Skocz do zawartości
piorun94

Awaria Komputera Po Instacji Ster. Karty Graf.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sformatowałem komputer, instaluje kolejno sterowniki i programy, wszystkie działają prawidłowo, ale gdy zaczynam inst. stery do karty graficznej psuje się komp. Koniec instalacji , uruchom ponownie i gdy się uruchamia ponownie ekran robi się czarny i NIC nie da się zrobić . Wciskam reset ale sytuacja sie powtarza. Jedyne co mogę zrobić to format dysku i tak zrobiłem. W tej chwli mam ,,świeży" komputer tylko z zainstalowanym freedom'em.

Proszę o rady i sugestie

piorun94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek podać konfigurację kompa + zasilacz ( marka , jaką ma moc ) .

Z twojego posta wynika :

Sformatowałeś dysk > instalacja OS > sterowniki do kompa > na końcu sterownik do karty .

I w tym momencie komp się posypał .

Instalowałeś system jeszcze raz ?

Jaki to system 9x/Me czy coś z serii NT (2K/XP itp )

Może spróbuj innych sterowników .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś tak miałem chyba na win 98 albo na XP . Że po instalacji sterów od grafy komp zgon i tylko czarny ekran.

Okazało się że winne były stery od grafy i inna wersja załatwiła problem.

Spróbuj poszukać innych sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem występuje nadal. Po instalacji ster. jedynym sposobem na dostanie się do systemu jest tryb VGA. W tym trybie nie da się zmienić rozdz. ale moge odinstalować wgrane stery . Potem już normalnie zmieniam rozdz.

Czy to wina karty graficznej??? Czy coś z Windowsem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Spróbuj najnowsze sterowniki do płyty (ze strony producenta płyty - lub szukaj w Google).

2. Spróbuj zainstalować Service Pack 3 i wtedy instaluj sterowniki.

3. Jeśli masz w BIOS opcję AGP Fast Write, to spróbuj ją włączyć lub wyłączyć - przestawić inaczej niż jest teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy, co kolega rozumie przez "czarny ekran". W przypadku ustawiania złej rozdzielczości (a dokładniej odświeżania), to ekran powinien przełączyć się w tryb "stand by" lub wyświetlić komunikat "out of range". Natomiast w przypadku typowego wyświetlania czarnego tła problemem są sterowniki, system, ustawienia bios lub uszkodzona karta.

Do autora:

Spróbuj odpalić jakiegoś Linuxa live cd (np. Ubuntu) i zobacz z jaką rozdzielczością działa, aby wykluczyć winę sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Armo: Przy próbie instalacji ster. do monitora ( Samsung SyncMaster 753DFX) wyskakuje błąd o następującej treści: Error occur , while installing monitor adaptor. (ErrorCode 259)

Do ULLISSES: z tym Ubuntu jeszcze nie próbowałem, ale znalazlem na stronie asrock ster. do płyty głównej, zainstalowałem je, potem sp3 i próbowałem ze ster. karty. Instalacja , dalej dalej, i instaluje się. Pod koniec instalacji wyskakuje niebieski ekran - zrzucanie pamięci fizycznej. Jego treść:

Pojawił się problem i system windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

Wydaje się że przyczyną problemu jest następujący plik: nv4_disp

Jeśli po raz pierwszy widzisz ten ekran błędu stop ponownie uruchom komputer.

Jeśli ten ekran pojawi się ponownie wykonaj kroki:

sterownik urządzenia został zablokowany przez nieskończony (w tym miejscu nieczytelne).

Zazwyczaj wskazuje na to problem z samym urządzeniem lub ze sterownikiem urządzenia programującym sprzęt.

Skontaktuj się z dostawcą urządzenia w sprawie aktualizacji sterowników.

Informacja techniczna:

***STOP : 0x000000EA (0x85FB6B10, 0x85FB6DA0, 0xF7C89CB4, 0x00000001)

nv4_disp

Rozpoczynanie zrzucania pamięci fizycznej.

Resetuje, wchodzę w trybie VGA, wywalam ster. nvidia i jestem znowu w tym samym ,,miejscu''.

Nie wiem co można zrobić, prosze o jakieś pomysły.

ps. W moim BIOS-ie nie ma opcji AGP Fast Write

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi