Skocz do zawartości
Jordi23

LEGENDA-VOODOO 5 6000

Rekomendowane odpowiedzi

łeska sie w oku kreci mialem v2 8mb (kolo 900zl) potem v2 12mb

potem v5500 64mb za czasow kiedy byly tylko gforce2 (a ile kasy dalem:) ) pamietam jak ni q2 smigalo potem q3 no i cs z fsaa:) potem pojawily sie g3 a moje v5 w q1 mialo i tak wiecej fps niz g3 no i to na d750 vs d1k ddr z g3 ale potem optymalizacje ominely architektore v5 i teras mozna ta karte wcisnac w najszerszy slot zany duXX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emulatory to szajs, puki mialem karte Creativa to zapuszczalem na niej ich firmowy emulatorek, kurde, nazwy nie moge sobie przypomniec. Chodzila moze 1 gra na 10, np. UT, ale grafika byla koszmarna (brak szczegolowych tekstur) a osiagi zalosne (jak sie pozniej okazalo gorsze niz na Voodoo1, zainstalowalem Monstera 3D i wszystko wyszlo na jaw) :x .

Long live 3Dfx Interactive! (... w naszych sercach :cry:)

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emulatory to szajs, puki mialem karte Creativa to zapuszczalem na niej ich firmowy emulatorek, kurde, nazwy nie moge sobie przypomniec. Chodzila moze 1 gra na 10, np. UT, ale grafika byla koszmarna (brak szczegolowych tekstur) a osiagi zalosne (jak sie pozniej okazalo gorsze niz na Voodoo1, zainstalowalem Monstera 3D i wszystko wyszlo na jaw) :x .

Long live 3Dfx Interactive! (... w naszych sercach :cry:)

Pozdr...

Wiesz od tego czasoo na rynq emulatoroow 3dfx sie wiele zmienilo ( oczywiscie na lepiej :twisted: ) Sciagniecie sobie kilka i poprooboojcie ( jesli macie jakies stare gry na sqadzie :D):

http://www.emulation64.com/downloads.php?s...ection=wrappers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bio F.R.E.A.K.S gralem na GF2 wiec sadze ze jesli niedzialalo na TNT, to styknol by patch.

forest kila zbila:

wiecie ile razy stawalem w najrozniejszych miejscach i stukalem timerefrech

V2 nigdy nie wyciagnie 100FPS na 200MHz!!!!!! Ty podajesz wartosc chwilowa (tak dziala timerefrsch, niebede sie o tym rozpisywal), tzn nie do konca chwilowa, ale miezona na podstawie bardzo malej probki i z 1 Z-buforem zaladowanym juz do pamieci, oraz z teksturami ktore rowniez sa zaladowane w pamieci! To 100FPS w zadnym wypadku nie moze byc wiarygodne! Jak cos to podaj wynik z timedemo!!!!

Postepujac w ten sposob moge powiedziec ze w q3 mam 500FPS, a to nieprawda, bo mam ~210, a 500 to wartosc chwilowa, zmiezona na podstawie bardzo malej probki, coprawda timerefresch ma probke wieksza od wartosci chwilowej z q3, ale tak czy siak niemoze sie to rownac calemu demku, gdzie konieczne sa przeliczenia Z, przeslania tekstur, przeladowania algorytmow itd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA. KOLEGO NIEDOINFORMOWANY JESTES. ZRESZTA NIE PO RAZ PIERWSZY AMD Rulezz walisz bzdury :D  :evil:

nie wyprodukowali następcy V5 więc 3dfx upadł. a to, że nvidia kupiła go nie miało znaczenia. nie pojawiły się kolejne karty z 3dfx'a więc firma przestała istnieć. nvidia wykupiła ich na wypadek, gdyby jednak mieli coś wydać i dla hal produkcyjnych (może). kupili żeby zlikwidować, nie na 3d fx'a i kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA. KOLEGO NIEDOINFORMOWANY JESTES. ZRESZTA NIE PO RAZ PIERWSZY AMD Rulezz walisz bzdury :D  :evil:

nie wyprodukowali następcy V5 więc 3dfx upadł. a to, że nvidia kupiła go nie miało znaczenia. nie pojawiły się kolejne karty z 3dfx'a więc firma przestała istnieć. nvidia wykupiła ich na wypadek, gdyby jednak mieli coś wydać i dla hal produkcyjnych (może). kupili żeby zlikwidować, nie na 3d fx'a i kropka.

nv wykupila ich poniewaz mieli technologie ktora kupili na przyszlosc za full kasy, a ze sie wypultali na dodatek jeszcze kupili jaka tam firme to latwo bylo ich "zmaczyc" i wchlonac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nv wykupila ich poniewaz mieli technologie ktora kupili na przyszlosc za full kasy, a ze sie wypultali na dodatek jeszcze kupili jaka tam firme to latwo bylo ich "zmaczyc" i wchlonac

dodatkowo NV uzyla jakiegos patentu wlasnosci 3DFx'a i sad zasadzil dla tego drugiego takie odszkodowanie, ze taniej dylo dla NV kupic 3DFx'a niz im placic.

Co do firmy kupionej przez 3DFx'a to byla to STB. Robila very QL karty z najwyzszej polki jakosciowej i cenowej. w 1998 kupowlaem kompa z p2 333 (1100zl), STB Riva128zx 8mb (800zl) i voodoo I 4mb (400zl). w tym czasie vodo II 8 lub 12MB kosztowalo ~900zl wiec STB sie cenilo. prosze sie nie smiac co do konfigu, bo byl to moj pierwszy komp i sie nie znalem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już o tym pisałem powyżej, przecież inżynierowie z 3Dfx brali udział w pracach na GeForceFX i m.in. stąd ta nazwa FX, więc można przyjąć że w jakimś stopniu nowy GF jest następcą VooDoo :) .

...tylko ze jakos gilde nieobsluguje :? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już o tym pisałem powyżej, przecież inżynierowie z 3Dfx brali udział w pracach na GeForceFX i m.in. stąd ta nazwa FX, więc można przyjąć że w jakimś stopniu nowy GF jest następcą VooDoo :) .

Za dobrze by było. Poza tym NVIDIA wyraźnie skomentowała NV30 jako total niewypał- nawet na stronie nie ma informacjii o nim taki wstyd :( ( przesadzają :?). A w sumie FX ma tyle wspólnego, że ma silnik 2 D od Rampage i literki w naziw "FX"- czysty marketing.......to wszystko. Technologia tak poszła do przodu, że większość technik 3DFX-a po prostu bardzo się zestarzała, bo Rampage to miał być co najwyżej kongurentem Geforce 3 i to w dodatku znacznie słabszym.

Co do konkurdencjii- cichą "rebelię" mamy po stronie Power VR ( sam w to nie wierzę co piszę :P) i ewentualnie SIS ( ten jednak nie daje rady :().

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz jedynie PowerVR jest w stanie zagrozic NV i ATI ,szkoda 3dfx ,szkoda ze S3 wycofalo sie z rynku

wogole poprzestawialo sie od momentu kiedy kupowalem ostatnia karte

teraz to jest juz malo ciekawie ,albo NV ,albo ATI

sprobuje dotrwac do Kyro 3 ,moze narobi troche zamieszania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale i tak 3dfx zyje w naszej pamieći i nieumze dopuki są ludzie ktorzy pamiętaja a co do przywracania to po co robić skoro to juz legęda jest.... to tak jak axl rose zakłada od nowa guns n roses a tak naprawde to jest lipa totalna bo sie nienadaje sam do spiewania jedyne co mozemy zrobić to opowadać naszym dziecią o tej wspaniałej elektronice i robić suport dla tych kart

Pozdrawiam Niesmiertelnych Czarowników Voodoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby ktos sprzedawal z was voodoo 5500 albo 6000 po przystepnej cenie to ja prosze o info:D

jestem chyba jednym z nielicznych juz powoli:( fanatykow voodoo:D:D

dlatego wole tez kupic gdzies voodoo 5500-6000 niz jakiegos Geforca - bleee czy Ati- blee

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o Rampage nie slyszales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh pieknie bylo kupilem pierwsza sztuke jaka dojechala do lublina  (v2 8mb creafa) to byo wtedy 100zl ... i mialem w q2 800x600 80-100fps na k6-200  :-D - oczywiscie krecona :-)

Chyba cos okolo 1000PLN nie 100

V2 8mb jak wyszla to kosztowala w 98' cos okolo 1600pln,a 12mb jakos ponad 2000pln,dokladnie nie pamietam

Ja jak miałem PII 333 w 98' to mi zaczął przycinać motor racer 2 [miałem jakiegoś Tridenta 4mb : )] To zakupiłem sobie Dimond Voodoo 2 12mb i śmigało że aż miło a zapłaciłem wtedy 700 zeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja przebijałem monopol 3DFX i kupiłem Creative Blaster Riva TNT 16 MB zamiast Voodoo II 12 MB bo riva miałą wydajność jak V2 lub V2 SLI, zależnie od zastosowania (jaka gra itp).

wtedy wszyscy voodoo voodoo a ja, jakby na złość i na przekór, zaryzykowałem rivę TNT. dałem 530 zeta, kumpel 2 tygodnie wcześniej za diamonda TNT dał 640 zeta. ale miałem K6-2 300 i to mocno muliło kompa. na celeronie bym wymiatał ale i tak miałem najlepszego kompa na osiedlu :!: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja przebijałem monopol 3DFX i kupiłem Creative Blaster Riva TNT 16 MB zamiast Voodoo II 12 MB bo riva miałą wydajność jak V2 lub V2 SLI, zależnie od zastosowania (jaka gra itp).

wtedy wszyscy voodoo voodoo a ja, jakby na złość i na przekór, zaryzykowałem rivę TNT. dałem 530 zeta, kumpel 2 tygodnie wcześniej za diamonda TNT dał 640 zeta. ale miałem K6-2 300 i to mocno muliło kompa. na celeronie bym wymiatał ale i tak miałem najlepszego kompa na osiedlu :!: :D

tez tak zrobilem - zaraz po sprzedaniu voodoo rush'a :)) TNT wymiatala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze S3 wycofalo sie z rynku

No nie do końca przecierz S3 planuje wydać układ Delta Chrome ma być rewelacyjnym układem chociaż w to nie wieże ale chciałbym aby tak było no i może matrox lub bajkopisarze z bitboys czymś nas zaskoczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale może kiedyś wyjdzie coś jak VOODOO 7 to by dopiero było jakby się jeszcze troche postarali z 3dlabs to mogli by wypierdzielić Nvidie i Ati z rynku i robić monopol.Nvidia i Ati nie będzie wieczna

Całkiem możliwe, w sieci się ostatnio głośno zrobiło o Voodoo, to powinno dać nVidii do myślenia...A jak by za jakieś 2-3 lata NV postanowiła wskrzesić legende? To całkiem możliwe, szczegłólie po nv30, jak ludzie stracili zaufanie do niej. Takie Voodoo 7 to by było coś... oczywiście samo nadanie nazwy nie wystarczy, trzeba coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magia VooDoo kiedys miala sile i rzadzila - teraz jej czas przeminal... Niedoskonalosci techniczne, opoznienia premiery, problem finansowe firmy i inne doprowadzily do upadku firmy. Moze dobrze, moze zle, ale tak widac chciala historia i ewolucja  :wink: 

A kiedys sam smigalem na V1 i V2  :)

sam mialem voodoo 2 i pozniej 3 :) to byly karty

a szczeze powiem ze gdyby nV nie wykupilo 3Dfx to robili by nadal dobre karty

chocby nie wyprodukowany Rampage, moglby byc niezlym wypasem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kogo mam zabic zeby miec voodoo5 6000 :D a tak jak zostane panem swiata(ma joz gotowy plan) to zrobie podatek od kart graficznych tak zeby nv i ati bylo trudniej i zaczne dotowac 3dfx zeby wypuscil voodoo6 i 7

i stanolna nogi :twisted: a tych co wpadli na pomysl sprzedania voodoo

powiesze za jaja na jakims ruchliwym placu ;) kto chce poznecac sie nad obecnymi politykami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze S3 wycofalo sie z rynku

No nie do końca przecierz S3 planuje wydać układ Delta Chrome ma być rewelacyjnym układem chociaż w to nie wieże ale chciałbym aby tak było no i może matrox lub bajkopisarze z bitboys czymś nas zaskoczą.

S3 wycofujac sie z rynku kart graficznych zapowiedzialo ze jest to przerwa na kilka lat tylko poto zeby uchronic firme przed bankructwem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale może kiedyś wyjdzie coś jak VOODOO 7 to by dopiero było jakby się jeszcze troche postarali z 3dlabs to mogli by wypierdzielić Nvidie i Ati z rynku i robić monopol.Nvidia i Ati nie będzie wieczna

Całkiem możliwe, w sieci się ostatnio głośno zrobiło o Voodoo, to powinno dać nVidii do myślenia...A jak by za jakieś 2-3 lata NV postanowiła wskrzesić legende? To całkiem możliwe, szczegłólie po nv30, jak ludzie stracili zaufanie do niej. Takie Voodoo 7 to by było coś... oczywiście samo nadanie nazwy nie wystarczy, trzeba coś więcej.
no to bylo by bardzo mile :) no i to wypasione logo przed wgrywaniem gierki w Glide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kogo mam zabic zeby miec voodoo5 6000  :D a tak jak zostane panem swiata(ma joz gotowy plan) to zrobie podatek od kart graficznych tak zeby nv i ati bylo trudniej i zaczne dotowac 3dfx zeby wypuscil voodoo6 i 7

i stanolna nogi  :twisted: a tych co wpadli na pomysl sprzedania voodoo

powiesze za jaja na jakims ruchliwym placu ;) kto chce poznecac sie nad obecnymi politykami :D

Czy wy w Pruszkowie wszyscy macie takie podejście do ludzi? :roll: :wink: :P

Może wystarczy pojechać na giełdę lub poszukać na Allegro, a nie od razu zabijać :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...