Skocz do zawartości
Witchhunter

pompki wodne - modyfikacje, zbiorniki, podlaczenia

Rekomendowane odpowiedzi

ten do usypiania ludzi :) ??

correct :) nie wiem w jaki sposob to laczy, ale staruszek kiedys tak laczyl plekse i mowi, ze jest to duzo lepsze niz kleje z dwoch powodow: nie zostawia sladow i jak jest dobrze zrobione to predzej polamiesz plekse niz pusci spoina :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie odnośnie szybkozłączek sprzedawanych przez CFD: jaki sens ma złączka na wąż 15-17mm która ma gwint 9,5mm (3/8 inch) czyli śr. wew ok 7 mm ????

mysle ze ktos kto wklepywal te dane, pomylil sie i wpisal je z mniejszej zlaczki.

ale to OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównaj sobie prędkości przepływu wody (l/h) a odpowiedź sama przyjdzie :)

Co z tego że jedna będzie miała większą prędkość przepływu na wydajność składa sie wiele rzeczy.

To tak jabyś powiedział (Xp 2000+ a Intel 2Ghz) zobacz który ma wiecej Ghz ten będzie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor jest bardzo wrazliwy na wszelkiego rodzaju zaklucenia elektromagnetyczne.

Wsadz ja do kompa. Jezeli nie bedzie problemow to olej to. Jak beda jakiekolwiek problemy to wsadz pompke albo w metalowy pojemnik i polacz z obudowa albo jak bedziesz miec ja pod dyskami to poprostu wstaw taka stalowa przegrode miedzy pompke a bude.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was wie gdzie można kupic cos takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18348395

Lub podobne jeśli chodzi o funkcję. Potrzebne mi do mojego Eheima 1048

Ja bym poszukal jakiego przedowu GUMOWEGO i wycial z niego odpowiednie kawalki. Potem do wnetrza wcisnal srube i czyms zalal. Najlepie zywica ale mysle ze Poxipol bym by tez dobry.

Na tej aukcji wyglada na jakies tlumiki drgan od niewielkiego urzadzenia. Budowa przypomina poduszki w samochodzie do zamocowania silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego że jedna będzie miała większą prędkość przepływu na wydajność składa sie wiele rzeczy.

To tak jabyś powiedział (Xp 2000+ a Intel 2Ghz) zobacz który ma wiecej Ghz ten będzie lepszy.

A jestem bardzo ciekawy, co masz na myśli dokładnie "na wydajność

składa sie wiele rzeczy" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie odnośnie szybkozłączek sprzedawanych przez CFD: jaki sens ma złączka na wąż 15-17mm która ma gwint 9,5mm (3/8 inch) czyli śr. wew ok 7 mm ????

coz troszeczke lol :) , 3/8 " to rodzaj gwintu :) a nie jego srednica , ktora dla zlaczki 3/8 cala wynosi okolo 16 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerobienie PowerHead 802 na niezatapialna jest banalne i bardzo korzystne. Moja pomka po przerobce stala sie prawie nieslyszalna.

A teraz sposob w jaki ja zmodowalem i kilka fotek:

Dołączona grafika

Jak widac na zdjeciu zielonu suwak (odpowiadajacy za kierunek przeplywu wody) zostal calkowicie uszczelniony distalem i nie ma szans na to ze bedzie przeciekal, tak samo postapilem ze wszystkimi innymi otworami w obudowie wirnika. Z bokow pompki dokleilem kawalki radiatora ale z moich obserwacji wynika ze jest to zupelnie zbedne, popka nie grzeje sie nic. W wylot pompki wkleilem kawalek rurki miedzianej 15mm.

Dołączona grafika

Jak widac na zdjeciu wywalilem to zolte ustrojstwo do regulowania przeplywu i w to miejsce wkleilem plekse z wklejona rurka miedziana 15mm jako wlot pompki. Pleksa jes grubosci 8mm, tylko taka mialem pod reka, lepiej zastosowac 10 lub 12mm.

Plekse przygotowalem w nastepujacy sposob: zmierzylem jakiej srednicy potrzebuje krozek i wyciolem troche wiekszy za pomoca pily. Nastepnie wstepnie wyciety krazek zamocowalem w uchwycie wiertarki i za pomoca dluta obracajacy sie w wirtarce krazek przetoczylem tak aby idealnie wchodzil w obudowe wirnika.

Jak widac na zdjeciu obudowe wirnika troche podciolem zeby woda wpadala bezposrednio z wlotu na wirnik gdyz w orginalnej obudowie wpada z boku i troche krazy zanim trafi na wirnik.

I jeszcze kilka zdjec.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jesli cos jest niezrozumiale to pytajcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam Problem z przylaczeniem chlodnicy z króćcami średnicy 10/12 (wew/zew) do zestawu CCCP :lol: w których weże maja średnice 5/7 (wew/zew) jak to przylaczyc? czy mozliwe jest zakupienie takiego reduktora?

Najlepszym pomyslem byla by zmiana bloku ale nie mam narazie na to $ więc zostaje przy tym co mam.

Aha i jaki jest minus wezy o tak malej srednicy - 5mm wew.?

I czy lepiej bedzie w moim przypadku zastosowac weze 10mm czy te co sa aktualnie 5mm (średnicy wew.) Mam pompke 650l/h max H - 90 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki reduktor jesli znajdziesz to bedzie koszcil - izdziesz do sklepu i szukasz takich wezykow aby jeden wchodzil w drugi bardzo ciasno i robisz np:

1) 10/12

2) 9/11

3) 6/10 i masz reduktor po upchnieciu jednego w drugim - jest 100% szczelne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi