aImLeSS Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 (edytowane) Dalsza część: 11:37:03 Bachkomp: nie ma idealnych rzeczy i ludzi, ale Asrock to płyta robiona z odpadów Asusa 11:37:07 Bachkomp: i tyle w temacie 11:37:21 Bachkomp: gdybyś posłuchał się mnie a nie Lola z pforum 11:37:39 a!mLe$$: w sprawie plyty nie sluchalem lola 11:37:43 a!mLe$$: tylko czytalem recenzje 11:37:45 Bachkomp: pewnie kretyna z purepc, któy POleca Asrocki bo mu za to płącą 11:37:46 a!mLe$$: i sam sobie wybralem taka 11:37:54 Bachkomp: to byś miał przynajmniej 4,8 GHz 11:39:23 a!mLe$$: a to jaka lepiej kupic? 11:39:35 Bachkomp: MSI są spoko, 11:39:43 Bachkomp: najlepszy do oc jest Biostar 11:39:49 Bachkomp: ale obecnie niedostępny 11:39:59 Bachkomp: na Asusie też nie ma problemów, 11:40:06 Bachkomp: gdy się wgra dobry bios To teraz pouczymy się o zasilaczach: 11:42:28 a!mLe$$: kupilem tez Seasonica M12II-520 11:42:33 a!mLe$$: tez kiepski bo polecali mi go na forum? 11:43:11 Bachkomp: nie jest złą zasiłka 11:44:10 Bachkomp: kupiłbym lepszy zasilacz 11:44:21 Bachkomp: np. Modxstream Pro 600 W 11:44:35 Bachkomp: 265 zł 11:44:39 Bachkomp: u mnie w firmie 11:44:48 Bachkomp: mają niesamowicie stabilne napięcia Nie ma co... Koleś stawia OCZ'ta wyżej od Seasonica... I na koniec RAM: 11:52:53 Bachkomp: do tego pamięci minimum 1600 MHz 11:53:02 Bachkomp: a najlepiej G.Skille 2133 MHz 11:53:02 a!mLe$$: mam GoodRAM Play 1600 MHz 11:53:17 Bachkomp: najgorsza firma pamięci 11:53:29 Bachkomp: nigdy goodrama bym nie kupił, Więcej odcinków nie będzie, bo mam dość rozmowy z nim... Chyba wiadomo dlaczego... Wysłał mi procka z beznadziejnym batchem i zrzuca wszystko na mobo... Co z tego, że ludzie na tym mobo (AsRock Extreme4) robią około 5 GHz, ale tak najłatwiej zrzucić na coś innego... Edytowane 15 Lutego 2011 przez aImLeSS 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 (edytowane) ja dziwię się,że Bachkomp jeszcze nie upadł- opinie ma fatalną ... Co do procka nie marudzić- kumpel masz takiego 2600k,że do 5.2 ghz do testówwładował pod 1.7v bo inaczej nie szło ;) 5 ghz to chodzi chyba na ponad 1.5v stabilnie dopiero. Na 1.45v ma 4.8ghz :lol: Edytowane 15 Lutego 2011 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Macie, żeby się pośmiać (to naprawdę rozmowa z kolesiem z Bachkomp) To nie jest śmieszne, to jest żałosne... Kretyn z PurePC, ciekawe, kogo miał na myśli... Nie wiem jeszcze, jak jest z płytami pod P67, ale miałem produkty ASRocka pod AM3 i S1156 i o ile faktycznie ustępowały troszkę najlepszym, to jednak na żadnej z nich procesor nie stawał się nagle padaką, co sugeruje ten koleś... Przeciętne płyty (pod względem OC), nadrabiające ceną i wyposażeniem. Ostatnio wpadł mi w łapy ASRock X58 Extreme3 - z i7 920 wycisnął 4,1GHz, a na GB EX58-UD4 poszło na 4,2GHz, co na ASRocku było niemożliwe przy zbliżonych napięciach. Na S1155 płyta ma jeszcze mniejsze znaczenie i różnice się zacierają, to przynajmniej wynika z dotychczasowych recenzji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Brak słów na kolesia... W momencie kiedy napisał, że Seasonica M12II-520 wymieniłby na OCZ'ta to miałem dość... @Gi3r3k Zgadzam się. AsRock to nie jest najwyższa półka, ale w swojej cenie jest jedną z najlepszych opcji. Ma bardzo dobre wyposażenie i dbają o klienta (3 lata gwarancji na płyty z wadliwym chipsetem). Dodatkowo niech nie gada głupot, że to z powodu płyty głównej procek nie leci na ponad 4,4 GHz... Kiepski batch i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 sprawdź na innym mobo i utrzyj mu nosa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Nie mam innego mobo :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Nie potrzebnie dałeś się w dyskusję z tym typem. Już przez telefon przekonałem się to zwykły buc. Wcisnął mi przesyłkę kurierem, mimo, że wybrałem tańszą pocztę. Stwierdził, że taki rzeczy nie wysyła się pocztą i musiałem dopłacić 10 zł. Nie twierdzę, że to majątek i może ma racje, ale nie lubię jak ktoś bez mojej wiedzy mi coś narzuca i każe dopłacać. Nie mówiąc już o tym, że 7'mka nie ma wcale takich super opinii , a pudełko z prockiem było zapakowane w zwykłą reklamówkę i zaklejone taśmą.. 