jacool Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Witam, w sobotę stałem się posiadaczem nowego i7 2600K oraz Asus P8P67 Pro, chciałem go trochę podkręcić więc zmieniałem tylko możnik na 45 i proc chodzi (chyba) stabilnie na 4,5ghz, stąd pytanie co trzeba jeszcze poustawiać żeby było wyszystko tak jak trzeba? Jakie opcje właczyć/wyłączyć? Możesz pobawić się napięciem dla proca tzn. znaleźć najniższe dające stabilność przy ustawionym mnożniku. W tej chwili masz AUTO więc pewnie ze sporym zapasem. To oczywiście przekłada się na temperaturę pracy proca. Warto równiez skorzystać z opcji OFFSET. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Myślę, że tu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie: Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K THX za link, tylko mi bardziej chodzi czy miał ktoś do czynienia na co dzień, czego testy nie pokażą. Uruchamianie się OS, programów, komfort pracy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Wątpię żebyś poczuł różnicę w takich zastosowaniach. Jak chcesz naprawdę odczuć różnicę w szybkości uruchamiania programów, ładowania levelów itp. to warto zainwestować w dysk SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 trafił mi się batch L043B785, ma ktoś taki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) A co Ci to da ? Kręć po prostu człowieku i szukaj najlepszego V-Core i taktowania. A jak Ci to obojętne to katuj procka ile wlezie. Byle nie przesadzać z napięciem powyżej 1.4v. Ja mam batcha takiego samego co jeden Niemiec na forum, który kręcił spokojnie 5.0 ghz na napięciu 1.35v i co z tego jak moja sztuka ledwie robi 4.8 na 1.4v. Tak więc sam sobie odpowiedz czy batch ma aż tak wielke znaczenie. Owszem jakieś tam ma, ale nie zawsze się potwierdza. Ogólnie im niższy batch (bliżej środka wafla) tym lepsze OC w teorii.Twój jest dosyć wysoki ;) Tak więc... Edytowane 7 Września 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwd89 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 zamiast wyników rzędu 5,0 i wyżej, wolę 4,5 prz jak najniższym napięciu :) jak dojdzie płytka to zdam relację jak się moja sztuka udała intelowi :) ale dzis o 17 dopiero w gdansku dhl ja otrzymal a ja mieszkam na slasku ;/ liczę na to iż jutro dojdzie plytka i będzie można zestaw poskładać. póki co mam tylko boxowe chłodzenie, z innych stacjonarek nie bede chłodzenia wyciągał, czy jest sens wodowania i5-2500k ? bo i tak bede wodował karty graifki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Intel's Next-Gen "Sandy Bridge-E" Extreme Chip to Boost Performance by Up to 65% - Estimates - X-bit labs Report: Intel Sandy Bridge-E on November 15th by VR-Zone.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 omg co oni zrobili :D se chciałem kupić SB na BF3 itp. a tu premiera miech później nowych SBe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 To nie jest platforma do grania. Chcesz grać to kup 2500K. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Ale można "boincować", benchować i grać też :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 To też, poza tym ceny zwykłych SB spadną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 To nie jest platforma do grania. Chcesz grać to kup 2500K. Czemu ? i7 3820 ma byc ciut tanszy od 2600K a operujac mnoznikiem i szyna powinien sie krecic porownywalnie. Do tego jesli plyty entry-level na X79 beda w tych cenach co na X58 to beda tylko ciut drozsze niz srednia polka na 1155. Wiec za podobna cene dostaniesz sloty pci-ex 2 x 16 , wiecej cachu i pamieci w quad channel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Z tym kręceniem to raczej pobożne życzenie. Jak nie będzie można zbić multi to sobie daleko nie pokręcisz. Płyt tańszych niż 700-800zł na dzień dobry nie będzie + 4 kości pamięci. RAM obecnie jest tani, ale nie wiadomo jak jego częstotliwość taktowania będzie zależeć od BCLK. Intel nie jest taki głupi i procki K dobrze sobie wymyślił. W grach nic ponad dual channel jest kompletnie nie potrzebne. P.S. na BF3 wszyscy czekamy, jaramy się (ja też). Odnosze takie przekonanie, że każdy podświadomie myśli że ta gra będzie doskonała. Jednak grając w BC2 po prostu wiem, że DICE nie potrafi wyeliminować nawet najprostszych błędów. Nie ma najmniejszej przesłanki by myśleć, że w przypadku BF3 będzie inaczej. Czego nie rozwiążą w becie to już pozostanie. Po co im się wysilać jak siano skasują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 A ile procesorow Intela mialo multi zablokowane w dol na przestrzeni ostatnich 5 lat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 W grach nic ponad dual channel jest kompletnie nie potrzebne. A dual channel daje jakieś wymierne korzyści na SB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Gdzieś od 2003 roku dual channel jest standardem, więc nie wiem do czego pijesz. @Michaelius Ja tylko zmierzam do tego, że skoro w przypadku SB modeli non K podkręcanie praktycznie nie istniało, więc w przypadku SB-e będzie podobnie. Taką politykę Intel przyjął i ma wiele sposobów by ograniczyć darmowe OC. Do listopada nie daleko. Czas pokaże. Edytowane 9 Września 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Ok , ale czy sa w stanie ograniczyc mozliwosc schodzenia mnoznikiem w dol jednoczesnie nie uwalajac calej funkcjonalnosci funkcji oszczedzania energii i czy wogle oplaciloby im sie tak kombinowac skoro i tak mozna zamiast tego kupic 2600K za podobna cene? Zreszta jesli dadza mozliwosci jak w prockach non-K i zablokuja mnoznik w dol to mamy x36-41. Najnizszy skok fsb to zdaje sie 125 Mhz wedlug plotek wiec mamy 36x125 = 4,5 Ghz co powinno byc do ustabilizowania na AC. Ewentualnie zostaje nam 41x100+turbo czyli pewnie 4200 na wszystkich rdzeniach bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Gdzieś od 2003 roku dual channel jest standardem, więc nie wiem do czego pijesz.Skoro taktowanie pamięci praktycznie nie ma znaczenia to może i dual channel również. Nie wiem, dlatego pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Przeważnie różnice były 3-5% w zależności od zastosowań. Quad channel może nic nie wnieść w kwestii gier ale może coś w kwestii obliczeń dla nauki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 A ktos robil testy z silnie kreconym gulftownem i 1-2-3 kanalowa pamiecia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Przeważnie różnice były 3-5% w zależności od zastosowań. Quad channel może nic nie wnieść w kwestii gier ale może coś w kwestii obliczeń dla nauki itp. przypuszczam że więcej da 15MB cache :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) Intel Leaks i7-2700K Edytowane 10 Września 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Probowalem znalez w tym temacie ale bez sukcesu , wiec zapytam jakie zalecacie max Vcore dla 2600K przy pracy okolo 18/dobe , przy 4840MHz musialem dac Vcore 1.425 przypuszczam ze na codzien jest to troche za duzo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Widocznie kiepsko szukałeś. 1.35v pojawia się dosyć często i w temacie i w zewnętrznych linkach. Oczywiście z odpowiednim chłodzeniem można się pokusić o więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Było już że Intel podaje do max 1.375v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 klami85 krudki Dzieki za info Ja slyszalem ze wedle Intela max to 1.35 jesli macie to zapodajcie jakiegos linka do zrodla takich informacji . Przy VCore 1.35 max co mam stabilnie to 4.6GHz spokojnie powinno styknac do wiekszosci zastosowan aczkolwiek na codzien 4.34GHz i VCore na Auto co ciagnie w stresie max 1.28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) Intel oficjalnie nie podał maksymalnego bezpiecznego napięcia Vcc dla rodziny SB. Obejrzyj sobie datasheety od: SB KLIK - str od 69 i7 poprzedniej generacji: KLIK - str od 15 Dla poprzedniej generacji CPU jest tabelka z max bezpiecznym napięciem (str 23), a dla SB takowej brak. Czytałem natomiast, że max bezpieczne napięcie w przypadku SB jest inne dla każdej sztuki i zależy od VID jaki konkretny egzemplarz posiada. Głos tłumu wyznaczył bezpieczną granicę napięcia Vcc dla większości tych CPU w okolicach Vcc ~1.35v. Jest to orientacyjna granica. Jeżeli chłodzenie Ci na to pozwala to możesz jeszcze powalczyć, ale w przypadku chłodzenia powietrzem, czy nawet LC powyżej tej granicy napięcia wzrost taktowania jest już niewielki. (Oczywiście pomijamy kręcenie tylko do benchy). Dlatego gra jest już nie warta ryzyka. (200Mhz więcej i groźba uwalenia proca po powiedzmy roku). Na zdrowy rozsądek weź pod uwagę, że dla CPU 45nm max Vcc to oficjalnie 1.4v, więc dla 32nm z pewnością powinno być mniej. Mój egzemplarz śmiga @5GHz na 1.35v i @5.2GHz@ 1.39v (screeny były w tym temacie gdzieś na początku lutego). Natomiast do @5.5GHz potrzebował już sporo ponad 1.5v (screeny na ekstremalnym). Widać, więc gdzie przebiega granica której lepiej nie przekraczać przy użytkowaniu 24/7. Powiedziałbym, że dla mojego egzemplarza jest to 1.4v. Edytowane 12 Września 2011 przez klami85 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 VID wg. tabeli Intela nie przekraczać 1,52V i będzie grało. RealTemp pokazuje VID, więc łatwo sobie oszacować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Coś gorącego: Intel Core i7-3960X (Sandy Bridge-E) And X79 Platform Preview : Sandy Bridge-E And X79 Are Almost Ready Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) klami85 Zgadza sie ta tabela napiec z twojego linku konczy sie na napieciu 1.520 wiec to pewnie max maximum tego co Intel przewidzial dla tych procow. Proca Ci mozna pogratulowac ,jeden z lepszych na PPC chyba . radiergummi Miales na mysli CoreTemp nie RealTemp No to teraz pochwalcie sie odczytami VPU VID z CoreTemp Ja mam niestety V 1.316 wiadomo ze im nizsze tym lepsiejsze jest Edytowane 12 Września 2011 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...