co3en Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Możecie napisać jak zfashować bios z pendrive'a ?? (wiem ze było to juz gdzies opisane ale nie moge znaleść) Mam już botowalnego pena ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 jeśli radiator gorący to dobrze przylega. Sprawdź napięcie na mostku mi sie dziwnie przestawiało na max wartość po clear CMOS :blink: Miałem podobna sprawe tylko że z kablem USB-IDE - coś pochrzaniłem ze sterownikami ale po formacie wszystko bez problemów działało. Verter a mozliwe jest ze zle sie wgraly sterowniki z plyty od msi te do USB i dlatego sa problemy ?????? Bo na płytce tylko jedno usb działa a reszta nie oraz te zewnetrzne a po włozeniu pamieci usb 1gb nawet kontrolka nie swieci a w tych na płycie po wtyknieciu strasznie pandrive sie grzeje???? Mozliwe jest ze to moze byc wina sterownikow z płytki ze mogły sie zle wgrac???? bo w biosie w menadzerze wszystko ok??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 mi też nie wiem czemu z przodu USB nie działa.. podejrzewałem uszkodzenie samych złącz ale jeszcze to sprawdzę. Za pierwszym razem zainstalowalem najnowsze sterowniki ze strony i w menadżerze urzadzeń miałem wszystkie USB jako nieznane i dopiero po przywróceniu systemu zainstalowalem te z płytki dołaczonej i niby śmiga. Ja tą płytke mam zaledwie od miesiąca więc jeszcze dobrze nie rozgryzłem co i jak:) narazie brak czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 <_< Mam pytanko bo pojawila mi sie teraz wartosc rdzenia procesora 1.2 Ghz i mnoznik 6 a bylo 2.0 Ghz czy wlaczylo sie cos typu oszczedzanie energi jak ktos wie jak to przestawic zeby bylo tak jak wczesniej czyli nominalna wartosc procesora za odp dzieks :wink: płyte mam pare dni dopiero pojawilo mi sie to teraz dopiero <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 W biosie daj EIST na DISABLED ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 :rolleyes: Fredek wielkie dzieki :razz: a juz mialem miec wątpliwosci do mojego zasilacza 350w(podobno), ale nadal mam tylko jedno dzialajace wejscie usb na plycie a zewnetrzne wejscia usb tez ani rusz ,tak jak kolega wyzej pisal moze to byc wina zle wgranych sterownikow lub podobnych ,jednak gdzies wyczytalem ze w biosie znalesc mozna ustawienie ON-CHIP USB ktore powinno miec postac [V1.1+V2.0] podobno takie ustawienie oznacza wydajnosc wlasciwa dla wersji USb2.0 (480mb/s)przy zachowaniu zgodnosci z USB 1.1 (do komputera mozna podlaczyc starsze urzadzenia) np moje pandriva ktorego nawet w tym jednym dzialajacym porcie USB na plycie nie widzi podejrzewam ze 2.0 dlatego jednak tego ustawienia ON-CHIP USB nie moge znalesc w biosie plyty a moze ta plyta akurat nie ma takiego ustawienia za odp z gory dziekuje jak ktos cos wyczail odnosnie tego prosze kliknac :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 (edytowane) czytałem początek wątku, i zawiera on wskazówkę o zmianie taśmy na pastę pod radiatorami. Przesiadam się jutro - dziś z amd na intela e8200.... moje pytanie jest takie: - czy jest sens wymieniać tą taśmę pod podrkęcanie (3,6-3,8 mhz), bo w ostatnich stronach forum nikt nie pisze ,że to robi. Ciekawe jak mi pójdzie podkręcanko z patriotami 1066 Dzięki Edytowane 7 Maja 2008 przez erosito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 @erosito nie musisz zmieniać tego gluta - poradzi sobie bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 @erosito nie musisz zmieniać tego gluta - poradzi sobie bez problemów. no to dobrze , bo już się bałęm ,że będzie to konieczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trueneo Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 czy plyta obsłuzy w sli dwie karty 9600gt?? w pierwszym poscie znalazlem informacje z ktorej wywnioskowalem ze obsluguje tylko gf serii 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 @trueneo dobrze wnioskujesz modowalne stery działają tylko z kartami serii 7 poza tym przyrost wydajności raczej nikły ponieważ drugi slot jest tylko x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numer1 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) moje reapery w kosciach 1gb spoko latały 1050 55515 2.2, wyżej nie sprawdzałem, bo i tak proc mnie ograniczałPotwierdzam, reapery (2x2GB) u mnie latają na 1050Mhz - timingi lekko poluzowałem, szczegóły w sygnaturce. Edytowane 8 Maja 2008 przez numer1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 :rolleyes: witam USB jest ok smiga jednak nadal nie wykrywa mi pandriva kingston DTI/ 1GB ,ale nic dalej bede szukal skoro na innym komie dziala wszystko ok a u mnie nie i cos bardzo sie nagrzewa gdy go podłacze <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 w zadnym gniezdzie nie dziala? bo jak sie nagrzewa, to znaczy ze jest zwarcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 w zadnym gniezdzie nie dziala? bo jak sie nagrzewa, to znaczy ze jest zwarcie. YoGi no własnie w zadnym nie działa i dotego w kazdym z nich sie nagrzewa <_< Ale ostatnio jak gram w Splinter cel duble agent po paru minutach grania pojawia mi sie niebieski ekran pisze cos tam po polsku jednak nie zdaze przeczytac bo zaraz sie restartuje komp i kropka :angry: Jednak w innych grach np nfs pro street,cod4 wszystko gra ,mysle ze to moze byc wina zasilacza bo jest on ze starego kompa jeszcze 350w (podobno)tyle ze nie mam pewno9sci w 100% bo dlaczego w tych innych grach tak sie nie robi skoro by byl zaslaby zasilacz a u kolegi ta gra splinter cel dziala bez restartu????? ------------------------- intel dual core 2180 BoX MSI P-35 NEO2-Fr 2x1GB GoodRam 800mhz CL5 nividia 8600GT 256/128 600/800 samsung 320Gb ,16 SATA Windows XP pro SP2 zasilacz 350w (bezmarkowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 YoGi no własnie w zadnym nie działa i dotego w kazdym z nich sie nagrzewa <_< Ale ostatnio jak gram w Splinter cel duble agent po paru minutach grania pojawia mi sie niebieski ekran pisze cos tam po polsku jednak nie zdaze przeczytac bo zaraz sie restartuje komp i kropka :angry: Jednak w innych grach np nfs pro street,cod4 wszystko gra ,mysle ze to moze byc wina zasilacza bo jest on ze starego kompa jeszcze 350w (podobno)tyle ze nie mam pewno9sci w 100% bo dlaczego w tych innych grach tak sie nie robi skoro by byl zaslaby zasilacz a u kolegi ta gra splinter cel dziala bez restartu????? zmien zasilacz, bo na noname daleko nie zajedziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) cześć. dostałem dzisiaj oficjalny bios z tajwanu 1,94 do naszych płytek od kolegi z MSI - jescze nie wgrywałem bo zakupiłem ją wczoraj z biosem 1,8. dla zainteresowanych http://rapidshare.com/files/113664272/7345v194.zip.html Mam pytanie - czy wstanie mi komputer na patriotach 1066 i czego się wystrzegać przy kręceniu e8200?? Edytowane 9 Maja 2008 przez erosito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kad2 Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Wiadomo,ze płyta ma problem ,ze strapem i spadkiem wydajnóści powyzej 512 fsb. Usłyszałem niedawno inną ciekawą rzecz,że przy quadach wartośc ta wynosi ok 450fsb niezależnie od ustawionych zworek :blink: To prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) na biosie 194 patrioty 1066 wstają bez najmniejszego problemu - tak dla informacji Czy ma ktoś doświadczenie tej płyty z procesorem E8200 ?? Kurcze nie mogę go dobrze podkręcić Przy tym ustawieniu pomimo temperatur włącza mi się jakiś alrm w głośnikach w Dualcore Dajcie jakieś wskazówki co poprawić, ewentualnie co zrobić. Jest to mój pierwszy intel (nie wiem jakie są zasady mnożników- czy takie same jak w amd) - zakupiłem skuszony dobrymi osiągami e8200, a tu nie za bardzo. ps; po małej zabawie proc 3600 ale pamieci tylko 940 5-5-5-18 1:1 Edytowane 11 Maja 2008 przez erosito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Zastanawiam się czy sam nie będę miał problemu ze "wstaniem" mojego kompa... Mam pamięci http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16820231145 Czy jest jakaś szansa, żeby uruchomić komputer z nimi? Pomóżcie bo jak nie to muszę szukać innej mobo... Chodzi o mobo Neo2 FIR i E2180... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) @erosito Mam e8200 i 450x8 leci bez jeczenia na biosie 1,4 (na razie nie chce mi sie go zmieniac) - oczywiscie mam zamiar cisnac wiecej :) Pamieci ustaw na 5-5-5-x i nie kiszkuj z 6-6-6-x ;p a jak nie beda chcialy dalej isc, to daj im wiecej voltowego papu + ew. nawiew. Pozatym, 1) Mam dziwny problem z bootujacym goldmemory z cd hirensboot - tzn. ustawilem dobra kolejnosc bootowania (1:dvd, 2:hdd, fdd wylaczony) i mi bootuje z cd, potem, po wyborze "start boot cd", na ekranie wywalaja "znaczki - krzaczki", zamiast menu z wyborem programikow. Warto dodac, ze ta sama plytka mi dziala na 2 kompie, a na tym jest lipa. Wie ktos, co jest grane? 