Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

Ogladam sobie , co prawda spokojnie i powoli , Raxhephon The Movie. Ten film jest kolejnym dowodem dla mnie , ze nie warto ogladac podsumowan seriali. Pociety maxymalnie , oglada sie to jak teledyski MTV : bez ladu , skladu , sensu. Totalny szybciutki mix. W ogole nie lubie ogladac filmow anime (moze z racji ich dlugosci , wydaje mi sie jakby czas mi sie "rozjezdzal"...) , ale te , ktore maja byc podsumowaniem seriali , jak widac , sa po prostu tandetne. Pomijam calkowicie produkcje dlugometrazowe jak tez Naruto , czy Bleacha (tez raz lepiej , a raz tragicznie) ale w przypadku podsumowan wydawalo mi sie , ze bedzie znacznie lepiej , tymczasem tego w ogole nie ma sensu ogladac , zwlaszcza jesli nie znamy serialu. Strata czasu , po co to jest krecone to ja w ogole nie wiem.

Tak ale np. przy AIR jest też AIR the Movie, zrobione przez inne studio i idący nieco inną fabuła ( bo to ekranizacja V.Noweli ) wiec nie zapomnij go obejrzeć :>

Zaczalem ogladac Bartendera, na razie dwa epki za mna. Wyglada sympatycznie, fajny OP i ED, o fabule poki co nie mam co powiedziec.

Spokojne i relaksujace. Ogladajac to mam ochote siegnac po szklaneczke whisky :lol2:

To jest jedyne anime, które ostatnim czasu mi sie podobało ;> Po jednym odcinku zacząłem sie rozglądać za książką "stary człowiek i morze" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczalem ogladac Bartendera, na razie dwa epki za mna. Wyglada sympatycznie, fajny OP i ED, o fabule poki co nie mam co powiedziec.

Spokojne i relaksujace. Ogladajac to mam ochote siegnac po szklaneczke whisky :lol2:

Bartender był przyjemny, bardzo spokojny - jak wspominasz. Dobrze się go ogląda w zimę, wieczorami.

Dlatego nie zaczynałem go i o nim nie myślę :D

Ale cała seria poleci na raz! [;

O tak!

Przez ostatnie burze zostałem pozbawiony na kilka dni dostępu do internetu, to i nie mogłem się pochwalić, co objerzałem:

Lucky Star

Fumihiko Tachiki w nieporównywalnie wielu rolach (nawet pies mruczał jego głosem) zdobywa moje uznanie w roli komediowej; Minoru Shiraishi również - za endingi.

Sprawdził się plan wprowadzania losowych tematów i pozostawiania go bohaterkom, powalania im wyrazić swoje stanowiska, opinie - często rodzi to bardzo śmieszne dialogi. Z uśmiechem wspominam też urwane rozmowy pojawiające się przed niektórymi scenami: - Kusai no yo ne? (it sure stinks) - Soudesu ne (it sure does).

Postaci są silne, mają swoje zdanie, zawsze coś do powiedzenia, przygotowaną ripostę. Są po prostu dobre. Nagroda "best slice of life 2007" z pewnością się należy, ale nie było dla mnie dostatecznie śmieszne, by pokonać Aumangę Daiou w kategorii "komedia" - są na równi.

Hotaru no Haka

O cieniu nadziei... nieszczęściu, samotności, smutku, apatii, niezważaniu na krzywdę, wreszcie - śmierci. Niespodziewanie dobry i solidny, i przykry film.

Full Metal Panic

Jako komedia - jak najbardziej! Tak nietuzinkowe postaci jak Chidori i Sousuke nieczęsto się spotyka. Jako "mecha anime" - porażka na całej linii, pod każdym względem (no i to piekielne 3D!) Multum nieprawdopodobnych scenariuszy i nieuzasadnionych sytuacji i rozwiązań; mechy idealnie odwzorowujące ludzkie ruchy (próba "poderżnięcia gardła" mechem (?), szybkie odskakiwanie) itd. Zawsze mnie zastanawiało, czym oni się tak męczą w tych mechach...? Słabo, bardzo słabo.

Mimi wo Sumaseba

Ciepłe i przyjemne opowiadanie o poszukiwaniu przyszłości. Pomijając sceny rodem z Iblard Jikan (a raczej odwrotnie), wyśmienite!

Chciałbym też dowiedzieć się czegoś na temat długich serii, na które mam ochotę. Myślę, że pomóc mi może głównie spicum, bo wiem, że starych anime widział niemało. Interesują mnie: City Hunter (z sequelami jest tego dość sporo), Maison Ikkoku i Urusei Yatsura. Czy nie będę żałował - w połowie, powiedzmy - rozpoczęcia ich oglądania?

Jest też Kodomo no Omocha, ale, widzę, kiepsko z tłumaczeniem.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[CIACH]

Chciałbym też dowiedzieć się czegoś na temat długich serii, na które mam ochotę. Myślę, że pomóc mi może głównie spicum, bo wiem, że starych anime widział niemało. Interesują mnie: City Hunter (z sequelami jest tego dość sporo), Maison Ikkoku i Urusei Yatsura. Czy nie będę żałował - w połowie, powiedzmy - rozpoczęcia ich oglądania?

Jest też Kodomo no Omocha, ale, widzę, kiepsko z tłumaczeniem.

Z powyzszymi niestety pomocny nie bede :(

Ogladalem tylko kawalek City Hunter (jeden z filmow) w zwiazku z tym sie nie bede wypowiadac o tym tytule.

Sam mam w kolejce wszystkie powyzsze tytuly + dodatkowo Tennis no Ouji-sama, Major, Ginga Eiyuu Densetsu i Touch.

Aktualnie jestem w polowie Escaflowne i Kyou Kara Maou! (jednak zdecydowalem sie kontynuowac - jak narazie nie zaluje).

Skoncze to, potem pewnie cos z biezacych tytulow i rusze z Angel Heart + City Hunter.

Daj znac jesli sie na ktorys zdecydujesz :)

Z juz poogladanych dluzszych serii (60+) moge polecic (jakosciowo mniej wiece j tej kolejnosci):

Monster

Hajime no Ippo: The Fighting

Hikaru no Go

Ranma 1/2 Nettou Hen (to mozna spokojnie ogladac po powiedzmy sezonie - pomiedzy nimi zobaczyc cos innego - nie ma tu jakiejs istotnej linii fabularnej)

Hunter X Hunter

i szczerze odradzic:

Hokuto no Ken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladalem tylko kawalek City Hunter (jeden z filmow) w zwiazku z tym sie nie bede wypowiadac o tym tytule.

Czeka u mnie tez w kolejce.

Aktualnie jestem w polowie Escaflowne i Kyou Kara Maou! (jednak zdecydowalem sie kontynuowac - jak narazie nie zaluje).

Skoncze to, potem pewnie cos z biezacych tytulow i rusze z Angel Heart + City Hunter.

scaflowne podoba sie? Nic wspanialego , ale i tez nic co odrzuca. Typowa 7/10 , a jesli lubimy mecha klimaty , tutaj w innym wydaniu , to i 8/10 :)

Z juz poogladanych dluzszych serii (60+) moge polecic (jakosciowo mniej wiece j tej kolejnosci):

Monster

Hajime no Ippo: The Fighting

Hikaru no Go

Ranma 1/2 Nettou Hen (to mozna spokojnie ogladac po powiedzmy sezonie - pomiedzy nimi zobaczyc cos innego - nie ma tu jakiejs istotnej linii fabularnej)

Hunter X Hunter

i szczerze odradzic:

Hokuto no Ken

Monstera polecam , boksu nie widzialem , Hikaru to nietypowe anime , ktore opowiada o grze w go - powiedzmy , ze to japonska wersja warcab. Dziwne jest to , ze anime to autentycznie wciaga mimo tego , ze wiekszosc z nas i tak nie zakuma zasad tej gry :D Zas w temacie Fista , ten ma jednak oceny niezle :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ginga Eiyuu Densetsu

Obejrzałem i chwalę!

A na Hajime no Ippo i Touch zdecydowałem się już dawno, muszę tylko ściągnąć - reszty nie byłem pewien, ale dam im szansę. Zaciekawił mnie też, w końcu, Bleach; ciekawe, ile jest warty. Szczere dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

escaflowne podoba sie? Nic wspanialego , ale i tez nic co odrzuca. Typowa 7/10 , a jesli lubimy mecha klimaty , tutaj w innym wydaniu , to i 8/10 :)

Szczerze wyglada jak sredniak z typu fantasy z (niepotrzebnym) dodatkiem mechow na razie kolo 6/10. Mialem po prostu ochote na jakies fantasy, a mam juz lekkie problemy ze znalezieniem czegos nowego. Aktualnie uzywam anime hint w danej kategorii i wybieram jakis tytul z pierwszej 10, na zasadzie ktory najciekawiej brzmi / wylosuje sie :).

Monstera polecam , boksu nie widzialem , Hikaru to nietypowe anime , ktore opowiada o grze w go - powiedzmy , ze to japonska wersja warcab. Dziwne jest to , ze anime to autentycznie wciaga mimo tego , ze wiekszosc z nas i tak nie zakuma zasad tej gry :D Zas w temacie Fista , ten ma jednak oceny niezle :|

Moster byl juz wychwalany na forum wielokrotnie :)

Hajime no Ippo - ciekawie zrobione przygody z boxem mlodego chlopaka, ktory decyduje sie przejsc na zawodostwo.

Hikaru no Go - chyba pierwsze z dluzszych anime jakie widzialem - pamietam ze po nocach w akademiku ogladalem w srodku sesji :) potrafi niezle wciagnac. nadal zaluje ze nie zrobili kontynuacji ...

Ranma 1/2 - glownie tez po nocach ogladane - ogladane za jednym razem moze znuzyc - polecam ogladanie po sezonie (numeracje sezonow moge udostepnic jesli bedzie potrzebna - na anidb kiedys polaczyli 7 sezonow w 1 tytul)

Hunter X Hunter - to z kolei akcja + sztuki walki, w kazdym badz razie ambitniejsze od naruto i nie ma fillera co chwile

Fist of the North Star (Hokuto no Ken) - z ocena srednia okolo 7.5 (wg anidb) dostalo u mnie 2.5. Mialo byc kolo 4 ale za kilkanascie recapow* z rzedu w okolicach 80-100 eps pojechalem jeszcze bardziej po ocenie.

"fabula" jest po prostu zenujaca. On wielki wojownik, jedyny prawdziwy spadkobierca tytulu mistrza bla bla bla ... i hordy tych zlych ktorych nalezy karac za swe czyny (oczywiscie zaraz po tym jak je w towarzystwie naszego bosa popelniaja). Bohater poszukuje 1) swojej ukochanej 2) smiertelnego wroga 3) przeciwnika do sparingu 4) wlasciwie sam nie wie czego i wloczy sie bez celu (1-4 zaleza od odcinka ... ).

Podsumowujac

- slaba kreska,

- slabe walki (wiekszosc walk konczy sie po 1 ciosie, gdzie glowa przeciwnika eksploduje) po czym krew leje sie hektolitrami,

- cyklicznie powtarzajaca sie scena: nasz bohater wstaje po ciosie i bredzac cos o najlepszym stylu walki (oczywiscie jego) i zadaje przeciwnikowi smiertelny cios ... ,

- historyjka prostsza niz budowa cepa,

- umoralniajace gadki,

- olbrzymia ilosc recapow (oczywiscie poza tymi kilkunastoma z rzedu byly i inne) - szacuje ze 15-20% eps to recapy (co ciekawe na anidb oznaczono tylko 2, gdyby nie poziom niecheci o tego tytulu, moglbym sie skusic i pozglaszac brakujace - moze by wiecej ludzi odstraszylo :) ).

Dobrnalem do konca tylko dlatego ze szukalem przyczyny, dla ktorej jest to tak wysoko ocenione (niestety nie znalazlem). Co nie zmienia faktu ze wszystko co wpadlo w relacje na anidb z tym tytulem wyladowalo na czarnej liscie.

Anime polecam nie mogacym spac po nocach (po kilku eps powinni zasnac z nudow) oraz osobnikom majacym do wyboru ten tytul lub mode na sukces ...

* recap = summary (odcinek podsumowywujacy) czesto spotykane w dlugich seriach co 15-30 eps celem przypomnienia o co wlasciwie tu chodzi :)

Edytowane przez spicum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz mala ciekawostka - jesienny lineup: http://img90.imageshack.us/my.php?image=fallseasonsp7.jpg

Enjoy :)

Świetne! Gdzie to znalazłeś? Będą kolejne? Kalendarz anidb jest ubogi, brakuje mu multum tytułów (więcej na ANN można znaleźć) - często zdarzało się, że czytałem o jakimś anime, a na anidb go nie było; przydatne. Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto pokochał anime Ookami to Koushinryou (Spice and Wolf)? jeśli ktoś taki się tu poza mną znajdzie, to posłuchajcie tego:

http://gobli.liwatko.org/Ookami_To_Koushin...2_(hitsuji).mp3

oświecam was jednocześnie, że pojawiła się niedawno na nipponsei płyta "Spice and Wolf Audio Drama" :)

edit:

oraz dodatkowo z Macross F:

May'n & Nakajima Megumi - Lion

Sheryl Nome starring May'n - Northern Cross

:)

Edytowane przez Gobli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pierwszy post w tym temacie :)

Jako, ze przez ostatnie miesiace zaczalem ogladac anime bardziej na powaznie, to chcialbym takze zaczac uczestniczyc od czasu do czasu w tym temacie ;)

Wlasnie te kilka miechow temu spedzilem kilka dobrych godzin przegladajac ten temat w poszukiwaniu tytulow, ktore trza by zaliczyc. W ten sposob uzbierala mi sie calkiem niezla lista jak na poczatek. Czasami znajdujac jeden tytul, jednoczesnie polecane byly tez inne, wiec lista powoli sie tak rozrastala :) Od tamtego czasu mniej wiecej na bierzaco sledze te temat i tak czytam, co tutaj ogladacie, co polecacie/odradzacie itp ;)

Ok, to czas na te liste, jako ze potem bede mial pytanie z nia zwiazane...

