kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) a zdajesz sobie sprawę że na sztywnym ustawieni Vcpu twój komp pobiera 60-80W więcej w idle. Pozostawiasz tylko CPU C6 i turbo reszta wyłączona i ustawiasz zasilanie procka offset i masz zmianę zasilania procka zależnie od obciążenia. Więcej zabawy z ustawieniami ale warto maksymalne Vcpu będzie wyższe niż normalnie ale one wchodzi przy 100% obciążeniu 4 jajek. Lol ten post to chyba nie do mnie, bo u mnie mam to wlaczone :) Wylaczylem HT (ktore notabene kaleczy fpsy w FSX) i zarobilem 5-6 stopni mniej przy takim samym napieciu, wlasnie sie konczy OCCT na 5GHz przy 1.5v :) Polecam wylaczyc ten szajs i mozna urwac 100-200MHz wiecej z proca, chyba, ze ktos dekoduje video calymi dniami :D Edytowane 15 Stycznia 2011 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ja dzisiaj doszedłem do takiego czegoś: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) @zaodrze244 to samo masz w każdym jednym programie i grze więc odczujesz na 100% przykład z linxa z offsetem od 207W do 348W zależnie od obciążenia, sztywne ustawienie Vcpu na codzień mija się całkowicie z celem @jonek29 załącz offset i wtedy ustawiaj napięcie + 030 itd. Pozostaw tylko C6 i turbo reszte wyłącz z oszczędzania Lol ten post to chyba nie do mnie, bo u mnie mam to wlaczone :) Wylaczylem HT (ktore notabene kaleczy fpsy w FSX) i zarobilem 5-6 stopni mniej przy takim samym napieciu, wlasnie sie konczy OCCT na 5GHz przy 1.5v :) Polecam wylaczyc ten szajs i mozna urwac 100-200MHz wiecej z proca, chyba, ze ktos dekoduje video calymi dniami :D możesz pokazać jak uciebie wygląda Idle z offsetem HT nie wyłacze bo go używam w programach,a w paru grach też się przydaje jak LP2 Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 A gdzie można znaleźć ten offset? :D Szukam po bios'ie i coś ślepy jestem :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Huh fajny bios ja niestety mam coś bardziej tradycyjnego, UD4 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 możesz pokazać jak uciebie wygląda Idle z offsetem jasne, tylko skoncze z 5GHz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 jasne, tylko skoncze z 5GHz :D przeciesz mówiłeś że masz go włączonego do tych 5ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Huh fajny bios ja niestety mam coś bardziej tradycyjnego, UD4 :wink: poszukaj DVID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 przeciesz mówiłeś że masz go włączonego do tych 5ghz Skoncze testowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Już rozkminiłem :D Vcore dajemy z auto na normal i wtedy opcję niżej, plus ile chcemy aby była wyższa od def :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Już rozkminiłem :D Vcore dajemy z auto na normal i wtedy opcję niżej, plus ile chcemy aby była wyższa od def :D pzdr jest sporo zabawy by to ustabilizować.Powodzenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Jakie macie ustawienia reszty napiec - VCCIO itp dla wartosci ~4.8 ghz? Edytowane 15 Stycznia 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 jest sporo zabawy by to ustabilizować.Powodzenia ;) Kurde. Muszę przyznać, że tak łatwej w obsłudze platformy dawno nie było. Osobiście płyta przy o/c nie sprawiła najmniejszego problemu, ani razu nie było tak, że nie mogła wstać czy inne szopki w tym stylu. Mnogość opcji początkowo wprawia w zakłopotanie, ale po jakimś czasie wszystko jakoś układa się w całość. Na razie skończyłem moje boje i z oszczędzaniem energii mam 4,8GHz bez HT przy 1,42V (cpuz pokazuję 1,416V) i w idle 1,6GHz i Vcore ok 1,1V. Tempy trochę sporawe, bo przekraczam 80* w Linxie, ale na co dzień nie powinno być problemów. Zużycie energii ze ściany od 100-250W. Ogólnie bardzo oszczędna ta platforma :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 @up HX daje radę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Rock stable :lol2: Napięcie przy linxie ani nie drgnie, przy 3dmarku06 też jak skała :lol: Żeby nie było tak przyjemnie, jedyny problem jaki mam z mobo to jak tylko ruszę pamiątki od razu przestaje działać oszczędzanie energii, więc utknąłem na 1333MHz z timingami 7-7-7-24 :-| pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dość miałem czekania i zamówiłem: i5 2500 + Asus P8H67 + 3x2GB OCZ PC-1333. Całość wziąłem w Camino i pytanie zamawiał ktoś coś u nich już? Jakieś doświadczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dość miałem czekania i zamówiłem: i5 2500 + Asus P8H67 + 3x2GB OCZ PC-1333. Całość wziąłem w Camino i pytanie zamawiał ktoś coś u nich już? Jakieś doświadczenia? Dla czego kupiłeś 3x2 GB ? Czasem rusza to w dual (socket 775) ale 100% pamięci nie pracuje w dual. Nie lepiej było kupić 2x4GB za 280PLN? Co do płyty - pomimo że sam nie podkręcam to sam już nie wiem czy kupić ASUS P8P czy P8H ... P8P chyba ma lepszą sekcję zasilania (cyfrową) ... może mniej się to grzeje? ... które mniej ew. świerszczy? P8H ma dziwny codec AUDIO ... Realtek 887 (nawet nie bardzo na stronie realtek można o nim poczytać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 ja włączyłem zostaje na 4.5 GHz, bo zauważyłem że powyżej tego wyniku, wynik w super pi (czas) rośnie, zresztą wolne oszczędzać trochę procka i płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 nowy bios nowe możliwości :) Beta 1.8B5 śmiga elegancko po przesiadce z 1.7B4 :P 5.1GHz CPU-Z Validator 3.1 + testy procesora ustawienia Vcore 1.53v bios / vtt: 1.25v / sa: 1.05v / vdimm: 1.65v Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dla czego kupiłeś 3x2 GB ? Czasem rusza to w dual (socket 775) ale 100% pamięci nie pracuje w dual. Nie lepiej było kupić 2x4GB za 280PLN? Co do płyty - pomimo że sam nie podkręcam to sam już nie wiem czy kupić ASUS P8P czy P8H ... P8P chyba ma lepszą sekcję zasilania (cyfrową) ... może mniej się to grzeje? ... które mniej ew. świerszczy? P8H ma dziwny codec AUDIO ... Realtek 887 (nawet nie bardzo na stronie realtek można o nim poczytać). Nie widziałem nigdzie 2x4Gb za 280, bo pewnie bym wziął. Bo jednak przy 4Gb to trochę mi brakuje, jak muszę wziąć jakąś robotę z firmy (3D+2D). Zasugerowałem się odpowiedziami na tym wątku, że to wszystko jakoś działa. Czy to będzie jakaś wielka różnica jak 4Gb będą działać w dualu a jedna 2 nie? Może po prostu później dokupię brakująca kość aby był pełny dual. Co do płyt to wolałem przyoszczędzić, aby później mieć na przeskok na GF 560 jak okaże się fajna. Jeśli chodzi o audio, to się nie przejmuję bo mam Xonara DS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) @kuziu miej na uwadze że 1.52 to jest maksymalne jakie dopuszcza intel i lepiej trzymać się poniżej tego. Kurde. Muszę przyznać, że tak łatwej w obsłudze platformy dawno nie było. Osobiście płyta przy o/c nie sprawiła najmniejszego problemu, ani razu nie było tak, że nie mogła wstać czy inne szopki w tym stylu. Mnogość opcji początkowo wprawia w zakłopotanie, ale po jakimś czasie wszystko jakoś układa się w całość. Na razie skończyłem moje boje i z oszczędzaniem energii mam 4,8GHz bez HT przy 1,42V (cpuz pokazuję 1,416V) i w idle 1,6GHz i Vcore ok 1,1V. Tempy trochę sporawe, bo przekraczam 80* w Linxie, ale na co dzień nie powinno być problemów. Zużycie energii ze ściany od 100-250W. Ogólnie bardzo oszczędna ta platforma :D pzdr może przez HT ja miałem takie problemy ze stabilizacją ale tego dziadostwa potrzebuje w paru programach. Znacznie lepiej niżze sztywnym Vcpu co nie Temperatury rozwiąże tym :lol: Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 @makak_ nieduzo wiecej trzeba dodac zeby kupic full wypas kompa, a Ty pchasz sie w procesor bez k i plyte na ktorej nie da sie krecic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 maxforce ,do 24/7 daje 1.45v bios i 100% load 1.5v ,temperatury są ok ,także nie wiem właśnie czy zmniejszyć vcore i taktowania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Nie widziałem nigdzie 2x4Gb za 280, bo pewnie bym wziął. Ja dla siebie myślę nad 2x: KVR1333D3N9/4G • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław ... tylko nadal mam wątpliwości co do płyty ... ASUS P8P czy P8H ... jak ma mi coś świerszczeć to wolę dopłacić ... choć może być tak że P8P świerszczą a P8H nie - to byłoby dosyć zabawne. No i nie wiem która sekcja się mniej grzeje/jest bardziej energooszczędna ... w ASUS P8P (wersja standard) czy P8H (też standard) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) @kkNd! - no niby racja, ale to co będę miał myślę, że wystarczy mi w zupełności do grania w max detalach a i do pracy pewnie też styknie. A jeśli miałbym wybierać między wyższym wynikiem a ciszą to wybrałbym to drugie. Fakt, że wyjdzie trochę dziwnie bo na to założę jeszcze zalmana flexa, więc się pewnie będzie marnował trochę, ale z cichym wentylem liczę, że nie będzie go prawie słychać. @up - tu mnie masz. W ogóle nie spojrzałem na pojedyncze kości. Od razu dawałem w filtrowaniu 2x4Gb i mi wychodziło od 360 i dalej. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez makak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Nie widziałem nigdzie 2x4Gb za 280np. 2 x Kingston KVR1333D3N9/4G @up - Kyle szybszy ;) Edytowane 15 Stycznia 2011 przez E57 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (...) Znacznie lepiej niżze sztywnym Vcpu co nie (...) W ogóle nie ma rozmowy. Jest to najlepszy wynalazek jaki widziałem. W grafie już używam tego od wyjścia regulacji napięcia, a teraz w cpu... Najs :D Na poprzedniej platformie e6600 na 3,2GHz przy vcore 1,32 (chyba) miałem w idle ze ściany ok 130W i w stresie coś koło 200W. Teraz przy dwukrotnie zwiększonej ilości rdzeni chodzących o 50% szybciej jeszcze niższe zużycie w idle :lol2: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Mam do was prośbę, dla zaspokojenia mojej ciekawości - mógłby ktoś sprawdzić temperatury w LinX na 2500K 4,8GHz ~1.415V (w CPU-Z) lub 2600K 4,9GHz na ~1,425V (w CPU-Z) w programach HWMonitor i CoreTemp? Wykorzystanie pamięci na ALL, Settings/Priority Class/Above Normal. Po prostu jestem ciekaw, jakim cudem miałem tak niskie temperatury (~70*C), zakładam, że to przekłamania HWMonitor, bo Zalman CNPS10X Extreme jakimś monstrum wydajnościowym nie jest... Z góry dziękuję za poświęcenie swojego czasu :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Co do lga1155 to systemy montazowe do chlodzenia z lga1156 sa kompatybilne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...