Skocz do zawartości
Gość Kaaban

Kupieckie Domy Towarowe

Rekomendowane odpowiedzi

Duzo, bo wnerwia mnie, ze jak wies chce cos wywalczyc to zawsze przyjezdzaja i robia bardache w Warszawie i mam generalnie dosc takich momentow. Niech wszyscy, ktorzy uwazaja sie za pokrzywdzonych, zaczna przyjezdzac do Wroclawia i niech tam co drugi dzien organizuja objazdy. Ciekawe jak wtedy bys traktowal "przyjezdnych".

Akurat wieś to se może... Teraz wszystko "samo rośnie" w hipermarketach i nikt nie ma ochoty słuchać biadolenia wsi. Nie mają dotkliwych form nacisku, a jak coś próbują wyjść na drogę to ich się bez ceregieli pacyfikuje. Dużo lepiej mają pod tym względem bardziej zasłużone i zorganizowane grupy zawodowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to czemu go nie zaatakowali? Przecież jest przepis, że nie można obrażać funkcjonariusza na służbie? (swoja drogą nie popieram tego przepisu i uważam, że powstał, żeby gnębić ludzi)

Właśnie prawidłowo postąpili, dobrze że w policji są też ludzie z głową na karku. Siłą nic nie wskórasz a więcej sobie problemów narobisz.

@up

Popieram, każdy ma taką pracę jaką sobie "wykuł" - „Nie chciało się nosić teczki, trzeba nosić woreczki”

Cóż te zdanie nijak się ma do rzeczywistości, byś ty mógł nosić teczuszkę ktoś musi ją zrobić, przewieźć do sklepu, a kolejny wystawić na półki itd... byś mógł oglądać telewizję na 50" LCD ktoś musi wpierw ten telewizor w fabryce zrobić. Trochę więcej logicznego myślenia, a nie tylko zapatrywania się na swój tyłek. Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cala ta sytuacja to jakas pomylka.

Rypac sie tyle z jedna prosta sprawa. Byl nakaz, termin to po co sie pierdzielic, przedluzac, odkladac terminy.

Uplynal czas dzierzawy wjezdzaja buldozery i jazda.

Chociaz kupcom wcale tez sie nie dziwie. Pani Prezydent naobiecywala ale wywiazac sie w pelni z obietnic tez nie jest w stanie. Dosc popularne to. Ale przynaleznosc partyjna zobowiazuje ;/

Kuzwa co za kraj ;/

Taki syf to chyba tylko u Nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bajdełej lokalizacji: dostali od miasta rowniez propozycje pod PKIN, tylko w innym miejscu. Tyle, ze to juz bylo im nie w smak, bo budynek bylby wlasnoscia miasta, a oni musieliby czynsz placic. :mur:

@Firekage - Ty ze stolicy jestes? Jesli nie, to badz laskaw nie wypowiadac sie o lokalizacjach, bo po prostu nie masz pojecia o czym mowisz. Reszte Twojego posta juz skomentowano, wiec nie bede sie powtarzal.

Chociaz kupcom wcale tez sie nie dziwie. Pani Prezydent naobiecywala ale wywiazac sie w pelni z obietnic tez nie jest w stanie. Dosc popularne to. Ale przynaleznosc partyjna zobowiazuje ;/

A co takiego im wlasciwie HGW obiecala? Z tego, co pamietam, obiecywal glownie Kaczor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuzwa co za kraj ;/

Taki syf to chyba tylko u Nas

Nie tylko u nas, tego samego dnia w którym była likwidacja KDT, czytałem na CNN o podobnej akcji w Korei Południowej, zamknęli tam jedną fabrykę i kilkuset robotników okupowało obiekt i strzelało ze śrub z proc do policji, a ta w zamian zrzucała gaz łzawiący z helikopterów. Ale to BTW...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nie tak dawno w WB też była ostra jazda z protestami przeciwko bankom.

BTW

Zresztą my wszyscy jesteśmy mocni dopóki coś bezpośrednio nas nie dotyczy.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

BTW

Zresztą my wszyscy jesteśmy mocni dopóki coś bezpośrednio nas nie dotyczy.

Pierwszy mądry post w tym temacie.

ps. ale przynajmniej teraz wiemy iż.: [...]Teraz wszystko "samo rośnie" w hipermarketach i nikt nie ma ochoty słuchać biadolenia wsi[...] ;)

eot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Duzo, bo wnerwia mnie, ze jak wies chce cos wywalczyc to zawsze przyjezdzaja i robia bardache w Warszawie i mam generalnie dosc takich momentow. Niech wszyscy, ktorzy uwazaja sie za pokrzywdzonych, zaczna przyjezdzac do Wroclawia i niech tam co drugi dzien organizuja objazdy. Ciekawe jak wtedy bys traktowal "przyjezdnych".

