Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Ale mam ubaw czytając wasze posty :lol2:

Firekage ma racje tylko imo źle się trochę wyraził bo powinien napisać coś w rodzaju, że poprzez większe obroty wentyla ciepło jest znacznie szybciej rozpraszane dzięki czemu na radiatorze nie zdąży się ów "gorączka" zakumulować...

Skręćcie sobie wentyle na 10% potem dajcie na 100% i zobaczycie jak diametralnie zmniejsza się wydzielanie ciepła do otoczenia.

Oczywiście chipset nadal wydziela tyle samo energii cieplnej, więc po co filozofujecie??

To każdy wie...

Podziekowal , o to mi chodzilo , ale nie umialem poprawnie wyrazic tego. Fizykiem nie jestem :) Skoro jest szybciej rozpraszane , tak nie mamy piekarnika. Dlatego pisalem o swoich odczuciach i dlatego moj 4870 ma zmieniony bios na idle fana z 19-22% na 33-35%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pie*****. Z mojego Szafirka bym chyba tyle nie wycisnął :(

Byłbyś w stanie pomóc dobrze ustawić clocki w BIOS'ie Gi3r3k?

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że to wszystko po pencil modzie? Co sprawia, że sztuka niezbyt dobra, jedynie z oc pamięci można być zadowolonym, na 1.27V rdzeń mam 760MHz max, a 1.31V nic w tej kwestii nie zmieniło... W biosie w 2D ustawiłem sobie najniższe napięcie (0.89V) i mam to co w sigu. A temperatura w idle to temperatura otoczenia (przy otwartej obudowie) :razz:

Ustawienie w biosie napięcia 1.158V daje 1.21V w realu (mierzone miernikiem), więc przy dobrym chłodzeniu i dobrej sztuce możesz wycisnąć ponad 700MHz. Ale polecam takiego vmoda jak ja mam - niewiele wyżej, a korzyści (w zależności od sztuki) co najmniej duże.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już jestem po pencil modzie :S Teraz mam 720Mhz na rdzeniu i po 2 godzinach spędzonych w Crysisie 0 artów, to jest max stabilnie. Myślałem że coś więcej uda się wykrzesać...

Jakie masz napięcie po pencilmodzie? Jak słabo idzie do góry to zmień ołówek, z moich doświadczeń 4B jest optymalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc? - nie wiem bo nie mierzyłem. Mam bardzo stary miernik i i tak pewnie zbyt dużo bym się nie dowiedział, a 2 to to że w sumie nie wiem w których miejscach sprawdzić napięcie. Tzn. wiem ale 1 mam zasłonione naklejką.

Ale to napięcie nie może być zbyt duże jeżeli już przy 725Mhz się dławi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc? - nie wiem bo nie mierzyłem. Mam bardzo stary miernik i i tak pewnie zbyt dużo bym się nie dowiedział, a 2 to to że w sumie nie wiem w których miejscach sprawdzić napięcie. Tzn. wiem ale 1 mam zasłonione naklejką.

Ale to napięcie nie może być zbyt duże jeżeli już przy 725Mhz się dławi...

To możliwe, że w ogóle nie masz vmoda - sam miałem z tym problemy. Kupiłem ołówek B3, pomalowałem rezystor i po zmierzeniu napięcia miernikiem okazało się, że napięcie się nie zmieniło. Malowałem kilkakrotnie i efekt był ten sam. Kupiłem inny, B5 - z 1.21V wzrosło do 1.24V. Potem "domalowywałem" aż doszedłem do 1.31V.

Bez miernika nie masz co robić vmoda - to jak błądzenie we mgle.

Tu masz w razie czego punkty do mierzenia napięcia:

http://www.techpowerup.com/articles/151/images/overview.jpg

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vmoda mam, bo bez niego robiłem 25Mhz na rdzeniu, więc coś napięcie się napewno podniosło.

To po pierwsze musze kupić miernik cyfrowy bo na tym co mam to nic nie odczytam. Taki miernik mi wystarczy?

Jutro wtedy biegne po ołówek 4B. A z tym grafitem który już jest na tym rezystorze coś robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vmoda mam, bo bez niego robiłem 25Mhz na rdzeniu, więc coś napięcie się napewno podniosło.

To po pierwsze musze kupić miernik cyfrowy bo na tym co mam to nic nie odczytam. Taki miernik mi wystarczy?