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "lista"

+| air+| akira+| armitage iii+| armitage iii: dual-matrix-  backano+  battle angel alita-  beck-  berserk+| black lagoon+  black lagoon: the second barrage-  blood+-  bokurano+| chobits-  code geass-  code geass 2-  cowboy bebop-  cowboy bebop the movie-  darker than black+| death note-  elfen lied-  ergo proxy-  escaflowne-  escaflowne movie-  fafner in the azure: dead agressor-  fafner in the azure 2: right of left-  full metal alchemist-  full metal alchemist: the conqueror of shambala+| full metal panic!+| full metal panic?: fumoffu+| full metal panic!: the second raid-  gantz-  general daimos+| ghost in the shell+  ghost in the shell 2: innocence-  ghost in the shell: sac+  ghost in the shell: sac - the laughing man-  ghost in the shell: sac 2+  ghost in the shell: sac - individual eleven+  ghost in the shell: sac - solid state society-  great teacher onizuka+| green green-  gungrave-  gunparade march-  gunparade orchestra+| gunsmith cats-  gunslinger girl-  gunslinger girl: il teatrino-  gun x sword+| hellsing+  hellsing ultimate+  higurashi no naku koro ni-  higurashi no naku koro ni kai-  ikkitousen-  ikkitousen: dragon destiny-  ikkitousen: great guardians-  initial d 1-  initial d 2-  initial d 3-  initial d 4-  kanon (2006)-  kaze no Yojimbo-  lain-  love hina-  love hina christmas special: silent eve-  love hina haru special: kimi sakura chiru nakare!!-  love hina Again+| macross zero+  macross (2009-12)+  macross plus+  macross plus: the movie+  macross: do you remember love+  macross II: the movie-  macross frontier-  melancholy of haruhi suzumiya	-  melancholy of haruhi suzumiya 2-  mnemosyne+| moldiver-  monster-  mushishi+| neon genesis evangelion-| ninja scroll-  noir-  paranoia agent-  rahxephon-  rahxephon: tagen hensoukyoku+| rg veda-  samurai 7-  samurai champloo-  school rumble-  school rumble: ichi gakki hoshuu-  school rumble ni gakki-  school rumble: san gakki-  shinkon gattai godannar-  shinkon gattai godannar 2-  tengen toppa gurren lagann-  texhnolyze-  trigun-  vampire hunter d: bloodlust-  vandread-  vandread the second stage-| witchblade-  wolf's rain-  xxxholic-  xxxholic: kei-  xxxholic: movie
taka tam legenda:

"-" -> dorwac

"+" -> mam

"|" -> obejrzalem

Co moge powiedziec o tych pozycjach jak do tej pory?

Bardzo podobaja mi sie klimaty w stylu FMP! pierwszej oraz drugiej czesci (szkoda, ze tak szybko sie skonczylo) - ktos sie orientuje, czy maja w planach zrobic trzeci sezon? koncowka drugiej serii by mogla na to wskazywac... - a FMP? Fumoffu to juz w ogole mnie rozlozylo na lopatki - co chwile musialem przecierac monitor :D

Z takich smiechowych ogladalem jeszcze Gunsmith Cats, Green Green, Chobits i Moldiver. Pamietam, ze GSC ogladalem ladne kilka lat temu na VHS, bez napisow, nie pamietam z jakim audio, ale pamietam, ze nic z tego nie kumalem, ale i tak mi sie podobalo (C4 w lodowce... :D) - ostatnio mialem okazje sobie odswiezyc te pozycje - naprawde dobre :) Moldiver - w zasadzie glupie, ze hej, ale jak ponownie uslyszalem opening to myslalem, ze zaczne tanczyc ;) Tez jeszcze za dzieciaka z podstawowki widzialem chyba jeden odcinek i wtedy mi sie podobalo, wiec trza bylo po to siegnac - taki powiedzmy sentyment. Green Green i Chobits - calkiem przyjemne tytuly, bardzo fajnie mi sie ogladalo te anime :)

Death Note - to polecil mi kumpel... pogooglowalem troche, poczytalem jakies krotkie recki i stwierdzilem, ze moze mi sie spodobac... i rzeczywiscie tak bylo, ale... do czasu... Niestety to anime nie przemowilo do mnie, tak jak do wielu... Tzn jest dobre, moze nawet i bardzo dobre, ale w pewnym momencie zaczelo mnie strasznie draznic (tak jak Prison Break, do ktorego mam uraz), a od 25 epka to juz w ogole nie chcialo mi sie tego ogladac (nowe postaci mnie odrzucaly) - mimo wszystko jakos to dociagnalem do konca. Coz...

Neon Genesis Evangelion - tutaj spotkalem sie z opnia, ze to anime mozna albo pokochac, albo znienawidzic... Obejrzalem, nie znienawidzilem, wiec chyba blizej mi do tego pierwszego "uczucia" ;) Rzeczywiscie, bardzo mi sie to podobalo, jednak sporo rzeczy nie zrozumialem - po dokonczeniu serii musialem sie wspomoc informacjami z roznych stron (np wiki). Z pewnoscia jeszcze nie raz powtorze NGN :)

RG Veda - podobnie jak GSC, ogladalem na VHS nic nie czajac o co kaman, ale pamietam, ze charakterystyka postaci mi sie podobala wtedy :) Dorwalem, obejrzalem jeszcze raz i... zdziwilem sie, ze to ma tylko 2 epizody... Mysle, ze wezme sie kiedys za czytanie mangi, bo ciekaw jestem, jak to sie dalej rozegralo.

Hellsing - kolejny znany chyba wszystkich tytul. Kawal swietnego anime, bardzo mi sie podobalo (postac Arucarda naprawde bardzo dobra) i bede chcial sobie niedlugo odswiezyc te pozycje, bo dosyc dawno temu to widzialem. W miedzy czasie powstrzymuje sie przed ogladaniem OAVek, bo chcialbym poczekac az skoncza, a potem lyknac calosc ;] Mam nadzieje, ze wytrzymam...

Niedawno skonczylem ogladac Air i jest to w zasadzie pierwsze anime tego typu, jakie obejrzalem, stad tez nie mam odniesienia do innych. Mimo wszystko niezle mi sie to ogladalo, imho dosyc ciekawa seria. Film niezle uzupelnienie, historia ukazana z nieco innej perspektywy. Udany tytul.

W tej chwili jestem w trakcie ogladania Black Lagoon - jeszcze kilka epkow i zalicze drugi sezon. Czasami przypomina mi to FMP!, a to wszystko za sprawa glownej "pary" (Revy, Rock - Chidori, Sousuke). Usmiech mi sie na mordzie rozrysowal, kiedy przeczytalem, ze bedzie trzeci sezon - juz sie nie moge doczekac :]

Cyberpunk - Akira, Armitage - ten pierwszy niestety nie bardzo do mnie przemowil, niespecjalnie mi sie podobalo... Za to Armitage co innego :) Ten tytul takze widzialem kilka lat temu (ponownie czasy podstawowki) u brata ciotecznego, jeszcze na malym, czarno bialym telewizorze. Z rok temu przypomnialem sobie OAVke oraz film (Dual Matrix) - jak dla mnie DM nie odstawal tak bardzo od OAVki.

Niezapominajmy o Ghost in the Shell, ktorego to niestety niezbyt dobrze pamietam. Poki co mam filmy, wiec bede musial sobie odswiezyc pierwsza czesc, obejrzec druga, no i oczywiscie zaliczyc dwie serie.

W kolejce do obejrzenia czeka Battle Angel Alita - jako, ze to tylko dwa odcinki, to szybko zleci, a natepnie przymierzac sie bede do Higurashi no naku koro ni oraz kai.

I tutaj wkraczacie Wy... W nawale tych wszystkich tytulow, z ktorych zrobilem sobie liste, nie jestem pewien co mozna by obejrzec w dalszej kolejnosci. I tutaj zwracam sie do Was z prosba, jezeli byscie mogli mi cos polecic :) Tyle tego, ze sam nie wiem za co sie brac w wczesniej, za co pozniej, natomiast Wy czesc juz z tego zapewne widzieliscie, wiec moze bedzie Wam latwiej cos polecic ;) Niekoniecznie musi byc to cos z listy, byc moze macie w zanadrzu jakies inne, ciekawe tytuly :)

Hmm... zas sie rozpisalem... sorry za taka dluzyzne :P mam nadzieje, ze Was nie zanudzilem ;)

Z gory wielkie dzieki i... witam ponownie :)

Edytowane przez Brachol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz zaliczyles NGE to teraz pora na Rah-xephona nieco mniej zakrecony , ale pewnie dlatego mi sie go ogladalo o wiele przyjemniej.

Dalej z mechow warto obejrzec krotki oav Macross Zero chocby dla samego artyzmu i jednych z lepszych scen walki powietrznej.

Jesli chodzi o roboty na wesolo to polecam jeszcze Sousei no Aquarion.

Dalej jesli lubisz dziewczyny ze spluwami (co sugeruje obecnosc Gunsmith cats na liscie) to polecam Noir i Madlax choc obie serie sa o wiele powazniejsze.

Dalej brakuje mi na liscie jednego z najbardzie klasycznych sposrod klasykow czyli ghost in the shella:

mysle ,ze najlepiej ogladac najpierw pierwszy film, potem dwa sezony stand alone complex i drugi film (seriale sa najlepsze)

Hmm skoro spodobal ci sie Hellsing to moze sprobuj Black Blood Brothers i vampire knight czyli wiecej vampirow na wesolo. Pozastajac dalej w mroczno koscielno wampirycznych klimatach Trinity Blood (nieco mniej vampirow :)) i Chrono Crusade (zamiast wampirow diably :) )

Acha komedie warte zobaczenia to napewno Scrapped Princess i Full Metal Alchemist (chociaz pewnie ktos mnie zlinczuje za nazwanie tego komedia).

Dalej jesli lubisz czytac ksiazki absolutnie i koniecznie Read or Die.

No i dla milosnikow space opery crest/banner of the stars.

uffffffffffffffff starczy tego bo mi zaraz wind do wanny wpadnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z listy, którą podałeś warto obejrzeć (tak na początek) Love Hinę + speciale + Again, Haruhi, Cowboy Bebopa + film Tengoku no Tobira, Tengen Toppa Gurren Lagann i BECK, od siebie dorzuciłbym również FLCL (Furi Kuri). Sporo rzeczy z tej listy jest naprawdę fajnych (sam mam ochotę zobaczyć - dużo się o tym pisało/znajomi mnie namawiali), wypowiadam się tylko o tych, które widziałem i wiem, że mogę polecić. Daimos wydaję mi się tu trochę nieporozumieniem, no chyba, że jako przypomnienie młodości (tak właśnie obejrzałem wszystkie trzy serie DB i parę filmów jakieś dwa lata temu ;)).

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - OT@Michaelius /głupi/
Mojemu Acerowi (TravelMate 6292, także mikro, ale nie aż tak bardzo) swego czasu niewiele brakowało do zaliczenia sedesu :D.
Edit: Brachol, a widziałeś End of Evangelion? (film, który jest właściwym zakończeniem Evangeliona) Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ,ze najlepiej ogladac najpierw pierwszy film, potem dwa sezony stand alone complex i drugi film (seriale sa najlepsze)

A moim zdaniem lepiej najpierw filmy GitS + Innocence, a potem cale SAC (2x serial + film), zeby nie mieszac dwoch "ciagow".

No i Monstera ko-niecz-nie ;)

Aha, zainteresuj sie tez Shingentsutan Tsukihime (chyba sie nie pomylilem tym razem :P ) i Kara No Kyoukai.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michaelius, Macross Zero juz widzialem i szczerze mowiac dzieki temu podjaralem sie troche na cala sage Macrossa, jednak boje sie troche tego kosmosu (nie wiem czemu, ale mam jakis uraz do filmow/seriali itp rozgrywajacych sie w kosmosie), ale byc moze moje obawy nie sa sluszne. Walki powietrzne w MZ takze uwazam za swietne (tutaj efekty komputerowe nawet niezle im wyszly, nie to co w FMP!...), ale czasami bylo niewiele widac...

Aquarion, Madlax, Vampire Knight, Trinity Blood, Chrono Crusade i Scrapped Princess dodane :]

Dzieki za te tytuly, bo zapowiadaja sie naprawde smakowicie. Odrzucilem jednak Black Blood Brothers... Kilkanascie dni temu zaciekawil mnie tytul, ale sciagnalem pierwszy odcinek, obejrzalem go to tu 1 min to tam 2 min i stwierdzilem, ze glowny dzieciak mnie irytuje... Na razie spasowalem... Choc akcja na statku (nauczka od starszego brata) byla niezla ;)

AragornPL, FLCL dodane, 6 epizodow wiec pewnie szybko zleci. Hmm... to tam jezdzili malczanem? Dobrze kojarze? Ostatnio pisaliscie zdaje sie o polskich akcentach w anime i stad mi cos swita we lbie :) W Black Lagoon (nie pamietam juz ktory odcinek) Rock opowiadal kawal o wymianie zarowki przez Polakow ;)

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "kawal"
Ilu Polaków potrzeba, żeby wymienić żarówkę?

Jeden, który trzyma żarówkę, a 99-ciu obraca domem.

Jezeli chodzi o Daimosa, to masz racje - lata przedszkolne i poranny blok bajek na Polonia 1 :) Trzeba sobie przypomniec ;)

I tak, widzialem End of Evangelion (zapomnialem o tym wspomniec...). Z filmow nie widzialem jeszcze Death(True2) i chyba nie predko sie za to wezme (troche krzywo sie patrze na ten recap) no i nie widzialem jeszcze nowego dziela, czyli pierwszej czesci Rebuild of Evangelion (podobnie jak z Hellsing Ultimate, chyba sie wstrzymam do zakonczenia serii).

borsuczy_król, slyszalem, ze GTO jest swietna, komediowa pozycja.

Initial D... Nie wiem dlaczego (bo nie wiedzialem jeszcze zadnego epka), ale to anime kojarzy mi sie w jakis sposob z szybkimi i wscieklymi, przez co chyba odstawie to na dalszy plan.

costi, i chyba wlasnie tak zrobie z GitS'em, bo filmy juz mam... zanim beda serie, to bede musial troche poczekac.

Monster, Monster... Tak czytam jak go tutaj zachwalacie, ale te 70+ odcinkow mnie bardziej przeraza, niz ten tytul ;)

W ogole na poczatku, jak tworzylem sobie te liste tytul, ktore trzeba zobaczyc, to na poczatku bralem pod uwage tylko jakies OAVki, filmy, badz krotkie serie do max ~15 odcinkow... Potem rozszerzylem to do ~24 odcinkow (czyli mniej wiecej standardowa dlugosc jednej serii)... Dobra... damy rade B-)

Tak, pomyliles sie (jednak) :P niepotrzebne "n" przed "t" ;) Juz chyba wczesniej zachwalales i polecales to anime (z trzeci raz sie juz spotykam z tym tytulem), wiec leci do listy.

Cholera... i podobnie z Kara No Kyoukai... Filmy, wiec szybko sie obejrzy ;)

Dzieki Panowie jeszcze raz.

Uff... no to chyba mam spokoj na najblizsze 3 lata (jak nie lepiej)... B-) A znajac siebie, caly czas jeszcze bede cos dorzucal :huh:

//edit:

Dzisiaj przyszedl mi dyszel 640GB wiec w koncu mozna zaszalec :twisted:

Edytowane przez Brachol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borsuczy_król, slyszalem, ze GTO jest swietna, komediowa pozycja.

Initial D... Nie wiem dlaczego (bo nie wiedzialem jeszcze zadnego epka), ale to anime kojarzy mi sie w jakis sposob z szybkimi i wscieklymi, przez co chyba odstawie to na dalszy plan.

Blad w przypadku Initiala. Ogladalem to w momencie "kryzyzu" zwiazanego z przemeczeniem tematem jakim jest anime. I co? To , ze w bodajze 4-5 dni przerobilem 4 sezony... To anime nie ma nic wspolnego z NFS'ami i idiotycznymi filmami z serii "durni i wsciekli". Owszem , traktuje o autach , o sporcie jakim jest drift ale ten jest swietnie ukazany i faktycznie to sie dobrze oglada. Nadto pozniej jest jeszcze wplatany maly watek romansowy. Polecam , choc przyznam , ze pierwszy sezon moze byc trudny w odbiorze bo i kreska nie ta , a auta wykonano komputerami i to faktycznie wyglada slabo , dopiero drugi sezon ma to juz znacznie lepiej wykonane , trzeci (film) ma to idealnie ,a w czwartm jest ciut slabiej. Mi sie podobalo , na plus - moze dlatego , ze drifterow , ale prawdziwych sam podziwiam :| Dla mnie to narazie najlepsze samochodowe anime. Przy okazji - "pojedynki" jakos dziwnie nie nudza :D Sa naciagniecia - Lancer i Subaru 4x4 nigdy nie przegraloby z Tureno w gorskim terenie , ale mniejsza o to :D

Od siebie polece 12 Kingdoms , Haibane Ranmei oraz serie STARSOW , to jest Banner oraz Crest of The Stars - obowiazkowe pozycje , a w przypadku Starsow warto nadmienic , ze jest to imho najlepsza space opera Monstera tez warto i goraco zachecam , ale raczej nie da sie tego lykac w wiekszej dawce. :)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shingentsutan Tsukihime (chyba sie nie pomylilem tym razem :P )

Jedno "n" za dużo.

Monster, Monster... Tak czytam jak go tutaj zachwalacie, ale te 70+ odcinkow mnie bardziej przeraza, niz ten tytul ;)

W ogole na poczatku, jak tworzylem sobie te liste tytul, ktore trzeba zobaczyc, to na poczatku bralem pod uwage tylko jakies OAVki, filmy, badz krotkie serie do max ~15 odcinkow... Potem rozszerzylem to do ~24 odcinkow (...)

"Monster jest za krótki" stwierdziłem, kiedy skończyłem go oglądać. Już od jakiegoś czasu wolę serie bardzo długie niż te dwunastoodcinkowe.

spicum, Hajime no Ippo i Touch już częściowo na dysku!

Przed chwilą przeczytałem:

New Fullmetal Alchemist Series Confirmed

(...) A formal announcement will be made on the obi strip included on the 20th volume of the manga — on sale 08/22. The new series is reported to be a remake that will follow closely to the original manga. Broadcast is rumored to begin in April of 2009.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brachol: załóż sobie konto na http://anidb.info/ i każde anime jakie obejrzaleś oceń a potem pokaż nam liste ( tak to wygląda na przykładzie vennora http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?uid=2....1&do=anime )

Następnym anime które powinieneś obejrzeć to Elfen Lied puki jeszcze Ci sie nie znudziły pewne elementy powtarzające się w anime.

Było to moje pierwsze obejrzane anime i oceniam je na 9.5, gdybym je oglądał dziś po raz pierwszy pewnie dałbym marną ocene albo przestał oglądać w połowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż, ja polecam wszystko co ma na mojej liście ocenę 8.0 lub wyższą (może poza .hack//, bo do tego trzeba być odpowiednio powalonym :D )

Gobli@anidb

Fire: nie Haibane Ranmei, tylko Renmei :)

Edytowane przez Gobli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonczylem w koncu Tenkuu no Escaflowne - takie sobie fantasy / mecha. Mozna poogladac ale w sumie nic wiecej. 6.5/10

W ramach przerwy w ogladaniu Kyou Kara Maou zdazylem poogladac calkiem dobra komedie: Ichigo Mashimaro. Fabula skupia sie na grupce dzieci uczeszczajaceych do podstawowki oraz siostry jednej z nich. Wiekszosc dzieciekow jest normalna z wyjatkiem zadziornej malej dziewczynki z conajmniej kilkoma szalonymi pomyslami na godzine :) 7.5/10. Dodatkowo znalazlem troche czasu na Haibane Renme - nie dziwie sie ze tyle osob poleca ten tytul 8.5/10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie po FMP przyszła kolej na pozostałe części. TSR uważam za nieco lepsze, toteż i ocena wyższa. Fumoffu, o czym nie muszę mówić, jest bardzo dobrą komedią - ocena jeszcze wyższa.

Ale nie te tytuły będą sednem tematu; zostanie nim przydługawy Gyakkyou Burai Kaiji: Ultimate Survivor. Nie spodziewałem się, że znajdę w tym anime taką uciechę i takie zaciekawienie! Wybrałem je ot tak, miałem ochotę na coś z polskim tłumaczeniem, a po strzale w katalog E:\Kaiji okazało się, że polski przekład zawdzięczamy Quithe`owi z Anime Garden. AG kumuluje największe sławy polskiej sceny fansubu anime, a i wspomnianego tłumacza - który mieszka gdzieś niedaleko mnie - znam już z innych przekładów i wiem, czego mogę się po nim spodziewać - ja, który nie znosi żałosnych w większości polskich subów. Po zmianie kodowania pliku napisów z ANSI na UTF-8 odpaliłem pierwszy odcinek. Kreska dość ekstraordynaryjna, ale nie przeszkadzała mi; zaczęło robić się interesująco. Później było już tylko lepiej, anime rosło w moich oczach z każdą minutą - po każdej z nich rosła również ocena, którą lepiłem w myślach biorąc pod uwagę ważne aspekty. Pierwsza gra - tj. "Ograniczony Kamień, Papier i Nożyczki" - przebiegała zachwycająco, na myśl przychodziła mi rywalizacja z Death Note`a (a Kaiji zdaje się go przypominać - także pod względem PRZEŚWIETNEJ muzyki, zauważyłem to już na początku, a nazwisko Hideki Taniuchi tylko to potwierdza). Później było trochę gorzej, ale chwila na odetchnięcie przyniosła po sobie coś równie wspaniałego. Lecz ostatecznie "wspaniale" nie było - oceniając ogól, nie starcza "wspaniałości", by wystawić dychę - im dalej, tym gorzej, początek był najlepszy. Będzie 9.5 (czyli lista rezerwowych dziesiątek) lub 9.0 [albo 8.5 - dop. później]. Muszę mieć chwilę na zastanowienie.

Podsumowując, dawno nic mnie tak nie wciągnęło (ostatnio było to Chobits), godziny przelatywały na oglądaniu, nim zdążyłem się obejrzeć; wciąga, budzi mus poznania dalszych faktów, zabawia, zapiera dech w piersiach, zmusza do myślenia i... pozostawia otwarty koniec. Czytałem, że sequel został już potwierdzony. Oby!

Second season of Kaiji?

Preparing for the second season of Kaiji. Same staff, same quality.

spicum, a widzę, że ty duże dyski twarde masz. Dogłębniej przejrzałem twoją listę i zauważyłem, że masz pokaźną i obfitą kolekcję - zainteresowały mnie zwłaszcza te stare i długie serie (Kodomo no Omocha! - znalazłem jakiegoś lichego torrenta, ale nawet nie wiem, czy to dobra wersja). Z niecierpliwością oczekuję twoich opinii! Ja dopiero ściągam wspomniane wcześniej anime. Ostatnio pomyślałem też o Full Moon wo Sagashite, Marmalade Boyu, Hana Yori Dango i paru innych... Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukonczone Kyou Kara Maou!. Fantasy / komedia, nieznacznie tylko ciekawsza niz niedawno obejrzany Escaflowne. Trzy razy robilem sobie przerwe na inna serie. Anime jest dosc rozwleczone, gagi skadinad poczatkowo dosc smieszne, sa niestety za czesto powtarzane. Ogolnie da sie poogladac, nawet w kilku miejscach moze wciagnac, ale jakos specjalnie nie polecam 6.5/10.

Vennor z wymienionych tytulow moge zdecydowanie polecic Hana Yori Dango - anime znajduje sie na moim TOP5.

Z pozostalych widzialem kilka pierwszych eps Full Moon wo Sagashite - z tego co pamietam nie wciagnelo mnie wtedy. Jak bede mial nadwyzki czasu to pewnie dam temu tytulowi 2 szanse.

Teraz czas na cos z krotszej formy i pewnie podejde do City Hunter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym jeszcze polecił Seirei no Moribito :)

Kolejne, o ktorym zapomnialem... :| Za duzo sie tego robi. :)

Zrobie to tak: moja lista na anidb :P Jak ktos chce uslyszec szersza opinie o jakims tytule, to niech pyta :)

A tymczasem wzialem sie za ogladanie Heroic Age. Pomysl na fabule: przecietny IMHO, choc moze cos sie z tego urodzi. Design okretow: fajny, choc musze ponarzekac na wnetrza (marnuja ogromne ilosci miejsca, nie lubie, jak we wnetrzu statku kosmicznego sa rozlegle promenady itp. atrakcje typowe dla zabudowy miejskiej) ;)

CG/animacja/efekty - caly czas sie zastanawiam: czy to stylizacja na oldschool, czy po prostu niski budzet :P

Na razie wciagnalem 7 epkow pod rzad, wiec takie zle nie jest. Co bedzie dalej, to sie okaze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi