Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

CPU Interface enable to daje ramom tzw command rate =1T

Tempo to określa liczbę taktów zegarowych, jakiej potrzebuje kontroler pamięci, aby aktywować dany moduł i układ pamięci.

Zawsze to pare procent wydajniej niż CMD rate =2T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU Interface enable to daje ramom tzw command rate =1T

Tempo to określa liczbę taktów zegarowych, jakiej potrzebuje kontroler pamięci, aby aktywować dany moduł i układ pamięci.

Zawsze to pare procent wydajniej niż CMD rate =2T

Wydaje mi się, że za CMD 1 lub 2 odpowiada CPC (command per clock) CPU Interface za co innego :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem w proline, pytałem się na GG i za 309zł jest ABIT NF7 rev.2.0

Czyli FSB400 i wyżej? Mogę mieć taką nadzieję?

Brać tą płytkę?

Jeszcze powiedzcie kilka ciepłych słów, a o Epoxie przestane myśleć!!!

A jak w tym cudzie jest z aktualizacją biosu, bo w tamtym tygodniu uwaliłem tak Asrocka?

Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem w proline, pytałem się na GG i za 309zł jest ABIT NF7 rev.2.0

Czyli FSB400 i wyżej? Mogę mieć taką nadzieję?

Brać tą płytkę?

Jeszcze powiedzcie kilka ciepłych słów, a o Epoxie przestane myśleć!!!

A jak w tym cudzie jest z aktualizacją biosu, bo w tamtym tygodniu uwaliłem tak Asrocka?Dzięki za pomoc!

BIOS w abicie......hmmm...swego czasu wgrywalem po 20 razy dziennie i wszystko bylo OK...ale zdarzają sie tesz nie udane flashe...ale i na to jest sposob ......znajdujesz kogos kto tesz ma ABita i ma taką samą rev....w twoim wypadku to bedzie 2.0....i robisz HOT Flash.....5 min i komp juz dziala....nie potzrebny servis oraz programator.....wiec jesli o to chodzi ABIT jest po tym wzgledem OK.......pozatym do NF7 i NF7S jest masa modowanych BIOSów ....co jest tylko na plus..przy zakupie tej plyty......mozna wgrywac BIOS na wiele sposobów....w windowsie przez FlashMenu....w biosie Alt+F2.....poprzez awdflash....oraz dyskietka bootująca z BIosem.......do wyboru do koloru metoda i jej wybór należy do ciebie.....wiecej znajdziesz w tym temacie.....

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=542...=asc&highlight=

PS. Bierz tą plyte.....napewno nie bedziesz zawiedziony.......ale zanim kupis dokladnie sprawdz czy nie jest ona uzywana.....nie ma czegos dolutowanego, poprawionego....jakis sladów uzywania lub naprawy.....mowie to bo podobno na rynku jest duzo plyt <wlasnie NF7 i NF7-s rev 2.0>....ktore zostaly wprowadzone na rynek z servisów.....byly uszkodzone <ktos uwali bios, lub cos innego> zostały naprawione i teraz sprzedawane są jako nowe.....po promocyjnej cene...zwykle troche tansza niz normalnie

jesli plyta jest nowa......to bedzie miec fioletowe banki DDR i oprogramowanie z uGuru...dla AN7.......jesli bedą czarne banki i stara plyta......to moze byc tak jak mowie <plyta po naprawie> albo jakaś ostała resztka z magazynów lub hurtowni....Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc PAOLOWAWA, rozumiem, że do nowej płytki powinna być dołączona płytka z oprogramowaniem uGuru?

Jakbym nie trafił na nową to jest 24 miesiące gwarancji, więc nie jest źle, pewnie wykryje wady.

Mam nadzieje że ich nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW. dotyczy tego CPU INTERFACE

przykłady:

TEST

FSB200 x10 (2GHz) CL2 tRCD=3 tRP=2 tRAS=11 dual

256MBx2+512MB

(stawiam na tCMD=1T)

CPU INTERFACE = ENABLE

Dołączona grafika

CPU INTERFACE = DISABLE

FSB200 x10 (2GHz) CL2 tRCD=3 tRP=2 tRAS=11 (stawiam na tCMD=2T)

Dołączona grafika

w odczycie róznica ok. 2%, w zapisie ok. 10%

Chyba, że jest inna hipoteza?

Wynikało by że COMMAND PER CLOCK jest powiązany z CPU INTERFACE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ja tez mam problem z ta plyta (chyba z nia ;) ) otoz NF7 rev 2.0 do tego Barton 2500+ (od znjaomego, kreci sie na 100% do 3200+ przy 1,725) i TwinMosy (jeszcze te starsze) 512MB, tez od znajomego, sprawdzone, dzialaja na 200Mhz z super timingami 2-2-2-6. Do tego cooler Zalmana (w podpisie zreszta widac wszystko) No i babol. U Mnie przy fsb 166 jest wszystko okej, zadnych problemow, natomiast przy fsb 200, podwyzszonym napieciu na procku, ramach (do 2.9) i na chipsecie, komp wstaje tylko do windowsa, ale po kilku sekundach, albo zwis, albo reset. Przy 180Mhz FSB, wczoraj testowalem, niby okej.Dzisiaj rano chce wlaczyc kompa, to przywital mnie cialgym pisakeniem, zadne dlugie krotkie, tylko regularnie, sredniej dlugosci dzwiek. Monitora nawet nie wlaczylo. Musialem resetowac CMOS. Poscilem pamiatki asynchro, na 4/3 (FSB 200, a ramy 166) Windows wstaje, i jako tako dziala, ale cokoliwek wlaczam, jest blad, 3dMARK 2003 sie wylacza, MyIE pokazuje jakis tam blad, 3Dmark 2001 resetuje kompa. Temperatury wygladaja okej, bo mam w idle 42*, a przy 3200+ pokazuje 45*-46*. Napiecia, jesli wierzyc plycie, wzorcowo, +12V=11,98 +5V=5,03, a 3,3V=3.38V. Skonczyly mi sie pomysly juz. Jedyna opcja, to przelozenie jeszcze tych pamieci do 3 slotu, z tego co widzialem, u niektorych pomoglo. Moze faktycznie trafilem na slawny konflikt TwinMos VS Abit ? Ale z tego co sie orientuje, chodzilo tylko o nowe pamiatki, a ze starymi bylo wszystko w porzadku. Jednak jak narazie, najbardziej podejrzane sa wlasnie one, bo proc chodzil tez na Nf7 przy 200Mhz FSB, tyle, ze z Hynixami i KingMAXami (nie u mnie, lecz u znajomego). postaram sie zalatwic jakies pamieci i sprawdzic, tymczasem licze, ze moze ktos mial taki problem i ma jako-takie pojecie, jak go rozwiazac. Z gory dzieki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak ..te starsze ramy E50B (0,15u) chodzą u mnie na

CL2 2-2-11 do FSB182MHz powyżej trzeba dać tRCD=3

czyli dalej CL2 3-2-11 i to do FSB217MHz 2,9V.

TwinMOSY są mniej wiecej jak Winbondy CH-5.

wolą raczej tRCD=3 zamiast 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na naklejce z kodem kreskowym będzie pisać "jakieś cyferki" potem będzie "NF7 v2.0" - jest rev2.0, jeśli inaczej to nie jest to 2 tylko starsza np. v1.0 -> to wtedy by analogicznie pisało NF7 v1.0 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na oko mozesz odroznic rewizje plyty.....z tego co pamietam rev 1.0 i 1.2 mają kolor

http://www.tomshardware.com/motherboard/20.../abit-board.jpg

natomiast nowsze rev 2.0 są bordo <troche czerwonego> lub czerwone

http://www.overclockzone.com/spin9/review/...%20DSCN0915.JPG

http://www.dukgamers.com/images/reviews/nf7s/nf7s.jpg

PS. Revizja jest podana na naklejce ktora znajduje sie na plycie

Dołączona grafika

i jeszcze jedno moze byc rev 2.0 i miec dwa kolory banków czarne i fioletowe......jednoczesnie do czarnych i fioletowych dodawana jest plyta z uGuru....wiec niekoniecznie plyta z czarnymi bankami i plytką uGuru musi oznaczac ze plyta jest stara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne zmiany to

Dołączona grafika

oraz dodatki z AN7 Dołączona grafikaDołączona grafika

golym okiem widac tesz inne gniazda IDE (takie jak w AN7)

czyli to taki mutant pomiedzy NF7-S rev 2.0 oraz AN7

abit troche przesadza robi taki plyty aby tylko wyciaganc od ludzi kase

PS. SoundStorma jak nie bylo tak nie ma i juz zapewne nie bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne zmiany to  

Dołączona grafika

oraz dodatki z AN7 Dołączona grafikaDołączona grafika

golym okiem widac tesz inne gniazda IDE (takie jak w AN7)

czyli to taki mutant pomiedzy NF7-S rev 2.0 oraz AN7

abit troche przesadza robi taki plyty aby tylko wyciaganc od ludzi kase

PS. SoundStorma jak nie bylo tak nie ma i juz zapewne nie bedzie

Bedzie SoundStorm, ale na platformie nForce4 z AMD64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej chodzi mi o kondensatory i mosfety przy sokecie. Plusem jest wysokie Vdimm do 3,2V. NF7-S ma 2,9 podbijane na 3,04V

Ale za to ma Vcore zwiekszane procentowo o max chyba 15% :? 8O :x To ma byc plyta do OC :?: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tictac twierdzi że w Biosie nie ma ustawiania mnożnika  

cytat:

"WARNING... better dont buy this board.. coz ...

NO MULTIPLIER OPTION IN THE BIOS "

Na pudełku tej płyty powinien być duzy napis dla osob z prockami ktorę mają zablokowany mnożnik......hehehe

PS. ale swoją drogą nie sądze aby ta płyta nadawała sie do OC......dla mnie nadal ABIT NF-7 Rev 2.0 rządzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego firma ktorej niemal cala historia zwiazana jest z oc wypuszcza taki badziew...

czy spece od marketingu nie rozumieja tego, ze lepiej jechac na starszych rozwiazaniach (ja bym zostawil nf7, ewentualnie poprawil Vdimm na 3.2V i puscil jako rev. 3) niz wypuscic bubla, ktory zniecheci ludzi do tej firmy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dodatek info od AMD :

"Athlony XP odejdą na emeryturę już 17 lipca tego roku, czyli za nieco ponad tydzień! Będą to najwolniejsze modele, aż do 2700+ włącznie. Modele o symbolach 2800+, 3000+ oraz 3200+ przestaną być produkowane do końca trzeciego kwartału (września) 2004. Jak już nie raz wspominaliśmy, chipy te zostaną zastąpione 17 sierpnia procesorami spod znaku Sempron: 2400+ (1.67Ghz), 2500+ (1.75Ghz), 2600+ (1.83Ghz) oraz 2800+ (2.0Ghz). Zyskają one miano układów dla najuboższych użytkowników. "

Wiec rozumiem ABITA dlaczego teraz to zrobił.

ERA nForce2 dobiega końca.

Osobiście czekam na wypasiony nF4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...