Gość marantz5003 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 u mnieteż jest dual bot po przekroczeniu 4,5ghz właśnie. jest jakaś aktualizacja dla mojego uefi? asrock p67 pro3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 Z twojej sygnatury wynika, że nie wiem :f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 Ktoś już się bawił tym Extreme 3 Gen3 ? Czy właśnie zgłosiłem się na ochotnika do testowania? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 BIOS 2.00b z działającym LLC, tak więc chyba najnowszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2011 (edytowane) jak sprawdzić jaką mam wersje uefi i jak ją zaktualizowac? ok już mam. Problem dalej występuje, co robić? może jakieś napięcie podbić vtt? czy coś innego? problem wystepuje tylko po przekroczeniu 4,5ghz uefi mam już najnowsze Edytowane 22 Września 2011 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2011 Orientuje sie ktos co sie dzieje z asrockiem Z68 Extreme 3 Gen 3 ? Wczoraj byl dostepny w 20 sklepach dzis wymiotlo go z oferty we wszystkich poza trzema ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2011 jak rozwiązac problem z dualbotem? to jest denerwujące Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2011 Czy to normalne że grafa działa mi w trybie pci-e x4? W zasadzie zauważyłem to przypadkowo. P67 Pro3 + bios 2.00B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 (edytowane) Oczywiście, że nie jest to prawidłowe. Powinno być pci-e x16@2.0 Sprawdź w programie gpu-z czy też tak Ci pokazuje, zresetuj bios, przeczyść slot. Jaką masz kartę grafiki? Edytowane 23 Września 2011 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 P67 Extreme6 UEFI 1.80 Update Raid ROM. ASRock > Products > Motherboard > P67 Extreme6 > Download P.S. Użytkownicy P67 Extreme4 te zmiany dostali...11 lipca. Ten update pozwala cieszyć się najnowszymi sterownikami Intel Rapid Storage Technology driver ver:10.6.0.1002. Ważne jeśli ktoś używa SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 Czy to normalne że grafa działa mi w trybie pci-e x4? W zasadzie zauważyłem to przypadkowo. P67 Pro3 + bios 2.00B mialem podobnie... wlozylem karte w 2 slot, restart kompa, pozniej wlozylem z powrotem w 1 slot, pomoglo, jest x16... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 (edytowane) Coś dla posiadaczy Z68 Extreme4 Gen3 oraz P67 Extreme4 Gen3: We have fixed Logitech MX518 mouse issue. Z68 Extreme4 Gen3 BIOS P1.10A: http://download.asrock.com/bios/1155/Z68%20Extreme4%20Gen3(1.10A).zip P67 Extreme4 Gen3 L1.11A: http://download.asrock.com/bios/1155/P67%20Extreme4%20Gen3(1.11A).zip Edytowane 23 Września 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 mialem podobnie... wlozylem karte w 2 slot, restart kompa, pozniej wlozylem z powrotem w 1 slot, pomoglo, jest x16... Ale on ma tylko jeden slot bo to Pro3 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 Czy to normalne że grafa działa mi w trybie pci-e x4? W zasadzie zauważyłem to przypadkowo. P67 Pro3 + bios 2.00B Spróbuj zrobić tak: Clear CMOS. Wyłącz kompa, wyjmij grafikę. Włącz kompa na parę sekund, a następnie wyłącz go i włóż grafikę. Załaduj domyślne ustawienia EFI i zobacz wtedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2011 Dzięki za rady, faktycznie po wyjęciu i włożeniu grafy problem zniknął. Jakieś bardzo wrażliwe te PCIE są :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Może Wy będziecie potrafili mi pomóc... pod koniec sierpnia zmieniłem procka, płytę i ram na to co w podpisie, do tego zamontowane mam 2 dyski (1TB, 500GB, 320GB) problem w tym ze podczas normalnej pracy słyszę jak dyski wyłączają się.. potem podczas odpalenia np BF:BC2 komputer na chwilę zwisa, słysze jak dysk rozkręca się i gra normalnie sie uruchamia, podobnie przy wyłączaniu kompa, tuż przed zamknięciem słychać jak dyski "rozkręcają się" I teraz pytanie.. ta płyta tak ma? czy zasilacz nie wyrabia? ps. Na początku miałem tez problemy ze zwiechą w idlu ale dałem LLC na 4 i to rozwiązało problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 W opcjach zasilania ustaw by dyski nie wyłączały się po czasie bezczynności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Powiedzcie mi czemu na Asrocku P67 Pro3 B3 są takie problemy z USB? Żadnego pendrive'a Windows 7 x64 nie widzi, jak odinstalowałem wszystkie sterowniki USB to zaczął je instalować (od klawiatury i myszy poszły szybko) ale to trwa STRAAAASZNIE (z 20 minut) długo w przypadku pendrive'a/dysku USB, ocb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 U siebie nie zauważyłem takich problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 U mnie również tego nie zauważyłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Dziś po x czasu bez BSOD wczasie gry wyskoczył mi błąd 124. 1. Czy ten błąd może być losowy czy zawsze winą jest niedobór napięcia procesora? 2. W tej sytuacji w wydaje mi się, że opcje do wyboru mam 3. Podnieść additional turbo voltage, zmnniejszyć, LLC, podnieść offset. Czy dobrze mi się wydaje, że skoro błąd wyskoczył podczas gry to najlepiej będzie podnieść wartość additional turbo voltage? Jeśli się nie mylę to tylko w ten sposób mogę podnieść napięcie jedynie przy obciążeniu, a idle zostanie nieruszone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Już znalazłem odpowiedź czemu tak USB wariowało (2.0 i 3.0, bardzo wolno się instalowały sterowniki, nowy pendrive = 20 min czekania). Sprawcą całego zamieszania były ch*owe sterowniki Intel Management Engine - po odinstalowaniu wszystko działa szybko i stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Dziś po x czasu bez BSOD wczasie gry wyskoczył mi błąd 124. 1. Czy ten błąd może być losowy czy zawsze winą jest niedobór napięcia procesora? 2. W tej sytuacji w wydaje mi się, że opcje do wyboru mam 3. Podnieść additional turbo voltage, zmnniejszyć, LLC, podnieść offset. Czy dobrze mi się wydaje, że skoro błąd wyskoczył podczas gry to najlepiej będzie podnieść wartość additional turbo voltage? Jeśli się nie mylę to tylko w ten sposób mogę podnieść napięcie jedynie przy obciążeniu, a idle zostanie nieruszone. Mylisz się. Nie wiem, po ile razy trzeba pisać, że podstawą do tego jest ustawienie limitów. Jak są jakieś dziwne losowe problemy ze stabilnością, to podnieś napięcie RAM do 1,55 - 1,6 V i VTT do 1,1 - 1,15 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 Dzięki. Jeszcze jedna mała kwestia. Znalazłem informację, że CPU PLL Voltage domyślnie wynosi 1.8, ale można nieco zmniejszyć bo nie ma wpływu na OC. Jak widać na tym zdjęciu: Hosting Zdjęć: 110418172826.bmp Po ustawieniu 1.791 bios pokazuje 1.709. Ja mam asrocka pro3, który to w biosie nie pokazuje wartości napięć obok ich nazw. Da się jakoś sprawdzić ile u mnie wynosi CPU PLL V skoro ustawiłem na 1.791? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Napięcie CPU PLL nie ma wpływu na oc? To powiedz to mojemu procowi, który na 49x/50x będzie walił BS przy ~1,79 V. :rolleyes: Marudzisz, że masz problemy ze stabilnością, a zmniejszasz napięcia na pałę... Załaduj domyślne ustawienia, daj LLC na 5, ustaw właściwy ofset i limity oraz wyłącz Thermal Throttling. Nic więcej (poza mnożnikiem ofc i napięciem CPU) nie ruszaj. Setup pokazuje aktualną wartość. Koleś pewnie zabootował komputer na 1,791 V, a później przestawił na 1,709 V i cyknął screena. Aktualne wartości napięcia powinno się dać sprawdzić w AXTU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 (edytowane) Już boję się pytać, ale nie znalazłem w uefi Thermal Throttling. Czy tej opcji po prostu nie ma czy nazwa jest schowana pod jakimś skrótem? Edit. Jednak TT jest. Edytowane 26 Września 2011 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Ja CPU PLL cały czas jadę na 1,709V. Jest to wartość standardowa wg. dokumentów referencyjnych Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 U mnie przy opcji auto AXTU pokazuje 1.832 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Standardowo jest 1,8 V. 1,71 V to niby najniższe zalecane przez Intela. Niżej pewnie też zejść można, o ile komp będzie dział. ;) Wszystkie ASRocki, które miałem w rękach, mają standardowo 1,832 V. Niektóre płyty MSI podbijają to napięcie z automatu na wysokich mnożnikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toothpick Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Witam, piszę z głupią sprawą. Chodzi o płytę ASrock P67 Pro 3 (B3) i napęd DVD. Ja wiadomo ta płyta główna nie ma portu IDE. Jednak mój napęd, który jest w 100% sprawny i świetnie działa jest pod IDE, więc nie podłączę go do płyty. Czy istnieje jednak jakaś przejściówka czy coś w tym rodzaju, co pozwoliłoby mi podpiąć mój stary napęd do tej płyty głównej pod SATA? dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...