Pussey Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 @pawelekmal Ktory bios? Pod e8200 polecam bety biosu 1.7, na biosach 1.8 miałem bluescreeny. Mój procek do stabilnego orthosa potrzebuje Vtt=1,35V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 bios to 1.7 (pełny ze stronki msi). No to spróbuję podnieść te vtt, tylko trochę peniam bo w temacie o e8xx piszą, że to vtt zabija procki, chyba tylko im chodzi o napięcia rzędu ~1.7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) 1.7V na bank zabije :P Najpierw zapuść otrhosa, chociaż na te 90minut. Jeżeli podniesione Vtt ustabilizuje system będzie wiadomo co było przyczyną, jeżeli nie będziesz szukał dalej... Edytowane 14 Marca 2008 przez Pussey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 ehh... choć chciałem mieć pełne 4GHz na procu i 500 na pamięciach to nie chce mi się już bawić :/ zszedłem na 3,9 i ram przy tym idzie 976 i wygląda na full stable. Napięcia ustawiłem cpu 1.4 mem 2.2 vtt 1.2 nb 1.5 sb 1.7 może jeszcze zejdę troszkę na procu, ale nie chce mi sie już bawić. Chciałem te pełne 4GHz więc może za jakiś czas znowu się pobawie ;] jak np wyjdzie bios 2.0 który uskrzydli mojego proca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav1 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Ja mam przy 500 napięcie na FSB 1.5V i na NB również mam 1.5V i nie ma z takimi napięciami problemu,a komp hasa tak na co dzień(NEO 2 FIR). SB 1.5V masz na myśli SB I/O Power czy SB Core Power? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) Dla sb core nie ustawisz 1,5V, a sb ma 1,7V Edytowane 14 Marca 2008 przez Pussey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav1 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) no właśnie, dlatego się zastanawiałem o jaką wartść chodzi. Edytowane 14 Marca 2008 przez mav1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 SB 1.5V masz na myśli SB I/O Power czy SB Core Power?Masz racje troszkę to nie dokładnie to opisałem:na NB mam 1,5V ,na vtt 1,5V ,na SB I/O Power 1,8V ,a na SB Core Power 1,05V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratekkk Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 ponawiam swoje pytanie, może ktoś ma jakiś pomysł :) mam problem z płytą i... drukarką;) na starym Asrocku drukarka (Canon Pixma MP150) była po zainstalowaniu sterów poprawnie wykrywana, a na MSI nie chce - "Nieznane urządzenie" :( ma ktoś jakiś pomysł? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Też z Canonem Pixma miałem problem podobny na P5B i działała tylko na windzie bez SP1, jakaś poprawka najprawdopodobniej była winna temu (najnowsze stery nie pomogły) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratekkk Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Też z Canonem Pixma miałem problem podobny na P5B i działała tylko na windzie bez SP1, jakaś poprawka najprawdopodobniej była winna temu (najnowsze stery nie pomogły)cholera :/ jak jechałem wcześniej na czystej Windzie to było wszystko ok, no ale teraz chciałem SP2. myślałem, że wtedy mój stary Asrock wariował przy SP2, a to drukarka daje du**... kurna robić teraz re-install ech... Edytowane 15 Marca 2008 przez bratekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 bios to 1.7 (pełny ze stronki msi). No to spróbuję podnieść te vtt, tylko trochę peniam bo w temacie o e8xx piszą, że to vtt zabija procki, chyba tylko im chodzi o napięcia rzędu ~1.7Dla E8x00 VTT około 1.4v już może CPU zabić. A 1.6v zabija po parunastu minutach ;] Co innego z 65nm, tylko że tutaj dawanie 1.5v VTT na codzień też nie jest dobrym pomysłem... IMO max 1.35v o ile coś wam to daje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 nie gadaj ja swojego zabijam od 1.5 tyg 1.68v core i 1.42 vtt i mi gnida zdehcnąc nie chce do reszty :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) nie gadaj ja swojego zabijam od 1.5 tyg 1.68v core i 1.42 vtt i mi gnida zdehcnąc nie chce do reszty :(wgraj najstarszy bios dostepny do BI moze bedzie mozliwsoc ustawinia wiekszego vtt ps - Vcore ustaw na 1.0V a vtt max Edytowane 15 Marca 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Co Ci da uwalenie procka? Chcesz wymiany na nowego? A jesli Ci sie to nie uda i udowodnią Ci, że to przez Ciebie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Uwalenie procka - sposób prosty i bez śladów. Molex - 12V i Masa. Bierzemy kabelki i trzemy po procku (po spodzie). Sprawdzone na Pentiumie 4 524 :). Edytowane 16 Marca 2008 przez kosa64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 IMO max 1.35v o ile coś wam to daje Orthos stable B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 jak zmniejszyć napięcie na procu na tej płycie do 1V? bios daje tylko w góre,a programy CrystalCPUID i RM CPU Clock Utility też nie pomagają. najniższe napięcie może być ustawione po włączeniu EIST, czyli na moim procu który ma def 1.325V na okolice 1.17V ;/ ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Na prawie, żadnej płycie na P35 nie da się obniżyć w biosie napięcia procesora poniżej jego VID... Jeśli proc ma VID 1.3, to minimum w biosie to 1.3v i tyle, nic nie poradzisz :mur: Wyjątki to niektóre płyty Asus'a (seria BLITZ), płyty Gigabyta (minimum chyba 0.8v) i DFI z seri LP UT/LT (minimum 0.45v) Co Ci da uwalenie procka? Chcesz wymiany na nowego? A jesli Ci sie to nie uda i udowodnią Ci, że to przez Ciebie ? Uwalenie procka da wymianę na nowego ;] Oj uda się, nie bój nic. Niczego nie udowodnią. Edytowane 16 Marca 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UT2050 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Witam Chciałbym wgrać najnowszy bios 1.91 do swojej mobo, ale mam mały problem. Nie posiadam stacji dyskietek :/ Wcześniej gdy robiłem update an 1.83 za pomocą E-Setup ze stronki MSI wsio działało. Teraz opcja "w trybie widnows" jest nieaktywna :/ Jakim programem mogę grać ten bios ? ewentualnie czym wgrać w Dos-ie i jaką komendę wpisać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 jak masz pendriva to przez niego, jak masz płytę cd to tworzysz w nero boot disk a bios i program flasciach!acy masz na dysku twardym, i w ten sposób flasciach!esz jak z dyskietki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Warto zainwestowac w olowek i zrobic vmoda do ustabilizowania napiec w stresie dla cpu czy nie ruszac jesli puszczamy e2160 max na 350fsb ? Sztuka proca raczej srednia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Warto zainwestowac w olowek i zrobic vmoda do ustabilizowania napiec w stresie dla cpu czy nie ruszac jesli puszczamy e2160 max na 350fsb ? Sztuka proca raczej srednia.jak puszczasz 350 to po co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Czy pracuje ktos na Mushkinach na MSI? Ja mecze sie juz 2 dzien z konfiguracja FIR + muchy EM2 Pamieci ponoc smigaja na CL4 przy ponad 1000Mhz U mnie wsrod wszystkich problemow z niestabilnoscia, glownie zauwazylem ze przy napieciach powyzej 2.1Vdimm sypia bledami nawet przy parametrach kiedy to nie powinny nawet zajęknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Witam w temacie przeszedłem z "ciemnej strony" abita na jasną sielankę Msi ;). Płyta kozak , a abita lepiej niech wogóle nie będzie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 alcen ja miałem u siebie przez kilka dni do testów Mushkiny EM2 i nie było z nimi najmniejszych problemów. Mi się udało osiągnąć 940Mhz na CL4, jak znajdę screena na dysku to wrzuce. Jaki masz BIOS na MSI? Ja na 1.8 nie miałem problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 @alcen Mam te muchy. Moje 1000 robią przy 2,2V, trzeba tez podnieść napięcie na NB do 1,45V Timingi 4-5-5-15-40-10-10-10-10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Bardzo prosze zainteresowanych moim problemem, zerknijcie na posta #110 w tym topicu : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2944961 Opisalem tam dosc dziwna przypadlosc ktora strikte trzyma sie tego topicu. Panowie, wlasnie problem w tym ze kosci powyzej 2.05 wariuja. Zamiast dostawac kopa, klada sie na glebe i kwicza. Temp. w moim mniemaniu OK (chyba ze radiator nie przylega do kostek?) PS. Dla tych ktorzy sa po lekturze postu 110, zwroccie uwage na zachowanie pamieci przy takich samych ustawieniach platformy przy zmiejszonych FSB (wina dzielnika - plyty - jego obslugi)? 0.o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) ja do posiadaczy tej płyty mam takie pytanie co to może być że nowy komputer świeżo złożony z postawionym na nowo systemem odpalił się bez zarzutów może ze 3x na 100 prób >? a tak w momencie gdy ma się pokazać ekran startowy xp "zapraszamy" komp wali reset i tak 5x pod rząd =[=[ wszystko chodzi na defaultowych ustawieniach ZERO OC komp to : msi p35 neo2 fr bios 1.8 coś tam (nie mam teraz dostępu do tego kompa) zasilacz korsarz 450w 88gt 2x1gb goodram 667 1.8v dysk 200gb sata2 podpięte w nr3 i 160 w nr 4 bez raidu najzabawniejsze jest to że jak już windows zaskoczy to chodzi 15 godzin i nie ma bata żeby się coś zawiesiło (gry, skype, gg, mozilla) komp zabezpieczony ofc av Edytowane 18 Marca 2008 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) a te pamieci? moze pusc je troche mocniej. Moja rada to taka zeby skakacz o oczko wyzej do bezpiecznego momentu (2.2V?). Moze po drodze sie sprawa ustabilizuje pozdrawiam Wlasnie doszedlem do calkiem zadowalajacyhc mnie wynikow CL4-5-5-18 487Mhz Problem w tym ze uzyskalem je na SB 1.8V. Gume spod radiatorow wymienilem na AC5. Poludniowy mostek nigdy nawet nie byl cieply. Myslicie zeby wyluzowac z tym napieciem? Edytowane 19 Marca 2008 przez alcen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...