99tomcat nie pisz takich rzeczy o upadłości i nie życz innym problemów z gwarancją. Mało to sklepów ogłosiło upadłość... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 99tomcat nie pisz takich rzeczy o upadłości i nie życz innym problemów z gwarancją. Mało to sklepów ogłosiło upadłość... sklep od wielu lat słynący z buraków sprzedawców i ciągłych wałków nie zasługuje na egzystencje. Tyle innych lepszych sklepów splajtowało ;/ Najbardziej dobija mnie,że tylko oni mają w Polsce Biostary :mur: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Wie ktoś może czy Pentagram Karakorum będzie pasował na Pro3?? Niby ma otwory no ale różnie to bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Bez problemu zamontowałem na Pro3 Pentagram Alpaya, ramka jest chyba ta sama co w Karakorum. Powinno wejść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Wejdź do BIOS i wyłącz możliwość bootwania z innych kontrolerów niż tych na płycie. Wyłącz też inne opcje, które mogą oznaczać użycie karty na PCI jako urządzenia startowego. Chłopaki jak to zrobić na Pro3? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2011 @kisiel96 Ale co? Dysk podłączony pod SATA III nie startuje? ------- Pytanie z innej beczki ---------- Po wejściu do UEFI (BIOSu) na AsRocku P67 Extreme4 wchodzę w dział "H/W Control". I jest tam sterowanie obrotami wentylatorów. Teraz chodzi mi tylko o pierwszą opcję: "CPU Fan 1 & 2 Control" (bo kontroluje 2 wentylatory jednocześnie podłączone pod mobo na górze, ale mniejsza z tym, bo kto ma ten wie) Opcja ta ma 2 ustawienia do wyboru: + FullyOn - gdzie wentylatory lecą na 100% (i hałasują) + Automatic - gdzie pojawiają się 2 dodatowe opcje - Target Temperature (standardowo 50 stopni C) - Target Fan Speed (Level 1 - 9) I moje pytanie brzmi - o co tu chodzi?? Czy jeśli target Temperature jest ustawiony na 50 stopni, a level na 1, to przy osiągnięciu tej temperatury wentylator załączy się na niskich obrotach (niższych niż przy Level 9), a do tego czasu będzie wyłączony czy jak?? Gdyby tam było "Level 1" albo "Level 8" normalnie, bez temperatury, to wiadomo. Stała regulacja. Ale z temperatura to nie wiem, czy to jest to co wyżej napisałem, czy może np. próg do którego ma Level 1, a po przekroczeniu tego progu leci na maxa... Próbowałem szukać w necie, ale głównie odnosi mnie do recenzji / strony producenta / forów na inne tematy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2011 czy może np. próg do którego ma Level 1, a po przekroczeniu tego progu leci na maxa... Dokładnie tak. Na nastawionym levelu np. 1 trzyma się tak długo do póki nie przekroczy zadanej przez ciebie temperatury. Potem przyspiesza, ale nie od razu na full tylko stopniowo cały czas w oparciu o temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 ASRock Brand New P67/H67 B3 Stepping Chipset Motherboard Is Ready To Go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 Trochę kiepska sprawa z rozpoznaniem płyty. Naklejki można przykleić na stare pudełka, a logo w biosie to i na starej rewizji będzie jak się flash zrobi ;) pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 Odpowiedź z supportu ASRocka: Since change Spread Spectrum and overclock CPU frequency will relate to clock generator behavior, full reset once is necessary for system stability. So once you change settings and an error occurs, you would have to reset the BIOS, in order to work properly. Kind regards, ASRock Support Dopytam się jeszcze czy wystarczy CLRCMOS czy trzeba jakąś magiczną procedura tego dokonać. Dobra mam dobre wieści. Ta porada ziomeczka z supportu nic nie dała. Natomiast buszując po forum XS dowiedziałem się o biosie 1.60A (nie ma go na stronie oficjalnej) LINK Wgrałem go. Problem z dualbootem przy OC i wyłączonym Spread Spectrum zniknął! BCLK ładnie ustawione na 100MHz. P.S. nie przejmujcie się, że teraz na POST pokazuje po OC jedynie do wartości Turbo 3,7GHz. OC normalnie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 wynikałoby z tego, że Asrock już dobrze wiem o problemie i na najbliższym oficjalnym biosie problem nie powinien już występować. Widać, że po okresie opijania Chińskiego Nowego Roku chłopaki z Asrocka