chemiczny_ali Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (...) Samsung HD322HJ sam (dziwnie wysoki czas dostępu): (...) Czyżby na talerzach 250GB :? Wysoki czas dostępu plus marny odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Nie potrafię powiedzieć - być może. :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) Mam dwa dyski Samsunga 320GB na SATA2 i chcę zrobić Raid0. Próbuje już od ponad miesiąca, a nikt z moich znajomych nie ma o tym pojęcia. Pomoże mi ktoś stąd? Co tam (gdzie?) trzeba kliknąc, przestawić itp? Mam instrukjcę do płyty i podłącozną stację dyskietek i dyskietkę z driverami ze strony ASUS`a, bo płyta to ASUS P5Q PRO. Jak się wchodzi do tego drugiego biosu? Intel matrix storage? Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Na 1 stronie tematu masz jak zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 "Pod ustawieniu trybu pracy w biosie pora zapisać ustawienie i uruchomić ponownie komputer, podczas startu pokaże się na informacja o dyskach i kontrolerze RAID oraz kombinacji klawiszy, jakie należy przycisnąć, aby wejść do menu kontrolera. W naszym wypadku jest to kombinacja CTRL + I, po jej wciśnięciu jesteśmy już w menu konfiguracyjnym naszej macierzy." To jest ctrl + i czy ctlr + L ?? Mi mówiono, że ctlr +L, ale nie reaguje na ta komendę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) i Powinna pokazać się kombinacja przycisków jakie trzeba nacisnąć. Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverato Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) jak to jest z tym atto pokazuje mi 200 max zapisu a jak cos zapisuje na dysk to leci srednio 270.czy atto kłamie ? Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez silverato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Czy jak mam moje dwie 640 podzielone na 60+reszta to czy moge te dwie 60 polaczyc w raid 0 (intelowski na ICH9R) bez kasowania pozostalych partycji ? PS. Zmienilem mobo wreszcie bede wolny od SB600 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Czy jak mam moje dwie 640 podzielone na 60+reszta to czy moge te dwie 60 polaczyc w raid 0 (intelowski na ICH9R) bez kasowania pozostalych partycji ? PS. Zmienilem mobo wreszcie bede wolny od SB600 :) O ile dobrze rozumiem: Dwa dyski każdy podzielony na 60GB i reszta i chcesz te partycje 60GB połączyć w RAID 0 bez kasowania pozostałych ? Jak dobrze zrozumiałem odpowiedź brzmi : Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Macie pomysl dlaczego obciazenie procesora takie wysokie? Windows 7 x86, stery ze strony intela, bios 2001. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Macie pomysl dlaczego obciazenie procesora takie wysokie? Windows 7 x86, stery ze strony intela, bios 2001. WB=ON ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Tak To wyłącz i sprawdź obciążenie CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Właśnie próbuję zrobić Raid0 z dwóch dysków Segate ST3320613AS. Płyta to MSI P7N SLI Platinum na Chipsecie nVidia. Po pierwsze: Nie mam do wyboru Raid0, Raid5 itd... Tylko: Niżej jest jeszcze Raid5. Menu.... Stripping dałem na 32 Wyszło coś takiego... Daje Clear Disk. potem "Y" i nic sie nie dzieje. Dlaczego pisze 298,09? I żeby zainstalować sterowniki do Raidu, będę musiał robić to z FDD? Chcę na to postawić Viste 64 Edytowane 10 Maja 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:Focus Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) W pierwszym menu wybrałeś "mirroring" czyli raid 1 stąd tylko połowa pojemności. Raid 0 to w tym przypadku będzie "striping". Co do sterowników to Vista chyba już je ma i podczas instalacji nic nie trzeba doinstalowywać. Btw tutaj możesz sobie poczytać o RAID Wiki. Edytowane 10 Maja 2009 przez :Focus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Dzięki. Dałem Striping wszystko ok. Instalacja systemu: Vista prosi o "sterowniki do dysków" które daje jej na pendrive. Jednak nic nie znajduje. Druga sprawa, to w menu dysków (miejsce gdzie tworzy się partycje) nie wykrywa żadnego dysku. Tak ma być, nawet jeżeli nie ma sterowników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Wogóle to zacznij od poczytania tego wątku bo widac że tego nie zrobiłeś (sie nie chciało pewnie) i zadajesz elementarne pytania o których są informacje w wątku a szczególnie na 1stronie! Jak nie wykrywa żadnych dysków to znaczy że nie ma sterowników w instalatorze/systemie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Tak się składa że przeczytałem całe FAQ. W moim przypadku jest trochę inaczej. Teraz mój jedyny problem to to że Vista nie znajduje sterów które daje jej na Pendrivie i CD. Edytowane 10 Maja 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 To niemożliwe, chyba że sterowniki nie są od tego kontrolera/źle "śię nagrały"/nie są to sterowniki do visy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Sterowniki są ze strony MSI, Pod Viste 64. I nie znajduje ani na CD ani na pendrivie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Sterowniki to instalka czy plik *.inf? Powinny być te drugie. Troche dziwne, że vista wymusza sterowniki podczas instalacji można je zainstalować później aczkolwiek mało widziałem i mogę nie mieć racji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Sterowniki to 7 plików, i nie ma wśród nich pliku *inf Strona Producenta Edytowane 10 Maja 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Ten plik z trybikiem jest .inf Jak wskazujesz instalatorowi sterownik to podajesz ostatni docelowy folder z plikami? Czy dzieje się po tym coś jak wskazujesz folder? Nie ma takiej opcji żeby nie działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 J/w + ewentualnie stery z Nvidia, chyba nie pomyliłem chipsetow. Ewentualnie update biosu ale to juz jak inne opcje się wyczerpią. Nie przestawiałeś nic w biosie oprócz raida? Masz jakiś cd ratunkowy? Sprawdź czy Ci wykryje dysk. Czy rozróżniasz dysk pusty od takiego, na którym są już jakieś partycje? Może trzeba po prostu utworzyć partycję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) Ten plik z trybikiem jest .inf Jak wskazujesz instalatorowi sterownik to podajesz ostatni docelowy folder z plikami? Czy dzieje się po tym coś jak wskazujesz folder? Nie ma takiej opcji żeby nie działało. No właśnie nie mam żadnego pliku .inf. Instalatorowi wskazuje ostatni folder, próbowałem wszystkich kombinacji. Nigdy znaleźć nie może. Włożyłem też oryginalną płytkę MSI, i też na niej nic nie znalazł. J/w + ewentualnie stery z Nvidia, chyba nie pomyliłem chipsetow. Ewentualnie update biosu ale to juz jak inne opcje się wyczerpią. Nie przestawiałeś nic w biosie oprócz raida? Masz jakiś cd ratunkowy? Sprawdź czy Ci wykryje dysk. Czy rozróżniasz dysk pusty od takiego, na którym są już jakieś partycje? Może trzeba po prostu utworzyć partycję? Te stery to zwykła instalka pod windę. Żadnych plików. Właśnie żeby utworzyć partycję muszę wgrać te stery. Kilka zdjęć: To już zawsze będzie przy uruchamianiu PC? To jak nie zbootuje Visty. Daje załaduj sterownik... I za każdym razem po wskazaniu docelowego miejsca sterownika, wyskakuje to: Mam dość Edytowane 11 Maja 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Zobacz jak się zachowa po odznaczeniu Ukryj sterowniki niezgodne ze sprzętem zainstalowanym w tym komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 A czy po klikniecu na opcje dysku (zaawansowane) możesz utworzyć partycję? Co z tymi sterownikami gdzie podałem Ci linka do Nvidi? Sproboj je rozpakować i na kompie z którego piszesz dobrać się do odpowiedniego folderu i jego wskazać podczas instalacji. Aktualizacja Biosiu a zarazem biosu macierzy hdd raczej nie zaszkodzi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Ale nie pomoże. Dysków nie widać więc i w zaawansowanych opcjach tez ich nie będzie! @Sopel - tak ten dodatkowy ekran odośnie raidu pokazuje się na każdej plycie z każdym chipsetem. Musisz złe sterowniki podawać a raczej złe pliki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Zobacz jak się zachowa po odznaczeniu Ukryj sterowniki niezgodne ze sprzętem zainstalowanym w tym komputerze. Próbowałem. Nie dało efektu. A czy po klikniecu na opcje dysku (zaawansowane) możesz utworzyć partycję? Co z tymi sterownikami gdzie podałem Ci linka do Nvidi? Sproboj je rozpakować i na kompie z którego piszesz dobrać się do odpowiedniego folderu i jego wskazać podczas instalacji. Aktualizacja Biosiu a zarazem biosu macierzy hdd raczej nie zaszkodzi ... Nie mogłem utworzyć partycji. Link który mi dałeś zawierał instalkę( nie jest spakowany), instalowaną już w systemie. Ale nie pomoże. Dysków nie widać więc i w zaawansowanych opcjach tez ich nie będzie! @Sopel - tak ten dodatkowy ekran odośnie raidu pokazuje się na każdej plycie z każdym chipsetem. Musisz złe sterowniki podawać a raczej złe pliki. Stery brałem dobre. Plików nie dało się wybierać. Tylko foldery. Komp miał być gotowy na dziś, także odpuściłem Raid, i klasycznie zainstalowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 czy bez rozwalania raidu da sie dodac kolejny dysk do macierzy? w Matrix Storage niby jest takowa opcja, ale jest ona niedostepna. skoro sie nie da, to po co ona jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...