I po raz kolejny: skonczyla sie umowa najmu i dowidzenia, miasto ma inne plany zagospodarowania tego terenu i nie musi sie w ogole tlumaczyc z takich a nie innych decyzji. Juz pomijajac nawet budowe muzeum, to tam maja sie laczyc dwie nitki metra - to juz jest wystarczajacy powod na to zeby ten syf zlikwidowac. Juz nawet nie wspominam, ze dostali KILKA propozycji alternatywnej lokalizacji. Mieli wybor. Nie chcieli - ich sprawa tylko niech teraz nie placza, ze PRAWOMOCNY wyrok jest egzekwowany.

Tak bajdełej lokalizacji: dostali od miasta rowniez propozycje pod PKIN, tylko w innym miejscu. Tyle, ze to juz bylo im nie w smak, bo budynek bylby wlasnoscia miasta, a oni musieliby czynsz placic. :mur:

@Firekage - Ty ze stolicy jestes? Jesli nie, to badz laskaw nie wypowiadac sie o lokalizacjach, bo po prostu nie masz pojecia o czym mowisz. Reszte Twojego posta juz skomentowano, wiec nie bede sie powtarzal.

1.

Mastah:

Wroclaw. Jak? Na wspak , wisi mi to , Wroclaw nie ma nawet obwodnicy. Moga sobie strajkowac chocby pod moim domem. Wroclaw to miasto , w ktorym ciagle sa remonty , zmiany organizacji komunikacji miejskiej , non stop rozkopane sa ulice - przyzwyczailismy sie do tego , ze w poniedzialek 11 moge dojechac z centrum na Powstancow , a we wtorek moge w ogole nie miec tego tramwaju pod domem.

Costi :

2.

Costi , kto skomentowal? Kaban pokazujac mapke z wyrwanego "kontekstu" lokalizacji? W tv pokazywali znacznie wieksza i tam sporo rejonow bylo mooocno oddalonych od centrum, to raz. Dwa - skad wiesz , ze warunki w innych miejscach (pomijajac ich zarobki) byly odpowiednie by podpisac jakas umowe (koszty dla przykladu , warunki sanitarne , mozliwosci logistyczne i setka innych czynnikow). Trzy : dostali inne lokalizacje? To z laski swojej wytlumaz czemu ta , ktora wreszcie wybrali nagle miasto wycenia o 20 mln drozej i to w zaledwie bodajze w ciagu lekko 3 miesiecy. Przypadek , co? Wyciagniecie reki , co? Cos jeszcze :

W miejscu blaszanej hali i parkingu mają powstać łącznik z II linią metra, Muzeum Sztuki Nowoczesnej, kryta szklanym dachem ulica handlowa, podziemne parkingi tunele, ścieżki rowerowe, ale przede wszystkim wieżowce - być może nawet wyższe od Pałacu Kultury. Tak plac Defilad wyobraża sobie ekipa Hanny Gronkiewicz-Waltz. Plan zostanie zrealizowany, jeśli znajdą się inwestorzy.

Jaki jest sens tworzenia muzeum kosztem likwidacji obiektu , ktory podtrzymywal infrastrukture , lokalna gospodarke (dawal prace ponoc az 2000 osob) , sam sie utrzymywal , placil niemale podatki. Na rzecz czego? Muzeum , ktore bedzie szarpalo kase z budzetu? Super. Swietna decyzja , zwlaszcza "jesli". Bo jesli nie to miasto jest w plecy na podatkach. Caly ten ich plan opiera sie na "jesli - inwestorach".

Skomentuj mi 20mln. bo tego nikt nie raczyl zauwazyc.

Rowniez skonczylem.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Akurat wieś to se może... Teraz wszystko "samo rośnie" w hipermarketach i nikt nie ma ochoty słuchać biadolenia wsi. Nie mają dotkliwych form nacisku, a jak coś próbują wyjść na drogę to ich się bez ceregieli pacyfikuje. Dużo lepiej mają pod tym względem bardziej zasłużone i zorganizowane grupy zawodowe.

Ta , juz widze jak usuwaja np. zamozny hipermarket dysponujacy kasa i prawnikami , gdyby np. nagle potrzebowali teren pod autostrade. Im daje sie atrakcyjne warunki , zwolnienia z podatkow , "biznes strefy" , a maluczkich wywalic bo szpeca miasto "wsia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta , juz widze jak usuwaja np. zamozny hipermarket dysponujacy kasa i prawnikami , gdyby np. nagle potrzebowali teren pod autostrade. Im daje sie atrakcyjne warunki , zwolnienia z podatkow , "biznes strefy" , a maluczkich wywalic bo szpeca miasto "wsia".

Jest umowa najmu i jedna strona ją wypowiada. Po okresie wypowiedzenia masz się zwijać. Nie zwijasz się- out siłą. Czego tu nie pojmujesz?

Nikt marketu nie wywali, bo taki market jest za drogi żeby właściciel sobie pozwolił na bylejakość w kwestii własności gruntu. Grunt się kupuje, a potem stawia hipermarket. Nie można nikogo wywalić z jego gruntu. A jeśli powstała by kwestia budowy autostrady przez taki teren, to trzeba dać odszkodowanie lub ominąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez komentarza :blink:

Ludzie szybko zapomnieli o ZOMO [; Choć za biciem nie jestem to jednak w przypadku takiej bierności policji ludziska mocno przeginali w słowach, było to w ogóle nie potrzebne i ogląda się to z zażenowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez komentarza :blink:

Powiem szczerze ze tego jeszcze nie widzialem... jestem pelen podziwu dla policji i strazy miejskiej ze nie dali sie sprowokowac. Ja osobiscie bym nie wytrzymal. Policjant z kamera wymiata :P A co do samego sporu.. ktos to dobrze ujal w komentarzach:

Dla wszystkich którzy bronią kupców:

Masz mieszkanie. Wynajmujesz je komuś na 2 lata. Wracasz po 2 latach i zastajesz zabarykadowanych lokatorów którzy ani myślą się wyprowadzać. W twoją stronę lecą kamienie. Jak się czujesz? :)

Osobiscie jestem takze za wywaleniem tego syfu z centrum miasta.

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jest umowa najmu i jedna strona ją wypowiada. Po okresie wypowiedzenia masz się zwijać. Nie zwijasz się- out siłą. Czego tu nie pojmujesz?

2. Nikt marketu nie wywali, bo taki market jest za drogi żeby właściciel sobie pozwolił na bylejakość w kwestii własności gruntu. Grunt się kupuje, a potem stawia hipermarket. Nie można nikogo wywalić z jego gruntu. A jeśli powstała by kwestia budowy autostrady przez taki teren, to trzeba dać odszkodowanie lub ominąć.

1. Dobrze powiedziane.

2. 200 metrów od KDT był MarPol który jakoś niedawno się zwijał, bo wygasła umowa najmu. A był to market :>. Chociaż przynajmniej nikt nie robił burd wtedy.

A odnośnie tematu:

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/wojna-o-..._szczekami.html

no ci ludzie to są tak zaślepieni, że nie pojmuję :blink: . Czekam, aż się rozstawią tam, przecież to będzie szczyt bezczelności :huh: . Rozwaliło mnie zdanie "Zastanawiają się też, czy sprawiedliwości nie szukać w Brukseli przed europarlamentem. " Ciekawe w czym im pomoże europarlament, bo nie pojmuję? Chociaż niech zgłaszają, może jeszcze trochę kar im wlepią to się ludzie nauczą ^_^

edit: jeszcze jak czytam komentarze i to, że ludzie są w większości przeciwko KDT, to jak oni rozstawią się pod PKiN to tam dojdzie do linczu na nich (bo już wszyscy mają tego dość). Pewnie kibole też wpadną jeszcze tylko stoczniowcy i górnicy i zabawa na 104 fajerki...

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. 200 metrów od KDT był MarPol który jakoś niedawno się zwijał, bo wygasła umowa najmu. A był to market :>. Chociaż przynajmniej nikt nie robił burd wtedy.

Nie powiedziałem że takie przypadki nie występują. Jeśli najem w tej konkretnej sytuacji i tak się MarPol-owi opłacał to czemu nie. Mieli prawo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy jest ten koles w niebieskiej koszuli i okularach. Jak tego kolesia prowokowal, "na niego kamery!" itp. Najlepsze, ze mu grozil jesli sie nie myle mowiac "ja cie dorwe". Ten pseudochuligan w niebieskiej dzokejce tez wielki cwaniak.

Wies ze az zal na to patrzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Ekhem, za takie określenia też są chyba procenty, a jak nie ma, to powinny być.

EDIT: OK. ale żeby mi to było po raz ostatni ;)

Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage, czy ty tak normalnie z natury jesteś pieniaczem internetowym, czy tak na złość? Gdzie cie nie spotkać to jakieś ale. Czego nie rozumiesz w umowie najmu, nie kupna, ale najmu. Jeśli coś od kogoś wynajmujesz i umowa się kończy, a najemca nie chce przedłużać umowy, to sorry, nie masz wyjścia jak się wyprowadzić. To samo z KDT, kupcy wiedzieli od ponad 2 (dwóch ciach!a lat), że nie będą mogli tu przebywać, więc o co kaman? No chyba, ze jesteś jakimś mega altruitstą, to powiedz gdzie mieszkasz, to może się wprowadzę do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhem, za takie określenia też są chyba procenty, a jak nie ma, to powinny być.

Poprawilem sie ;)

Swoja droga... jedna wielka prowokacja kupcow... A do tego pseudokibice szukali zajecia... i jak widac znalezli. Jeszcze bedzie zabawnie jak policja przez pol roku te wszystkie bluzgi padajace w strone policji i strazy miejskiej wylapie.. i wiekszosc zadymiarzy dostanie sady... Swoja droga jak by dostali po pare tys zl grzywny czy ze 200 godzin pracy spolecznej to by sie nauczyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej a powiedzcie mi jedną rzecz, bo mi to nie da spokoju - czy te jakby irlandzkie nuty, jakie możemy usłyszeć na filmie (np. w szóstej minucie) to zostały podłożone w fazie montażu, czy rzeczywiście tam takie melodie puszczali? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej a powiedzcie mi jedną rzecz, bo mi to nie da spokoju - czy te jakby irlandzkie nuty, jakie możemy usłyszeć na filmie (np. w szóstej minucie) to zostały podłożone w fazie montażu, czy rzeczywiście tam takie melodie puszczali? :lol:

Tam na miejscu nic nie grali, zresztą to musiałby być jakiś gigantyczny spęd orkiestr dętych żeby tak dobrze było ich słychać przy tym całym wrzasku jaki tam był i komorniku nap***** przez megafon tak, że w promieniu paruset metrów można było usłyszeć. Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z głośników tez nic nie słyszałem, może tam na boku. Ja byłem od strony parku i nie widziałem żadnych głośników ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Firekage, czy ty tak normalnie z natury jesteś pieniaczem internetowym, czy tak na złość? Gdzie cie nie spotkać to jakieś ale.

Moze kolesiem , ktory widzi , ze chca wywalic rzesze 2000 ludzi na ulice mowiac o innych lokalizacjach , a gdy ta inna znajduja to im sie nagle cene gruntu podnosi , co? Moze wreszcie kolesiem , ktory widzi pewien dramat i nie bawia go okreslenia "wies , szumowina , barachlo , terrorysta". To oczywiste , ze majac rodziny i prace chca ja ratowac. Do jasnej !@!@ , gornik moze strajkowac , stoczniowiec moze strajkowac , lekarz moze strajkowac i im daje sie to czego domagaja sie (przeciez gornik to najgorzej oplacany zawod , a to ze pod domem 3 auta to tylko fotomontaz) bez wzgledu na zla sytuacje ekonomiczna panstwa , braki budzetowe , a tym ludziom nie mozna pomoc? Co z tego , ze umowa skonczyla sie , te mozna renegocjowac i cos jeszcze - nadal nikt nie ustiosunkowal sie do 20 mln. , ktore naliczono "z kosmosu" w ciagu 3 mc. , ty tez.

Pieniaczem? LOL , gdybym jechal po tych ludziach walczacych o swoje miejsca pracy to pewnie jak ty zdobylbym "punkty fajnosci" na tym forum , ale masz racje , wole byc pieniaczem i wykazac choc odrobine zrozumienia niz rownac ich z blotem podbudowujac swoje watpliwe ego.

Ktos wyzej porownal umowe najmu mieszkania do tej hali - gratulacje. Jedno jakies tam mieszkanie vs "siedziba" , ktora byla zrodlem wysokich wplywow pieniedzy do kasy miasta/panstwa z tytulu wynajmu oraz podatkow , miejscem ktore napedzalo lokalna koniunkture , zapewnialo utrzymanie okolo 2000 rodzin (tylu pracownikow , liczac 3x na rodzine wychodzi 6000) , a i miejscem zapewne nizszych cen dla kupujacych (skoro ponoc swietnie tam sie zarabialo) , ktorzy jak widac chodzili tam. Swietny przyklad.

Cos jeszcze. We Wroclawiu dokladnie tak samo zrobiono z tak zwanym Placem Wolnosci - miejscem tetniacym od ludzi , miejscem w ktorym kwitl handel - dajac w zamian Plac Zielinskiego. I co? To , ze tam praktycznie nie istnieje handel mimo , ze to prawie centrum w rejonie dworca. Sa niby budy , sa sprzedawcy tylko klientow nie widac. To nie jedeny taki swietny pomysl , bo o cenach na towary (of koz wynik czynszow za teren w centrum) juz nie wspominam. Czekam az komus wpadnie do glowy zamkniecie swiebodzkiego.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam przeprowadzkę do kraju, gdzie jest komunizm, to tam masz "zagwarantowane" miejsca pracy i "ci się należy", w demokracji tego nie ma i nie będzie a ty chyba epoki pomyliłeś, albo dałeś sobie zrobić pranie mózgu przez tych ludzi, ewentualnie jesteś jednym z kupców/ich rodziną/znajomym. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Firekage

Stary nie obraz sie, ale w du..ie byles i go..no widziales. Nie mieszkasz w Warszawie i nie jestes w temacie - tak to mozna w skrocie okreslic. Costi juz wyzej pisal, trzeba byc ze stolicy zeby miec jako taki obraz calej sytuacji. Osoby spoza miasta tego nie zrozumieja.

A co do tego, ze ludzie bronia miejsc pracy, zeby wyzywic rodziny i takie tam bzdety. Tak sie sklada, ze znam osobe, ktora tam handlowala a wczoraj rozmawialem nawet z osoba, ktora ma jeszcze wieksze "koneksje" z kupcami KDT. Stary, jesli myslisz, ze ci ludzie od dzisiaj nie beda mieli co do gara wlozyc i ida pod most to jestes w duuuuzym bledzie. Stoiska w tej hali to czesto byl JEDEN z punktow jaki posiadal sprzedawca, rozumiesz, JEDNO ze zrodel jego zarobkow. Moze i najlepsze, ale nie jedyne. Ci ludzie pluja sie wlasnie o to, ze traca bardzo dobre miejsce sprzedazy. I o ile nie trudno sie temu dziwic, to jednak fakty sa takie, ze prawo powinno byc przestrzegane i musza opuscic to miejsce. Utarlo sie, ze handlarze z KDT to jacys biedacy, ledwo dajacy rade wiazac koniec z koncem - wcale tak nie jest. Ci ludzie daja sobie spokojnie rade teraz, i dadza sobie rade gdzie indziej - a, ze zarobki beda mniejsza, no coz, life is brutal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest sens tworzenia muzeum kosztem likwidacji obiektu , ktory podtrzymywal infrastrukture , lokalna gospodarke (dawal prace ponoc az 2000 osob) , sam sie utrzymywal , placil niemale podatki. Na rzecz czego? Muzeum , ktore bedzie szarpalo kase z budzetu? Super. Swietna decyzja , zwlaszcza "jesli". Bo jesli nie to miasto jest w plecy na podatkach. Caly ten ich plan opiera sie na "jesli - inwestorach".

Widać że nie jesteś z Wawy, ale o brak wyobraźni bym cie nie posądzał :> Są przecież wartości i potrzeby wyższe niż kilkaset straganów. Łącznik z II linią metra, muzeum PW etc. to już dwa wystarczające powody, dlaczego KDT tam być już dawno nie powinno. A inwestorzy? Nie bądźmy śmieszni znajda się i to błyskawicznie, miasto poprawi komunikację, prestiż centrum wzorośnie i sam pewnie do owego „niedochodowego” muzeum zajrzysz, a jak nie to najprawdopodobniej twoje dzieci :)

Skomentuj mi 20mln. bo tego nikt nie raczyl zauwazyc.

Dość oczywiste. Otrzymali propozycje przeniesienia się na miejsce X, ale oczywiście nie raczyli z tego w danej chwili skorzystać. Gdy poszła plota o przeniesieniu tam KDT cena gruntu poszybowała w górę, to normalne. Gdyby kuli żelazo póki gorące nie byłoby biadolenia. Co oni myślą, że mogą przebierać w propozycjach, olewać je a później rozradowani wrócić do punktu wyjściom. Ktoś im obiecał niezmienność ceny? Nie, nie i jeszcze raz nie – to tylko ich wymysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...