Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Maniakalny Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Jak w tytule.Jak odpalic procka z socketu 771 na płycie 775.PO CO TAKIE COS? (cena core2quad 45nm z 12MB cache oscyluje w granicy 350-400zł, cena xeona quad core 45nm 12MB cache w okolicy 100zł) W skrócie - procek (xeon) na socket lga771 od procka na lga775 różni się 4 pinami jak sama nazwa wskazuje.Większe znaczenie jednak ma to ze dwa piny są ze sobą zamienione miejscami, oraz tym ze posiada wycięcia z innej strony niz procek na lga775.MODYFIKACJA Krok 1.Modujemy płytę głowną.Wycinamy plastiki widoczne na foto. (użylem do tego celu nożyka do tapet)Krok 2.Modujemy procesor.Mozna to zrobic na 2 sposoby - chałupniczo - taśma, drucik itp,. Ja sie nie odważyłem choć niektorzy tak robili i działało.Sposób drugi, wg mnie najlepszy i jedyny - kupno przejsciowki samoprzylepnej z chin (koszt 5-15zł zalezy ile zamowimy)Naklejamy ją na procesor jak na foto ponizej. (procesor po lewej to core 2 duo na 775, procesor po prawej xeon na 771)Na foto w czerwonych okręgach zaznaczyłem rożnice w umiejscowieniu wcięć w procesorach.Krok 3.W zależnosci od płyty głownej czasami jest potrzebny (jesli bios płyty nie ma wrzuconych mikrokodow do obslugi xeonow trzeba je wgrać w bios.Jesli posiadacie bios AMI (asusy)Nalezy sciągnac program MMTOOL oraz mikrokody (załączniki wgrałem do tematu) oraz oczywiscie plik biosu do swojej płyty ze strony producenta.1. wybieramy plik biosu (do swojej płyty) (load ROM)2. klikamy na zakładke CPU PATCH3. dodajemy mikrokody do biosu, po każdym wciskamy APPLY4. zapisujemy plik biosu (save ROM)5. Flashujemy płyte główną.Zmodowałem dwie płyty (P5QL oraz P5Q)dzialaja bez problemu z procesorami E5420 oraz E5462 (szyna 1600) linkihttp://omniserver.pl/4ddd5/2014/e5420.pnghttp://omniserver.pl/4ddd5/2014/e5462.png ======== Strona z modowanymi biosami do płyt Gigabyte Modowane biosy do płyt innych producentów Pytania o biosy do płyt Gigabyte przewijają się co jakiś czas.. Link podał reyden Klaus 2015-05-25 ======== lga771_microcodes.zip MMTool_322_1B_21Fix.zip Edytowane 25 Maja 2015 przez Klaus 18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 ManiakMOD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Jakby co to kupiłem za 20zł quada 65nm 8MB z zegarem 1,86ghz czyli to samo co q6600 z mniejszym zegarem) (nie widzialem testow 65nm wczesniej w necie wiec zapostuje tu czy dziala)oraz odpowiednik E8600 za 40zł (zegar i cache to samo, na niekorzyśc xeona przemawia jedynie 15W wieksze TDP) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Swego czasu można było bardzo tanio w sklepach internetowych dostać QX9775 (odpowiednik QX9770, tylko na LGA 771). Poniżej 700zł z tego, co kojarzę. Chyba były to jakieś leżaki, co w połączeniu z nietypowym socketem dało takie ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo911 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Gdzie można kupić taki adapter? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 gonzo a chociażby od kolegi: http://forum.purepc.pl/topic/249930-msi-p35-neo2-frfir/page-153?do=findComment&comment=3859795 Jakie są ograniczenia takiej przeróbki ? tzn. jakie warunki należy spełnić aby mod przeszedł pomyślnie? Głównym ograniczeniem jest Bios? a właściwie brak obsługi przez bios xeonów? A może ograniczeniem też jest fsb np. Załóżmy że mam płytę Gigabyte ga-965p-dq6 z najnowszym biosem ( o zgrozo, po ściągnięciu biosu jego nazwa to 965PDQ6.F13 - rozszerzenie f13 :X ) i nie ma mikrokodów xeona, czym otworzyć taki bios ? mmtool nie otwiera, awdbedi totwiera ale sypie błędami