Skocz do zawartości
Quadrat

Zestaw Do Gier I Do Pracy, Ale Bardziej Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to moj pierwszy post na forum, zatem witam serdecznie wszystkich userow.

Wielkimi krokami zbliza sie moment aby nabyc nowy zestaw komputerowy.

Komputer ma sluzyc do grania a jednoczesnie dac szanse pracy z pakietem Adobe CS4 (4 do 5 aplikacji otwartych ciagle + komunikator, przegladarka).

Planuje grac w COD4, Crysis, Assasin Creed, Mass Effect i pewnie w cos jeszcze.

Chcialbym, aby komputer posluzyl mi tak 3 moze 4 lata i ciagle byl w stanie cos podzialac. Temat OC jest mi zupelnie obcy i nie planuje w nalblizszym czasie zajmowac sie nim (aczkolwiek nie wykluczam go w przyszlosci aby utrzymac w sprzet w formie). Chcialbym zlozyc sprzet i w nim nie grzebac tylko korzystac.

Zalezy mi na tym aby komputer byl cichy.

Topic o zestawach przeczytalem, jednak w kwocie interesujacej mnie jest C2Q9550 (zapewne najlepszy wybor) ale nie wiem jak to bedzie wspoldzialalo z grami a takze z praca w programach graficznych pakietu CS4. Jest tez kwesta zakupu, ktorego chcialbym dokonac w jednym sklepie np.: agito (jedna faktura, blisko miejsca zamieszkania, w razie komplkacji latwiej dostarczyc czy odebrac).

Budzet do dyspozycji to kwota ok 4k z monitorem. Nie wiem czy AMD czy Intel C2Q, poprosilbym o jakies propozycje uwzgledniajace moje fanaberie. Do zestawu wybralem monitor LG 23" LCD W2343T-PF, czyli rozgrywki w 1920x1080 (mozliwie jak najplynniej). Zaopatrzylem sie w Windows 7RC 64, mam nadzieje, ze zdaze go aktywowac. :lol2:

Pozdrawiam Quadrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor OK.

Do CS4 lepszy będzie Intel:

http://www.anandtech.com/bench/default.aspx?p=50&p2=88

Zauważ, jaka jest różnica w taktowaniu między tymi procesorami.

Proponuję:

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 783 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram Karakorum - 95 zł -> jest kontroler obrotów

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR - 334 zł

RAM : G.Skill DDR2 2x2GB 1000MHz PI CL5 - 204 zł

Karta Graficzna : HIS Radeon HD 4890 1GB DDR5 - 745 zł

Zasilacz: BeQuiet Streightpower E6-500W - 346 zł

HDD : WD Caviar 640GB AAKS - 221 zł

Napęd : LG GH22NS50RBBB SATA - 98 zł

Obudowa : Antec Gamer Three Hundred - 262 zł

RAZEM : 3113 zł (agito)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za taka szybka reakcje :)

Mam pare pytan co do propozycji:

1. Czy Karakorum jest niezbedny do zestawu, czy chodzi o to aby bylo ciszej niz na boxowym chlodzeniu?

2. Mobo jest jakies takie malo wyposazone. Czy jest stabilne, czy moze jakis Gigabyte w podobnej cenie? Ale moze sie myle, karta dzwiekowa jest calkiem oki, RAID, duzo USB, ale to ze MOA to mnie przerasta :) prosze o uzasadnienie w skrocie dlaczego taka a nie inna

3. co do pamieci, rozumiem, ze szybkosc taktowania taka jest akuratna i bedzie sprawnie i nie trzeba zadnych Reaperow :)

4.Karta graficzna - jest dostepna tylko ta :) czy to wlasciwy wybor. W cenie 50pln wiecej jest Karta graficzna Palit XpertVision GeForce GTX 275 896MB DDR3 PCI-E BOX - nie wiem czy dobry wybor, zalezy mi na wydajnosci a takze ciszy.

5. Czy zasilacz starczy w przyszlosci na jakies modyfikacje i ewentualne OC

6. Co do napedu, moze masz wiedze czym sie roznia modele o koncowce BB i BBB (procz ceny 1 zl :) )

7. obudowa bardzo ladna i taka niech bedzie.

Mam prosbe o ustosunkowanie sie do pytan, dzieki wielkie.

Pozdr Quadrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut to nie jest szybka reakcja :wink: .

1. Żeby było ciszej i żeby była ewntualność podkręcenia.

2. Mam tą płytę i nie narzekam (kupiłem rok temu), a w tej cenie jest bezkonkurencyjna po prostu (jakość i podkręcanie). Płyta została wydana chyba w celu promocji firmy MSI i imprezy MOA, zapewne niedługo zniknie ze sklepów, bo jest po prostu zbyt tania, jak na swoje możliwości. Jakościowo podobna do P5Q PRO, która kosztuje ponad 400 zł.

3. Będą OK - nie trzeba Reaperów.

4. GTX 275 to odpowiednik HD4890, choć fakt faktem, że ma lepsze (cichsze) chłodzenie, więc możesz dopłacić.

5. Starczy.

6. Ma interfejs SATA i jest czarna - tym się kierowałem :wink: . Akurat napęd jak napęd - ma działać. W tym Ci nie pomogę - pogoogluj.

7. Fakt, ładna.

Idę spać, więc dobranoc :wink: . Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania - pisz, kto inny na pewno Ci odpowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi... a na pozniej... cos takiego obmyslilem:

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 2.83 GHz BOX » 783,00

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR MOA Edition » 334,00

RAM :OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 800MHz CL5.0 BOX Gold Edition » 204,00 wolniejsze ale wg opisu do karty na stronie MSI Polska (mobo MSI P45 Neo2-FR) te przeszly testy. Nie upieram sie, prosze powiedz czy warto kupowac te 1000, czy bedzie roznica?.

Karta Graficzna : Palit XpertVision GeForce GTX 275 896MB DDR3 PCI-E BOX » 805,00 - skoro cichsze chlodzienie to chyba dobry wybor, a czy te ktore tam maja sa lepsze? cichsze?

HDD : Samsung SpinPoint F2EG HD103SI (1TB, 7200RPM, 32MB, SATA/300, NCQ) » 275,00 - wiekszy dysk, moze warto, nie wiem jak z cichoscia i czy nie lepiej 2x500 na raid

Napęd : LG GH22NS50RBBB SATA » 98,00

Zasilacz: BeQuiet Streightpower E6-500W (BN085) » 346,00

Obudowa : Antec Gamer Three Hundred » 262,00

RAZEM : 3107 zł (agito)

Moje nowe pytania do specjalistow:

1. Watpliwosci do elementow zestawu zaznaczylem boldem italikiem.

oraz

2.Czy nadal zasilacz bedzie wystarczajacy?

3. Potrzebuje miec WIFI w tym kompie i czy inwestowac w karte PCI czy brac rozwiazanie na USB z antenka?

4. Czy moja wizja z Windowsem 7 jest sluszna? Czy przytoczone gry beda dzialac?

5. Jak widac nie stosuje chlodzenia procesora, za zaoszczedzone pieniadze jest wiekszy dysk i cichszy GTX Palita - czy procesor na boxowym da rade przy obciazeniach grami czy programami?

Jest pozno wiec tez wszystkim mowie dobranoc i pozdrawiam

Quadrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

RAM - skoro nie chcesz ryzykować niekompatybilności, kup G.Skille 800MHz CL4 PK. Mam je na tej płycie i działają bez problemu.

GPU - ta karta jest najtańsza z GTXów, a przy tym równie cicha, jak pozostałe z oferty.

HDD - weź lepiej 2x500GB

2. Tak.

3. Osobiście brałbym coś na PCI. Niestety, to nie moja działka, więc nic konkretnego nie polecę.

4. Windows 7 do grania jest w porządku - sam mam i nie narzekam, wszystko powinno działać. Podobno do pracy jednak nie jest to dobry wybór... Potrafi się sypnąć.

5. Da radę bez problemu, choć cicho nie będzie, więc radzę dozbierać i po pewnym czasie kupić chłodzenie, jeśli zależy ci na ciszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor OK.

Do CS4 lepszy będzie Intel:

http://www.anandtech.com/bench/default.aspx?p=50&p2=88

Zauważ, jaka jest różnica w taktowaniu między tymi procesorami.

Proponuję:

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 783 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram Karakorum - 95 zł -> jest kontroler obrotów

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR - 334 zł

RAM : G.Skill DDR2 2x2GB 1000MHz PI CL5 - 204 zł

Karta Graficzna : HIS Radeon HD 4890 1GB DDR5 - 745 zł

Zasilacz: BeQuiet Streightpower E6-500W - 346 zł

HDD : WD Caviar 640GB AAKS - 221 zł

Napęd : LG GH22NS50RBBB SATA - 98 zł

Obudowa : Antec Gamer Three Hundred - 262 zł

RAZEM : 3113 zł (agito)

Duża różnica nie jest a AMD tańszy. NA korzyść AMd jest fakt, że można wymienić procka na kolejną generację, która najprawdopodobniej będzie wydajniejsza bo będzie w 32nm procesie technologicznym (tylko AM3 i DDR3). Po takiej wymianie samego procesora zestaw z AMD będzie już najprawdopodobniej mocniejszy niż każdy obecnie produkowany Intel.