2) Warto zmieniac gluta pod firmowym chlodzeniem plyty? Narazie pod max obciazeniem, radiatory sa lekko cieple, chociaz komp jest w 100% stabilny...tak powinno byc? 3) Co daje opcja "spread spectrum"? Edytowane 11 Maja 2008 przez sz.limak86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Nie ma konieczności zmiany pasty pod radiatorami, to raczej sztuka dla sztuki. Spread spectrum eliminuje zakłócenia elektromagnetyczne czy coś w tym rodzaju, zalecane jest wyłącznie tego przy oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 @erosito Mam e8200 i 450x8 leci bez jeczenia na biosie 1,4 (na razie nie chce mi sie go zmieniac) - oczywiscie mam zamiar cisnac wiecej :) Pamieci ustaw na 5-5-5-x i nie kiszkuj z 6-6-6-x ;p a jak nie beda chcialy dalej isc, to daj im wiecej voltowego papu + ew. nawiew. Pozatym, 1) Mam dziwny problem z bootujacym goldmemory z cd hirensboot - tzn. ustawilem dobra kolejnosc bootowania (1:dvd, 2:hdd, fdd wylaczony) i mi bootuje z cd, potem, po wyborze "start boot cd", na ekranie wywalaja "znaczki - krzaczki", zamiast menu z wyborem programikow. Warto dodac, ze ta sama plytka mi dziala na 2 kompie, a na tym jest lipa. Wie ktos, co jest grane? 2) Warto zmieniac gluta pod firmowym chlodzeniem plyty? Narazie pod max obciazeniem, radiatory sa lekko cieple, chociaz komp jest w 100% stabilny...tak powinno byc? 3) Co daje opcja "spread spectrum"? mi z hirensboot tez nie chciały programy bootować lub błędy wyskakiwały- pamięci mi sie gryzły (bo miałem 2 różne kości) później ppo zmienie na normalne pamięci działało wyszstko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Proszę pomóżcie, chcę dziś zamówić podzespoły a nie mam pewności czy odpale komputer... http://forum.purepc.pl/temat/Socket-423-47...9930/2520.html# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erosito Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Mam jeszcze pytanko, czy te temperatury i napięcia nie są zagrożeniem dla płyty i proca ? cpu- 1,3125 - 1,325 vtt fsb - 1,35 nb - 1,45 sb I/O - 1,8 sb core - 1,15 co ewentualnie jescze wyłączyć w biosie - szkoda ,ze pamięci 1066mhz nie chcą polecieć wyżej niż 1100 przy 2,3v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 sb I/O - 1,8 chyba troszkę dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Proszę pomóżcie, chcę dziś zamówić podzespoły a nie mam pewności czy odpale komputer... http://forum.purepc.pl/temat/Socket-423-47...9930/2520.html# ...a czemu masz nie odpalic kompa? @erosito Spore te napiecia... Plyta ma brzydki zwyczaj zwiekszania napiec na nb, sb vtt itd po zwiekszeniu fsb, wiec ustaw wszystkie napiecia na domyslne (szary kolor) i ew. zwieksz tylko napiecie cpu/mem - ja tak zrobilem i smiga. Swoja droga, ciekawe jakie jest bepieczne napiecie proca na codzien...mysle, ze max to 1,3v (skoro na def ma 1,15v)? Edytowane 11 Maja 2008 przez sz.limak86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Ludzie błagam was pomóżcie no bo jestem w kropce... Czy moje pamięci odpalą na tej płycie? Czy będę miał problemy z uruchomieniem komputera? Płyta MSI P35 Neo2 FIR Pamięci G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1000 (PC2 8000) Dual Channel Kit Desktop Memory Model F2-8000CL5D-4GBPQ - Retail # Cas Latency: 5 # Timing: 5-5-5-15 # Voltage: 2.0V - 2.1V # Heat Spreader: Yes # Model #: F2-8000CL5D-4GBPQ Wyczytałem coś, że może być problem bo pamięci potrzebują 2,0V... a płyta daje 1,8 domyslnie tak? Pomóżcie bo nie moge się zdecydować jaką płytę wybrać - a nie mam innego ramu, żeby dostać się do biosu więc jestem skazany na to co kupię... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 No to sobie ustawisz 2.0 czy tam więcej-żaden problem wejdziesz do biosu i wio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Na 99% procent nie będzie problemów. Mam mushkiny redline a te g.skille ponoć bardzo podobne do nich są, gdzieś czytałem że te same kości. Zresztą na pamięciach 1000 i lepszych są tez w spd niższe profile JEDEC więc najwyżej wstaną na 800MHz a potem sobie przestawisz wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...