maxymili Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Nazwa towaru Cena AMD Athlon 64 X2 BE 2400+ Socket AM2 BOX (45W) 207 zł GigaByte GA-MA78GM-S2H 221 zł Samsung Spin Point F1 250GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB cache HD252HJ 148 zł DVD +/- RW Samsung SH-S203D Dual Layer OEM czarna 74 zł Patriot Extreme DDRII 2GB/800 (2 x 1GB) CL4 (PDC22G6400LLK) 132 zł zasilacz Mode Com MC-350 350W PFC ATX 81 zł Chieftec BG-02B-B-B czarna 125 zł Microsoft Windows XP Home Edition PL OEM SP2 218 zł HP DT527A PS/2 45 zł 1 szt. 45 zł Logitech RX300 black OEM USB/PS/2 mouse 32 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Energooszczędny i 2 kości RAMu?? Powinna być jedna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Energooszczędny i 2 kości RAMu?? Powinna być jedna.łee, od kiedy to ram odpowiada za raptowny wzrost poboru elektronów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 łee, od kiedy to ram odpowiada za raptowny wzrost poboru elektronów ;)Skoro 15W na procu robi różnice to 15W na pamięciach chyba też czy już nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Skoro 15W na procu robi różnice to 15W na pamięciach chyba też czy już nie?Jak chcesz oszczędzić 15W na pamięciach? testy energochłonności AMD tu masz ile zużywa 2gb ramu w dualu 3,36W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Jak bierzesz samsunga F1, to 320GB ;) System też wliczasz? Nie żebym namawiał do piractwa, tylko czasami do sprzętu dodają gratis ;) A procek to Athlon x2 BE-2400 a nie 2400+ Poza tym polecam BE-2350 bo sporo tańszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 zestaw ok. jedynie pomysl o wiekszym dysku - 1 film 1080p zajmuje 10gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) Jak bierzesz samsunga F1, to 320GB ;) System też wliczasz? Nie żebym namawiał do piractwa, tylko czasami do sprzętu dodają gratis ;) A procek to Athlon x2 BE-2400 a nie 2400+ Poza tym polecam BE-2350 bo sporo tańszy ;) a moze lepiej 4850e 45w (2,5ghz)? a temat ciekawy bo tez chce taki zestaw, tylko z obudowa mam proble m:) Edytowane 20 Maja 2008 przez amapi3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Nazwa towaru Cena AMD Athlon 64 X2 BE 2400+ Socket AM2 BOX (45W) 207 zł GigaByte GA-MA78GM-S2H 221 zł Samsung Spin Point F1 250GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB cache HD252HJ 148 zł DVD +/- RW Samsung SH-S203D Dual Layer OEM czarna 74 zł Patriot Extreme DDRII 2GB/800 (2 x 1GB) CL4 (PDC22G6400LLK) 132 zł zasilacz Mode Com MC-350 350W PFC ATX 81 zł Chieftec BG-02B-B-B czarna 125 zł Microsoft Windows XP Home Edition PL OEM SP2 218 zł HP DT527A PS/2 45 zł 1 szt. 45 zł Logitech RX300 black OEM USB/PS/2 mouse 32 zł CPU X2 4450E to niby to samo co BE-2400 ale zazwyczaj ma minimalnie niższe napięcie czyli lepiej wymienić na 4450E. Asus M3A-H/HDMI pomimo wyższej ceny też jest godna uwagi zwłaszcza jeśli ktoś lubi takie nowości jak "Express Gate Lite" (większy radiator GPU, i pokazał się już bios usuwający problemy z klawiaturą PS2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Ten Asus sporo droższy i do tego nie ma DVI. A Gigabyte wychwalany praktycznie wszędzie, płyta bardzo pewna. Jeżeli już do czegoś dopłacać to tylko do dysku w wersji 320gb. Mam tego samsunga F1 320 i jest niesłyszalny, nawet podczas pracy ledwo co go słychac i to pod warunkiem że się przyłoży ucho do obudowy. I jest całkiem szybki, przynajmniej jest 2x szybszy (czasami więcej) niż mój stary maxtor 160gb sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) a temat ciekawy bo tez chce taki zestaw, tylko z obudowa mam proble m:)jaki problem - jezeli matx to polecam tj08 albo nowe malutkie desktopy lian li Edytowane 20 Maja 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Ten Asus sporo droższy i do tego nie ma DVI. A Gigabyte wychwalany praktycznie wszędzie, płyta bardzo pewna. Jeżeli już do czegoś dopłacać to tylko do dysku w wersji 320gb. Mam tego samsunga F1 320 i jest niesłyszalny, nawet podczas pracy ledwo co go słychac i to pod warunkiem że się przyłoży ucho do obudowy. I jest całkiem szybki, przynajmniej jest 2x szybszy (czasami więcej) niż mój stary maxtor 160gb sata.Asus ma przejściówkę HDMI-DVI czyli ma DVI. Nie można w Gigabyte równocześnie korzystać z HDMI i DVI (jeśli masz dwa monitory to i tak jedno złącze musi być VGA D-Sub) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 pytanie troche z innej beczki: planuje kupic Gigabyte GA-MA78GM-S2H - jak sadze sprzedawana jest z biosem f1 i czy wkladajac x2 4850e(ktory jest obslugiwany od biosu f3) plyta wystartuje i nie bedzie problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 CPU X2 4450E to niby to samo co BE-2400 ale zazwyczaj ma minimalnie niższe napięcie czyli lepiej wymienić na 4450E. Asus M3A-H/HDMI pomimo wyższej ceny też jest godna uwagi zwłaszcza jeśli ktoś lubi takie nowości jak "Express Gate Lite" (większy radiator GPU, i pokazał się już bios usuwający problemy z klawiaturą PS2) No faktycznie nieco przespałem i wziąłem starszy BE ale procesor docelowo i tak do wymiany na pheńka 45nm. @NeoMagNet - masz rację, mogłem wziąć 320gb, no ale już poszło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Zastanawiania sie nad Small form factor ciag dalszy. warto do 780g i 4850e(albo phenom) dawac 4gb ramcu? system bedzie albo xp albo ubuntu(albo to i to) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Warto, teraz ram jest taniutki to można brać śmiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Warto, teraz ram jest taniutki to można brać śmiało.pytanie czy bedzie wykorzystywany:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Zastanawiania sie nad Small form factor ciag dalszy. warto do 780g i 4850e(albo phenom) dawac 4gb ramcu? system bedzie albo xp albo ubuntu(albo to i to) 4GB niewiele dadzą w XP (nawet jak ktoś potrafi ustawić przełącznik /3GB) chyba że zastosowanie (aplikacje) będzie bardzo specyficzne. W praktyce najczęściej sprowadza się to (4GB) do większego poboru prądu przez komputer (o około 4W) i nigdy nie wykorzystywane więcej niż 2GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 4GB niewiele dadzą w XP (nawet jak ktoś potrafi ustawić przełącznik /3GB) chyba że zastosowanie (aplikacje) będzie bardzo specyficzne. W praktyce najczęściej sprowadza się to (4GB) do większego poboru prądu przez komputer (o około 4W) i nigdy nie wykorzystywane więcej niż 2GB. a w ubuntu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 4GB niewiele dadzą w XP (nawet jak ktoś potrafi ustawić przełącznik /3GB)...Mylisz się tutaj. Już opisywałem to raz i poproszę chyba o dodanie tego punktu do FAQ. Windows XP 32-bit, jako że bazuje właśnie na 32-bitowym adresowaniu oraz zmiennych, jest w stanie ulokować 4GB (2 do 32-ej, bitów) pamięci szybkiego dostępu. Na tą pamięć składają się, w kolejności lokowania (aktualna we wszystkich sterownikach wydanych po 2002 roku): Najpierw pamięć cache procesora Jako druga jest pamięć VRAM, czyli RAM karty graficznej Potem są wszystkie inne cache wymagające udziału oprogramowania - np. ReadyBoost (którego i tak nie ma w XP) Jako ostatnia zaznaczana jest najwolniejsza (w naszych kompach) pamięć szybkiego dostępu, czyli RAM Więc teraz pomyślmy - mamy kompa, 4GB ramu, 2x8800GT 512MB, oraz procek z marginalną ilością cache'u (jak każdy dzisiaj). Podliczone zostanie więc tyci mniej niż 3GB, bo grafika zbiera 1GB no i jest cache procka. Teraz w takim kompie na 780G - 4GB ramu, jednak część z tego przydzielona jest dla grafiki na płycie. W zależności od tego ile jej przydzieli, może mieć prawie całe 4GB do dyspozycji. Jeśli przydzieli rozsądną ilość tj. 256mb, to RAM'u zostanie 3840mb i dokładnie tyle samo zobaczy windows, bo 4GB = 256mb (gfx) + 3840mb (reszta ramu po przydzieleniu części dla grafiki). Pomijając to - jeśli komputer ma być multimedialny (tzn. filmy HD etc.) i wygodny w obsłudze, to dobrym wyborem będzie też Vista ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 a w ubuntu?Z ubuntu dotychczas nie korzystałem ale systemy 64-bit potrafią wykorzystać bezproblemowo więcej niż do takiej płytki można włożyć tyle że w praktyce rzadko się zdarza wykorzystać taką ilość RAM i 2GB zazwyczaj wystarczą bo przy typowym korzystaniu z internetu i otworzeniu wielu okien przeglądarki ciężko jest zapchać 1GB. Mylisz się tutaj. Już opisywałem to raz i poproszę chyba o dodanie tego punktu do FAQ. Windows XP 32-bit, jako że bazuje właśnie na 32-bitowym adresowaniu oraz zmiennych, jest w stanie ulokować 4GB (2 do 32-ej, bitów) pamięci szybkiego dostępu. Na tą pamięć składają się, w kolejności lokowania (aktualna we wszystkich sterownikach wydanych po 2002 roku): Oddzielną rzeczą jest możliwość wykorzystania przez system 32-bit jakiejś ilości RAM od wykorzystania przez użytkownika i aplikację. Systemy 32-bit potrafią wykorzystać nawet więcej niż 4GB RAM (W win 2000-2003 przełącznik /PAE razem z przełącznikiem /3GB dają dostęp do 16GB) Jeśli zainstalujemy 4GB do XP Professional (od SP2 bo wcześniejsze dadzą rezultat Stop 0x50 PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA lub Stop 0x0A IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL na niebieskim tle) to trzeba umieścić coś w Boot.ini Przykładowo dla win2003 [boot Loader] Timeout=30 Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT [Operating Systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Microsoft Windows Server 2003" /fastdetect /3GB /Userva=2900 Czyli trzeba zapoznać się z dokumentacją dotyczącą przełączników 3GB/ oraz /Userva żeby to zrobić sensownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Racja... mówimy o tym samym ale z innych stron. Do czego zmierzam - masz rację że można włączyć rozszerzone adresowanie itp. Chodzi mi o 3GB, bo tak naprawdę (jak z resztą napisałem wyżej) nie ma stałej granicy 3GB, bo pod zwykłym XP możemy mieć spokojnie 4GB ramu (pod warunkiem że karta graficzna nie ma pamięci, co jest raczej niemożliwe). Nie możesz powiedzieć że "nie wykryje więcej niż 3GB ramu", bo np. przy 8800GT 512mb i 4GB ramu będzie miał w WinXP 3,5GB a nie 3GB. Do autora - jeśli komp ma być cichy to zalecam fanswapa w MC-350/400. W moim przypadku użyłem Noiseblocker'a XL1... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Racja... mówimy o tym samym ale z innych stron. Do czego zmierzam - masz rację że można włączyć rozszerzone adresowanie itp. Chodzi mi o 3GB, bo tak naprawdę (jak z resztą napisałem wyżej) nie ma stałej granicy 3GB, bo pod zwykłym XP możemy mieć spokojnie 4GB ramu (pod warunkiem że karta graficzna nie ma pamięci, co jest raczej niemożliwe). Nie możesz powiedzieć że "nie wykryje więcej niż 3GB ramu", bo np. przy 8800GT 512mb i 4GB ramu będzie miał w WinXP 3,5GB a nie 3GB. Do autora - jeśli komp ma być cichy to zalecam fanswapa w MC-350/400. W moim przypadku użyłem Noiseblocker'a XL1... Czy przy tak solidnej obudowie zasilacz będzie faktycznie słyszalny? Chodzi mi o to, że przecież dysk będzie pracował jednak względnie głośniej od zasilacza ale oba będą tłumione przez 1mm blachy obudowy. Do tej pory nie miałem nigdy problemu z zasilaczami ale właśnie z dyskami, to one nie dawały mi spać i drażniły, wentylatory procesora to tyko jak były kiepskie i teraz coś świszczy w stresie, a dyski zawsze a szczególnie ten obecny, tragedia jak warczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) a w ubuntu?coż, u mnie w Kubuntu ciężko zapchać 1GB pamięci. zwykle wykorzystanie RAMu oscyluje w granicy 500MB (seti@home, firefox, ktorrent, amarok, kadu, dc++ oraz procesy systemowe) więc jeśli komputer nie będzie używany do obróbki wideo lub uruchamiania maszyn wirtualnych to 4GB będzie ciężko wykorzystać. a przy 2GB spokojnie można wyłączyć swap'a. Edytowane 25 Maja 2008 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Kupiłem i złożyłem, płyta główna ma bardzo dobre sterowniki, instaluje się je jednym kliknięciem bez żadnych problemów, trzeba tylko uważać na komunikat przy uruchamianiu, propozycja przełączenia dysku w tryb AHCI skusiła mi i się spłoszyłem, bo nie wiedziałem jak to wyłączyć :] ale już jest ok Komputer jest niesamowicie cichy w porównaniu z mim obecnym helikopterem ;) w praktyce słychać chyba zasilacz, mogłem jednak wymienić ten wentylator na noiceblockera, być może to jednak boxowy wentyl procka, nie przystawiałem jeszcze dokładnie ucha, jest to szum mniej więcej taki jak szum płynącej małym strumieniem wody z kranu z za gipsowej ściany. Zupełnie znośny nawet w nocy, raczej nie będzie przeszkadzał w oglądaniu filmów, choć kolega dla którego go złożyłem jest melomanem :) Zmieniłem z powodu braku w sirius klawiaturę i dvdrw. Z klawki jestem nawet zadowolony, na plus jest płaska i ma bardzo dobry rozkład klawiszy oraz fajne klawisze funkcyjne z płynną regulacją głośności pokrętłem, DVD LG mnie rozczarowało wcześniej zawsze miałem LG i były dużo cichsze, to z CD warczy jak pies, kiepsko do oglądania VCD. No i to największa wada zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) maxymili gratulacje ;) Gdzie brałeś Gigabyte i jaka rewizja? Edytowane 30 Maja 2008 przez deserted Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 zasilacz Mode Com MC-350 350W PFC ATX 81 złTen zasilacz ma sprawność ~75% ... energooszczędny to coś w okolicach ~83+% choć takie modele z drugiej strony są znacznie droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) maxymili gratulacje ;) Gdzie brałeś Gigabyte i jaka rewizja? rev 1.0 sirius.pl Ten zasilacz ma sprawność ~75% ... energooszczędny to coś w okolicach ~83+% choć takie modele z drugiej strony są znacznie droższe.Dzięki za info na przyszłość, nie jest też bardzo Cichy, ale jednak to dobry sprzęt w swojej cenie. Edytowane 1 Czerwca 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Kupiłem i złożyłem, płyta główna ma bardzo dobre sterowniki, instaluje się je jednym kliknięciem bez żadnych problemów, trzeba tylko uważać na komunikat przy uruchamianiu, propozycja przełączenia dysku w tryb AHCI skusiła mi i się spłoszyłem, bo nie wiedziałem jak to wyłączyć :] ale już jest ok Komputer jest niesamowicie cichy w porównaniu z mim obecnym helikopterem ;) w praktyce słychać chyba zasilacz, mogłem jednak wymienić ten wentylator na noiceblockera, być może to jednak boxowy wentyl procka, nie przystawiałem jeszcze dokładnie ucha, jest to szum mniej więcej taki jak szum płynącej małym strumieniem wody z kranu z za gipsowej ściany. Zupełnie znośny nawet w nocy, raczej nie będzie przeszkadzał w oglądaniu filmów, choć kolega dla którego go złożyłem jest melomanem :) Zmieniłem z powodu braku w sirius klawiaturę i dvdrw. Z klawki jestem nawet zadowolony, na plus jest płaska i ma bardzo dobry rozkład klawiszy oraz fajne klawisze funkcyjne z płynną regulacją głośności pokrętłem, DVD LG mnie rozczarowało wcześniej zawsze miałem LG i były dużo cichsze, to z CD warczy jak pies, kiepsko do oglądania VCD. No i to największa wada zestawu. To wycisz napęd np. Nero DriveSpeed... 4x do odczytu wystarczy a wtedy jest niesłyszalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 To wycisz napęd np. Nero DriveSpeed... 4x do odczytu wystarczy a wtedy jest niesłyszalnyA jakiś darmowy odpowiednik nero ma tą funkcję? Zainstalowałem tam ashambo burning studio bo w wypalaniu jest dość dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...