TSRules Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Teraz tak jeszcze się zamyśliłem, czyli mając mój dysk 120GB, realnie mamy 111GB, muszę mieć 45GB wolnego, czyli pozostaje 66GB użytecznej przestrzeni. Nvidia oszukała na 0,5GB vRAMu, który był tylko wolniejszy, a tutaj mamy 54GB (prawie pół dysku!), którego lepiej nie ruszać, bo można szybko wykończyć dysk. Po prostu p i ę k n i e. Dostajesz odpowiedzi których nie czytasz lub nie rozumiesz, w sandiskach nie masz limitów więc gdzie problem, tym bardziej, że masz gwarę, a tą 120GB to można kupić i za 130zł więc po co ta gimbo-drama... jak pisałem mam dwa zapełnione po brzegi i zużycie wynosi po roku 0,4% według dashborda :wink2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hef44 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam, mam problem ze stabilnością systemu dysk ADATA SP900. Wywalają się programy od płyty głównej, komp potrafi się zawiesić, zamieszczam screen z CrystalDiskInfo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam, mam problem ze stabilnością systemu dysk ADATA SP900. Wywalają się programy od płyty głównej, komp potrafi się zawiesić, zamieszczam screen z CrystalDiskInfo. masz sporo błędów softwarowych, czyli związanych z oprogramowaniem, zmień kabel sata, zmień na inny port, reinstaluj sterowniki, poszukaj aktualizacji, sprawdź ustawienia bios, w ostateczności format Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hef44 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Właśnie jak sprawdzałem to odczyt w biosie też pokazuje błędy niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 Czołem Jestem przed zakupem laptopa Dell Vostro 5568 (kod Vostro0683). Zgodnie z instrukcją producenta "This laptop supports M.2 SATA drive and M.2 NVMe drive", "This laptop supports SATA drives and SSDs" Proszę o wyjaśnienie, czy to możliwe, że zarówno dysk M.2 sata czy pci-e (=NVMe?) będą kompatybilne z płytą lapka, czy też obsługa sata lub NVMe zależy od dokładnego (pod)modelu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Czołem Jestem przed zakupem laptopa Dell Vostro 5568 (kod Vostro0683). Zgodnie z instrukcją producenta "This laptop supports M.2 SATA drive and M.2 NVMe drive", "This laptop supports SATA drives and SSDs" Proszę o wyjaśnienie, czy to możliwe, że zarówno dysk M.2 sata czy pci-e (=NVMe?) będą kompatybilne z płytą lapka, czy też obsługa sata lub NVMe zależy od dokładnego (pod)modelu ? Rzut okiem na pierwszą stronę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Rzut okiem na pierwszą stronę? Tia.. grunt, to nie czytać na szybciocha ;) Dzięki 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Tak wygląda Samsung PRO 256GB kupiony w maju 2015 roku. Co na nim mam i co robię: Win10, Office, Photoshop CC, Cyberlink PowerDirector, klient poczty z bazą 2GB, oraz kilakdziesiąt GB z gier. Wszystkie tempy, photoshop scratch area są na SSD. Video z gier nagrywam na SSD. Obrabiam je również na SSD. Masowe konwertowanie mp3 również na ssd po uprzednim skopiowaniu. To samo z regularnym pobieraniem i rozpakowywaniem ISO z gier czyli średnio powyżej 40GB na jedno archiwum. Następnie instalacja na ssd. Oprócz tego standardowo przeglądarki internetowe, codziennie youtube etc. Czasami projekty w PS są tak duże i edytuję bardzo dużą ilość na raz że brakuje miejsca na dysku. Nie przenoszę niczego poza ssd, generalnie robię na odwrót i często kopiuje coś z magazynu hdd na ssd aby szybciej na tym pracować. Póki co ledwo 12 TB. To tak w nawiązaniu do tego usera, który prawdopodobnie źle odczytywał dane odnośnie jego Sandiska. Do tej pory OverProvisioning był ustawiony na 21GB i przed chwilą go całkowicie wyłączyłem i rozszerzyłem partycję z windowsem na cały obszar pod linuksem. Cały dysk to aktualnie jedna wielka partycja systemowa. RapidMode również wyłączone bo na co to komu. Jak kogoś interesuje to mogę wrzucić screeny z Intela G2 kupionego na premierę czyli jakieś 8 lat temu. Zaktualizowałem również Samsung Magiciana i jest info o nowym firmware więc wypada je zaraz wgrać. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Do pełni szczęścia brakuje tylko śledzia na low profile. Moża w razie potrzeby przerobić, dorwać starego śledzia low profile i zamienić. firefox, pliki stronicowania i TEMP przeniesiony na HDD Kupować SSD żeby przenosić rzeczy na HDD. Które mają zdecydowany wpływ na komfort pracy kompa. Kolega dobrze podsumował: U mnie po 5 miesiącach używania SSD: 4,5TB - Tempty, cache, itp, wszystko mam na tym dysku oprócz filmów. Gwarancja 3 lata, jak padnie to dostanę zwrot kasy i kupie nowy. O dane się nie martwię, jak każdy rozsądny człowiek mam zawsze backup ważnych danych. Edytowane 7 Listopada 2016 przez Cmx 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 X -komp promocja na Adata SU800 128 GB ~175 ZŁ, 256 GB ~ 285 ZŁ - jak by ktoś był zainteresowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 X -komp promocja na Adata SU800 128 GB ~175 ZŁ, 256 GB ~ 285 ZŁ - jak by ktoś był zainteresowany za dwie dyszki więcej jest nadal iridium więc ... :wink2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Montowałem w dwóch podobnych kompach Iridium i su800, i w klasie dysków 240-256GB odczucia w szybkości działania komputera, instalacji systemu, aktualizacji, oprogramowania to su800 był wyraźnie szybszy. Ta różnica była odczuwalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Montowałem w dwóch podobnych kompach Iridium i su800, i w klasie dysków 240-256GB odczucia w szybkości działania komputera, instalacji systemu, aktualizacji, oprogramowania to su800 był wyraźnie szybszy. Ta różnica była odczuwalna. pierwsze słyszę, miałem samsunga vs plextora vs sandiska plus, różnica jest przy np. wypakowywaniu paczek z tysiącami małymi pliczkami, kopiowaniu takowych, wtedy przy innych operacjach przymułka jednosekundowa (coś ala HDD) przy operacjach jednowątkowych zero różnicy jakbym robił testy na ślepo pewnie bym nie trafił który jest który 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 W mojej pracy zajmuje się komputerami i zdarza się, że dziennie instaluje 3 i więcej systemów na nowo z dodatkowym oprogramowaniem. Mam już wyrobione schematy działania by te operacje trwały jak najkrócej i stąd dosyć łatwo wychwytuje różnice w prędkości działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 ale "domowy" user i tak tego nie wykonuje codziennie więc... :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Zastanawiam się nad zakupem takiej zewnętrznej szyfrowanej obudowy pod dysk M.2. Codziennie przenoszę swoje pliki pomiędzy domem a biurem i wolałbym uniknąć sytuacji, ze wpadną w niepowołane ręce w przypadku zguby/kradzieży dysku. Niestety do tej obudowy wchodzą tylko dyski typu 2242, a z ich wyborem ciężko na rynku. Praktycznie zastanawiam się pomiędzy Transcendem MTS400 a Adatą SP600. Który z nich będzie lepszy? A może w ogóle porzucić koncepcję takie obudowy na rzecz standardowej 2,5" i szyfrowania programowego? Macie jakieś sprawdzone rozwiązania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Nie wystarczy "zwykły" TrueCrypt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 A jak się TrueCrypt sprawuje? Myślałem, że jest już nierozwijany. Będzie działał na Win10 64bit? Da się to jakoś sensownie ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Będzie działał (sam używam pod Win10 64bit), ewentualnie możesz pójść w kierunku aktywnie rozwijanego forka TC o nazwie Veracrypt https://veracrypt.codeplex.com/ Co do ustawiania to się nie wypowiem, z TC korzystam tylko w kwestii szyfowanych kontenerów i nigdy nie sprawdzałem, jak działa w przypadku pełnego szyfrowania całego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Hmm. w takim razie rozważę też taką opcję. A jakąś dobrą obudowę 2,5" możecie polecić? Mam trzy na stanie (jakąś najtańszą z Allegro z pełną wtyczką USB i dwie z zepsutych dysków Seagate i Toshiba) - ale wszystkie dość ograniczają szybkość dysku SSD (choć i tak jest sporo szybciej niż z HDD). A wracając do dysków M.2 2242 - który ewentualnie z tych dwóch wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Dlaczego na siłę musi to być dysk na M.2 i obudowa do niego? Nie lepiej kupić sobie coś na 2,5"? Wybór większy, jest taniej i wydajniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 CLAU: na chwilę obecną rozważam M.2 jako opcję, tylko dalej nie wiem w który z tych dwóch celować w razie czego? Na plus na pewno są mniejsze gabaryty. Zastanawiam się też jak wypada wydajność przy takim szyfrowaniu sprzętowym (stąd pytanie, czy ktoś miał styczność), a może i sam mostek USB będzie w tego typu obudowie bardziej dopasowany do osiągów SSD. Aktualnie używam 2,5" SSD w obudowie USB 3.0 i np. wydajność starego PM810 spada z ok. 400pkt. do 150pkt. w AS SSD (akurat wyniki dla tego dysku mam pod ręką). Stąd też pytanie o jakieś sensowne, przetestowane obudowy 2,5"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2016 A co powiecie o dysku samsung sm951 nvme? Czy lepiej dolozyc do 950pro? Bo nigdzie tych 960 jeszcze niema, Czy majac dwa takie dyski i aktualnie jedna grafike wszystko bedzie dzialac z pelna predkoscia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) SM951 jest szybszy, nie ma throttlingu. Bardziej sie grzeje. Niestety SM951 jest tylko w kolorze zielonym. Produkt OEM, wiec brak nowego firmware, oprogramowanie Samsunga tez nie dziala. Jesli nic z tychwas Ci nie przeszkadzanie warto dokladac, Mnie bardzo boli brak PCB w kolorze czarnym :/ Edytowane 9 Listopada 2016 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2016 Masz przecież 950 Pro. Nie rozumiem tego marudzenia. Karty wifi z laptopów tez na wszelki wypadek powinni robić czarne bo może się zdarzyć ze tom256 zechce je zainstalować na śledziu pcie w swoim PC? Ludzie to już naprawdę sami sobie szukają powodu aby tylko po marudzić bo bez tego nie da się przeżyć dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) A jak się TrueCrypt sprawuje? Myślałem, że jest już nierozwijany. Będzie działał na Win10 64bit? Da się to jakoś sensownie ustawić? szyfrowanie true czy veracryptem całego dysku niestety znacznie go spowalnia, dodatkowo nie działa dobrze pod UEFI, raczej bitlocker lub opal+ kontenery na bardzo wrażliwe dane, veracrypt jest wersja portable, tylko odpalasz z exe wpisujesz hasło i odblokowujesz, nic trudnego Edytowane 9 Listopada 2016 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2016 szyfrowanie true czy veracryptem całego dysku niestety znacznie go spowalnia, dodatkowo nie działa dobrze pod UEFI Możesz rozwinąć? TrueCrypt też działa jak portable, wystarczy zainstalować na jednym komputerze i przenieść folder na drugi, działa bez problemu co do spowolnienia, to używam jako magazyn więc prędkość jest drugorzędna, kopiowanie w obrębie jednego dysku waha się od 80-100 Mb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2016 Możesz rozwinąć? TrueCrypt też działa jak portable, wystarczy zainstalować na jednym komputerze i przenieść folder na drugi, działa bez problemu co do spowolnienia, to używam jako magazyn więc prędkość jest drugorzędna, kopiowanie w obrębie jednego dysku waha się od 80-100 Mb/s chodzi o szyfrowanie całego dysku i UEFI, Truecrypt jest już nie rozwijany i z czasem warto przejść na vera, mi tam prędkość przeszkadza, bo nie po to kupowałem ssd żeby mi muliły, tak więc zostaję przy kontenerach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) A co powiecie na Crucial MX300 750 GB za 600 zł z UK nie wiem jak z GW? Nowy zaplombowany. Jest nowy firmware M0CR040 z 1 listopada ktoś wgrywał poprawia coś zapis który spadał do 300mb ? Edytowane 9 Listopada 2016 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 dodatkowo nie działa dobrze pod UEFI VeraCrypt działa już ok pod UEFI/GPT. Też polecam OPAL 2, zamiast szyfrowania programowego dla zabezpieczenia zwykłego użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...