srekal34 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) Zainspirowany nastrojami na Euro zacząłem się zastanawiać, czemu My, Polacy, kibicujemy Rosjanom, a tak się czieszymy , gdy Niemcom powinie sie noga. Przecież tu nie chodzi o umiejętności piłkarskie. Czemu w naszym narodzie zakorzeniona jest nienawiść do Niemców, którzy defacto okupowali nas przez 4 lata, ich "zło" powodowane przez garstkę ludzi owładniętych ideą podboju świata a lubimy Rosjan, którzy okupowali nas ponad 40 lat, ich rządza panowania nad nami nie była kierowana przez małą grupę ludzi a wręcz dużo większą ich ilość, wreszcie mamiła nas pozorna wolnością, która do dziś odbija nam się czkawką? Mało tego, jestem pewien że gdyby mieli taką możliwość, wciąż bylibyśmy "kolonią ZSRR" Naszła mnie dziś myśl, co by było gdybyśmy po wojnie trafili pod skrzydła zachodnie, a nie za żelazna kurtynę, gdyby towarzysze się o nas nie upomnieli. Może bylibyśmy dziś w tym samym miejscu co Niemcy, Francja, Włochy, które też przecież podczas wojny mocno ucierpiały, a przed wojną aż tak bardzo jeśli chodzi o technologię produkcji i technikę cywlną od nas nie odstawali. Jak Wy uważacie? Drażni mnie ta sympatia do Rosjan, czemu My im kibicujemy, a nie uważamy za wroga nr1, przez którego straciliśmy 50 lat rozwoju, których być może już nigdy nie odrobimy? A może to ja nie uważałem na historii i przeinaczam fakty? Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. Edytowane 27 Czerwca 2008 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 bo niemcy maja duzo kasy, a rosjanie niezbyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yog-Sothoth Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Hmm z dwojga zlego to wole kibicowac niemcom :) A i tak mam nadzieje ze hiszpanie ich pojada :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 ani rosja ani niemcy... [; mamy beznadziejnych sąsiadów ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zazwyczaj sie kibicuje slabszym, to samo było z Turcją pare dni temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Jeżeli chodzi o mnie, to nie lubię ani jednych ani drugich. Szczerze mówiąc to ja nikogo nie lubię... W temacie Euro mogę powiedzieć tyle, że Rosjanie grali po prostu ładną piłkę. Jedyna rzecz która mi się podoba to rosyjski hymn - jest fenomenalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zazwyczaj sie kibicuje slabszym, to samo było z Turcją pare dni temu.Oczywiście, ale nie mów że nie słyszałeś już opinii zeby wygrał ktokolwiek, byle nie Niemcy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Oczywiście, ale nie mów że nie słyszałeś już opinii zeby wygrał ktokolwiek, byle nie Niemcy?Słyszałem i sam ją popieram, bo oni takiego farta maja przez całe Euro ze masakra. Duzo lepszych drużyn odpadło, chociazby Holandia ktora przegrała z... Rosją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Prawda jest taka, że MY jako naród strasznie zazdrościmy Niemcom. Nie tylko reprezentacji piłkarskiej...A Ruskich lubimy, bo potrafią wypić tyle co my/ albo i więcej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Caly czas sie to powtarza... W temacie o Euro mozna to odczuc z prostego powodu... Niemcy co wazniejszy mecz leja nam dupska az milo ;] Wiec skoro sa lepsi to trzeba ich zbesztac... Inna rzecz ze w wielu domach dalej zakorzeniona jest milosc do wojka Stalina. Wiele starszych osob uwaza nadal ze poddanie sie wladzy ZSRR to najlepsza rzecz jaka mogla spotkac Polske ;/ Jak to mawiaja ludzka glupota nie zna granic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 A moze to efekt zaimplementowany przez rodzicow , ktorzy zyli w komunistycznej ojczyznie i sluzyli wiernie ideologi Marksistowskiej :) Bynajmniej wiekszosc mnie znanych osobnikow sprzyjajacych Rosji owa przyjazn wyssalo z mlekiem matki , teraz nieswiadomi kontynuja ta braterska tradycje . Rosja OK USA i reszta zachodniego swiata Be :) Dla wiekszego kontrastu podam przyklad wielu Polskich rodzin mieszkajacych w UK ,czerpiacych obficie z tutejszej pomocy socialnej ale ciagle plujacych na Zachodnia kulture a sympatyzujacych z kochana Rosja . to jest dla mnie nie zrozumiale , slepe poszluszenstwo Jakby zaprogramowane przez rodzicow z KGB ;) No to teraz czekam na atak czerwonej braci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 A moze to efekt zaimplementowany przez rodzicow , ktorzy zyli w komunistycznej ojczyznie i sluzyli wiernie ideologi Marksistowskiej :) Bynajmniej wiekszosc mnie znanych osobnikow sprzyjajacych Rosji owa przyjazn wyssalo z mlekiem matki , teraz nieswiadomi kontynuja ta braterska tradycje . Rosja OK USA i reszta zachodniego swiata Be :) Dla wiekszego kontrastu podam przyklad wielu Polskich rodzin mieszkajacych w UK ,czerpiacych obficie z tutejszej pomocy socialnej ale ciagle plujacych na Zachodnia kulture a sympatyzujacych z kochana Rosja . to jest dla mnie nie zrozumiale , slepe poszluszenstwo Jakby zaprogramowane przez rodzicow z KGB ;) No to teraz czekam na atak czerwonej braci :) Absolutnie się z tobą zgadzam, że to efekt rosyjskiej propagandy, tylko czemu w momencie gdy pokazuje się nam wszystko jak na dłoni my wciąż jesteśmy slepi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 a po co w ogóle sympatyzować, niestety Polska jest tak zakompleksionym państwem że nie ma wyjścia, trzeba lizać dupę największym. USA - pożytek ze współpracy ? zerowy, przykład Irak... Polska wykiwana jak zwykle. Rosja - najlepiej to wkroczyli by tu od zaraz Niemcy - tak nas kochają że poprowadzą gazociąg (niemcy - rosja)przez Bałtyk i mają w [gluteus maximus] czy się nam to podoba czy nie... jak widać Polskę można dymać z dwóch stron :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 No nie wiem ja bylem w meczu za ruskimi mimo , ze do okres powojenny uwazam za okupacje , a SLD za zdrajcow narodu :) Ale mysle , ze to kwestia tego ze ruscy jednak byli w znacznej mierze rownie wielka ofiara stalinizmu jak my, a Niemcom ktorzy sprawili ,ze Polska jest teraz 50 lat do tylu gospodarczo , wiedzie sie swietnie dzieki powojennej pomocy USA , ktora postawila ich na nogi. W efekcie oni zyja w dobrobycie choc byli katami, a my jako ich ofiary mamy znacznie gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 No nie wiem ja bylem w meczu za ruskimi mimo , ze do okres powojenny uwazam za okupacje , a SLD za zdrajcow narodu :) Ale mysle , ze to kwestia tego ze ruscy jednak byli w znacznej mierze rownie wielka ofiara stalinizmu jak my, a Niemcom ktorzy sprawili ,ze Polska jest teraz 50 lat do tylu gospodarczo , wiedzie sie swietnie dzieki powojennej pomocy USA , ktora postawila ich na nogi. W efekcie oni zyja w dobrobycie choc byli katami, a my jako ich ofiary mamy znacznie gorzej. Z tego co wiem to plan pomocy był takze dla Polski czemu sprzeciwiła sie mateczka Rosja i zabrała nas do siebie. A czy Niemcy byli katami dla Polaków? Napewno nie wiekszymi jak Rosjanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Z tego co wiem to plan pomocy był takze dla Polski czemu sprzeciwiła sie mateczka Rosja i zabrała