Ale na teraz jednak intel był by lepszy, choć można by nieco zejść z kosztami.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zestawu wybralem monitor LG 23" LCD W2343T-PF,

Monitor OK.

Ale nie do nawet amatorskiej zabawy z grafiką.

Chcesz zestaw głównie do gier więc DELL 2209WA na IPS jakoś ujdzie w tłumie do jako-takiej, mało intensywnej zabawy z grafiką - do gier nada się idealnie (do poważniejszej pracy z grafiką najlepiej byłoby zakupić EIZO S2231W/S2232W/S2242W ale to już są większe pieniądze).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Do zestawu wezme jednak Pentagram Karakorum i paste do montazu. Bedzie ciszej.

W sklepie pojawil sie problem z brakiem pamieci G.Skille 800MHz CL4 PK - poprosze o informacja jakie inne w zastepstwie aby dobrze wspoldzialaly z plyta MSI. Takich pamieci jak w zestawach Miguela707 na agito brak. Prosze o porade na jakie inne zmienic (w agito)

edit: moze takie? Pamięć do PC OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 800MHz CL4.0 BOX Reaper Edition

Mysle o tych dyskach 2x Samsung SpinPoint F2EG HD502HI (500GB, 5400RPM, 16MB, SATA/300, NCQ) albo wezme 1x WD Caviar 640GB AAKS. Czy WD jest w miare cichy?

Karta WiFi PCI - mysle o Linksys WMP54G-EU, prawdopodobnie padnie mi niedlugo router D-Linka bo juz dziala 5 lat :) i bede nabywal Linksysowego wiec wspolpraca z ta karta powinna okazac sie dobra.

Czy myslicie, ze w agito mozna sie potargowac? w sumie zakup na dosc spora kwote?

Czy do zmontowania zestawu musze nabywac jakies inne elementy montazowe typu sanki do dyskow, kable do monitora, kable zasilania, przejsciowki czy co tam jeszcze czy w podanych elementach jest taki komplet aby wszystko po zlozeniu mozna bylo uruchomic?

Pozdrawiam Quadrat

Edytowane przez Quadrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NeoMagNeT

Czy nastapi to w ciagu paru dni?

Nie wiem czy chcialbym byc krolikiem doswiadczalnym i badac nowe dyski Samsunga :unsure:

zestaw

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550

Chłodzenie Procesora : Pentagram Karakorum

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR

RAM : brak - poprosze o sugestie dopasowane do mobo i przeznaczenia

Karta Graficzna : Palit XpertVision GeForce GTX 275 896MB DDR3 PCI-E BOX

Zasilacz: BeQuiet Streightpower E6-500W

HDD : WD Caviar 640GB AAKS

Napęd : LG GH22NS50RBBB SATA

Obudowa : Antec Gamer Three Hundred

Jak widac brakuje RAMu i tu prosba o sugestie (agito).

Czy przy wyborze procka mam sie czyms sugerowac, rewizje itd, E0 czy C1 czy dla mnie nie ma znaczenia?

Pozdrawiam Quadrat

Edytowane przez Quadrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski powinny się pojawić w ciągu kilku dni. A to, że będziesz królikiem doświadczalny to się nie bój, Samsung robi bardzo dobre dyski i jakoś nie sądzę, żeby miały padać jak Seagate`y.

Mi osobiście padł tylko samsung, nie Seagate w przeciągu ostatnich lat. Tak więc gadka :nie bój się Samsung robi dobre dyski - to taka gadka szmatka. Robi tak samo dobre dyski jak i tandetny szajs - zależy od serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie skonczy sie na tym, ze wezme WD jak w zestawie Gi3r3k-a.

Zastanawiam sie czy zasilacz bedzie odpowiedni. Mam informacje od Was, ze powinien byc OK ale jakos tak nie moge sie przekonac.

W zestawach przyklejonych Miguela707 podawany jest Chieftec CFT-700-14CS Cable Management, a ten u mnie jest 500. Zalezy mi na ciszy i nie wiem czy 500 w czasie rozgrywek za bardzo sie nie rozkreci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę spokojnie (zestaw nawet po OC nie pobierałby więcej niż 400W), ale właśnie spojrzałem na Agito i jest Chieftec 600W z odpinanymi kablami:

http://www.agito.pl/zasilacze/chieftec-cft...221.345188.html

BQ 500W nie ma takiego bajeru, a porządek w obudowie będzie. Chieftec ma wiatrak 140mm, więc będzie dość cichy, zwłaszcza, że bardzo obciążony nie będzie przy tym zestawie.

WD możesz wziąć - w końcu sprawdzony model i jeden z szybszych dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym aby bylo naprawde cicho. Ciezko mi zdecydowac, ktory z nich cichszy.

Ty masz w sygnaturce Chifteca 550 i czy mozesz mi powiedziec czy to glosny sprzet? Szczegolnie w stresie. Moze da mi to obraz przy zasilaczu 600W, ktory bedzie mial zapas mocy i moze nie bedzie musial sie nadwyrezac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można za bardzo porównać. Po pierwsze - to jest starszy model i tak naprawdę ma mniejszą moc, niż jest to sugerowane. Po drugie - mam inny wentylator, wymieniłem, bo fabryczny był za głośny i teraz jest cicho. Ale ta seria była znana z głośnych wentylatorów...

Bierz śmiało - powinien być dość cichy, raczej nie głośniejszy niż karta graficzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze przemyslec, bo pewnie BQ bedzie cichszy ale tego nie wiem.

Karta bedzie ten Palit i jak mowiles bedzie dosc cichy.

Moze nie powinienem sie przywiazywac do agito, gdyz maja mniejszy wybor tych kart niz np.esc

Czy gdzies mozna poczytac o glosnosci kart graficznych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cisza to pojęcie względne.

BQ ma wiatrak 120mm, a więc mniejszy, nie jest to takie oczywiste...

Palit będzie dość cichy, ale patrz wyżej - każdy ma inne odczucia... Jak masz wrażliwe ucho, to będzie dość głośny.

Możesz poszukać czegoś w innych sklepach.

Googluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Googluj.

Juz szalu dostaje z tym googlowaniem :damage_wall:

Od paru dni sledze w necie wszystko o czesciach do mojego nowego kompa.

Moze jak kupie sluchawki do niego to problem zniknie, tylko szkoda domownikow jakby mialo byc za glosno :lol2:

Patrze na mobo i nie wiem czy nie bedzie mi porzebna jakas z FireWire do podlaczenia kamery, a wybrana MSI P45 Neo2-FR MOA nie ma.

Najtansza z FW znalazlem za 386 (Płyta główna ASUS P5QC) czyli drozsza o cene karty. Czy lepsza, czy gorsza???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jak kupie sluchawki do niego to problem zniknie, tylko szkoda domownikow jakby mialo byc za glosno :lol2:

Nie no, aż tak głośno na pewno nie będzie. Po prostu nie wiem, jakie masz poczucie ciszy, ale jeśli normalne, to będzie całkiem cichy ten komputer. Bierz ustalone części - Palit GTX 275 i Chieftec.

Najtansza z FW znalazlem za 386 (Płyta główna ASUS P5QC) czyli drozsza o cene karty. Czy lepsza, czy gorsza???

Osobiście kupiłbym Neo2 i dokupił do niej kontroler Firewire (można kupić za jakieś 20-30zl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez zrobie, wielkie dzieki za pomoc przy wyborze.

Cenowo calkiem ladnie sie wyrabiam.

Po zakupie i zlozeniu pewnikiem zglosze sie po jakies info, bo nie wiem czy komputer bedzie zdolny do dzialania :lol2:

Kiedys w odleglej, a nawet bardzo odleglej przeszlosci skladalem PC typu XT czy AT386 :blink: i mam nadzieje, ze mechanicznie proces skladanie przejdzie gladko, ale co mam potem zrobic, co ustawiac a czego nie to za bardzo nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, jakby co - pisz.

Można znaleźć na forach tematy, jak się składa peceta, ze zdjęciami i krok po kroku. Ewentualnie jakieś filmiki na Youtube. Rada - pogoogluj ten temat :wink: . No może nie dziś, odpocznij sobie od szukania :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po przerwie weekendowej :)

Mam pytanie odnosnie karty GTX275 z agito.

Pomyslalem, ze zamiast Palita bralbym Zotaca, gdyz jest cichszy na chlodzeniu referencyjnym, jednak sie bardziej grzeje. Obudowa ma byc przewiewna (Antec 300) i moze warto pokusic sie o wieksza cisze. Czy bylby to dobry wybor? Jaka powinienem wybrac?

Sprawa dosc pilna, chcialbym dzis zlozyc w sklepie zamowienie :)

Pozdrawiam Quadrat

Edytowane przez Quadrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi