Skocz do zawartości
radiergummi

Wszystko o ASRock P67/Z68 s.1155

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem pierwsze 3 strony, na których użytkownik aImLeSS napisał że kręci swojego proca i nagle na mnożniku x45 pojawia się "ściana". Nie czytałem dalej jak to się potoczyło , ale ja u siebie na Pro3 miałem to samo po ustawieniu mnożnika x46, komp startował, ale windows nie ładował się, pomogło przeskoczenie od razu na mnożnik x47, a potem już z górki na 50x, ale niestety w moim przypadku niedawno kupiona sztuka 2500k, wymaga do pełnej stabilności 1.47V.

Mam takie samo mobo i też ściana na x46.

Próbowałem szyną i na 45x101 nie ma problemu(z wyjątkiem dualboot) ,a już na 102x45 to samo czyli ładuje uefi i restart.

Na 47 i 48 tak jak wyżej.

Możesz zapodać zrzuty z uefi na x50.

Chciałbym zobaczyć cz proc ma jakiś zapas ,chodź podejrzewam ,że to wina mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie samo mobo i też ściana na x46.

Próbowałem szyną i na 45x101 nie ma problemu(z wyjątkiem dualboot) ,a już na 102x45 to samo czyli ładuje uefi i restart.

Na 47 i 48 tak jak wyżej.

Możesz zapodać zrzuty z uefi na x50.

Chciałbym zobaczyć cz proc ma jakiś zapas ,chodź podejrzewam ,że to wina mobo.

Tak wyglądały moje ustawienia, ale za bardzo bym się nimi nie sugerował bo pozostałe napięcia są zawyżone. Po prostu jak już przeskoczyłem felerny mnożnik x46, nie obniżałem ich. Ale komp był stabilny w linx oraz kilkunastu testach w 3d markach od 2006 na 11

kończąc

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem kompa w oparciu o Asrocka P67 Pro i niestety wszystko miga i gra ale obrazu niet - sprawdziłem dwie karty graficzne (nową i starą - co do której mam pewność, że działała). Na debuggerze na płycie pokazuje cały czas 30. Wiatraki się kręcą itp. ale obrazu niet - komp też nie piszczy przy tym... Jakiś pomysł?

Problem rozwiązany: Ramy wyjmij, Ramy włóż...

Edytowane przez delwin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jutro wysyłam płytę do ESC w celu wymiany. Chociaż jeszcze mam wątpliwości czy w ogóle jest sens to robić. Otóż na płycie nie ma żadnego oznaczenia B3; rev 3.0 etc. Jedynie na pudełku i w Biosie z tego co mi wiadomo. Nie mam pewności, że wyślą mi nową płytę. Jest jeszcze jakiś sposób by je odróżnić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że znaczek w biosie jest wystarczającym dowodem ;) W CPU-Z masz również zaznaczoną rewizję.

Oprócz tego powinna znajdować się naklejka na mobo.

Zawsze możesz ubiegać się o zwrot pieniędzy, a później kupno jeszcze raz mobo :) jest to możliwe, za swoje msi dostałem kasę w esc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok skoro w Biosie nie da się to jakoś zmienić i będzie informacja że B3, to będę miał pewność. Czekam na kuriera i spodziewam się co najmniej 14 dni przerwy od komputera ;) Zamówiłem też Fortis'a i MX-4 na te upalne dni. Pozostała sprawa GTX 460 i również jego schłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do kogoś kto używa do chłodzenia Karakorum . Jakie temp. macie ? Właśnie zakupiłem 2500k i Pro3 założyłem na to Karakorum i tempy dziwne . Speedfan pokazuje 52C , natomiast ten prog od Asrocka AXTU czasami nawet i 82 ale dziwnie skacze z 55-67-82C. Temp pod obciążeniem Linx mnożnik x45 reszta nie ruszana na auto vcore z CPU-Z max co daje to 1.360. Dodam ,że podczas Linxa mnożnik się sam zmienia od x39 do x45 (nie wiem od czego to zależy) I vcore też skacze. Dual botów nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw limity Turbo to ci mnożnik pod obciążeniem przestanie skakać. Operując na 4 rdzeniach ustawionych na sztywno pod obciążeniem na x45 to błyskawicznie przekraczasz TDP 95W. Stąd obniżanie mnożnika i spadki temp.

Dołączona grafika

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam do grona posiadaczy 2500k padaki. Zostałem zmuszony do kupna nowej płyty (dzięki uprzejmości firmy, o której pisałem w Oszustach i niesolidnych firmach). Wybór tym razem padł na Asrocka Extreme4. O ile na Asusie P8P67 jakoś wyciągnąłem 4.8GHz, raczej nie stabilne bo czasem wywalał się z niektórych gierek, ale Linx'a przechodził dość długo. Tak na nowej płytce, nawet 4.7GHz przy vcore 1.4v Linx wywala jeden rdzeń po ok.2min. Teraz zszedłem do 4.6GHz, 1.36v i jeszcze nie jestem pewien czy to jest stabilne, bo nie miałem czasu dobrze przetestować.

Fakt, że z płytą mam przyjemność dopiero od paru dni, ale po przewertowaniu całego wątku wydaje mi się, że już jakieś pojecie o OC w Asrock'u mam.

EDIT:

Zdjęcia wrzucę popołudniu jak wrócę z roboty. Tymczasem przeglądam jeszcze forum extremesystems, co by się poduczyć.

Edytowane przez B4zyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B4zyl raczej bym obstawiał ustawienia niż to, że płyta się kończy. Różnice są naprawdę marginalne w O/C. To że Ci wywala przy 1.4v, a na Asusie przy niższym (?) to znaczy, że coś innego musisz podbić. Zapodaj screena z UEFI to coś poradzimy. Jak Ci wywalało z gier to znaczy, że nie bylo stabilnie. A Linx'em bym się do końca nie sugerował. Jak przejdzie Prime przez ponad godzinke to można zakładać, że jest stabilnie, W innym wypadku trzeba się bawić napięciami. Przejrzyj temat i zobacz jakie ustawienia ma np. Radier. Mi tam na 4.8 też wywala Prime, a LinX przechodzi. Dopiero 4.6 przechodzi wszystko i jest stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przejdzie prime >6h mozna zakladac ze jest stabilnie... 1h nic nie rozstrzyga, u mnie prime lubil sie wysypywac po 2h<>3h... narazie mam 4Ghz, podgonie wiecej jak poprawie chlodzenie, narazie nie chce mi sie go rozkrecac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>ernik

Miałeś jakieś problemy z pamięciami A-DATA? Ciekawi mnie jak się sprawuje ram 1.65V na platformie P67/Z68 i czy są jakieś miny, na które można wpaść.

zadnych, do tego smigaja na 1,5v na 1600Mhz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miało być wcześniej ale piątki rządzą się swoimi prawami.

UEFI Ascrock extreme4

Przy takich ustawieniach, albo wywala jeden rdzeń, albo BSOD. Co do P8P67, to wiem że nie było do końca stabilnie, ale jakoś wytrzymywało to te 4,8GHz i pomerdał mi się Linx z Prime95 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problem

Rozne czestotliwosci taktowania procesora widac (plyta P67 PRO3, proce 2500K @4,3 GHZ). Oto przyklad:

-BIOS, AIDA64, Everest CPU-Z - 4300 MHz

-we wlasciwosciach systemu w windowsie po klilknieciu prawym przyciskiem na ikone komputer - 3.30 GHz

O co tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi