Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

oo.., to Witch Hunter Robin też wywalam, nawet nie zaczynam oglądać bo widze ze tez skonczyles się męczyć z tym w połowie ;>

Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

WHR to najlepsze anime o wiedzmach jakie jest :) Jedno z moich top 5 za klimat i podejscie do tematu - apeluje by dac mu szanse.

PS. Costi dzieki za informacje to sporo wyjasnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się osobiście Wolfs Rain podobał (8,5), tylko ma 2 minusy - akcja rozwija się powoli (nie ma chyba odcinka który by czegoś nie dodawał do psychiki bohaterów, ale czasami mało tego jest) i te 3 recapy w środku serii.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - mini spoiler o podobieństwie końcówki
Za to końcówka jest zrobiona w stylu NGE End of Evangelion (w nieco bardziej strawnej formie)

(minusów jest kilka więcej - ale nie chce spoilować).

WHR - właśnie ściągam, ale trafi do kolejki i obejrze pewnie w grudniu, więc zobaczymy

CG R2 - w sumie akcja 1- 13 brzmi jak filler (od pokojówki-ninja zgrzytam zębami :/, a reszta akcji wyglądała jak przeróbka pomysłów z sezonu pierwszego), za to druga 13 odcinków tak przyspieszyła tempo, że dałoby się to bez problemu rozciągnąc na 52 odcinkową serie i może byłoby to nawet bardziej strawne, (za dużo bohaterów się zrobiło i teraz są wycinania całymi stadami bez pogłębiania ich - vide pół minutowa walka z Bismarckiem, albo Knights of Round w knightframie/myśliwcu który ciągle mi się wydaje że jest zakochany w Karen/Kallen) a tak co odcinek dostajemy młotem po oczach. Jedyny plus jaki zauważyłem po zmianie reżysera to zmniejszenie się fanservisu (nie licząc Karen-króliczka w pierwszym odcinku i odcinku na pływalni, w reszcie serii jest na wymarciu).

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie skonczylem RahXephon'a... I powiem tylko tyle, ze niestety anime to nie dalo rady u mnie - mocno sie zawiodlem... Na anidb znalazlem "recke", z ktora to w bardzo duzej czesci sie zgadzam - polecam, bo niezle sie usmialem przy jej czytaniu, tylko uwaga, koles tam naprawde sie nie oszczedza ;)

Ocena: 5 - dalbym 4, ale 1 w gore za postaci Haruki, Meg oraz melodie, ktora dosyc czesto nucila Quon (nawet nie zauwazylem, kiedy mi sie wkrecila :)).

Zostal mi jeszcze RX The Movie, ale nie wiem kiedy zdobede sie na zaliczenie tego... Na razie niech czeka.

W miedzy czasie wzialem sie za Samurai Champloo - jestem dopiero po dwoch odcinkach, ale juz sie zaczyna podobac :)

Edytowane przez brachol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche poszperalem w sieci za ta melodia i...

Motyw ten jest wykorzystany m.in. w utworze "La, la Maladie du Sommeil" z RahXephon O.S.T. 2 - jest to remix (daje rade - z glosem Quon oczywiscie - czyli to, co slyszelismy w serialu).

Znalazlem jeszcze cos takiego:

The motif Quon sings or hums repeatedly is from Polovetsian Dances in the opera Prince Igor, about a warrior prince. Additionally, the opera itself is played on more than one occasion, usually over a loudspeaker system. The melody is also used in the musical Kismet, about love between two people of different worlds, here with new lyrics and titled "Stranger in Paradise".

zrodlo: http://axa.instinct.co.nz/wiki/index.php?searchtype=&title=RahXephon

Przy okazji szukania, przez przypadek natrafilem jeszcze na wersje techno... To juz bardziej jako ciekawostka - jezeli ktos mimo wszystko jest zainteresowany taka wersja, to jest to kawalek "The Masochist - Killing Scum (2005 Remix)" Edytowane przez brachol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak jest parę zmian :) \

jeśli serial ci się spodobał, zobacz też film.

a jesli uwazasz , ze Rah to strata czasu tak nie ogladaj tego w ogole bo k... Cie wezmie.

Ten "the movie" to porazka pelna geba. Kompresja jest tak wielka , ze w sumie nie wiadomo o co chodzi , znajac serial wiemy jednak co jest "grane". Szkoda czasu. Imho gniot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macross 7 moze byc ciezki w odbiorze , to jest nieco inny Macross. Fabula tutaj nie opiera sie na typowych walkach zbrojnych , a na walce za pomoca muzyki. Niebalany pomysl , swietna muzyka i ciekawe postacie. Nie moglem odejsc od tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy sezon Code Geass był mocny, drugi natomiast był już epic.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - Co do ostatniego odcinka
Pierwsza jego połowa była średnia i w sumie łatwa do przewidzenia (nie licząc pewnych wydarzeń), natomiast druga strasznie mnie zagięła - była naprawdę zarąbista, imo epic.
To byłoby coś koło 9 lub 9,5 na 10 :D. Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystrzelałem wszystkie odcinki Black Lagoon. Zannen, że nie użyczono mi kolejnego magazynka.

Podszedłem do tej góry akcji zdystansowany, lecz ze szczyptą sceptycyzmu, jednak za sprawą paru odcinków górę wzięło duo: skupienie i zainteresowanie; choć pierwsze wrażenie wracało wzmocnione, gdy pojawiały się renderowane samochody (i cybergosposia), przyznam. Na pierwsze oko anime o bezmyślnych strzelaninach po chwili okazuje się być całkiem... interesujące. Nie, żeby mnie wciągnęło jak np. DN albo pierwsze odcinki Kaijiego, ale zaoferowana mi historia przerosła moje (liche) oczekiwania. Wyjściowo myślałem, że obydwie serie obdarzę tymi samymi ocenami, ale teraz, po obejrzeniu całego The Second Barrage, zmieniam zdanie - część druga zasługuje na wyższą ocenę. Poza drącą uszy łamaną angielszczyzną, którą nieustannie posługują się roanapurowianie, odczułem tu wyraźny brak (wcale nie w ujęciu pejoratywnym) akcji zastąpiony rozmowami i - myśleniem. Kadr skąpiej przyodziano w CG, a Revy zmieniła ton i ubranie - wprost wspaniale! BL ma czar tropikalnych wysp, przywołuje uśmiech na twarz i gwarantuje miło spędzony czas - dobre anime.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Destiny niestety jest gorsze :( Głownie ze wzgledu na nowych bohaterow z ktorych w zasadzie tylko Lunamaria jest zjadliwa , a reszcie czlowiek zyczy jak najszybszego zgonu w walkach :D

Co do Seed Destiny... kurde zaraz wejdę w monitor i własnoręcznie uduszę Shinna.

A nie mowilem? :) Tak btw to doradzam sciagniecie od razu ulepszonego i rozszerzonego endingu do seed destiny zamiast orginalnego bo ten byl marny (choc rozszerzony tez nie jest wybitny)

A black Lagoon hmm fajnie sie to niby ogladalo , ale jakies wybitne nie bylo - moze inaczej epki nie trzymaly jednego poziomu i czesc byla swietna , a np. te z super niania byly mocno srednie i umiarkowanie pasowaly do klimatu.

PS. Mi ta łamana angielszczyzna pasowała do miejsca akcji :)

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mowilem? :) Tak btw to doradzam sciagniecie od razu ulepszonego i rozszerzonego endingu do seed destiny zamiast orginalnego bo ten byl marny (choc rozszerzony tez nie jest wybitny)

A mówiłeś [;

Ehh robie przerwę bo już mam do 17 epka CG R2 więc nie ma się co wk&^#$&ać na zapas z Seed.

Edyta: Ehh coś w tym CG R2 jednak jest. Kurde coś mi się wydaje że dzisiaj długo nie pośpię :)

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tetsuwan Birdy Decode

mocno rozszerzona wersja starego "Tetsuwan Birdy". ładna kreska, całkiem pasujące 3D (Vennor pewnie i tak powie że "błe, nieładne, nie obejżę" :).

no i na koniec...

THE END

...AND TO BE CONTINUED

czyli będzie ciąg dalszy, miło, bo 13 epków to dla mnie za mało :)

9.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi