ent Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 Sam miałem laptopa na Sata I więc co mogę napisać to to że jest szybciej i sprawniej niż na anemicznym hdd. Ale miej świadomość że ograniczenia chipsetu i wiekowych procesorów powodują że [gluteus maximus] nie urywa. Oczywiście i tak warto wsadzić jakiś niedrogi dysk. Do zwykłych domowych zastosowań aż tak nie odczujesz nawet braku Trim. Bo dysk nawet jak zwolni to i tak bardziej ograniczy go wydajność chipsetu. Spodziewane transfery liniowe to ok 120MB/s. Jednak operacje losowe zamiatają każdy HDD - dlatego wciąż warto. Osobiście nie testowałem EVO na XP (nie pamiętam kiedy ostatnio ktoś używał w mojej okolicy) ale powinien sobie radzić jak każdy inny w takim systemie. Nie zapominaj że każdy SSD ma coś takiego jak Garbage Collection (dziś różnie nazywane) ale generalnie chodzi o zarządzanie komórkami i dbanie o ich "czystość" w czasie bezczynności komputera. To coś poza działaniem samego Trim. btw partycje załóż albo jakimś narzędziem pod XP, albo instalatorem win vista/7/8 nowsze, (możesz pożyczyć płytkę) albo u kogoś w komputerze z którymś z tych systemów. Dzięki. Spokojnie poradzę sobie z partycjonowaniem. Wiem, że szału to nie będzie, ale powinno dać sporego kopa leciwemu lapkowi, tak jak piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Witam. Od dziś mam pewien problem ze swoim Samsungiem 840 Pro. Po aktualizacji do Win 10 system mi się ładuje 1,5 min, gdzie wcześniej na Win 8.1 trwało to z 10 sec. Macie jakieś sugestie? Chyba trzeba będzie napisać do Samsunga, dysk ma 2 lata z niewielkim zapisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) miał ktoś doczynienia z takim ustrojstwem ? Samsung SSD Slim Light 16GB SATA MLC/MMBRE16GSMPP-MVA mam takie 2 z nowych terminali NTT, przepracowane 22h. planuje wymienić sobie na to SSD z HTPC (intel 520 40GB), ponieważ i tak stoi tam sam debian, zajmuje raptem 2GB. tylko pytanie na ile toto jest bezawaryjne http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CDkQFjAEahUKEwjCwprGhoHHAhXrwHIKHcfWA1s&url=http%3A%2F%2Fwww.snogard.de%2FIMAGES_SNO%2F0000056000%2F0000056150.pdf&ei=Tia5VcLjK-uBywPHrY_YBQ&usg=AFQjCNF7rcw046CX5LbS6dgP3Hb2oDhQ2g&bvm=bv.99028883,d.bGQ&cad=rja Edytowane 29 Lipca 2015 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Witam. Od dziś mam pewien problem ze swoim Samsungiem 840 Pro. Po aktualizacji do Win 10 system mi się ładuje 1,5 min, gdzie wcześniej na Win 8.1 trwało to z 10 sec. Macie jakieś sugestie? Chyba trzeba będzie napisać do Samsunga, dysk ma 2 lata z niewielkim zapisem. jak działało dobrze na 8 to raczej wina systemu\ustawień\ może sterowników chipsetu, nie dysku miał ktoś doczynienia z takim ustrojstwem ? Samsung SSD Slim Light 16GB SATA MLC/MMBRE16GSMPP-MVA mam takie 2 z nowych terminali NTT, przepracowane 22h. planuje wymienić sobie na to SSD z HTPC (intel 520 40GB), ponieważ i tak stoi tam sam debian, zajmuje raptem 2GB. tylko pytanie na ile toto jest bezawaryjne http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CDkQFjAEahUKEwjCwprGhoHHAhXrwHIKHcfWA1s&url=http%3A%2F%2Fwww.snogard.de%2FIMAGES_SNO%2F0000056000%2F0000056150.pdf&ei=Tia5VcLjK-uBywPHrY_YBQ&usg=AFQjCNF7rcw046CX5LbS6dgP3Hb2oDhQ2g&bvm=bv.99028883,d.bGQ&cad=rja chyba możesz zaryzykować jak nie trzymasz tam ważnych danych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Zainstalowałem stery od chipsetu ręcznie, nadal to samo. Zapuściłem As Ssd Benchmark, i transfery takie jak powinny być. Dziwna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Zdecydowanie jw wina windows 10. Może uaktualnienie zrobiło jakiś syf ze sterownikami. Sterowniki do chipsetu nic nie dają. Jak już te od AHCI intela zainstaluj. Ale generalnie winy szukaj w MS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Rafa instalować w ogóle stery intela rst gdy się nie korzysta z raida tylko z samego ahci? Czy lepiej pozostać na sterze ms? Chce zrobić upgrade do w10 i się nad tym zastanawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notentego Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Hej, szybkie pytanko jako że jestem świeżakiem jesli chodzi o użytkowanie dysków SSD nurtuje mnie jedno zagadnienie. Notuję codziennie zapis dysku około 10GB? Co może to powodować? Uzywam kompa tylko do oglądania streamów przeglądania iternetu. Nic nie siągam nic nie kopiuję. Czy jest jakiś program który może mi wylistować co powoduje zapis na moim dysku? Czy korzystanie z przeglądarki i oglądanie filmów online powoduje zapis na dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) spróbuj tego programu: http://www.ssdready.com/ssdready/ komenda i też można zobaczyć aktywność dysku %windir%\system32\perfmon.exe /res Edytowane 30 Lipca 2015 przez zaodrze244 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Uzywam kompa tylko do oglądania streamów przeglądania iternetu. Nic nie siągam nic nie kopiuję. Oglądając streamy właśnie sciągasz to wszystko na kompa. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notentego Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Ok dzięki za wszystkie informacje :). dla dysku Samsung 256GB pro TBW=150 więc zapisując po 10gb dziennie wychodzi na to że dobije do 150 terra w 41 lat =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Panowie co lepsze pod system + gry ? 2x M550 128GB w Raid 0, MX200 250GB ,Evo 850 250GB czy tez jakiś inny dysk do max 500pln ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Przenies sobie cache przegladarki na HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Panowie co lepsze pod system + gry ? 2x M550 128GB w Raid 0, MX200 250GB ,Evo 850 250GB czy tez jakiś inny dysk do max 500pln ? logika, że Plextor M6S 256GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Także Crucial MX200 albo starszy M550. Rafa instalować w ogóle stery intela rst gdy się nie korzysta z raida tylko z samego ahci? Czy lepiej pozostać na sterze ms? Chce zrobić upgrade do w10 i się nad tym zastanawiam. Możesz zainstalować na próbę sam sterownik i porównać wyniki testów i zadecyduj. Ale jak jesteś zadowolony i nie chce ci się specjalnie grzebać to można bez tego śmiało żyć ;) @kelcior - daj spokój ;) Edytowane 30 Lipca 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 logika, że Plextor M6S 256GB M6S jest obecnie w "Cenie" M6 Pro, Także Crucial MX200 albo starszy M550. Raid 0 z 2 M550 teoretycznie powinien przebijać oba dyski ? chyba ze się mylę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Lepiej pojedynczy 256GB bo mniej kłopotu a odczuwalna wydajność taka sama. Korzyści z transferów liniowych pod systemem są bliskie zeru a Raid 0 nie podwoi ci operacji losowych. Chyba że dla funu/zabawy i wyników w benchmarku. Pamiętaj że pod raidem nie będziesz miał dostępu do danych SMART a aktualizowanie firmware będzie dość nie wygodne. Ale jak koniecznie chcesz to spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Odczuje jakas roznice miedzy mx200 a m6s patrzac na to ze ten drugi jest o jakies 90 zl drozszy? Ofc oba w wersji 250gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 W codziennym używaniu nie odczujesz. Zaletą Plextora jest jego gwarancja a więc potencjalnie przy odsprzedaży za np 2 lata będzie miał większą wartość. Ale to taka minimalna przewaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Ok wszystko jasne dzieki za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t1098 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Cześć Generalnie który dysk lepszy 850 Evo 256 GB czy mx200 256gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 W tej pojemności brałbym MX200. Gdyby chodziło o większy sytuacja byłaby odwrotna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t1098 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Ok, dzięki za szybka odpowiedz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Samsung SM951 128GB M.2 na H97 pod AHCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Jak z boot'owaniem tego? Da się bez problemu czy trzeba rzeźbić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Z najnowszym biosem który akurat poprawia współprace z dyskami M.2 Samsunga żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 rafa odczuwalna jest różnica między tym m.2 a zwykłym ssd na sata - np szybciej startuje system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Wątpię by coś odczuł... syntetyki a real często nie idą w parze co zreszta widać po testach dysków. Zaodrze 0.1s szybciejodczujesz ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Na samym systemie trudno będzie powiedzieć bo jednocześnie testuje windows 10 na moim HTPC gdzie dysk wskoczył. Poeksperymentuje na plikach i programach które są niezależne od systemu to wtedy będę miał opinie na ten temat. Teoretycznie zmiana jest wielka bo z LiteOn 80GB o nie powalających parametrach. Do tego płyta podaje tylko pcie 2.0 x2 więc ogranicza maksymalny odczyt dysku. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zdecydowanie jw wina windows 10. Może uaktualnienie zrobiło jakiś syf ze sterownikami. Sterowniki do chipsetu nic nie dają. Jak już te od AHCI intela zainstaluj. Ale generalnie winy szukaj w MS. Masz rację MS znów dał ciała. Dziś wróciłem do 8.1 i jest tak jak być powinno. Trzeba im dać co najmniej z pół roku, a może i więcej na ogarnięcie systemu. Z Win 8 też na początku było podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...