radziuinblack Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Rozumiem że problem kolegi nie obejmuje przesiadki z Radeona 2600Pro? ^^ Działają wam sprawnie Catalysty? Bo czytałem że te wkońcu działają, a ja nadal nie mogę ustawić sobie AntiAliasingu :< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 mój problem obejmuje przesiadkę z GF 7300GT na Radka HD4850 512mb ;)) właśnie biorę się za format... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Miałem na myśli, czy ja też muszę reinstalować z przesiadki ATi na ATi ;] A, i jeszcze jedno. Jak odpalicie Catalysty, dokładniej strone "Welcome" to co macie tam napisane? U mnie jest napisane "Radeon 4870" :| podczas gdy mam 4850 ;o No chyba że to jest jakaś reklama ;/ Edytowane 24 Lipca 2008 przez radziuinblack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) A to ja sie czymś pochwale ;) Mój bloczek alphacoola, który kupiłem na 6800GT chłodzil mi oprócz niego 7900GT, 8800gt, 8800GTSa a po licznych przymiarkach w photopaincie ;) - m. in. takich jak ta, tylko w wyższych rozdziałkach: wyszło mi, że na pewno wejdzie na 4870 i być może na 4850. No i na 4850 pasuje NA PEWNO :) Przed chwilą dojechał mój Radek i przymierzałem Wchodzi dosłownie na styk z jednym z kondensatorów u góry. Jedyny minus to ostatnia kość pamięci przykryta mniej-wiecej w 3/4 Po malutkim podfrezowaniu bloczek pasowałby też na GTXa 260/80, ale z 1 kostką pamięci byłby ten sam problem co na Radeonie. Co za uniwersalny fullcover ;) Edytowane 24 Lipca 2008 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 teraz ludki zaczą sie rzucać na niego a na allegro posucha ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad12601 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 A może byś się tak wysilił odrobine, przeczytał ten wątek i znalazł w nim odpowiedź?.. no raczej dlugo by mi zajelo szukanie tego w 100 stronach to moze jak jestes taki madry to napisalbys na ktorej stronie to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Kto mi podpowie czemu w RBE(podczas edycji BIOSu łofkurs) nie mam tabelki ze "stopniowaniem obrotów" dla wentyla?Ani w 1.11 ,ani w 1.12.BIOS o dziwo "gigabytowy" w moim PowerColorze czyli 1.0003(no z trójką w każdym bądź razie).W sumie i tak docelowo wentyl podłączę z mobaska(bloczek będzie) ale....no coś nie gra i tyle.Z bloczkiem mimo prób jak pisałem wcześniej spokojnie 20+ stopni więcej(i szybciej) niż na 88GT "gorącym" od Galaxy przy identycznej reszcie :blink: .W żaden sposób nie trafia do mnie "one są chłodne tylko chłodzenie mają do d..." :wink: .Takie one chłodne jak południowe Włochy :razz: .Muszę przyznać ,że całkiem poważnie rozważam zamianę na 88GTS 512...Porównywalna wydajnością ,a ileż mniej upierdliwa.Akurat mam na co dzień styk...Ale jeszcze powalczę -warto choćby dla porządnego FPSmin.Ta karta naprawdę niechętnie się poddaje :rolleyes: Edytowane 24 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishu Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Wie ktoś jak radek 4870 + AC S1 sie spisuje?:) Edytowane 24 Lipca 2008 przez Fishu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) A ja mam takie lamerskie pytanko, przetaktowuje kartę amdclock toolem, wszystko ok, tylko nie mam wtedy mozliwości regulowania obrotow wentyla. Ktoś podpowie jak to rozwiązac? Na razie nie chce sie bawi flash`em biosu. Dzięki i pzdr. :wink: Catalyst Control Center'em :) Masz napisane na pierwszej stronie, mi się spisuje dostkonale ;D Ustawiłem sobie 3 tryby, i zależnie co robie to sobie przełączam. Dodam, ze na 30% już w zasadzie nie słychać ;) Edit: Słyszę iż wszyscy zmieniają całe chłodzenie tutaj, a może takie temperatury to wina pasty termoprzewodzącej? Próbował ktoś zmienić? Bo ja mam jeszcze resztkę i mógłbym zobaczyć na efekt ;) Edytowane 24 Lipca 2008 przez radziuinblack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Witam a jakie macie temperatury po zalozeniu S1 na 4870 bo u mnie jest nie fajnie w idlle 50st. a pod obciazeniem dochodzi nawet do 90st. i napewno wszystko jest zamontowane ok pasta Zalmana.Cos mi sie wydaje ze S1 jest malo wydajne do tej karty Coś mi sie wydaje że masz źle chłodzoną sekcje zasilania i ona Ci grzeje proca i pamięci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Edit: Słyszę iż wszyscy zmieniają całe chłodzenie tutaj, a może takie temperatury to wina pasty termoprzewodzącej? Próbował ktoś zmienić? Bo ja mam jeszcze resztkę i mógłbym zobaczyć na efekt ;) No nie żartuj :razz: .Na paście możesz kilka stopni zrobić chyba ,że było gipsem posmarowane hehe.Nie wiem jak inni ale podejrzewam ,że większość zmienia z miejsca pastę dla zasady.Zysk ginie w różnicach temperatur w pokoju/budzie i pogody.Zimą w zamkniętej chałupie gdzie mamy w miarę stałą temperaturę bez przeciągów i cyrkulacji powietrza jak latem można się pokusić o dokładność ale tak....musi starczyć czyste sumienie no i pewny zysk(bo jest).W skrócie najgorsze są silikonowe różnokolorowe szaleństwa, dalej dłuuuga przerwa i reszta w miarę zbliżona jakością(no nie znam CLP tej symbiotycznej :wink: ). EDIT -nie wnikam tu w "podusie miłości" założone na Vram i sekcję.....Ogólnie radiator jest "ciepły" więc działa :wink: Edytowane 24 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Coś mi sie wydaje że masz źle chłodzoną sekcje zasilania i ona Ci grzeje proca i pamięci ;)Ojj ta sekcja zasilania w tych kartach to jest jakaś udręka:/ Ja na swoim S1 ma nałozone 2 x 120mm i w GPU-Z pokazuje mi max 95st. Z jedną 120tką wyłączał się po jakichś 5 minutach grania. Paranoja jakaś:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abnormal Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 oki to ja teraz mam mega glupie pytanie. jak sie uzywa miernika ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Ustawiasz mierzenie napięcia prądu stałego 2000m, a czerwony przewód pomiarowy przytykasz do punktu, w którym mierzy się napięcie, a czarny do uziemienia (np. do dziurki molexa gdzie jest czarny kabel). Edytowane 24 Lipca 2008 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Oczywiście CCC mam i używam overdrive`a, chcialem te przynajmniej 820Mhz na rdzeń, a CCC kończy sie na 790. Mam tam dwa profile, 760\4000 i 30% obr wichra, oraz 790\4000 i 35%. Myślę że te 35% wystarczylo by spokojnie do tych 820\4000. Mi do 40% nie hałasuje, a w stresie nie przekracza 68°C ;) Oczywiście zależy to też od obiegu powietrza w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Wiecie co? Chyba nie warto kręcić rdzeń w 4850 powyżej 700MHz. Dzisiaj trochę potestowałem w różnych konfiguracjach taktowania i co mnie zasmuciło. W Lost Planet 1360x760 AA0 AF8x reszta max i Performance Test: Snow 625/995MHz -60FPS 690/995MHz -63FPS 625/1150MHz -66FPS 690/1150MHz -69FPS Dodatkowe MHz na GPU nic nie dają. Myślałem, że u mnie nie zmienia się taktowanie GPU ale po zmianie na 500MHz liczba klatek spadła o 10. Dużego kopa dają pamięci i to właśnie w nich upatrywał bym wzrost wydajności. Szkoda, bo mam bardzo duży potencjał OC na GPU ale memki się już skończyły. Na 1.32v spokojnie leci na 820MHz tylko co z tego, jak przyrostu nie ma wcale? Może to wina zbyt słabego CPU? Nie mam zielonego pojęcia. Niestety więcej już chyba z niego nie wyduszę. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Też mam takie odczucie pykając w UT3, aczkolwiek pare klatek do przodu, to czemu nie ;) (normalnie 50, po OC 59, 1440x900 AAx4, AFx8) Jednak martwią mnie wyniki w 3Dmarku06. Na defach mam 10014, a na lekkim OC (660/1100) raptem niecałe 10300 :/ Edytowane 24 Lipca 2008 przez radziuinblack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 W 3dmarkach OC daje rezultaty 1) karta bez oc system e8400@3,8Ghz, 4GB DDR2Redline@1056Mhz 12,5k 3dmark06 2) karta 660/1100 system 4Ghz, 4GB DDR2Redline@1069Mhz 13,4k 3dmar06 nie ma tego wiele ale i rdzeń tylko 660Mhz dalsze testy dopiero po założeniu wody i pencil mod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 SM 3.0 Score 6231 (na moim 7800GT było około 1700) SM 2.0 Score 5301 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Wiecie co? Chyba nie warto kręcić rdzeń w 4850 powyżej 700MHz. Dzisiaj trochę potestowałem w różnych konfiguracjach taktowania i co mnie zasmuciło. W Lost Planet 1360x760 AA0 AF8x reszta max i Performance Test: Snow 625/995MHz -60FPS 690/995MHz -63FPS 625/1150MHz -66FPS 690/1150MHz -69FPS W każdym wypadku masz dodatkowe 5% za darmochę i wyżej jeszcze tym większe %,a w innych grach może być więcej. 1360x760 <_< OC ma większy wpływ w wyższych rozdzielczościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Mam problem.. Otóż jak we wcześniejszych postach wspomniałem mam viste spl1 ultimate + asus p5deluxe i965 + 5Gb ram 800mhz + c2d e6300 at 2,5ghz [ze standardowym chłodzeniem na więcej go nie rzucam] + ati gainward HD4850 i.. no właśnie i mam załamkę ponieważ na 3dmarku 2006 mam tylko 10k ;/// wtf ??? Kto mi pomoże ?? Windows świeży, partycja po formacie, stery ze stronki świeże... Oczywiście karta niekręcona.. ale tak czy siak bardzo liczyłem na to ATI a ten mój wynik bardzo boli... Znajdziecie jakąś solucję dla mnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Znajdziecie jakąś solucję dla mnie ? Proste, nie graj w 3dmark'i :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 No tak wiadomo ale tak niski wynik czymś musi być spowodowany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 No tak wiadomo ale tak niski wynik czymś musi być spowodowany ? prockiem <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 I to jest jakaś odpowiedź... Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Wiecie co? Chyba nie warto kręcić rdzeń w 4850 powyżej 700MHz. Dzisiaj trochę potestowałem w różnych konfiguracjach taktowania i co mnie zasmuciło. W Lost Planet 1360x760 AA0 AF8x reszta max i Performance Test: Snow 625/995MHz -60FPS 690/995MHz -63FPS 625/1150MHz -66FPS 690/1150MHz -69FPS Dodatkowe MHz na GPU nic nie dają. Myślałem, że u mnie nie zmienia się taktowanie GPU ale po zmianie na 500MHz liczba klatek spadła o 10. Dużego kopa dają pamięci i to właśnie w nich upatrywał bym wzrost wydajności. Szkoda, bo mam bardzo duży potencjał OC na GPU ale memki się już skończyły. Na 1.32v spokojnie leci na 820MHz tylko co z tego, jak przyrostu nie ma wcale? Może to wina zbyt słabego CPU? Nie mam zielonego pojęcia. Niestety więcej już chyba z niego nie wyduszę. :( Mozesz mi przeslac swojego biosa z gigabyte z napieciem 1,21 i jesli to mozliwe z reszta na stock? Opisalem juz moje boje z niemozliwoscia flashowania karty po edycji w rbe 1.12. Plik musi miec rozszerzenie bin juz z poziomu edytora, a nie po zmianie rozszerzenia z rom na bin. Sproboje po prostu z biosem zmodyfikowanym z innego gigabyte. Edytowane 25 Lipca 2008 przez Piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Też z miłą chęcią przyjąłbym bios do gigabyta 4850 zmodyfikowanego w sensowny sposób i bezpieczny dla karty :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Co za różnica bin czy rom?? Flasciach!emy z poziomu biosa, komendą -p 0 -f i pójdzie bez problemu. RBE 1.12 bardzo dobrze radzi sobie z Gigabytowym biosem. Wszędzie gdzie mamy --- , oprócz piewszego okienka, wpisujemy 1.263 (łącznie 5 okienek do wpisania) i cieszymy się napięciem 1.21v w trybie 3d. W tych samych okienkach możemy sobie pozmieniać takty rdzenia i pamięci dla trybu 3D. Edytowane 25 Lipca 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jang Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Mam problem.. Otóż jak we wcześniejszych postach wspomniałem mam viste spl1 ultimate + asus p5deluxe i965 + 5Gb ram 800mhz + c2d e6300 at 2,5ghz [ze standardowym chłodzeniem na więcej go nie rzucam] + ati gainward HD4850 i.. no właśnie i mam załamkę ponieważ na 3dmarku 2006 mam tylko 10k ;/// wtf ??? Kto mi pomoże ?? Windows świeży, partycja po formacie, stery ze stronki świeże... Oczywiście karta niekręcona.. ale tak czy siak bardzo liczyłem na to ATI a ten mój wynik bardzo boli... Znajdziecie jakąś solucję dla mnie ?A co ty bys chcial wiecej ?? na moim sprzecie robie tez jedyne 12.2K(procek e8400@3.6ghz).Z tym ze 3d06 to nie jest jakis wskaznik wydajnosci.Na Leadtek 8800tgts640mb(670/1700/2240) robilem 12.5K ale gry mialy srednio o 20-40 klatek mniej od tego radka 4850(nie podkrecony).Wiec nic sie nie martw tylko pograj w gry.Procek masz zleksza slaby, tak conajmniej 3.3ghz by sie przydało do gier żeby nie hamowal karty.Takze te niektore testy mozna do smieci wrzucic i nie sugerowac sie nimi... 8800GT bodajze(o ile sie nie myle) po 15K robia a, radek zamiata nim jak chce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Co za różnica bin czy rom?? Flasciach!emy z poziomu biosa, komendą -p 0 -f i pójdzie bez problemu. RBE 1.12 bardzo dobrze radzi sobie z Gigabytowym biosem. Wszędzie gdzie mamy --- , oprócz piewszego okienka, wpisujemy 1.263 (łącznie 5 okienek do wpisania) i cieszymy się napięciem 1.21v w trybie 3d. W tych samych okienkach możemy sobie pozmieniać takty rdzenia i pamięci dla trybu 3D. Spora roznica, zreszta czy to rom czy bin, nie ma to dla mojego gigabyte znaczenia. Po zaladowaniu windy jest czarny ekran. Zmiana jedynie tych 5 wartosci w biosie. Robilem to juz 5 razy z 3 sprawnych dyskietek za kazdym razem atiflash 3.60. Wiec cos nie tak jest z ta pozornie prosta zmiana. Edytowane 25 Lipca 2008 przez Piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...