jacool Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) od wczoraj mam taką dziwną sytuacje,komputer włącza się kilka razy ,są ok 3/4 restarty na początku uruchamiania ,a później działa normalnie ,chyba cold boot ,nie wiem jak to naprawić ,bo dzieje sie tak tylko gdy komputer jest zimny Ja bym jednak mimo zawyżania wyłączył sterowanie BCLK. CPU RATIO może - AUTO zamiast 48. @toms83 U mnie PLL jest potrzebne od 4.7GHz. ErP - Energy-Related Products, Reszta w specyfikacji. Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Jak to jest z tym offsetem. Jak ustawiam dvid na -0.090 to mi odejmuje od napięcia które mobas daje z automatu. Ale odejmuje tylko dla stres, czy w idle też zmniejsza? Np. Do 4.5 potrzebuje około 1.300v. Jak daję vcore=normal, to mobas daje 1.380. Więc redukuję dvid ustawiając na -0.080. Tylko że jak mi tyle odejmie także dla napięcia w idle, to może być nie stabilny przy braku obciążenia. Sprawdzał to ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szemhazej Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Jak to jest z tym offsetem. Jak ustawiam dvid na -0.090 to mi odejmuje od napięcia które mobas daje z automatu. Ale odejmuje tylko dla stres, czy w idle też zmniejsza? Np. Do 4.5 potrzebuje około 1.300v. Jak daję vcore=normal, to mobas daje 1.380. Więc redukuję dvid ustawiając na -0.080. Tylko że jak mi tyle odejmie także dla napięcia w idle, to może być nie stabilny przy braku obciążenia. Sprawdzał to ktoś? ujemny offsecik bywa często przyczyna bsod w idle... w stresie może chodzić 24h/7 w linxie bez błędów a przeglądając neta będzie się sypał, nie jest wskazane dawanie offestu na minus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Czyli odejmuje zarówno w stress jak i w idle. Wiesz, proc chodzi na 1.300, to bez sensu żeby trzymać na 1.380 / które daje mobas z automatu /. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 z testuj u siebie jak to działa na na ujemnym ,wypowiedzi innych nie oznaczają takiego samego działania. jacek testuje z bclk disabled i mnoznik na x48 turbo na auto ,linx przeszedł 47min 100 pasów ,chyba oki ,napiecie w cpuz load 1.476v ,30minutowy rendering w cinema4d&vray potrzebuje nizszego napiecia cpuz wskazuje 1.464v ,jak ustawilem do tego profilu ramy na 1600mhz to był bsod na starcie systemu 0x0A :D ,jednak trzeba zmienić memki żeby było oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Testuje 45 z offsetem. 4h linx przeszedł, teraz sobie do rana w idle posiedzi. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 zmieniacie mobasy na z68? ja może na następny tydzień będę zamawiać coś :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Miałeś MSI i była kupa, masz GB i jest kupa. Teraz pora na kres twych utrapień i męk. Teraz pora na Z68 Extreme4! Sent from my GT540 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Testuje 45 z offsetem. 4h linx przeszedł, teraz sobie do rana w idle posiedzi. :wink: ja wyłączyłem c3/c6 bo w idle miałem bsody. Vcore spadało zbyt nisko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Miałeś MSI i była kupa, masz GB i jest kupa. Teraz pora na kres twych utrapień i męk. Teraz pora na Z68 Extreme4! Sent from my GT540 using Tapatalk no fakt ,chociaż zobaczymy co będzie dostępnego na premierę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Hyh znów jesteś w gorącej wodzie kompany. MSI też kupiłeś jako pierwszy jeszcze przed premierą... Pzdr, Sent from my GT540 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Ja za moment będę składał sobie drugiego kompa, to wezmę 2600k i tego asrocka. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 ja sprobuje wymienic swoja UD5 B2 na Z68,moze sie uda,zobaczymy. W kazdym razie po korespondencji z Gigabyte nie wykluczyli calkowicie iz taka wymiana jest niemozliwa a jako ze juz nie beda zamawiac chipsetu P67 to jest szansa ze moze sie udac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) wszystkie z68x nie będą miały wyjścia obrazu ? :D mowa o gigabyte edt: dziś rano było 6 restartów ,aż komputer się uruchomił :/ jest tak gdy tylko dałem offseta pod 4.8ghz ,to manualnie procek potrzebuje okolo 1.5v w offsecie daje 1.476v ,wczoraj przeleciał pomyślnie prime95 4:30 Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez kuziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 to juz koniec możliwości tego proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 bardzo średnio ,5ghz 24/7 nie zrobi? czy traci stabilność po 4.9ghz ,ja testowałem dziś 30min linxa memki 1333mhz i cl7 wszystko oki ,gdy zapodałem 1600mhz albo spd z x58 po 10 min był error w linxie ,wychodzi na to że muszę kupić dedykowane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 na win7 bez sp1 robił spokojnie 5.0GHz. Teraz jak widać marne szanse ze względu na vcore. Zostaje na 4.8GHz na 1.38V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Ja znalazłem optimum, 4.2 ghz na stock. :) Do tego jeszcze mam profil na 4.5, w razie jak mocy zbraknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 ja zmienię mobo na ud4 z68 albo ud5 i od razu wezmę memki gskill pod sb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Coś sensownego wnosi Z68 na czym ci zależy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Może w końcu komputer mu zacznie działać jak na należy :f Sent from my GT540 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Na pewno nie. biosy do Z68 są tragiczne. Wystarczy poczyatć na TT. niekórzy nawet nie mogą OSa zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Co się stało z GB od czasów s.775? Fatalnie teraz to wygląda. Moja poprzednia EP35-DS3R działa nadal u brata i z BIOS'em nigdy mnie było takich jazd. Sent from my GT540 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Do X58 było wszystko OK. Biosy wychodziły regularnie i niedoróbki były błyskawicznie eliminowane. Coś się zepsuło są od czasu pojawienia się P67. Myślę, że GB wypuścił sporo nowych płyt i nie wyrabia ze wsparciem. Ja tam nie narzekam. Znalazłem sobie bios dla UD7, który działa stabilnie i nie ma z nim problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 u mnie też wszystko spoko na f3b ,ale jednak mobo potrzebuje za dużo vcore względem msi ,na xs też o tym pisali ,ud4 ma różnice 0.3v wieksza od maximusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 i ile przez to tracisz? 100MHz? najwazniejsze aby układ był stabilny. Mogę nawet zrezygnować z 200MHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Święte słowa. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 wydajność pokazuje się w 3dmarkach ;d wzgledem msi ,duza przewaga ,testowalem gtx260 i mialem prawie 23k na gigabyte ,msi przy takich samych ustawieniach 1k nizej ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Czyli jednak znalazłeś pozytywne strony posiadania GB? niemożliwe .............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 gigabyte jest zadowalająca do testów ,przy 24/7 przegrywa z msi ,wydajność w cinebenchu dopiero za 3 próbami wskazuje prawidłowy wynik ,za pierwszym pokazuje 5.70pkt mimo tego że cpu jest taktowany z 4.8ghz ,reinstalka systemu nie pomogła ,ale jest stabilnie :) na razie się nie zapowiada na zmiene mobo ,ale może się skuszę ,chociaż wolę już poczekać do lga2011 i mieć spokój :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...