilkyWay@home pojawiła się fenomenalna optymalizacja, która pozwala nam przeliczyć próbkę kilkakrotnie szybciej od oryginalnej aplikacji projektu. Efekt jest taki, że gdy w Rosetta@Home 1 kredyt uzyskujemy w 120 sekund, to w MilkyWay@Home 1 kredyt usyzkujemy w ... 26 sekund :ploom: Jest też dobra wiadomość dla osób z małą ilością RAM - aplikacja w pamięci zajmuje około .... 8MB. Jak to zainstalować? Instrukcja: 1. Poprzez menadżera BOINC (6.6x) dołączamy do MilkyWay@Home, potem do naszej drużyny TomaszPawelTeam. 2. Czekamy, aż projekt ściągnie pierwsze próbki i zacznie je przeliczać. 3. Zamykamy Boinc. 4. Uruchamiamy program cpu-z i sprawdzamy, jakie Instrukcje obsługuje nasz procesor, np: SSE, SSE2, SSE3, SSE4.1 ITD.... 5. Wchodzimy na stronę z optymalizacjami i pobieramy odpowiednia optymalizację. 6. Następnie wchodzimy do katalogu: Dla XP C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\BOINC\projects\milkyway.cs.rpi.edu_milkyway Dla Visty C:\ProgramData\BOINC\projects\milkyway.cs.rpi.edu_milkyway i kopiujemy tam rozpakowane pliki optymalizacji. 7. Uruchamiamy BOINC - najlepiej restarcik. 8. W Taskmanager Windows sprawdzamy czy mamy uruchomione np., astronomy_0.19_SSE4.1.exe dla SSE4.1 9. Jesli mamy - to ok, jeśli nie to cos sknociliście.... 10. Obliczenia wskazane co do liczby kredytów na sekundę są właściwe dla Q9550@3.6Ghz z SSE4.1. Na Pentium IV 1.7 Wilmate - liczenie przy użyciu SSE2 trwa... od 1 do 3 godzin.... 11. Raptor słusznie zauważył, że jest również optymalizacja dla ATI. Nie mam kart ATI, więc napisanie poradnika zostawiam posiadaczom tych wspaniałych GPU :) Zachęcam wszystkich do dołączenia również do tego projektu. Oczywiście priorytetem jest Rosetta i GPUGRID z wiadomych celów (lekarstwa), ale zyskać więcej punktów nie zaszkodzi. Agitujmy gdzie się da by nowi ludzie dołączali do nas! Wysokiego RAC! Niech moc obliczeniowa będzie z wami! Edytowane 12 Lipca 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 I jeszcze jedno - może nawet najważniejsze - MilkyWay@Home ma optymalki do kart ATI !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 Znowu serwy sie sypia lub cos dziwnego sie dzieje... W pracy mam stacjonare ... od wczoraj ERROR nie moza sciagnac zadnej probki ... Lapsy sciagaja nowe paczki i nic sie nie dzieje.... dzis z wielkim trudem Stacjonarny dostał 1 próbke i koniec...do tego program non stop sprawdzał wydajnosc komputera ...wyłaczyłem program właczyłem zrobiłem opcje zaktaulizuj projekt i wyskakuje czas nastepnego połaczenia za tylko .... 16 godzin.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 Jak słodko ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 Nadchodzą zmiany w GPUGRID: " So, after all these posts, some things we are going to change. 1) We will be using much less target_nresults = 2, so everyone has his own result. 2) We will upload a new application which is compiled for 1.3 cuda compute capability (CC) cards (216,280,etc). This allows us to use some optimization and the code is faster. So, there will be two apps, a 1.1 CC compliant and a 1.3. Length of 1.3 WUs will be at least twice as long, we will have a user preference to select only the 1.3 app if you wish. gdf " Jak ktoś ma błędy z komunikcja z serwerami GPUGRIDA niech to oleje.... - to ich wina a nie nasza. Mimo błędów są zciągane również dobre WU do przetworzenia. Mam nadzieję, że w końcu się odkujemy z punktami w GPUGRID bo mnie świerzbi przejście na radeony i milkę..... Nie napisali kiedy wprowadza zmiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 (edytowane) pytanie ile przyspieszą licznie na 1.3 i jaka będzie punktacja za wieskze próbki Edytowane 12 Lipca 2009 przez Raptor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Ale się dzieje w BOINC... Pojawił się nowy projekt który kożysta zarówno z CUDA jak i ATI :) Collatz Conjecture I mam rewelacyjne wieści Na GTX260 jedną próbkę przelicza w około 900sekund, przy sztywnym kredycie 408 punktów potrzebujemy 2,2s na kredyt :) Dla porównania GPUGRID potrzebuje 4-4.7 sekundy na 1 kredyt. Czyli jak GPUGRID wyrywa na dobę około 17500 to ten projekt powinien 38000 :) Team utworzony - można dołączać :) Ja już mam pierwsze punkciki... oj dzieje się panowie, dzieje :) Ale, jako że jest