rafa Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 A jakbyś tak spojrzał dwie strony do tyłu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Kolega chyba znowu na tabletkach 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andpta Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Jak sądzicie, warto dorzucić 150 złotych do samsunga 840 evo,czy kupić zwykłą 840? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Dorzucać do Evo, szczególnie jak wyjdzie Samsung Magician 4.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andpta Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andpta Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Czekałem, czekałem i widzę, że się nie doczekam ;p W newsie purepc.pl podano informację, iż od 5 sierpnia dyski te będą dostępne w Polsce (m.in. w agito.pl). Z ciekawości napisałem dzisiaj wiadomość do obsługi sklepu i dostałem taką wiadomość: "Nie mamy potwierdzonych informacji na temat ew. dostępności w/w dysków.". To w końcu jest jakaś oficjalna data ich premiery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2013 A ja czekam na Samsung Magician 4.2 Magician 4.2 już jest, a masz EVO ? ;-) Widzę, że poprawili overprovisioning bo 4.1 nie chciał mi ustawiać 830 ki, a teraz pozwala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Czekam az wprowadza ten tryb rapid dla wersji 840 pro. Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Pojawiło się fajne rozszerzenie funkcji Overprovisioning. Teraz można ustawić ręcznie wartość procentową dla tej funkcji w zakresie 1-50%. Wcześniej było tylko 10% lub wcale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2013 SSD Deathmatch: Crucial's M500 Vs. Samsung's 840 EVO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Takie pytanie odnośnie klonowania dysku i parametru align/ofset Prawdopodobnie bede klonowal dysk (właścicielowi zależy na partycji recovery tak jak na oryginalnym hdd, tak wiem ze "zniknie" mu sporo GB na dysku ale jest tego swiadom) Acronisem na nowym laptopie na Plextora. Czy po sklonowaniu dysku ten parametr bedzie ustawiony poprawnie? (windows 8 ) Czy przed wykonaniem tej operacji ustawic go wg opisu w temacie na 1024 ? U siebie w stacjonarce instalowalem na czysto system ale w laptopie bede zmuszony zrobic clona lub jesli bedzie mozliwosc to przywrocenie systemu z plyt recovery. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez szogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Win 8 podobnie jak 7 prawidłowo ustawia offset (obojętnie czy na SSD czy HDD) więc nic poza klonowaniem nie trzeba robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Warto brać ssd120GB OCZ Agility 3, brat się napalił na ten dysk, bo cena atrakcyjna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Nie, chyba nawet na pierwszej stronie tematu jest wyjaśnione dlaczego. Vertex 3/Agility 3, jak i wiele innych SSD opartych o kontroler Sandforce to proszenie się o kłopoty. Atrakcyjna cena tj. jaka? @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 A widzę, po napisaniu postu przeczytałem jeszcze pierwszą stronę. Powiedziałem mu że lepiej dołożyć tę 100złi kupić samsunga evo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Jeśli w laptopie są dwa dyski SSD i HDD to ma to jakiś wpływ na ograniczenie prędkości jeden przez drugiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Jeśli w laptopie są dwa dyski SSD i HDD to ma to jakiś wpływ na ograniczenie prędkości jeden przez drugiego?Nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub72 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Czy warto kupić dysk ssd sandisk 128GB standard [sDSSDP-128GB-G25?Jest lepszy od Samsunga 840 basica?Czy może dołożyć i szukać 840 Pro czy jakiś OCZ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Nie warto. reyden dał ci już odpowiedź w temacie który założyłeś wcześniej. Idealny byłby Plextor M5S. Na 1 stronie tego wątku masz cały spis tego co warto kupować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluby Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/1173# Brac to teraz czy czekać lepiej na wersje EVO ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 też właśnie zauważyłem promo, sam bralem swego czasu 830 po tańszej cenie, wesja evo będzie na bank droższa, przynamniej 400zł (111$) jak nie lepiej, no i trochę mam wąpliwości bo mniejsza wytrzymałość komórek, oczywiście rozpatrując wydajnościowo evo na pewno szybszy, a czy warto dopłacić, zalezy co jest priorytetem, szybkośc czy cena max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Ceny evo od 409zł Chyba dobry wynik jak na Samsung SSD 840 250GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/1173# Brac to teraz czy czekać lepiej na wersje EVO ? Ze względu na cenę to dobra oferta, ale wersja 120GB ma relatywnie słabą wydajność. Oczywiście w porównaniu do innych SSD a nie HDD. Jeśli jesteś wstanie dopłacić te niecałe sto złotych to EVO będzie na pewno sporo wydajniejsze. Dokładając do tego RAPID MODE dostępny w EVO... O trwałość komórek nie ma się co martwić. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluby Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Dziękuje za poradę , poczekam na EVO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 O trwałość komórek nie ma się co martwić. Tego akurat nie możesz zagwarantować. Zapanował hura optymizm na temat tych dysków tylko na podstawie suchych recenzji. Takie opinie jak twoja będzie można wydawać najwcześniej za pół roku. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Auguste Rodin Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) @radiergummi Niby dlaczego? Były robione testy wytrzymałości ssd na tlc, choćby i na http://us.hardware.info/reviews/4178/10/hardwareinfo-tests-lifespan-of-samsung-ssd-840-250gb-tlc-ssd-updated-with-final-conclusion-final-update-20-6-2013 i innych serwisach, jak tweakdown i anandtech. W skrócie: w ubiegłorocznej recenzji autorzy wyliczyli teoretyczną żywotność tego nośnika, producent nie zgodził się z wyliczeniami, więc ekipa hardware.info przeprowadziła test na dwóch "osiemset czterdziestkach". Wyniki prezentują się następująco: - na dysku #1 pierwszy poważny błąd skutkujący utratą danych pojawił się po 3 187 cyklach i 764 TiB zapisu, natomiast padł zupełnie po 3 706 cyklach 888 TiB; - na dysku #2 pierwszy realokowany sektor wystąpił po 3 152 cyklach i 745 TiB, a pierwszy poważny błąd po 3 247 cyklach and 768 TiB zapisu. Matematyka mówi, że w przypadku zapisu 10 GiB dziennie na dysku 256GB, komórki zostaną zarżnięte po... ponad 200 latach. Myślę, że dwa stulecia wytrzymałości tlc pozwalają na wysunięcie stwierdzenia, że można być spokojnym. @mój fan PS Pozdrawiam fana, którego mocno boli moja osoba : ))) Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Auguste Rodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM_ Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 A ja myślę, że taki test sekwencyjnego zapisu i odczytu nie pozwala jednak być do końca spokojnym, a 200 lat to czysta wirtualna teoria prawdę mówiąc do niczego nie przydatna. Prawdziwy test przeprowadzi życie, ale oczywiście na to potrzeba czasu. Jest oczywiście mało prawdopodobne żeby Samsung nie przetestował wszechstronnie tej technologii, jednak to czego na pewno nie był w stanie zrobić, to uwzględnić chociażby czynnik czasowy. Zarzynanie dysku w ciągu kilku dni nie zastąpi "normalnego" reżimu np. domowego. Poza tym testowane są sample przedprodukcyjne, a nie to co zjeżdża potem masowo z taśmy. Podsumowując, myślę że nie ma się czego obawiać, ale też nie powinno się wysnuwać tak optymistycznych wniosków na podstawie uproszczonych testów.... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artsky Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 A ja myslę, że mój 840 Pro wystarczy mi spoko na... 5 lat i niczego więcej nie oczekuję. Rewelacja, za 5 kupię nowy pewnie już w innej kosmicznej technologii. Brawo Samsung. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 A jeśli ja za 5 lat kupię nowy SSD to dotychczasowy idzie do innego kompa, aż wszystkie w rodzinie będą miały SSD. :) 5 lat wydaje się dużo dla sprzętu komputerowego, ale obok mnie stoi komputer z P4 s775 i ma sie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...