Skocz do zawartości
pmp

Asus P5q/p5q-e/p5q Pro/p5q Deluxe/p5q Premium

Rekomendowane odpowiedzi

BETA BIOSY

P5Q PRO Beta 1004

ASUS P5Q-E 1003 Beta Bios

ASUS P5Q Deluxe 1102 Beta Bios

Wypróbowałem ten do P5Q PRO dodaje jakąś opcję do CPU.

EDIT: Dziwne ale nie mam już dual bootów po odłączeniu mobo od prądu na beta 1004 :gitarzysta:

Dołączona grafika

Edytowane przez Tajfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdzie na mobo Karakorum lub HR-01?

O, widze że plyta ma TPM! ^^

TPM

Trusted Platform Module (TPM) system, which can securely store keys( for encryption/ decryption), digital certificates, passwords, and data. A TPM system also helps enhance network security, protects digital identities, and ensures platform integrity.

(źródlo: Asus)

BitLocker w Viście ma funkcję szyfrowania z wykorzystaniem TPM, bez żadnych kluczy pinów i zbędnego badziewia :) płyta sobie przechowuje klucze

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie max stabilne FSB robią te płyty na domyślnych ustawieniach i bez podnoszenia napięcia chipsetu i ile to napięcie wynosi standardowo ?

Bo gdzieś czytałem (forum xtreme systems chyba), że P5Q Pro nawet 400 MHz nie robi bez zmiany napięcia. Jakoś nie mogę w to uwierzyć i dlatego pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie max stabilne FSB robią te płyty na domyślnych ustawieniach i bez podnoszenia napięcia chipsetu i ile to napięcie wynosi standardowo ?

Bo gdzieś czytałem (forum xtreme systems chyba), że P5Q Pro nawet 400 MHz nie robi bez zmiany napięcia. Jakoś nie mogę w to uwierzyć i dlatego pytam.

Nie wiem jak się sprawuje p5q-pro ja mam p5q-e i zrobiłem 430 mhz bez żadnego wysiłku i żadnego zmieniania napięć. Prawdziwego podkręcania nie robiłem jeszcze bo mam słabe pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marcin3112

O dzieki za info :) Jak sie ogolnie plytka sprawuje, da sie w biosie polapac? :D

Płytka sprawuje się bardzo dobrze, ale jak już napisałem wcześniej nie podkręcałem na maxa bo jeszcze pamięci mam słabe.

W biosie można się połapać ale ja nie mam bladego pojęcia co robią niektóre opcje więc zostawiam je domyślnie.

Żeby wszystkie kombinacje wypróbować trzeba trochę czasu poświęcić.

A oto moje przymiarki do podkręcania

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=394987 - zrobiony bez wysiłku, w zasadzie tylko magistralę ustawiłem.

A to najlepszy wynik jaki znalazłem w necie na P5Q-E

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=378621 - 622 fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh dobre ja na P5Q PRO i wszystko na AUTO oprócz napięcia pamięci zrobiłem 460 stabilne :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp chodzi stabilnie, fajne temp itd (othos ponad godzine i si, wiecej nie mam czasu narazie) ale podczas restartu nie chce wstac. Uruchamia sie na defaultach, laduje profil i smiga stabilnie. Restart i w kolko to samo. Kiedys pomagalo na to podniesienie V nb? A teraz? V nb i tak w miare wysokie, mam juz 43C na plycie. Co radzicie zmienic?

Moje ustawienia:

Cpu ratio - x8

Fsb Frequency - 500Mhz

PCIE Frequency - Auto

FSB Strap to North Bridge - 333 Mhz

Dram Frequency - 1000 Mhz

DRAM CLK Skew on Channel A1/A2/B1/B2

DRAM Timing Control - Manual

pIerwsze 4 timingi mam - 5-5-5-15

Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640

Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.630

CPU PLL Voltage - 1,6V

FSB Termination Voltage - 1,2V

Dram Voltage - 2.2 V

NB Voltage - 1,40 V

NB GTL Voltage Reference - 0.580

SB Voltage - 1,10 V

PCIE Sata Voltage - 1,50 V

CPU Skew - 400

NB Skew - 200

ADvanced -> Cpu Configuration

Cpu Ratio Setting - x8

C1E support - Disabled

Max CPUID Value Limit - Disabled

Intel Virtualzation Tech - Enabled Disabled

CPU TM Function - Disabled

Execute Disable Bit - Enabled Disabled

Intel C-STATE Tech - Enabled Disabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1201 za to super,ciekawe kiedy u was sie takie cacy pojawi

A co takiego ma?

Testowałem trochę P5Q-E na poważniej i mobo sprawuje się super na subzero *C. Nie ma zadnych dziwnych akcji, socket i sekcje zasilania można zalewać do bólu - mobo po wysuszeniu dalej działa. Napięcia na E8400 przy 1.85V są ok.

Lepsze chłodzenie NB umożliwiło mi pokonanie bariery 1420MHz na memkach (na AC wyżej się nie dało).

Uff, czas się w końcu przespać :razz:

PS: na PL10 można zrobić każde FSB. Z PL9 kicha totalna :(

Tunio:

Sprawdź Skewy 300/100 i vNB 1.3V. Jak nie pomoże to spróbuj bootować z niższego FSB i dociągać automatycznie w windowsie.

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie przylaczam sie do kolegi?!

Cytat z anandtech

"Static Read Control Delay, sometimes referred to as Performance Level, is a primary MCH "timing" value and has a rather significant impact on memory read performance as well as overall memory access latency"

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3156&p=5 - to co prawda recenzja innej płyty ale są powyjaśniane niektóre terminy, w płytach P5Q są podobne opcje w biosie.

Chodzi o opóźnienia w dostępie do pamięci, w najnowszych chipsetach intela nazywa się to performance level, im niżej tym większa wydajność, ale oczywiście przy niskich wartościach trudno osiągnąć wysokie fsb, żeby lepiej podkręcić trzeba PL ustawiać na wyższe wartosci. Performance level jest jednym z ważniejszych ustawień na płytach z chipsetami intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z anandtech

"Static Read Control Delay, sometimes referred to as Performance Level, is a primary MCH "timing" value and has a rather significant impact on memory read performance as well as overall memory access latency"

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3156&p=5 Performance level jest jednym z ważniejszych ustawień na płytach z chipsetami intela.

Wow:D

Zmienilem i PL9 nie idzie PL10 poszlo i Everest odczyt pamieci wzrosl 8850mb/s do 9511mb/s ! :D

MISTRZ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Już tydzień próbuje podkręcić pamięć na P5Q Deluxe i zawsze kończy się to BS lub nie nie przechodzi postu.

Proszę o pomoc co zmienić w ustawieniach

mój sprzęt:

P5Q Deluxe

Quad 6600

OCZ DDR2 PC2-8500 Reaper HPC 4GB

Ustawienia:

Cpu ratio - x9

Fsb Frequency - 356

PCIE Frequency - 100

FSB Strap to North Bridge - 333 Mhz

Dram Frequency - 1066 Mhz

Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640