nas do siebie.plan pomocy, dobre sobie, szkoda że takiego planu nie było podczas II WŚ... plany plany, a jak zwykle gorzej z realizacją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Nasz teren zostal podzielony w Jalcie ,chyba wiec raczej po tym podziale Ameryka nie przewidywala pomocy finansowej dla Polski na duza skale ? No i wtedy zaczol sie okres ''Przyjazni'' z Sovietami , bolesne jest to ze jakjies 40% spoleczenstwa dalej pielegnuje ta przyjazn , udajac ze nie wie na temat zbrodni sovieckich . Smialo jakies 10% z owych czterdziestu procent mozna nazwac zdrajacami narodu Polskiego do tego duza czesc z nich siedzi na calkiem przyzwoitych ''stolkach'' albo opiewa w bogactwo . Ot dlaczego niektorzy kochaja Rosje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Kolega, autor-tematu po prostu nie wiec nic o piłce nożnej i dlatego obecną sytuację próbuje w historyczny sposób wytłumaczyć :wink: Sprawa z tą chęcią do Rosji wniknęła po prostu po ostatnich dwóch meczach, pomijam porażkę z Hiszpanią, (szczególnie po meczu z Holandią) w którym to rosyjscy piłkarze grali doskonale i ciężko się było nie zakochać w ich grze :rolleyes: Co gorsza/lepsza w pamiętnym meczu wygrali ZASŁUŻENIE z faworyzowaną i grająca bardzo miły dla oka futbol Holandią :) Tak więc nie wyciągał bym zbyt pochopnych wniosków i nie szukał ideologii tam gdzie jej nie ma :wink: Chociaż część wypowiedzi w tym wątku jest prawdziwa :sad: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) Nasz teren zostal podzielony w Jalcie ,chyba wiec raczej po tym podziale Ameryka nie przewidywala pomocy finansowej dla Polski na duza skale ? Błąd, Plan Marshalla przewidywał pomoc dla wszystkich krajów Europy poszkodowanych podczas wojny. To blok socjalistyczny zrezygnował z pomocy finansowej zachodu, zapewniając, że odpowiednią pomoc krają komunistycznym zapewni ZSRR. Polska i Czechosłowacja były państwami komunistycznymi, które chciały pomocy zachodu ale wujaszek Stalin skutecznie im to wybił z głowy ;). Edytowane 27 Czerwca 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniec Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Niemcom nie kibicujemy bo zawsze spuszczają nam manto w piłkę. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) Niemcom nie kibicuję, bo grają brzydką piłkę. Tak samo jak nienawidzę Greków czy Włochów - więc nie rozumiem doczepiania jakichś ideologii do piłki kopanej. Edytowane 27 Czerwca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) krotka pilka dwa plemiona Słowian i German....Polacy wiadomo do ktorego naleza i tyle....czesi, russini itd kulturowo (językowo ?) blizej nam do nich i tyle. ps. nie patrze na historie bo jedni nas zdziesiątkowali, a drudzy otumanili wiec oba narody sa warte funt kłaków Edytowane 28 Czerwca 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Drażni mnie ta sympatia do Rosjan, czemu My im kibicujemy, a nie uważamy za wroga nr1, przez którego straciliśmy 50 lat rozwoju, których być może już nigdy nie odrobimy? A może to ja nie uważałem na historii i przeinaczam fakty? Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.Taaa... tylko wez pod uwage, ze to Niemcy sa prowodyrem skutkow ktore odczuwamy do dzis. Chcieli zrobic z nas podludzi i ich narod sie na to zgadzal. Rozpieprzyli polowe europy, w tym praktycznie doszczetnie zniszczyli Polske, a teraz sie nam smieja prosto w oczy... dla nich wojna to historia, ktora nie niesie ze soba niczego negatywnego, a my jeszcze dluuugo bedziemy sie po niej podnosic ^^ Imho nie sympatyzujemy z historia, z tym co bylo, tylko z ludzmi. Teraz znowu Niemcy sa "ponad wszystko", a jest to kraj ktory najdotkliwiej powinien odczuc skutki wojny. Do dzis by sie nie podniesli z kolan, gdyby przyszlo im zaplacic za to co zniszczyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Nie zaplaca bo zrzeklisy sie kontrybucji. A nas zachod sprzedal Stalinowi. Smutna prawda ze do dzisiaj odczuwamy II .ws. A Niemcy wszak najwieksza gospodarka EU. Teraz sa cacy. Rosjanie tez swoje wycierpieli bo butem Stalina. Nie zapomnijcie ze I .ws . Tez zostala sprowokowana przez kogos.Tak to jest jak paru oszolomow ma wplyw na polityke (Hitler Stalin Mussolini ...... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 krotka pilka dwa plemiona Słowian i German....Polacy wiadomo do ktorego naleza i tyle....czesi, russini itd kulturalnie (językowo ?) blizej nam do nich i tyle. ps. nie patrze na historie bo jedni nas zdziesiątkowali, a drudzy otumanili wiec oba narody sa warte funt kłaków Dokladnie. Historia "milosci" Polakow i Niemcow to sie gdzies w X wieku zaczyna, w okolicach bitwy pod Cedynia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 mamy kompleks niższości w stosunku do Niemców i wyższości w stosunku do Rosjan, takie typowe dokopać silniejszemu a kibicować teoretycznie słabszym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 (edytowane) mamy kompleks niższości w stosunku do Niemców i wyższości w stosunku do Rosjan, takie typowe dokopać silniejszemu a kibicować teoretycznie słabszymKompleks to mozna miec krzywych nog. Powiedz swoim przodkom, ktorzy walczyli i gineli za ten kraj, ze masz kompleks Niemcow... bo oni ich szczerze nienawidzili. O ile naszego pokolenia wojna jakos bezposrednio nie dotknela, to poprzednie nawet za bardzo... W tym momencie mozemy wybaczyc, ale nie zapomniec. A to co wielu Niemcow w chwili obecnej robi zdecydownie nie polepsza sytuacji. Najczesciej bedziesz im sie kojarzyl ze zlodziejem, albo przynajmniej jakims oszustem... Edytowane 28 Czerwca 2008 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 (edytowane) a ja tam nie lubie i ruskow i niemcow i amerykanow i chyba mi sie to nie zmieni niech sie od nas odpierdziela ruskow bo to skurczysyny ktore nas okradaja z kazdej strony niemcow za obozy i wojne swiatowa oraz za ich szczyt chamstwa ktory mozemy obserwowac dzisiaj hamerykanow za ten syf ktorym nas zalali i zalewaja dalej, co zrobili z planeta oraz to w jaki sposob sie bogaca ja to bym ich wsyztkich zapakowal w ciasny karton i na saturna wyslal (bo mars to za blisko) Edytowane 28 Czerwca 2008 przez MantisGhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Kompleks to mozna miec krzywych nog. Powiedz swoim przodkom, ktorzy walczyli i gineli za ten kraj, ze masz kompleks Niemcow... bo oni ich szczerze nienawidzili. O ile naszego pokolenia wojna jakos bezposrednio nie dotknela, to poprzednie nawet za bardzo... W tym momencie mozemy wybaczyc, ale nie zapomniec. A to co wielu Niemcow w chwili obecnej robi zdecydownie nie polepsza sytuacji. Najczesciej bedziesz im sie kojarzyl ze zlodziejem, albo przynajmniej jakims oszustem... nie ma to jak do wszystkiego ładować zaszłosci historyczne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 nie ma to jak do wszystkiego ładować zaszłosci historyczne...Eee tam historyczne... po prostu wiekszosc osob nie ma powodow, zeby palac do nich sympatia. Ale przeciez nie kazdy musi kazdego kochac. Styknie, ze sie tolerujemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...