wzięli się ostro do pracy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 Ten bios zawiera wszystko to co potrzeba. Nie ma na co czekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 radiergummi wiem, że pewnie większość znajdę w tym temacie. Ale chciałbym się dowiedzieć co nieco o tej płycie. Gdyż mam poważny dylemat co wziąć. Czy Asus P8P67 PRO czy Asrocka Extr 4. Sporo osób mi polecało Asusa, bo niby lepsza do O/C. Jak ma sekcje zasilania ten Asrock. Podobną jak w Asusie czy lepszą ? Czy płyta sprawie jakieś problemy. Wieszanie się w IDLE i tym podobne. Oczywiście cąły czas mam na myśli po OC. Bo zamierzam procka wykręcić na tyle ile się da. No i tu jest problem czy czasem płyta może nie ograniczać jakoś OC. aImLeSS ma średni wynik. I ciekaw jestem czy jakby go testował na Asusie to osiągnął by lepsze wyniki. W zasadzie jestem nawet za tym ASRockiem. Nie musiałbym zmieniać chłodzenia. Druga sprawa to taka,że chciałbym za parę miechów dokupić drugiego GTX'a 460 i połączyć je mostkiem Nvidia. Będzie to chodziło na 2x PCI-e X16 czy dwa razy X8. Bo już sam nie wiem jak to jest z tymi Chipsetami od Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 faktycznie na tym biosie rewelacja nie mam juz dual albo trial bootow . zalacza ladnie . ptoca mam na napieciu 1.45 wykreconego na 4.8 l na 4.9 potrzebuje juz ponad 1.5 a wtedy tempy sa juz za duze . wiec proc rewelacja nie jest ale jednak jak na plyte za 530 zl jestem zadowolony .polecam sklep kombo w razie co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 @Devil Sekcję masz cyfrową 8+2. Nie uświadczyłem żadnych zwiech w IDLE po OC. Płyta daje stabilne napięcia. Jest prosta w konfiguracji i nie sprawia niespodzianek typu, że jeden dzień ci działa, a potem zgubi ustawienia czy tym podobne jak to się słyszy na Asusach. OC na pewno nie ogranicza bo 5,5GHz to dla niej nie problem. W SLi czy CF porty pracują w trybie x8/x8 LINK (tak jak większość płyt tej klasy bez NF200). Wiele testów już pokazywało, że różnica między x16/x16 jest minimalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Ma ktoś może płytę Fatal1ty ?? bo się nad nią zastanawiam. Wiadomo że to nie to samo co ASUS którego miałem w podpisie no ale płyta już z górnej półki :unsure: Oczywiście do tego będzie 2600K. W sumie to zastanawiam się czy nei poczekac do maja na nowa platformę INTELA :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) Ja podsiadam "Fatala", jedyne co mogę zarzucić to nie trzymanie stabilnie Vcora, OC na trzech różnych(losowych) 2600K każdy poszedł na 5.0. Jednak nie polecam, wolałbym wziąć P67 Extreme4 lub GA-P67-UD4, aktualnie posiadam również GA+P67+UD7 lecz po 2 tygodniach, uważam iż pochwały na jej temat są lekko przesadzone i problem z stabilnymi biosami. Hans15336 - również byłem posiadaczem 920 i P6T Deluxe OC, zrób kalkulację, jeśli sprzedasz przyzwoicie i koszt dołożenia do nowej platformy będzie około 250, to zmień. Edytowane 26 Lutego 2011 przez xavier78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markof Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Ktos orientuje sie, kiedy mozemy sie spodziewac nowej rewizji extreme 4 w sklepach? Czekam i czekam z zakupem, i mnie powoli strzela.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Niewielka ilość ma się pojawić w przyszłym tygodniu. Pytaj w esc.pl i emarket.pl, a najlepiej u źródła czyli w hurtowni ABC Data. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xavier78 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Mam dostęp firmowy do ABC Daty, jedyne płyty dostępne na 1155 to Gigabyte czyli inni producenci min. 2-3 tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) Z68 Extreme4 Podoba mi się. Edytowane 2 Marca 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 ...i odda im ktos plyte na wymiane miesiac przed wyjsciem z68? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Napisali, że wprowadza je na przełomie 2 i 3 kwartału tego roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) no, czyli za 2-3 miesiace powinny sie pojawic, a wymiany plyt maja podobno ruszyc za ponad miesiac Edytowane 2 Marca 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...