KUBA TM Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Dla Waszego dobra. Wszelkie próby wgrania starszego UEFI mogą skończyć się tragicznie dla płyty a mianowicie: - LAN może stracić MAC adres więc sieciówka stanie się bezużyteczna - Problemy ze zmianą BCLK lub całkowity brak możliwoścy zmiany BCLK - Problemy z bootowaniem a w najgorszym przypadku brak możliwości zabootowania platformy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 a kreci sie po staremu? :-P ...1305 wrzucales? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Dzialam na 1502 i jest dobrze. Nie wrzucalem i nie mam zamiaru B-) Support dla B3 rewizji jest od wersji 1305 i z taka wersja stockowo byla wgrana na mojej mobo. Edytowane 12 Maja 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 potwierdzam 1502 bardzo stabilny, nie ma powodu do cofania sie wstecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Dla Waszego dobra. Wszelkie próby wgrania starszego UEFI mogą skończyć się tragicznie dla płyty a mianowicie: - LAN może stracić MAC adres więc sieciówka stanie się bezużyteczna - Problemy ze zmianą BCLK lub całkowity brak możliwoścy zmiany BCLK - Problemy z bootowaniem a w najgorszym przypadku brak możliwości zabootowania platformy To jak sprawdzic brak MAC adresu i ew. jak to naprawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Beda same 00:00:00:00:00:00 np. Sprawdzisz np. wpisujac IPCONFIG /ALL w CMD Teoretycznie jak i praktycznie da rade przypisac nowy ale watpie, ze po wpisaniu bedzie banglac. Ewentualnie jak sie ubije sieciowka to juz nic nie zrobisz :D Dajcie po prostu sobie spokój z wgrywaniem starszych UEFI by pozniej nie bylo placzu i zgrzytania zebow :) Edytowane 12 Maja 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Ale via opcje zaawansowane sterownika nie będzie można wpisać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Jasne, ze da. Sa tez do tego programy np. bardzo dobry SMAC i programem chyba najlepiej to zrobic. Jest to najpewniejsze. Jak ma ktos statyczne IP to problemu nie ma ale jak dynamiczne to sieciowka z zerowym MACiem nie pobierze adresu IP etc. Edytowane 12 Maja 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Ja zmieniłem sobie bios na starszy z 1505 na 1305. Trochę się bałem ale poszło gładko, wszystko działa. Tu opis -> LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 A co Ci nie dzialalo na 1505, ze wrzuciles 1305? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Na 1505 trzeba było dać "dwa oczka" wyżej napięcia, aby utrzymać to samo OC jak na 1305. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 A 1606 nie probowales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Moje EVO jak poleciało na wymiane na początku kwietnia tak do tej pory jeszcze płyty nie ma. Co ciekawe w serwisie stwierdzono "uszkodzenie chipsetu". A ja z płytą nie miałem żadnych problemów na defie jak i po OC procka. Jak się dziś dowiedziałem mobas jest aktualnie w asusie w Pradze. Chyba trafił się jakiś odosobniony przypadek i nie wiedzą co z tym fantem zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Na 1505 trzeba było dać "dwa oczka" wyżej napięcia, aby utrzymać to samo OC jak na 1305. A moze miernik by pokazal, ze napiecie jest zanizane na 1505 dlatego trzeba dac dwa oczka wyzej wzgledem 1305 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 A moze miernik by pokazal, ze napiecie jest zanizane na 1505 dlatego trzeba dac dwa oczka wyzej wzgledem 1305Poczytaj posty odnośnie biosów na XS, sam tego nie wymyśliłem. Niższe napięcie, mniejsze temperatury więc chyba coś jednak w tym jest. Dla mnie 1305 jest lepszy. A 1606 nie probowalesNie, nigdzie też nie widziałem opisu tego biosu (co poprawia czy psuje) więc nie ryzykowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remyleblau Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Witam, ktos probowal podkrecac na tym asusie w wersji LE? niestety nadzialem sie na ta plyte (nie polecam nikomu) - po prostu porazka, nie da sie ustawic Vcore na jakies stale wartosci (nie ma takiej opcji w biosie) , wszystko skacze, po boocie systemu na standardowych ghz napiecie potrafi wynosic kolo 1.3 lol. miedzy testem w prime a rozpakowywaniem rara roznica napiecia na poziomie 0.500-0.400v. Bawilem sie pol dnia i nocy z tym mobo i 2600K - rezultaty zadne.w biosie NIE MA opcji do ustawienia dokladnej wartosci napiecia proca. ustawiam ghz, wybieram o ile v ma sie zmniejszyc/zwiekszyc napiecie od wartosci X ktora jest wzieta z sufitu i kazde zrodlo podaje ja inaczej (bios, cpuid, asus suite). odpalam system, z 1.6ghz i 1.0v w spoczynku przez pierwsze kilkanascie sekund system skacze do pelnego ghz i napiecia X, po chwili jak proc wroci do 1.6ghz i odpale prime to te napiecie jest mniejsze niz w tym skoku turbo przy starcie systemu. Generalnie po prostu jest zerowa stabilnosc napiecia na tej pylcie w wersji LE. Jak to wyglada (podkrecanie, zmiana napiecia w biosie, stabilnosc) na jakis innych modelach tych plyt? Bede zmuszony chyba wymienic te mobo ale nie wiem czy po prostu wziac wyzszy model asusa (pro/deluxe/sabretooth) czy cos innego bo nie spodziewalem sie po asusie wypuszczenia takiego badziewia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 daj jakas fotke biosu, bo imho motasz sie z offsetem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remyleblau Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 daj jakas fotke biosu, bo imho motasz sie z offsetem ;) no motam sie z offsetem bo nic innego tam nie ma, napiecie skacze jak cholera. teraz na defaultowych 3.8 w turbo leci na 1.280v w prime, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Napiecia przy offsecie w duzej mierze zaleza od load line calibration, sprobuj na poczatek to wylaczyc to latwiej je ustabilizujesz. Tym brakiem manualnego ustawiania vcore bym sie zbytnio nie przejmowal, i tak wszyscy jada na offsecie. btw sprobuj tez krecenia przez asus ai suite, tam powinienes ustawic dokladnie takie jakie chcesz. Edytowane 16 Maja 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remyleblau Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 no wlasnie z tego co sie zorientowalem to wszyscy jada na manualu, na offsecie napiecie skacze na poziomie 0.5v co przy 1.35-8 jest juz przegieciem. testowalem LLC i inne opcje, efekt taki ze nie mam stabilnosci na 4.5ghz , blue screeny w prime po kilku/kilkunastu minutach, ew ktorych thread sie wysypie. wszystko to przy chlodzeniu HE1225 z dwoma wiatrakami na radiatorze. ta plyta w wersji LE to po prostu gowno. nie wiem, moze to problem zasilania - w LE jest 4+1, w pozostalych 12+2. podkrecanie przez ai suite pomine bo to pomylka. ogolnie na tym mobo ustawienie napiecia to jest szukanie igly w stogu siana z zawiazanymi oczami. P8P67 LE overclocking - AnandTech Forums P8P67 LE - the board of FAIL? - Overclockers UK Forums Need Help OC'ing 2500K (Sandy Bridge) on Asus P8P67 LE motherboard - Overclock.net - Overclocking.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Poczytaj posty odnośnie biosów na XS, sam tego nie wymyśliłem. Niższe napięcie, mniejsze temperatury więc chyba coś jednak w tym jest. Dla mnie 1305 jest lepszy. Nie, nigdzie też nie widziałem opisu tego biosu (co poprawia czy psuje) więc nie ryzykowałem. Nie mowie, ze wymyslasz ani tez nie neguje tego co napisales bo sam juz dawno mowilem ze 1305 jest lepszy itp. Najlepszy byl 1053 jesli chodzi o V proca przy zachowaniu dobrego dzialania platformy. :wink: B3 niestety zaczyna sie od 1305 wiec jak ktos nie ma problemow z platforma to proponuje zostac narazie przy 1305 Przetestowalem troche tych plyt i biosow i moge tylko powiedziec, ze czesc jest naprawiana (ogolne dzialanie platformy itp. a te dla mnie najwazniejsze rzeczy sa czasami spaprane jeszcze bardziej. Co do napiec to akurat przy max OC mnie nie interesuje czy potrzebuje proc 1.59V czy 1.62 bo i tak jest schlodzony jak powinien a max MHz robi te same bez wzgledu na wersje UEFI. :-P Wazne, ze prowadzenie niektorych pamieci jest poprawiane Edytowane 18 Maja 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 no wlasnie z tego co sie zorientowalem to wszyscy jada na manualu, na offsecie napiecie skacze na poziomie 0.5v co przy 1.35-8 jest juz przegieciem. Na manualu jada ci, ktorzy nie potrafia ustawic offsetu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Witka, Przymierzam się do kupna płytki asusa tylko zastanawiam sie co wyróżnia aż tak P8P67 Pro że jest o 100 zł [+/-] droższa od zwykłej P8P67? [widziałem tą tabelke] z tego co tam się rzuca to lan chyba ale to ma jakieś znaczenie, znaczy czy widać jakieś różnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 nie tylko jest inny lan ,ta płyta jest tak okrojona że nawet sli nie wspiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 Oficjalnie i nieodwołalnie stwierdzam że Pamięć: A-Data 2x4GB 1600 MHZ Gaming na ASUSP8P67 PRO w 1600 nie jest stabilna. w 1333 jest ok. Wkrótce okaże się jak radzi sobie pamięć Kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2011 Nowe beta biosy Asusa: Official ASUS BIOS and Program Updates - Page 145 - [H]ard|Forum 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Oficjalnie i nieodwołalnie stwierdzam że Pamięć: A-Data 2x4GB 1600 MHZ Gaming na ASUSP8P67 PRO w 1600 nie jest stabilna. w 1333 jest ok. Wkrótce okaże się jak radzi sobie pamięć Kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX... Czy ktoś ma 2x4gb stabilne na 1600 i wiecej? Ja sie wkurzylem i jade na 2x2gb .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Czy ktoś ma 2x4gb stabilne na 1600 i wiecej? Ja sie wkurzylem i jade na 2x2gb .... Ja mam i bez problemów śmiga od nowości. Odpalałem nawet 4x4GB na 1600MHz dla testu. Chyba, że pytałeś o te konkretne A-DATY z cytatu to niestety nie miałem ich w łapkach. EDIT: Wrzucał ktoś te nowe bety? Jak się spisują? Myślę, że to mogło by rozwiązać dziwne problemy z X-FI Titanium. "- Enhance PCIE compatibility" Edytowane 29 Maja 2011 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Bios do Deluxe nie rozwiązał. Kupiłem Xonara i działa ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 piszczą wam cewki pod obciążeniem albo w spoczynku ? zastanawiam się nad kupnem p8z68v pro ,chcę się zorientować z góry ,bo nie chce mieć takiej przygody jak z dfi ut x58 ,płyta grała jak na skrzypkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...