radiergummi Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 1,35V to na LLC4 będziesz miał przy offsecie około +0,030V (przynajmniej na Extreme4). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Racja, pomyliłem się. Te 1.35v to było gdy próbowałem OCnąć na 4500. Właśnie sprawdziłem na 4400, Offset +0.005, LLC4 pod obciążeniem jest do 1.320v. Na takich ustawieniach trochę katowania OCCT i Prime95 przechodzi z max temp 62*C. Jednak rozczarowałem się że nie chce wejść na 4500. Fajnie że jest 4.4 ale liczyłem na więcej. Na profilu w biosie 4.6ghz też nie się zawiesza. Jakiś 'Multiplier Wall', najpewniej byle jaka sztuka mi się chyba trafiła. Najlepsze są chyba niedługo po premierze procka? Może jeszcze o czymś zapomniałem? Widziałem taką opcję "Additional Turbo Voltage". Można by z ciekawości spróbować podjechać z Vcore pod prawie 1.4v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Na profilu w biosie masz znacznie wyższe napięcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Przez ostatni tydzień cieszyłem się stabilnym systemem. Cieszyłem się aż do dziś :) Sypnęło błędem 124 Co będzie lepsze. Zejście z LLC5 na LLC4 czy zmiana offset z 0.005 na 0.010 ? Inna opcja, której jeszcze nie ruszałem to additional turbo voltage. Wskazówka dlaczego dana opcja powinna być lepsza będzie na wagę złota. Jeśli ma to jakieś znaczenie to wspomnę jeszcze, że BSOD pojawił się jak gordian knotem jakiś filmik z gry konwertowałem więc raczej problem ze stressem, a nie idle. Edytowane 14 Września 2011 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Zacznij kombinować samodzielnie a nie o wszystko się pytasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) razem z postawieniem pytania zmieniłem wartości w uefi. na razie zmieniłem additional turbo voltage na 0.004 żeby idle nie ruszać. Tu mam pytanie, z którym sam sobie nie poradzę bo nie mam miernika, a w programach napięcie nawet przy ciągłym obciążeniu 100% skacze mi raz w górę raz w dół Ile V dodaje ustawienie auto? Edytowane 14 Września 2011 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Zależy jak leży. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Jednak rozczarowałem się że nie chce wejść na 4500. Fajnie że jest 4.4 ale liczyłem na więcej. Na profilu w biosie 4.6ghz też nie się zawiesza. Jakiś 'Multiplier Wall', najpewniej byle jaka sztuka mi się chyba trafiła. Najlepsze są chyba niedługo po premierze procka? Może jeszcze o czymś zapomniałem? Widziałem taką opcję "Additional Turbo Voltage". Można by z ciekawości spróbować podjechać z Vcore pod prawie 1.4v. Spróbuj podbić napięcie RAM o ~0,05 V, podnieś CPU PLL i PCH Voltage o 0,02 - 0,03 V. Spróbuj pobawić się limitami - ustaw np. 300/300/250. Może coś się zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Uu to bidnie, że dmucha w górę. Tak jak Bóg przykazał się nie dało? Jakąś fotką możesz się podzielić? Niestety nie, za duże radiatory na pamięciach mam... Na górze są 2 wentyle które wyciągają to co serwuje im wentyl z mugena. Załączone zdjęcie jest słabej jakości i jest bardzo stare, z kwietnia zaraz po złożeniu sprzętu. Nowe zrobię dzisiaj. Mimo wentylatorów na górze nie mam kurzu w obudowie - gdy komputer pracuje wentylatory wyciągają powietrze. Gdy nie pracuje przykrywam sobie górę obudowy i też nie ma którędy się kurzyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Totalny bezsens. Masz rev. B czyli zestaw montażowy pod s.1155, a i tak wstawiłeś go w otwory dla s.775 bo masz okręcony. Kości pamięci byś dał w białe sloty i wentylator oparł o nie i by weszło z wydmuchem na tył. Ja tak zmieścilem Grafa ci działa w trybie x8. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H3ex Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Poza tym wentylator jest założony na węższą stronę Mugena, przez co: a) wystaje poza obrys i część powietrza idzie bokiem; b) nie dmucha bezpośrednio na 5 heatpipe'ów, tylko na 2. Nie rozumiem za bardzo idei kupowania wysokich pamięci pod Sandy, szczególnie wtedy kiedy ma się zamiar dołożyć do tego duże chłodzenie cepa. I tak kręcenie RAMu tej platformie praktycznie nic nie daje, no może poza syntetykami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Ja teraz żałuję, ale kupowałem przed premierą Sandy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 Witam jak w asrock p67 pro3 wyłączyć to żeby procek nie zmieiał napiecie i mnożnika w spoczynuku? w poradniku jest napisane żeby wyłączyć EIST i C1E lecz znalazłem tylko opcję C1E a tej drugiej nie moge może ona jakoś inaczej sie nazywa? proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 Intel SpeedStep Technology Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 mam to wyłączone i C1E też wyłączone i dalej mnoznik sam sie obniża. może coś jeszcze trzeba przestawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Wyłącz jeszcze pod Windą oszczędzanie energii. Pod Vistą/7 trzeba zmienić profil zasilania na Wysoka wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 nie pomaga ta zmiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 w biosie w ustawieniach masz mnożnik ustawiony na auto, ustaw na sztywno jakaś wartość np 45 no i musisz powyłączać te ciach!ły co podałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) nie widziałem tam opcji mnożnika na auto. :( mam ustawione manual i wartość 49 Edytowane 18 Września 2011 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Spróbuj jeszcze wyłączyć te 3 opcje: C-State Support C3 C6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Mam do was takie małe pytania: 1. Co to jest spread spectrum łatwo znaleźć. Czy te zakłócenia elektromagnetyczne szkodzą ludziom czy chodzi o sprzęt elektroniczny w pobliżu komputera? 2. W różnych poradnikach na temat OC zalecane jest wyłączenie c3, c6 itd. Na jakiej zasadzie działają te funkcje? Sprzęt ciągnie mniej prądu i przez to może być mniej stabilny? Próbowałem coś na ten temat znaleźć, ale trafiam z reguły na opis nokii c3 i c6 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 1. Ludziom nie - chociaż kto wie ;) głównie chodzi o sprzęt elektroniczny... 2. Poczytaj o ACPI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Ad.1 raczej o elektronikę w samym komputerze. Ad.2 ja mam wszystko włączone. W Idle skrzynka mi łyka 87,5W, kiedy potrzeba jest pełna pompa na 5GHz. IMO zostawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Panowie co tutaj jest ustawione źle:( w żaden sposób nie mogę wyłączyć tego żeby procek nie zbijał mnożnika pod niskim obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 C3/C6... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 pomogło:) do czego te funkcje są? coś jeszcze powinienem przestawić? czasem jest tak że leci blue sccrenn albo zawiesza sie komp ale wtedy jak nic nie robie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Przecież już 2 dni temu luk1999 pisał ci, żeby wyłączyć C3/C6. Poza tym zdradzę ci sekret. Screeny mozna zapisywać F12 kiedy jesteś w UEFi i masz podłączony pendrive. Generalnie z tego co piszesz po prostu twoje OC jest dalekie od stabilnego. Ja przy 5GHz nie musze żadnych opcji oszczędzania energii czy zbijania zegara wyłączać. Komp jest stabilny jak skała w każdych warunkach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 musiałem podbić napięcie na procku:) do wartości 1.365v i już wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) Osobom, które nie kręcą powyżej 4.5 GHz, a mają dual boot'y proponuję wyłączyć Internal PLL Overvoltage, właśnie ta opcja powodowała u mnie ów problem. Z racji, że mam słabą sztukę i 4.5 robi przy 1.344v, a 4.6 przy ponad 1.38v, zatrzymałem się na 4.5, jednak dual boot był dla mnie zmorą, więc starałem się z tym powalczyć, efekt: -Spread Spectrum na disabled + Internal PLL Overvoltage na enabled = dual boot -Spread Spectrum na disabled + Internal PLL Overvoltage na disabled = brak dual boot'a Moja płyta to Asrock P67 PRO3. EDIT: U mnie opcja Internal PLL Overvoltage realny wzrost stabilności daje od ~4,8-4,9, tak więc osoby, które mają problem z dualem i taktowania rzędu w/w zachęcam do sprawdzenia stabilności z wyłączoną funkcją IPO, a nóż widelec będzie stabilnie i obejdzie się bez bugu towarzyszącego przy odpalaniu kompa ;) Edytowane 20 Września 2011 przez Radzinski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Musisz mieć bardzo stare UEFI skoro jeszcze walczysz z dualbootem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...