Jump to content

Recommended Posts

Witam. Obecnie mam dysk mx100 256gb i planuję kupić kolejny o tej samej pojemności, bo zaczyna mi brakować miejsca. Pytanie czy kupić identyczny i zrobić raid 0, czy kupić np. bx100 250gb? Wydaje mi się, że wybór jest oczywisty- raid 0, ale wolę zapytać dla pewności czy nie będzie czasem jakichś problemów?

To niezupełnie oczywisty wybór. Łączenie w Raid 0 powoduje wyłącznie zwiększenie transferów liniowych. Operacje losowe nie ulegają zwiększeniu - z punktu widzenia domowego użytkownika macierz taka niemal nic nie daje.

Może być tak że nie odczujesz żadnej poprawy.

Jeśli już coś trzymać na takim połączeniu dysków to system i np gry. Ewentualna awaria macierzy nie będzie wielką stratą. Łatwo to zainstalować ponownie.

Ważne dane trzymaj poza macierzą.

 

Możesz podobnie jak ja mam, mieć dwa dyski ale nie połączone tylko każdy przechowuje inne dane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyniki mojego dysku Crucial M4 .

3 lata temu:

8496644400_1430680033_thumb.jpg

i dzisiaj:

5358856800_1430680193_thumb.jpg

Dysk systemowy. Ten sam system, bo od ponad 3 lat nie formatowałem go, gdyż nie czułem takiej potrzeby.

Jednak z czego bierze się tak wyraźnie pogorszenie wyniku testu AS SSD? Czy to normalne, że dyski SSD tak zwalniają z biegiem lat? Jest jakiś sposób żeby dysk odzyskał dawny wigor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może mało czasu spędza w idle i np Garbage Collection nie ma czasu na wykonanie zadania. Może jest całkiem zapełniony, przez co ten proces zajmuje dyskowi więcej czasu.

Pewnie sformatowanie i postawienie systemu wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

soft cruciala chyba nie ma ręcznego czyszczenia komórek, a szkoda, bo raz w miesiącu można przejechać profilaktycznie i wyniki by sie odświeżyły, ale pewnie i tak w realnym użytkowaniu różnicy dużej nie będzie, więc nie ma co panikować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Panowie kupiłem sobie właśnie Cruciala BX100 250 gb.

Czy ten dysk wymaga jakichś specjalnych zabiegów poza ustawienie na nim ahci i instalacji w7? i czy ciągle warto przenosić swap'a na zwykły hdd ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Panowie kupiłem sobie właśnie Cruciala BX100 250 gb.

Czy ten dysk wymaga jakichś specjalnych zabiegów poza ustawienie na nim ahci i instalacji w7? i czy ciągle warto przenosić swap'a na zwykły hdd ??

Wylacz to http://www.thewindowsclub.com/disable-superfetch-prefetch-ssd

 

Oraz kilka innych cennych rad od Samsung a http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/whitepaper/whitepaper12.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crucial BX100 250 gb zamontowany, AHCI ustawione, zaczynam instalację i nagle dostaje dostaję taki komunikat jak na załączonym obrazku ktoś wie o co chodzi ??

 

Dodam tylko, że próbowałem usuwania i zakładani nowych partycji a nawet szybkiego formatowania i nie działa. W Windowsie za to widzi dysk normalnie i można z niego korzystać any ideas ? 

post-8611-0-21298600-1430944583_thumb.jpg

Edited by co3en

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!
Myślę, że powinieneś stworzyć partycję dla systemu (jeśli ma być tylko jedna) - trzeba ją wcześniej sformatować, a następnie "Next" ...
Przy okazji stworzy się mały obszar "pomocniczy" - tak ma być. System instalujesz oczywiście zaznaczając partycję główną.
Jeśli coś Ci nie wychodzi, to skasuj tą zaznaczoną ("Delete"), a następnie stwórz nową "New" itd.
IMHO

 

PS

To powinno Ci wszystko wyjaśnić:

Edited by Kristian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usuń tą jedna partycję i wybierz wolną przestrzeń i kliknij next.

 

Po prostu instalacja nie umie utworzyć tej 100MB partycji pod boot record, nie trzeba tworzyć partycji ręcznie wystarczy wybrać wolną przestrzeń resztę zrobi instalacja.

Edited by kapi89

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślę, że cały problem polega na tym że on po formacie w instalatorze nie tworzy mi tej małej ok 100 MB partycji zarezerwowanej dla systemu tylko robi jedna partycję na wszystko.

@Kapi89 mam ten sam komunikat jak instaluje na surowym dysku bez partycji

Do o tego jak nie uruchomie instalatora z CD to wyrzuca mi koniunkat, że brak bootmgr

Edited by co3en

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojawiał się na forum poblem z tworzeniem partycji na etapie instalacji przy instalacji z pendrive. Jak instalujesz z dvd, to ok.

Spróbuj wyłączyć AHCI na czas instalacji jak rafa wspominał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usuń tą jedna partycję i wybierz wolną przestrzeń i kliknij next.

 

Po prostu instalacja nie umie utworzyć tej 100MB partycji pod boot record, nie trzeba tworzyć partycji ręcznie wystarczy wybrać wolną przestrzeń resztę zrobi instalacja.

 

 

Ja myślę, że cały problem polega na tym że on po formacie w instalatorze nie tworzy mi tej małej ok 100 MB partycji zarezerwowanej dla systemu tylko robi jedna partycję na wszystko.

@Kapi89 mam ten sam komunikat jak instaluje na surowym dysku bez partycji

Do o tego jak nie uruchomie instalatora z CD to wyrzuca mi koniunkat, że brak bootmgr

 

Ta 100MB partycja nie jest niezbędna do zainstalowania i prawidłowego działania systemu. To nie jest problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem kilka razy taki problem, często przy tym wywalało błędy CRC w SMART, faktycznie spróbuj pod zwykłym IDE, ale wcześniej sformatuj z poziomu dysku dodatkowego (nie w czasie instalki wina) oraz ewentualnie spróbuj jakiegoś partition managera (mi pomógł)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież każdy dysk nowy nie ma partycji etc.... wiec trzeba.

Pisze że nowy ? pisze wiec czytanie ze zrozumieniem sie kłania.

 

Edit down : Masz rację ( ale w języku potocznym kto zwraca na to uwagę )..

Edited by Kwazor
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...