Jutro wtedy biegne po ołówek 4B. A z tym grafitem który już jest na tym rezystorze coś robić?

No pewnie coś napięcie wzrosło...

Co do miernika - zainwestowałbym w coś markowego. Za 7 zł to może być tylko tania, (nie)solidna chińszczyzna... Wziąłbym to:

Mastech

A grafit zetrzyj i nałóż od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wrazenia z testow na Matrixie 4870.

1. Halas,o ktorym pisalem wczesniej byl spowodowany przyklejonym kawalkiem tasmy do wiatraka :D Juz jest ok.

2. Jak dotad uzywalem Accelero z 1 wentylem. Zestaw ten nie byl halasliwy. Chlodzenie w Matrixie jest ciche w 2D. Jak temperatury dochodza do 70'C to wiatraki daja sie we znaki. Mysle jednak, ze mozna sie do tego przyzwyczaic. Fakt - karta jest teraz najglosniejszym elementem calego zestawu.

3. Temperatury. Po OC, na pamieciach siegaja 72'C. Znowu musze sie przyzwyczaic. W 4850 nie przekraczaly 55'C.

4. OC + iTracker. Ciekawa aplikacja, choc zabugowana. Co chwile sie minimalizuje, tak sama od siebie. Do tego-mimo ustawien 2D i 3Dm zawsze trzyma te wieksze ustawienia. Plusem natomiast jest mozliwosc zmian napiec zarowno na GPU, jak i na pamieciach. Poprzez ruch suwakiem :) Niestety owe suwaki nie sa zbyt precyzyjne. Program pozwala na regulacje obrotow wentylatorow. Mozna ustawic stala predkosc, dobor automatyczny, lub wedle temperatury. No i rewelacyjna rzecz - hardware'owy monitoring i system ostrzegania, jak cos sie nam dzieje z karta, wentylatorami, gpu, sekcja zasilania, czy pamiecia - jestesmu o tym informowani. Ciekwimnie, czy posiada tez system analizy bledow, co skutkuje wykryciem zagrozenia przed jego nastaniem :)

Pierwsze testy OC uwydatnily slabo krecace sie pamieci. Max to 1050 niezaleznie od V. Oczywiscie majac na wzgledzie podatnosc na ich przegrzewanie, napiecie podnioslem bardzo nieznacznie.

GPU natomiast jest w tej chwili na 900. Co uwazam za niezly wynik. Zobaczymy co pokaza dalsze testy i jak to bedzie wygladalo na dluzsza mete.

5.GPU-Z tez dziwnie sie zachowuje. W 1 zakladce nie pokazuje podkreconych zagarow, tylko defaultowe. Dopiero w zakladce z czujnikami - wartosc jest poprawna. Predkosc obrotowa wentyli wedlug GPU-Z wynosi 1 :mur:

Podsumowujac - Matrix4870 jest niesamowicie wygladajaca karta i wydaje sie miec duze mozliwosc OC. Ech, zeby tylko te pamieci mogly sie lepiej krecic...

Oprogramowanie w duzym stopniu jest niedorobione.

Zastanawiam sie nad powrotem do ATT. Jednak przypomnijcie mi prosze, czy jest tam mzliwosc regulacji napiec dla pamieci? I regulacji obrotow wentyli wzgledem temperatury?

Ps. Zrobilem pierwsze benchmarki w gta4. dziwna sprawa. Pierwszy ba ustawienac 800/1000 dal srednia 46fps. A juz na 900/1050 tylko 41.. WTF? Ktos z was wie, w czym moze tkwic problem?

FC2 bench z niewiadomych przyczyn generuje blad i nie startuje. Wykonalem test przed zmiana na Matrixa. A teraz ni cholery... nie rusza. Jutro bede dlaej drazyl temat :)

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowujac - Matrix4870 jest niesamowicie wygladajaca karta i wydaje sie miec duze mozliwosc OC. Ech, zeby tylko te pamieci mogly sie lepiej krecic...

Oprogramowanie w duzym stopniu jest niedorobione.

Zastanawiam sie nad powrotem do ATT. Jednak przypomnijcie mi prosze, czy jest tam mzliwosc regulacji napiec dla pamieci? I regulacji obrotow wentyli wzgledem temperatury?

Sprawdzales w praktyce ile daje OC pamieci w 4870 ? Nie ma nad czym lamentowac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na szybkiego po nowym nabytku 4850 Gigabyte Zalman - 730 rdzeń i kilka godzin przechodził Crysis, GRID i PoP. CoD4 nie wiem czemu ale wywala się ... W ATT zero artów. Niedługo trzeba zabrać się za pamięci i PM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Zrobilem pierwsze benchmarki w gta4. dziwna sprawa. Pierwszy ba ustawienac 800/1000 dal srednia 46fps. A juz na 900/1050 tylko 41.. WTF? Ktos z was wie, w czym moze tkwic problem?

FC2 bench z niewiadomych przyczyn generuje blad i nie startuje. Wykonalem test przed zmiana na Matrixa. A teraz ni cholery... nie rusza. Jutro bede dlaej drazyl temat :)

1.- z tego co mi wiadomo w ATT nie ma mozliwosci zmiany napiecia pamieci.

2. - to ze spadl ci wynik zupelnie mnie nie dziwi - masz poprostu "PRZEKRECONE" gpu - zeby uzyskac 900mhz trzeba juz niezle w palnik walic .

U siebie do 820-30 mhz potrzebuje 1,27v natomiast zeby przebic granice 900 juz cos pod 1,4v

a nie sadze bys mial mozliwosc regulacji do takiego V - z prostej przyczyny ze robi sie niebezpiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Temperatury. Po OC, na pamieciach siegaja 72'C. Znowu musze sie przyzwyczaic. W 4850 nie przekraczaly 55'C.

Z tego co mi wiadomo to RV770 jak i karty na nim nie maja czujnika na ramach. MEMIO z GPUZ to nie sa pamieci , a kontroler pamieci w RV770.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. - to ze spadl ci wynik zupelnie mnie nie dziwi - masz poprostu "PRZEKRECONE" gpu - zeby uzyskac 900mhz trzeba juz niezle w palnik walic .

U siebie do 820-30 mhz potrzebuje 1,27v natomiast zeby przebic granice 900 juz cos pod 1,4v

a nie sadze bys mial mozliwosc regulacji do takiego V - z prostej przyczyny ze robi sie niebezpiecznie

Zwroc uwage na to, ze pisze o 4870 (gdzie w Matrixie dafaultowe GPU to 770MHz. iTracker daje mozliwosc podniesienia napiec na GPU powyzej 1.6V. Mozliwe, ze to jest fake (tylko rozdzalka na suwaku). Jesli jednak suwak odpowiada rzeczywistym napieciom - to faktycznie w bardzo latwy sposob mozna upalic karte. Pozniej dolacze screena z bios edytora - wyjasnia sie wtedy watpliwosci.

Z tego co mi wiadomo to RV770 jak i karty na nim nie maja czujnika na ramach. MEMIO z GPUZ to nie sa pamieci , a kontroler pamieci w RV770.

To by znaczylo, ze producenci sobie z nami w kulki leca, opisujac w monitoringu temperatury pamieci, a nie MEMIO.

Pozniej dorzuce pare screenow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim monitoringu? Niedawno na jakims zachodnim forum widzialem diagram RV770. Pokazywali wlasnie MEMIO , to jest na rdzeniu. Tam sa 3 czujniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie mialem kiedys problem i myslalem ze sypia mi sie pamieci - cudowalem zeby je schlodzic, pozniej sie zajalem sekcja, oczywiscie nic nie pomagalo. Okazalo sie ze blok wodny byl zle zalozony i przegrzewalo sie MEMIO a przez to pamieci sypaly bledami. Po przesiadce na nowy MCW60, mocowany juz elegancko na 4 srubki, wszystkie problemy znikly - MEMIO ma teraz ~52C w stresie czyli okolo 12C wiecej niz GPU co sie zgadza z odczytami innych uzytkownikow.

Btw znalazlem wreszcie punkty mierzenia napieca GPU na 4870 PC Zerotherm i pokazuje mi 1.326 (1.322 stres) - czyli karty fabrycznie dostaja wiecej papu zeby latac na tym 800.

Bawilem sie ATT z ciekawasci i oczywiscie zmiana napiec przez program nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam pytanie ;)

mam chyba troche nietypowe pytanie ;)

jak było to sorry, ale 247 stron topicu jest nie do przejścia ;)

mam hd4850 powercolora, i w 2D ma to 160MHz na rdzeniu i 250MHz na pamięciach...

czy ktoś próbował obniżać te wartości? bo teoretycznie wystarczyłoby po kilkanaście MHz na pulpicie, tylko nie wiem jakie są minimalne częstotliwości pracy dla pamieci i rdzenia?

czy ktoś posiada takowe informacje? bo nie chce karty uwalić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie :) Mowa o monitoringu ASUSA w programie iTracker.

Nie uzywam szajsow :P

Wlasnie mialem kiedys problem i myslalem ze sypia mi sie pamieci - cudowalem zeby je schlodzic, pozniej sie zajalem sekcja, oczywiscie nic nie pomagalo. Okazalo sie ze blok wodny byl zle zalozony i przegrzewalo sie MEMIO a przez to pamieci sypaly bledami. Po przesiadce na nowy MCW60, mocowany juz elegancko na 4 srubki, wszystkie problemy znikly - MEMIO ma teraz ~52C w stresie czyli okolo 12C wiecej niz GPU co sie zgadza z odczytami innych uzytkownikow.

Roznice w memio ma kazdy :) Sam kiedys , gdy dopiero co raczkowalem w ATI - martwilem sie tym. Tez myslalem , ze cos z ramami jest nie tak. Pozniej jednak im wieksza masa linkow tym wieksze przekonanie sie , ze kazdy ma wieksza temperature na memio wzgledem rdzenia , tak jak i shadery wzgledem niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne , tylko napisalem swoje 3 grosze. U mnie na referencie roznice sa okolo 10-12 stopni , ale to zalezy od gry bo np. w Mass Effecie to praktycznie tempy byly kolo 55-60 stopni i na rdzeniu , i na nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwroc uwage na to, ze pisze o 4870 (gdzie w Matrixie dafaultowe GPU to 770MHz. iTracker daje mozliwosc podniesienia napiec na GPU powyzej 1.6V. Mozliwe, ze to jest fake (tylko rozdzalka na suwaku). Jesli jednak suwak odpowiada rzeczywistym napieciom - to faktycznie w bardzo latwy sposob mozna upalic karte. Pozniej dolacze screena z bios edytora - wyjasnia sie wtedy watpliwosci.

to czy 4870 czy 4850 nie ma znaczenia Gpu sa takie same (tyle ze referent 4870 ma wyzsze V stockowo dlatego niby lepiej sie kreci)

Co do Itracker-a czy innego softu to trzeba sprawdzic miernikiem w stresie, bo prawde powiedziawszy tylko szaleniec dalby gwarancje na karte gdzie mozliwa jest regulacja V do takich wartosci jak podajesz.

Pisales o dziwnych objawach w tescie GTA4 - z ktorych ewidentnie wynika ze GPU przekrecony (takie sa objawy przekrecenia grafiki -traci wydajnosc)

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz kiedys pisalem ze jesli chce sie w 100% przetestowac stabilnosc nowych ATI 4xxx

to demo LOST PLANET zapuszczone w petli (wystarczy 2x) da pelen obraz mozliwosci i stabilnosci karty

Pomimo tego dalej podtrzymuje ze jesli przy wyzszych taktach spada wydajnosc wzgledem nieco nizszych taktow, to gpu/pamiec przekrecone i brakuje V -

(zreszta jesli rzeczywiscie jest mozliwosc regulacji do 1,6v .. to wystarczy dac (chwilowo) 1,5v i na tym praktycznie kazda 4xxx musi zrobic 900mhz - chyba ze trafila sie wyjatkowa padaczka)

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz kiedys pisalem ze jesli chce sie w 100% przetestowac stabilnosc nowych ATI 4xxx

to demo LOST PLANET zapuszczone w petli (wystarczy 2x) da pelen obraz mozliwosci i stabilnosci karty

Pomimo tego dalej podtrzymuje ze jesli przy wyzszych taktach spada wydajnosc wzgledem nieco nizszych taktow, to gpu/pamiec przekrecone i brakuje V -

(zreszta jesli rzeczywiscie jest mozliwosc regulacji do 1,6v .. to wystarczy dac (chwilowo) 1,5v i na tym praktycznie kazda 4xxx musi zrobic 900mhz - chyba ze trafila sie wyjatkowa padaczka)

Masz racje, chodzilo mi tylko o to ze GTAIV samo w sobie nie nadaje sie do zadnych testow grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi