MILANS Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 jawor121 - płyty osobiscie nie miałem więc cięzko mi się wypowiadac ale co do prądożerności wydzielanego ciepła itd to w gruncie rzeczy wszystko zalezy od proca. sam u siebie w kompie mam 2 wentyle i działa to nieźle całkiem ale nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na te pytanie. Na tym forum jest więcej osob, które o tych płytach wiedzą dużo więcej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ja mam Athlona x2 4000 i może będę oc-ował,raczej napewno ale w granicach rozsądku.Co z Phenomem x3?Da radę bez problemu odpalić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 luźno ;) sekcja zasilania podobna do MA770 więc pociagnie nawet X4 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ok w takim razie będzie to wyglądało mniejwięcej tak: Athlon x2 4000+oc, Gigabyte Ga-ma78gm-s2h lub GA-MA78GPM-DS2H,zależy kiedy się pojawi w sklepach i w jakiej cenie, 2x1gb ramu Kingston,później drugie 2x1gb lub zmiana na 2x2gb, 250gb Segate 7200.10,chyba mu Bitumenboxa zmajstruje bo chodzi głośno, i reszta pierdół mniej istotna. Da rade 4x1gb obsłużyć bez problemów?Kiedyś czytałem że Amd nie lubi wszystkich slotów zapchanych.Prawda to?W przyszłości jeszcze x3 Phenom i sprzęt powinien spełnić moje oczekiwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Czy tez macie odczyt temperatury procesora na poziomie 80pare*C przy ok 30*C w BIOSie? Temperatury rdzeni osobno sa dobrze podawane, ale procka juz nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Gigabyte Ga-ma78gm-s2h lub GA-MA78GPM-DS2H,zależy kiedy się pojawi w sklepach i w jakiej cenie,Sprawdziłem w hurtowniach - tej drugiej jeszcze nigdzie nie ma Co do 4x1GB - nie powinno być problemów chociaz OC nie będzie powalające Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Bo tej drugiej nigdzie nie ma. Ale zapowiada sie duzo ciekawiej od S2H przez ta pamiec do grafiki. Moze po tym bedzie to jakos przyzwoicie chodzic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Sprawdziłem w hurtowniach - tej drugiej jeszcze nigdzie nie ma Co do 4x1GB - nie powinno być problemów chociaz OC nie będzie powalające A masz jakąś możliwość sprawdzić orientacyjny termin pojawienia się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 (edytowane) Juz troche zdazylem potestowac ta plyte i jest pare rzeczy ktore mnie martwia. Przelaczylem dysk w AHCI i zamiast przyrostu szybkosci jest spadek. Dla przykladu Windows uruchamia sie 3x dluzej. Po prostu podczas ladowania systemu pasek staje (tak jakby inicjowal drugi raz AHCI), postoi ok. 15sec i leci dalej. Wy tez tak macie? I czy chodzi wam czujnik temperatury dysku kiedy jest w AHCI? Ja nie moge teraz sprawdzic temperatury jaka ma dysk, a zaczely sie robic z nim jaja... Jaka temperature procesora wskazuja wam programy typu Everest itp.? U mnie jest caly czas 84-85*C podczas gdy w biosie jest 35-38*C. Mam jeszcze zapytanie co do USB. Mam mysz na USB i co drugi albo co trzeci nie inicjuje jej tzn. gdy system sie laduje, lampka mignie, ze wlacza USB, ale juz potem mysz nie chodzi, nic sie nie pali. W systemie ja widzi tylko, ze pisze, ze "urzadzenie ma problem". Dopiero ponowne podlaczenie pobudza ja do zycia. Na poprzedniej plycie smigala bez zarzutow, a tu teraz takie jajka... Jakby mogl ktos odpowiedziec na moje pytania bylbym bardzo wdzieczny. EDIT: Nie mam odczytu temperatury bo SMART przeciez w AHCI nie chodzi... Ale mimo wszystko dlugie ladowanie systemu przeszkadza. Edytowane 29 Czerwca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) Przelaczylem dysk w AHCI i zamiast przyrostu szybkosci jest spadek. Dla przykladu Windows uruchamia sie 3x dluzej. Po prostu podczas ladowania systemu pasek staje (tak jakby inicjowal drugi raz AHCI), postoi ok. 15sec i leci dalej. Wy tez tak macie?Po włączenie AHCI system ładuje się normalnie, jak bez AHCI + dodatkowe okno z napisem AHCI....coś tam. Po zainstalowaniu sterowników od SATA RAID, mam tak samo jak Ty, dlatego też wyłączyłem tą fuckcje. Ciągle mam dziwny problem z oknem total commandera i jakimś dziwnym odświeżaniem. Kiedy przesuwam okno totala (nie szybko) to okno nie nadąża czasami za kursorem i płynie za kursorem - taki jakby lag. Z innymi oknami tak się nie dzieje. No i pozostaje taki biały ślad przez poł sekundy po przesunieciu okna - to dotyczy wszystkich okien. Co to może być??? Edytowane 30 Czerwca 2008 przez deserted Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Bez sterownikow "AMD AHCI Compatibile RAID Controller" nie zainstaluje sie XP przeciez. Wywali BSOD. U mnie ten przestoj byl odrazu za pierwszym wlaczeniem jak juz system byl postawiony. Tez chyba wylacze AHCI bo korzysci nie daje, a tylko szkody. Ciekawia mnie odpowiedzi na moje pozostale pytania... Tak w ogole to przy nastepnym biosie mogli by zaktualizowac ten sterownik do RAID/AHCI i ew. zwiekszyc przedzial vMem. Mozna stworzyc jakis wishlist i wyslac do Gigabyte. Robiono juz cos takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Wsadziłem starą dobrą 6600GT, w biosie wyłączyłem grafike zintegrowaną i problem grafiki 2d się rozwiązał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Witam! Od 3 dni uzywam plyty GA-MA770-DS3 i mam podobnie jak uzytkownik JaQs wysoki odczyt temperatury procesora w Everest - ale nie ma za bardzo czym sie przejmowac gdyz na pewno procesor tyle nie ma (u mnie pokazuje 78-79 stopni Celcjusza). Odczyty z diod procesora natomiast sa ok (wiem to bo wczesniej mialem GA-MA69VM-S2 (Rev. 1.0) i tam odczyty z diod mialem takie same przy tym chlodzeniu). Bardziej pasuje mi ta temperatura do temperatury northbridge gdyz radiator mocno parzy (jest wrecz niepokojaco goracy) ;-D Co do sterownikow AHCI to rzeczywiscie (mam porownanie zarowno z ta jak i poprzednia plyta) Windows laduje sie dluzej - pasek ladowania zatrzymuje sie na chwile, przelatuje kilka razy dluzej - ladownaie trwa zauwazalnie dluzej. Podobnie jak JaQs nie mam odczytu temperatury dysku jak i SMART w tym trybie - wiec to raczej normalne. Mozna zawsze przestawic w biosie tryb pracy dysku na Native IDE - tam dziala ok odczyt parametrow. Co do predkosci dysku w obu trybach (Native IDE i AHCI Mode) nie zauwazylem wiekszej roznicy - predkosc byla porownywalna dlatego jade na AHCI Mode. Mam natomiast pytanie do uzytkownikow plyt Gigabyte jak to jest z ustawieniami napiecia na tych plytach? Moja plyta zawyza napiecie w stosunku do ustawien w biosie az o 0,06V dla VCore i 0,06V dla pamieci! Dla przykladu moj Athlonx2 Brisbane rev.G2 ma domyslnie 1,30Vcore. Przy takim ustawieniu w biosie (auto lub manualnie na 1,3000) vcore procesora wynosi 1,360V! Sprawdzalem zarowno w cpu-z jak i w biosie (PC Health Status). Musialem zjechac z vcore do 1.25 i teraz mam 1,310V czyli w miare zblizone do def Vcore. Czy tez tak macie i czemu ma to sluzyc? Skad ta rozbieznosc? W jakims tescie tej plyty czytalem ze ma zwiekszone napiecie na pamieci zeby poprawic ich kompatybilnosc ale defaultowe 1,96V to chyba troche sporo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel007 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Witam. Przymierzem się do zakupu płyty GA-MA770-DS3. Nigdy nie miałem Gigabyta w związku z tym mam takie pytanie. Wiadomo że za jakiś czas AMD ma wypuścić nowe procki kompatybilne z gniazdem AM2+. Czy Gigabyte jest firmą która jest skłonna do wydania Biosu wspierającego nowe procesory w obecnych płytach , czy może wypuści po prostu nowy model płyty je wspierające? Chodzi o to że nie chciałby później znowu zmieniać płyty tylko wymienić sam procesor na nowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Witam. Przymierzem się do zakupu płyty GA-MA770-DS3. Nigdy nie miałem Gigabyta w związku z tym mam takie pytanie. Wiadomo że za jakiś czas AMD ma wypuścić nowe procki kompatybilne z gniazdem AM2+. Czy Gigabyte jest firmą która jest skłonna do wydania Biosu wspierającego nowe procesory w obecnych płytach , czy może wypuści po prostu nowy model płyty je wspierające? Chodzi o to że nie chciałby później znowu zmieniać płyty tylko wymienić sam procesor na nowszy. Moim zdaniem nie musisz sie o to martwic. Nigdy nie zawiodlem sie w tym wzgledzie na Gigabyte. Wystarczy spojrzec na starsze modele Gigabyte np. na stronce oficjalnej. Jesli plyta tylko jest w stanie obsluzyc dany procesor to wypuszczaja nowe biosy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Czy na GA-MA78GM-S2H wejdzie jakies wieksze chlodzenie typu Ninja/Ninja Mini? Bo wydaje mi sie, ze bedzie o pamiec haczylo. Bo Karakorum albo Ultima wydaje mi sie, ze wejdzie. Edytowane 5 Lipca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Pamięci to nie problem bo wchodzą pod ninje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Do posiadaczy GA-MA78GM-S2H: Jezeli mozecie to pusccie MemTest, Orthos luyb cokolwiek innego co obciaza proca w 100% i sprawdzcie jakie macie temperatury programem EasyTune. U mnie temperatura po paru minutach osiaga 110*C (wedlug czujnika) i wylacza kompa, a radiator jest dalej letni. Chcialbym zobaczyc czy kazde Gigabyte tak ma czy tylko moj przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Do posiadaczy GA-MA78GM-S2H: Jezeli mozecie to pusccie MemTest, Orthos luyb cokolwiek innego co obciaza proca w 100% i sprawdzcie jakie macie temperatury programem EasyTune. U mnie temperatura po paru minutach osiaga 110*C (wedlug czujnika) i wylacza kompa, a radiator jest dalej letni. Chcialbym zobaczyc czy kazde Gigabyte tak ma czy tylko moj przypadek. Taki objaw uzasadnia przypuszczenie że coś źle przewodzi ciepło od rdzenia do radiatora. Moźe to być źle założony radiator, niewłaściwa ilość lub jakość pasty lub z czapką coś nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 A wiec okazalo sie, ze pasta byla zle nalozona. Nalozylem wszystko na nowo i teraz maksymalna temperatura jaka widzialem to 54*C. Czapka i radiator sa ok. Dodatkowo odkrylem ktory czujnik w Everescie odpowiada za odczyty z procesora. Jest to wskaznik "Plyta Glowna", a "Procesor" to prawdopodobnie temp chipsetu. Najelepiej wlaczyc sobie EasyTune i porownac z odczytami z Everesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Dodatkowo odkrylem ktory czujnik w Everescie odpowiada za odczyty z procesora. Jest to wskaznik "Plyta Glowna", a "Procesor" to prawdopodobnie temp chipsetu. Najelepiej wlaczyc sobie EasyTune i porownac z odczytami z Everesta. Sciagnij nowsza wersje Everesta. Tez mialem takie cyrki w starszej wersji. W nowej temperatury pokrywaja sie z temperaturami z biosu i wydaja sie poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Fudzilla testy 780G było już? 1 GBT GA-MA78G-S2H 2 ASUS M3A-H/HDMI 3 MSI K9N2GM-FIH 4 JW RS780UVD-AM2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel007 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) W jakims tescie tej plyty czytalem ze ma zwiekszone napiecie na pamieci zeby poprawic ich kompatybilnosc ale defaultowe 1,96V to chyba troche sporo.... Też się nad tym zastanawiam. Chciałbym do tej płyty włożyć pamięci z których obecnie korzystam 2x1GB Goodram 667Mhz i nie wiem czy takie podwyższone napięcie im nie zaszkodzi. Albo czy w ogóle będą działać? @EDIT@ Tak się zastanawiam nad zakupem tej płyty i naszła mnie jeszcze jedna refleksja. A minowiec kiepskie umiejscowienie gniazda IDE. Posiadam kartę Geforce 9600GT i jest ona dość długa w wypadku zmontowania jej na tej płycie będzie zasłaniać owe gniazdo. Kolego Cris22 czy mógł być powiedzieć jak to wygląda w twoim wypadku? Edytowane 7 Lipca 2008 przez Daniel007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Tak się zastanawiam nad zakupem tej płyty i naszła mnie jeszcze jedna refleksja. A minowiec kiepskie umiejscowienie gniazda IDE. Posiadam kartę Geforce 9600GT i jest ona dość długa w wypadku zmontowania jej na tej płycie będzie zasłaniać owe gniazdo. Kolego Cris22 czy mógł być powiedzieć jak to wygląda w twoim wypadku? Mam na niej (GA-MA770 DS3) zamontowana 7900gs ktora jest bardzo dluga karta (okolo 21cm - karta jest dluzsza niz szerokosc plyty glownej :lol2: ) i nie ma zadnych problemow. W praktyce wyglada to tak ze zlacze IDE jest pod karta (na oko okolo 0,5-1 cm). Oczywiscie jesli chcialbys ciagle wyciagac kabel IDE z plyty glownej to moglby byc jakis problem z wlozona karta graficzna ale w praktyce sie tego przeciez nie robi nawet przepinajac dyski itp. Zawsze tez mozna wyciagnac karte graficzna.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Pojawiła się już GIGABYTE GA-MA78GPM-DS2H http://kombo.krakow.pl/index.php?g_id=Plyt...KBPLYGIGAM20042 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Łee myślałem że cena wyższa będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek_3 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) No ja liczyłem koło 300 a tu proszę :) W sumie to nie jest źle:) Jakoś w przyszłym tygodniu będę ją mieć :-D A właśnie jak to jest z tym Power coś tam? Jak mam grafikę z serii 38XX bądź 36XX to w 2D się włącza integra czy nie? Pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2008 przez jonek_3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Nie zadne "Power" tylko HybridCrossfire. :) I dziala tylko z H3450. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek_3 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 No to wiem, że działa tylko z 3450 ale miało być z mocniejszymi też. No nic szkoda. Może w następnym chipsecie to zrobią :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Przyśpieszenie daje z 3450, a z mocniejszymi oszczędzanie energii bo dodatkowa grafa jest wyłączana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...