Jump to content
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Recommended Posts

Mam P31-DS3L na wersji F9 E2160 i idzie na 3,0 GHz. Na F6 szedł maxymalnie 2,6 Ghz. To tyle.

3.0G przy jakim FSB i pamięci na ile ustawione masz

 

edit:

Witam czy ktoś zainstalował na Ga-P31-S3L 4x1GB pamięci ? Jeśli tak to jakie ? Jakie timingi, firma, kod producenta.

Pozdrawiam

Na p31 w konfiguracji 4x1GB tylko jednostronne kostki chodzą, takich szukaj

Edited by boxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na p31 w konfiguracji 4x1GB tylko jednostronne kostki chodzą, takich szukaj

A miałem jeszcze dopisać tak wiem że powinny być jednostronne :wink: . Szukałem Patriotów ale czasy mi nie odpowiadają a te które mnie interesują no cóż czekam jeszcze na odpowiedź od dystrybutora.

Zależało mi na podaniu nazwy firmy, ktoś kto już ma sprawdził to tzw organoleptycznie i mu działa. Spojrzałem na twój konfig (wprawdzie inna płyta ale ....) i szukam w ich ofercie.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testował juz ktoś z Was może Biosy F8 do płyt P35-ds3l lub F9 do P31-ds3l?

 

Jak z oc w e2160 na tych biosach w porównaniu do starszych F5 lub F6 i jak sie kręcą e5200 na tych płytach (wersje bez E ) czy ktos przesiadł się może na e5200 (pytanie do starych bywalców tematu :wink: )

Mam od kilku tygodni bios F9 na płycie P31-ds3l i sprawuje się bardzo dobrze. Poprzednio miałem F5 i też nie narzekałem.

Wszystko byłoby bardzo dobrze (procesor e2160 na 3Ghz ustawiony na mnożnik x9 magistralę 333 a mnożnik pamieci na 2,5) gdyby nie jedna przypadłość. Płyta co jakiś czas (średnio co 3-4 tygodnie) niepostrzezenie przywraca taktowanie 1,8Ghz. Owszem wystarczy wejść do biosu i znów podkręcić i 3Ghz będzie jechało kilka tygodni. Mam chyba wszystko ustawione jak trzeba tzn. wyłaczone EISTE, C1E, Legacy USB storage detect - disable, napięcie procka podniesione do 1,4v a pamięci do 2,0v.

Po wgraniu F9 miałem nadzieje ze te bardzo rzadkie resety się nie będa pojawiać jednak tydzień temu znów mi przywróciło 1,8Ghz. Gdyby to się działo częściej np. co kilka dni już dawno nie miałbym tej płyty. Na szczęście to nie problem raz na miesiac wejść do biosu i podkręcić raz jeszcze.

Kilka dni temu pozmieniałem trochę ustawienia. I tak napięcie procesora obniżyłem z 1,4v na 1,35v, obnizyłem rownież napiecie pamięci DDR2 do 1,8v oraz podniosłem napięcie PCIE o 0,1v powyżej defaultowych. Obniżyłem mnożnik pamieci do 2,4 tak aby chodziły na 800Mhz. Wszystko na biosie F9 i na razie jedzie bezproblemowo od ok tygodnia. Zobaczymy co dalej.

Generalnie jestem z niej zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@blackedeyed

 

Mógłbyś powiedzieć, jakie ustawienia miałeś przed zmianą biosu, a jakie masz teraz? Jak objawiało się to, że nie mogłeś podkręcić wyżej?

Zastanawia mnie to, bo u mnie sprawa z OC procka ma się słabo, może zmiana biosu pomoże?

 

Inna sprawa: ktoś wreszcie znalazł punkty pomiarowe na tej mobo?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inna sprawa: ktoś wreszcie znalazł punkty pomiarowe na tej mobo?

...

Ja miałem szukać ale przed wakacjami płyta wyladowała w serwisie na miesiąc, a po powrocie z wakacji już mi się nie chciało próbować. Z tego co zdążyłem sie dowiedzieć to rozłożenie elementów i ich oznaczenia są inne w stosunku do p35-ds3 (do której punkty pomiarowe są podane w necie) i dupe zbita trzeba sprawdzać miernikiem na pałę.

Edited by boxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testował juz ktoś z Was może Biosy F8 do płyt P35-ds3l lub F9 do P31-ds3l?

ja miłęm większość bisów do p31-ds3l

F8 nie przypadł mi do gustu - wysypywał się dosyć często, dużo lepszy był F5

F9 - jestem zadowolony, fsb=375 (3ghz), memki na 900, pci-e=112(11.7 wg setfsb) i zero problemów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuciłem dziś F9, ale żadnych zmian nie widzę. Jak nie mogłem osiągnąć 3ghz przy ludzkim napięciu, tak nie mogę dalej. Cóż, z pustego i Salomon nie naleje widocznie ;)

 

Zostaję przy 2,7 ghz @ 1,35v wg biosu, 1,3v wg cpuz pod obciążeniem.

 

BTW, naprawdę przydałyby się punkty pomiarowe przy takiej rozpiętości napięć...

Edited by novy154

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuciłem dziś F9, ale żadnych zmian nie widzę. Jak nie mogłem osiągnąć 3ghz przy ludzkim napięciu, tak nie mogę dalej. Cóż, z pustego i Salomon nie naleje widocznie ;)

 

Zostaję przy 2,7 ghz @ 1,35v wg biosu, 1,3v wg cpuz pod obciążeniem.

 

BTW, naprawdę przydałyby się punkty pomiarowe przy takiej rozpiętości napięć...

U mnie:

-Mnożnik na 9x (E2160)

-Szyna na 333 (3 GHz)

-Ramki na 1000 MHz (Kingstaon ValueRam 800 CL5)

-Opóźnienia na AUTO

-Napięcia na AUTO

 

Po wyłączeniu Auto USB Storage nie miałem ani razu resetu ustwień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle mnie zrozumieliście, rozumiem, że ktoś mógł trafić procka, który robi 3ghz na DEFAULT vcore.

 

Poprawcie mnie natomiast, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że gdy napięcie jest ustawione na 'AUTO', to płyta je sobie ustawia sama w zależności od fsb?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle mnie zrozumieliście, rozumiem, że ktoś mógł trafić procka, który robi 3ghz na DEFAULT vcore.

 

Poprawcie mnie natomiast, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że gdy napięcie jest ustawione na 'AUTO', to płyta je sobie ustawia sama w zależności od fsb?

Moje napięcia i temperatury w Idle

 

Field Value

CPU Properties

CPU Type DualCore Intel Pentium E2160, 3000 MHz (9 x 333)

CPU Alias Conroe-1M

CPU Stepping M0

Instruction Set x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3

Original Clock 1800 MHz

Min / Max CPU Multiplier 6x / 9x

CPU #1 Intel® Pentium® Dual CPU E2160 @ 1.80GHz, 2997 MHz

CPU #2 Intel® Pentium® Dual CPU E2160 @ 1.80GHz, 2997 MHz

 

CPU Physical Info

Package Type 775 Contact LGA

Package Size 3.75 cm x 3.75 cm

Transistors 167 million

Process Technology 8M, 65 nm, CMOS, Cu, Low-K Inter-Layer, 2nd Gen Strained Si

Die Size 111 mm2

Core Voltage 1.325 V

I/O Voltage 1.325 V

Typical Power 65 W @ 1.80 GHz

Maximum Power 99.4 W @ 1.80 GHz

 

CPU Utilization

CPU #1 / Core #1 0 %

CPU #1 / Core #2 0 %

 

Motherboard 32 °C (90 °F)

CPU 27 °C (81 °F)

CPU #1 / Core #1 30 °C (86 °F)

CPU #1 / Core #2 29 °C (84 °F)

GPU 45 °C (113 °F)

 

Cooling Fans

CPU 1257 RPM

Fan #4 1588 RPM

 

Voltage Values

CPU Core 1.39 V

+3.3 V 3.34 V

+12 V 11.99 V

+5 V Standby 5.24 V

VBAT Battery 3.22 V

DIMM 2.11 V

 

Dobrze rozumujesz.

Edited by blackedeyed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle mnie zrozumieliście, rozumiem, że ktoś mógł trafić procka, który robi 3ghz na DEFAULT vcore.

 

Poprawcie mnie natomiast, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że gdy napięcie jest ustawione na 'AUTO', to płyta je sobie ustawia sama w zależności od fsb?

Tak, więc lepiej zawsze samemu ustawić odpowiednią wartość, bo płyta czasem daje dużo za dużo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie ma takiej płyty tzn o oznaczeniu: Ga-P31-S3L

Jest za to: Ga-P31-DS3L czy też GA-P31-S3G

Jest i taką posiadam. Natomiast szperając po necie znalazłem jedynie w sygnaturce jednego z użytkowników forum zagranicznego iż posiada on 4x1GB Corsair XMS 2. Timing tych pamięci to 5-5-5-18 i hmm tutaj mam pytanie. Te czasy to służą jedynie przy podkręcaniu tak ? Im mniejsze tym lepsze ? Czy raczej szybkości wykorzystania przez system/sprzęt? Sam osobiście nie podkręcam (chociaż korci ;)) i stąd obecne moje pytanie.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem - prośba o wyjaśnienie:

płyta GA P31-DS3L - procesor c2D e8400 - chodzi na 4 Ghz (4005 Mhz 9x445 na 1,35V - wg bios , cpu-z pokazuje -1,294-1,32v ; FSB +0,1v, northbridge też +0,1v; pamięci A-data 800@890 ) takie ustawienia używam żadko ale zdarza się - nie w tym problem.

A problem następujacy - zdarza się, że po właczeniu komputer nie widzi napędów - żadnych - ani dysku (Seagate 320GB, ani nagrywarki - Pioneer 216 sata , ani jak iałem początkowo nagrywarkę Pioneer'a na ATA) ... po prostu BIOS nie wykrywa ... resety nie pomagają, włączanie wyłączanie też nie - trzeba otworzyć obudowę i poruszać kabelkami od sata przy płycie - jak nie za pierwszym razem to za drugim pomoże ... i co ciekawe nie ma reguły , czasem 10 startów bez problemów , czasem 3 razy z rzędu nic z tego ... Stwierdziłem, że kontroler musi szwankować i poprosiłem o wymianę płyty - niestety P31 juz nie mieli dostałem "na testy" wersję

GA-EP31-DS3L (Rev. 1.0) - przełożyłem komplet i ... to samo !!! za pierwszym razem nie chciało ruszyć poruszałem kablami i dalej nic , po kilku poprawkach podziałało (gdzieś w międzyczasie wymieniłem wszystkie kable sata na nowe) ... nie mogę tak zostawić kompa bo korzysta czasem z niego zona i nie chciałbym aby musiał w nim grzebać żeby odpalił - pomóżcie ...

Dysk jest z poprzedniego kompa - chodził bez zazutów

 

A i jeszcze jedno - na tej nowej płycie -EP31-DS3L- nie jestem w stanie NIC podciągnąć procesora !!! spróbowałem ustawień jak wyżej - nie ruszył , zacząłem schodzić w dół i nawet 334 Mhz nie staruje nawet windowsa ... podnoszenie napięć nie pomaga, ustawienie ręczne 333 spowodowało iz komp w ogóle nie ruszył - musiałem zresetować bios ... Te płyt tak mają ???

Wrósiłem do P31 proc chodzi bez problemów ...

CO JEST GRANE ???

Edited by Vonda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro nie płyta i nie kable to może jednak dysk ?

Te czasy to służą jedynie przy podkręcaniu tak ?

Gdy się kręci pamięci w górę to sie ustawia co nieco. Zwykle trzeba albo poluzować timingi, albo dołożyć napięcia albo jedno i drugie. Dla uzyskania większej szybkości można też zaostrzyć timingi zamiast zwiększać częstotliwość. Czasem opłaca się zrezygnować z paru Mhz w zamian za niższe timingi. 5 5 5 18 to pospolite ustawienia standardowe.

to raczej niemozliwe

To nie mam pojęcia w czym problem :c Edited by q8ic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro nie płyta i nie kable to może jednak dysk ?

to raczej niemozliwe:

1. działał na poprzednim komputerze bez problemów

2. jak komputer nie znajduje dysku to nieznajduje również:

- nagrywarki (tez na sata - choć wcześniej był ten sam problem z nagrywarką na Ata ..)

- dysku zewnętrznego sata Samsung 750 gb (podłączony tylko czasami - w sumie to raz trafiłem tak aby przy połączeniu z nim nie chciał ruszyć - większośc przypadków jest bez niego)

 

W w/w sytuacjach jak juz wejdzie do biosu - po długim oczekiwaniu - to wyraźnie widać przy wszystkich 4 kanałach sata: "none" ;-(

Edited by Vonda

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam tą płytkę i włożone 2x1GB pamięcie (Patriot, z tego co widzę to dwustronne) w bankach 1 i 3. Teraz dokupiłem jeszcze kość 2GB (Goodram , też dwustronna). Ale w żadnej konfiguracji nie chce działać :( Rozumiem że ta płyta tak ma i muszę sprzedać moje 2x1GB i dokupić drugą kośc 2GB żeby mieć razem 4GB ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam małe pytanie o ustawianie napięcia na pamięciach. Mam Patriot DDR2-800 LLK (Lowered Latency Kit) Dual Channel EP (Extreme Performance):

 

standard DDR2 PC2-800

zgodne z EPP

napięcie 2,1V – 2,2V

częstotliwość pracy 800 MHz

opóźnienia - CL4-4-4-12

przepustowość 6 400 MB/s

PCB 6 - warstwowe, ekranowane, złocone styki

 

W biosie przy ustawieniach na AUTO - CPU-Z pokazuje mi 2,16V.

Przy manualnym ustawianiu napięć mamy do wyboru +0,1V, +0,2V itd.

 

I teraz mam zagwozdkę, czy ustawiając w Biosie np +0,2V będzie 2,4V, czy 2,2V - dlaczego ? Bo zmieniłem na manual w takim ustawieniu i CPU-Z dalej pokazuje mi te magiczne 2,16.

 

Czy przy OC zostawić w biosie voltarz pamięci na AUTO, czy lepiej ręcznie. Tylko pytanie jak to się oblicza.

 

Przy okazji kiedy wskakuje dzielnik 1:1 dla pamięci ?

 

Najlepiej na przykładzie jak można prosić kolegów:

Proc E2180 (10x200 - podstawowe). i np jakieś ustawienie OC z tym dzielnikiem 1:1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam małe pytanie ..

Moge powiedzieć jak jest u mnie. Zwykłe kingmaxy 800 cl5 1,8v według SPD. Gdy zostawię na normal Everest pokazuje 1,94. Jak dam +,01 to samo - 1,94v :blink: Jak dam + 0,2 - 2,03v, +0,3 pokazuje 2,14v. A tak w ogóle to u mnie jest normal i od +0,1 do +,07 - czyli że niby do 2,5v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy przy OC zostawić w biosie voltarz pamięci na AUTO, czy lepiej ręcznie. Tylko pytanie jak to się oblicza.

 

Przy okazji kiedy wskakuje dzielnik 1:1 dla pamięci ?

 

Najlepiej na przykładzie jak można prosić kolegów:

Proc E2180 (10x200 - podstawowe). i np jakieś ustawienie OC z tym dzielnikiem 1:1.

Nie dawaj napięcia na auto.

Testowo (jesli to są 800-setki) to ustaw tak:

mnożnik procesora x9

FSB 333

dzielnik pamięci 2,4

napięcie pamięci: normal czyli 1.8v (jeśli to są normalne DDR2)

 

uzyskasz taktowanie procesora 3Ghz a pamięci równe 800Mhz

Edited by rcicho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napewno pytanie bylo, ale nie mam czasu na czytanie calosci, musze jeszcze dzis zamowic plyte, ta ma dobra cene, ale gdzies w komentarzach czytalem, ze sa problemy z pamieciami w 3 i 4 slot, o co tu chodzi czy sa jakies problemy z ramm ze tylko taki a taki chodzi?

 

THX za szybka odpowiedz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.