to projekt rozwojowy...... nie ma aktualnie nowych WU.... wszystkie poszły na sępy co się na niego rzuciły :) Jeden z moich komputerów nie zdążył się zaopatrzeć.... a drugi już kończy przeliczać...... przeliczenie WU trwa około 15 minut. Edytowane 13 Lipca 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Witam, dołączyłem dziś do drużyny i licze :) roseta, milkyway i nowy Collatz Conjecture (czemu nie jak wysoko punktuje przy okazji). Nie wiem tylko jak zaprzęgnąć do tego mojego Radeona. Mimo 1 zadania dla milkyway w tle obciążenie GPU wciąż wynosi zero. A ściągnąłem i wkleiłem optymalizacje podane wyżej. Trzeba coś więcej z nimi robić czy ich sama obecność (w folderach) wystarcza? Niestety proces astronomy... nie jest obecny. Wiadomość od serwera tego nowego projektu "Collatz Conjecture Message from server: (Project has no jobs available)" :/ EDIT Sprawa MilkyWay i ATI wygląda tak że dla GPU trzeba przyłączyć się do osobnego teamu adres projektu: http://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway_gpu/ TomaszPawel jeśli dodasz ten projekt do TomaszPawelTeam to chętnie do niego dołącze i pewnie wszyscy posiadacze radeonów ;) A i jeszcze jedno, mimo ustawienia początkowo 50:50 a potem przy 3 projekcie 33:33:33 mam 3 zadania dla rosety i 1 dla milky. Dziwne. U mnie działa na najnowszych Catalistach 9.6 EDIT2 Jednak udało mi się odpalić MilkyWay na ATi. :) Teraz Roseta zajmuje 100% 4 rdzenie CPU i MilkyWay 71-98% GPU łącznie 8 zadań na raz :D Sposób uruchomienia jest dość prosty (nie wiem czemu tak długo sie z tym motałem :) ) Menager BOINC całkowicie wyłączamy i upewniamy się że żaden proces nie jest już aktywny. Zawartość optymalizacji (podanych wyżej, obok tych do SSE3 itp jest tam dla kart 38XX i 48XX) wypakowujemy do folderu projektu. Oczywiście odpowiednią wersje w zalezności czy mamy 64bit system. Uwaga odnośnie Windows 7 - po wykonaniu czynności j.w. należy dodatkowo w folderze Windows/System32 odnaleść biblioteki (po prawej dla systemu 64bit) aticalrt.dll lub aticalrt64.dll aticalcl.dll lub aticalcl64.dll aticaldd.dll lub aticaldd64.dll i je skopiować w dowolne inne miejsce po czym zmienić ich nazwy na amdcalrt.dll lub amdcalrt64.dll amdcalcl.dll lub amdcalcl64.dll amdcaldd.dll lub amdcaldd64.dll po czym przenieść do tego samego folderu windows/system32 Uruchomić BOINC i taadaa :) (zwykła zmiana nazwy wewnątrz folderu nie jest zalecana, powinny byc obecne wszystkie 6 bibliotek) Edytowane 13 Lipca 2009 przez rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Zrobione! TomaszPawelTeam na GPU MilkyWay juz funkcjonuje. Wkrótce ma się ukazać aplikacja również na CUDA i wtedy też policzę...... (Ja chcę 4870x2!!! :oops: ) Witamy w druzynie:) Mam pytanie - czy mogę twoją instrukcję umieścić na 1 stronie w poradniku? P. S. Wydaje mi się, że na razie ta strona MilkyWay dla GPU nie funkcjonuje ... a gpu liczą jednak w normalnym MilkyWay... a tylko powstaje.... może się mylę.... ale chyba nie... bo widzę, że masz jusz pierwsze punkty w MilkyWay "normalnym" dzięki GPU ATI :) P.S. 2 Rafa - jest sposób na uruchomienie 2 a nawet 3 WU jednoczesnie na 1 karcie ATI - poczytaj na forum MilkyWay - wiem o tym, kiedyś widziałem o tym topik, ale szczegółów konfiguracyjnych nie znam. Skoczy Ci wtedy punktacja jeszcze bardziej. Edytowane 13 Lipca 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Oczywiście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) rafa jak znajdziesz chwile daj znać jak wygląda wydajność 4850 w Collatz Conjecture - będzie można bezpośrednio porównać ATI z NV ;) ja na razie MW tylko @CPU ale trzeba będzie się postrać o GPU bo mnie zaraz wszyscy przegonią :P Edytowane 13 Lipca 2009 przez Raptor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Collatz Conjecture wciąrz nie chula bo nie ma zadan do wykonania. Za to MilkyWay ten zwykły ale z optymalizacja dla ATi liczy kilka minut a dla CPU pokazywało ponad godzine! :) EDIT nie wiem co jest, GPU liczy próbki tuż po uruchomieniu BOINCa i jak skończy wysyła, odbira nową próbke i zostaje na statusie oczekujący. Wystarczy że zrestartuje program i od razu GPU jest w pełni obciąrzony i liczy próbki. I znowu aż do skończenia. Cos trzeba w konfiguracji pogrzebać czy cos takiego? Edytowane 13 Lipca 2009 przez rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 (edytowane) EDIT nie wiem co jest, GPU liczy próbki tuż po uruchomieniu BOINCa i jak skończy wysyła, odbira nową próbke i zostaje na statusie oczekujący. Wystarczy że zrestartuje program i od razu GPU jest w pełni obciąrzony i liczy próbki. I znowu aż do skończenia. Cos trzeba w konfiguracji pogrzebać czy cos takiego? Przejżyj sobie ten temacik :) Trzeba ręcznie skonfigurować pliki konfiguracyjne... http://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/forum_...hp?id=991#27637 I koniecznie sprawdź czy na stronie projektu w ustawieniach nie masz abu projekt był wstrzymywany podczas aktywności użytkownika - równierz w ustawieniach BOINC. Może to coś pomoże: <app_info> <app> <name>milkyway</name> </app> <file_info> <name>astronomy_0.19_ATI_SSE2f.exe</name> ---------------------------> tutaj odpowiednia czyli ta lub astronomy_0.19_ATI_x64f.exe <executable/> </file_info> <file_info> <name>brook.dll</name> <executable/> </file_info> <app_version> <app_name>milkyway</app_name> <version_num>19</version_num> <flops>1.0e11</flops> <avg_ncpus>0.5</avg_ncpus> <max_ncpus>1</max_ncpus> <cmdline>n2 w0.0 f20</cmdline> ----------------------------------------->poeksperymentuj z "W" Default is of course a value of 1.0. <file_ref> <file_name>astronomy_0.19_ATI_SSE2f.exe</file_name> ------------------------------->tutaj odpowiednia czyli ta lub astronomy_0.19_ATI_x64f.exe <main_program/> </file_ref> <file_ref> <file_name>brook.dll</file_name> </file_ref> </app_version> </app_info> Nie jestem pewien czy tak ma być, ale w readme optymalizacji znajdujemy ciekawe uwagi: System requirements: - x86 CPU running Win32 or Win64 (Windows7 requires a workaround, see below) - ATI Radeon HD3800 and HD4700/HD4800 series or ATI Firestream 9100/9200 series card - correctly installed Catalyst 8.12 or 9.1 driver (9.2, 9.3, 9.4 and 9.5 require a workaround, see below) Usage: - Read this file carefully! - If problems arise, read it again ;) - installed like any optimized app using the anonymous platform mechanism - stop BOINC completely (stop the service if you are running a protected mode installation) - copy the content of the appropriate folder of the zip file (3 files) to your Milkyway folder (location may vary) - restart BOINC - enjoy the incredible crunching speed One can configure the app through some parameters in the supplied app_info.xml. This is done by editing the line <cmdline></cmdline> There are several options one can put in there, the order does not matter. If the same argument is given twice, the last one counts. Remember that for editing the app_info.xml one should take the same precautions as for the installation of the application, i.e. one should stop BOINC completely and restart it afterwards. Options: kernel frequency: f (default 30) The application determines the size of the work packages sent to the GPU in a dynamic manner. It tries to get the number of executed packages per second above the value specified here by splitting them to smaller ones. The OS is completely blocked from accessing the graphics card for the duration of one package leading to a somewhat sluggish behaviour of the user interface. Limiting the size and therefore reducing the execution time per package creates more opportunities for the OS to slip in between two work packages and to react to user input. The default value of 30 Hz is tuned for usability of the system. Reducing it could increase the throughput of the app slightly. A value of 0 enables the behaviour of version 0.19d (no limiting of the package size). Example: <cmdline>f10</cmdline> The app will try to run 10 work packages per second (limits the execution time to 100ms or shorter). Number of concurrent WUs: n (default 3) It is now possible to define the maximum number of concurrently running WUs per GPU. Default value is 3. If the BOINC Client schedules more WUs to run, they are put to a wait state and not crunched until a GPU finishes another WU. Running more than a single WU can raise the efficiency of the GPU as the remaining CPU calculations for one WU can be hidden during the wait for the GPU of another WU. More than 2 WUs don't help anymore and running too many WUs concurrently first slow down the calculation and finally crash if there is not enough memory. As a rule of thumb 256MB on a graphics card are sufficient for 5 WUs. But as mentioned, more than 2 won't help either way. If the high GPU load leads to a very sluggish behaviour of the user interface or even VPU recover events, limiting the app to one WU (n1) could improve the situation (look also into the w and f options). Example: <cmdline>n2</cmdline> The app will run a maximum of two WUs per GPU. Wait factor: w (default 1.0) The app tries to release the CPU during the the GPU computations. It does so by predicting the runtime for the GPU calls and send the CPU thread to sleep for that time. One can manually correct the prediction of the application with this factor. When raising it, the CPU thread sleeps longer, decreasing the value will lead to some faster polling. Setting this value to 0.0 turns off the release of the CPU. Default is of course a value of 1.0. If you see a low GPU load, you can try to decrease it (if you have a load of 80%, set it to 0.8). If you see a high CPU load, a slight increase of this value may help. Increase it too much and it will affect the crunching speed. You could use this for throttling of the GPU in case the high GPU load leads to a very sluggish behaviour of the user interface or even VPU recover events. Setting w1.1 could improve the situation (see also the n and f options). Example: <cmdline>w1.3</cmdline> This would increase the sleep time by 30% in relation to the prediction. Exclusion of GPUs: x (default none) If a certain GPU should not be used by the app, one can exclude it. The GPU number has to be in the range 0..31. The first GPU in the system has the number 0. This option can be used multiple times. Per default, all double precision capable ATI GPUs are used. You don't have to exclude cards supporting only single precision, it is done automatically. Example: <cmdline>x1 x2</cmdline> The app will not use the second and the third GPU in the system. The options can be combined in arbitrary order. Therefore the following argument list is also valid: <cmdline>x1 n4 w0.9 x3 f20</cmdline> (exclusion of the 2nd and the 4th GPU, 4 WUs per GPU, wait factor 0.9, frequency 20Hz) Known issues: - not running with a protected mode (service) installation of BOINC under Vista - not running when machine is accessed via a remote desktop connection (use VNC *without mirror driver* instead) - graphics driver stops to respond (leeding to 2s freezes and/or VPU recover events) on some OS/driver combinations if certain GPU monitoring tools are running, these include GPU-Z and the Catalyst Control Center - appears to run only with Catalyst 8.12 driver on some systems, WindowsXP versions (32 and 64bit) of Catalyst 9.3 und 9.4 are known to be problematic, are running under Vista though with - somehow sluggish reactions of the Windows user interface, gets worse with longer WUs and better with faster cards ;) oraz: Note on Windows 7: Some Catalyst drivers do not install the CAL libraries on Windows 7. One has to extract them from the driver package (usually using the expand command) and put them in the Windows\system32 folder. The needed files are (the suffix "64" applies only to 64Bit systems): amdcalrt.dll or amdcalrt64.dll amdcalcl.dll or amdcalcl64.dll amdcaldd.dll or amdcaldd64.dll oraz Note on Catalyst 9.2 and up: ATI/AMD renamed the CAL libraries with the latest driver release. To get the GPU app running, duplicate the following files in your Windows\system32 folder (the suffix "64" applies only to 64Bit systems): aticalrt.dll or aticalrt64.dll aticalcl.dll or aticalcl64.dll aticaldd.dll or aticaldd64.dll Now Rename the copies to amdcalrt.dll or amdcalrt64.dll amdcalcl.dll or amdcalcl64.dll amdcaldd.dll or amdcaldd64.dll You should have now 6 dll files in your Windows\system32 folder, 3 named amdcal*.dll and 3 with the name atical*.dll. A simple rename of atical*.dll to amdcal*.dll is not sufficient! P.S. Pochwalę się.... Mam 4 000 000 ! No teraz kamień milowy 5 000 000 - zobaczymy ile mi to zajmie....... Edytowane 15 Lipca 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Dzieki za gratulacje :) Dzis atak w 240 style - gtx280 + gtx 275. Wc niestety z braku czasu musze odlozyc na bok na jakis czas...moze w czwartek. Wzrost wydajnosci powinien byc widoczny na wykresie..moze nie bedzie wstrzasu, ale pola nie oddam :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 (edytowane) U mnie to wygląda tak <app_info> <app> <name>milkyway</name> </app> <file_info> <name>astronomy_0.19_ATI_x64f.exe</name> <executable/> </file_info> <file_info> <name>brook.dll</name> <executable/> </file_info> <app_version> <app_name>milkyway</app_name> <version_num>19</version_num> <flops>1.0e11</flops> <avg_ncpus>0.1</avg_ncpus> <max_ncpus>1</max_ncpus> <cmdline></cmdline> <file_ref> <file_name>astronomy_0.19_ATI_x64f.exe</file_name> <main_program/> </file_ref> <file_ref> <file_name>brook.dll</file_name> </file_ref> </app_version></app_info> Czyli wszystko było default. NIestety doświadczam VPU Recover i musze się pobawić z parametrami. Najbardziej parametr "w" na to u mnie wpływa. EDIT Rozwiązaniem wydaje się byc taki układ: <cmdline>n1 w1.1 f10</cmdline>Zmniejszenie do 1 wątku na raz (n) powoduje że GPU liczy próbke za próbką bez zatrzymania i nie ma już konieczności restartu aplikacji i wątków. Jak na razie nie mam też VPU recover mimo w1.1 gdzie przy więcej niż jednym wątku i w większym od 1.0 miałem często niezaleznie od OC karty. Edytowane 14 Lipca 2009 przez rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 mamy RAC ponad 200 000 :) rafa jak wygląda obciązenie GPU przy takich ustawieniach ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 to i ja wtrące swoje 3 grosze wszak RAC na pozimie ~1500-2000 piechotą nie chodzi ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 45-75% większe obciążenie to częstsze VPU Recovery. Szkoda może kolejne sterowniki albo wersja BOINC poprawi stabilność bo chętnie bym mocniej grafe obciążył. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 zastanawiam się jak goscie liczą po 2-4 próbki bez vpu recoverów :|, jeszcze jedno pytanie - ile dziennie twój komp "spedza" na liczeniu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Witamy nowego niesmiertelnego w drużynie! sparki97 ja zaczynałem w GPUGID własnie na podobnym spręcie, tylko się nazywał 8800GTS512.... A czego nieśmiertelnego? Ktoś zapyta - bo nasze punkty zostają w rankingu i nie ma mozliwości skasowania konta - tylko ewentualnie zmiana nazwy i adresu email.......... tak tak to projekt naukowy.... i twórcy nie przewidzieli możliwości kasowania kont :) mamy RAC ponad 200 000 :)e.... przyszłościoprzewidywaczu...... na razie 133 000 :zonk: ale ufam że twoja prognoza szybko się spełni B-) Fakt, przedwczoraj mielismy 226,119 przeliczonych! i jest no nasz najwyższy wynik dzienny do tej pory!!! 45-75% większe obciążenie to częstsze VPU Recovery. Szkoda może kolejne sterowniki albo wersja BOINC poprawi stabilność bo chętnie bym mocniej grafe obciążył.A nie próbowałeś W dać 0.1-0.5? i wtedy n2? Mamy 16 miejsce w Polsce!!! Edytowane 17 Lipca 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) ja tam widze że wczoraj było 226,119 ;) Edytowane 16 Lipca 2009 przez Raptor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) zastanawiam się jak goscie liczą po 2-4 próbki bez vpu recoverów :|, jeszcze jedno pytanie - ile dziennie twój komp "spedza" na liczeniu ??6-15h ... A nie próbowałeś W dać 0.1-0.5? i wtedy n2? Do tej pory min 0.9 sprawdzałem, ale po Twoim pytaniu sprawdziłem mniejsze wartości. I tak 0.3-0.4 system jest niezbyt w stanie używalności bo tnie nawet przewijanie strony www. 0.5 i n2 jak narazie ok, resetu sterownika nie widziałem. Ale dalej dręczy mnie to że nie liczy próbki za próbką tylko się zatrzymuje i musze ponownie uruchamiać aplikacje. Dziwne bo czasem potrafi zacząć nastepną po skończeniu jednej ale potem znów staje. To było w linku który podawałeś: Q) I have ATI WUs that keep hanging until I restart the system. Check BOINC version/Catalyst version and all is well. Knock back the n number on your app_info.xml. Czyli problem jest dość powszechny skoro znalazło sie to w FAQ ale nic temu nie pomaga. Wersji sterownika nie będe zmieniał na starsze bo mam najnowszą. Może kolejne coś tu poprawią. Edytowane 16 Lipca 2009 przez rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...