że to nie jest prawdziwy obraz awardowskiego biosu... może dlatego iż zmieniałem rozszerzenie pliku na bin, awd. Ale do rzeczy, otworzyłem bios tym awdbedit i widzę opcję CPU micro code i funkcje insert file, super tylko skąd wziąć ten file. Czy microcody są dla danej płyty obsługiwanej przez bios, czy po prostu są microcody dla ami, award, phoenix, które są uniwersalne dla każdej płyty ? Ale się rozpisałem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jutro zaczynam zabawę z moim 5420 już do mnie leci zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeżeli chodzi o 65nm mogą być problemy ale widziałem, że robią już na to jakieś mody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/ jakby ktoś potrzebował łopatologicznej instrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 65nm hula, cos jak Q6300 - 20zł oraz odpowiednik E8600 za 40zł tez hula 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-e5472-3ghz-12m-1600-3811a057-i3868130049.htmlOdpowiednik Q9650, tyle, że z niższym TDP i innym ustawieniem FSB/mnożnik :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 http://benchit.pl/procesory/ranking/13 Wow ... a przez chwile zastanawiałem się czy warto zmieniać q6600 na xeona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak powiedziałem tak zrobiłem Xeon E5420 śmiga bez żadnego problemu na mojej dziadowej płycie Asus P5G41T-M SI kilka fotek: W obudowie trochę bałaganu, dysk przykurzony ale później przetarty ( :P )... ciasno obudowa dziadowa i stara to co zrobić, przyjdzie i na nią pora ;) Co mogę polecić, jeżeli chodzi o adapter warto np kupić to: Zostało mi to coś po zabawie z zaproszeniami na ślub czyli po prostu odpowiednik korektora w pasku tylko że mamy tu cieniusieńką warstwę taśmy klejącej obustronnej. Jak to robimy? Kładziemy nasz adapterek plecami do siebie (czyli tą częścią, która przylega do procka, w stronę naszej twarzy) na jakiejś twardej podkładce, po pasku tam gdzie u mnie jest f 3.5 oraz dolnym ze strzałką przejeżdżamy "klejem", następnie, najlepiej skalpelem, odcinamy naddatki taśmy tak by została ona tylko na skrzydełkach adapterka i wszystko, mamy przygotowany adapter. Kwestia techniki przyklejania jak tam sobie kto chce, oczywiście najwygodniej pęsetką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-e5472-3ghz-12m-1600-3811a057-i3868130049.html http://benchit.pl/procesory/ranking/13 Wow ... a przez chwile zastanawiałem się czy warto zmieniać q6600 na xeona. Właściwie to trochę dziwne, że ten E5472 jest wydajniejszy niż np. i7-965 (i to sporo) Może ten Passmark korzysta z jakiegoś zestawu instrukcji, który Xeony mają a cywilne CPU (nawet nowsze) nie? Wybaczcie, jeśli bełkotam Za 250zł wydaje się ciekawą zabawką. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez wayne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 249zł to bardzo dobra oferta gdyby nie to że moja płyta obsługuje tylko do 1333 więc pakowanie procka 1600 trochę jest bez sensu, poważnie bym się zastanowił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Te testy to jakis fakejesli zamienicie 1:1 q9550 na odpowiednik harpertown bedziecie mieli tę samą wydajnoscjedyny plus ze cena nizsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Pewnie, że fake a jak nie fake to jest coś czego nie wiemy o technice czy profilu tych testów. Nie ma opcji, żeby sprawności były tak porównywalne w przeciwnym razie, co intel by nie znał sprawności swoich produktów i poszedłby w nową technologię, podstawki itd żeby wyprodukować serię "i"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Widzę, shadow616, że nie tylko ode mnie brałes adapter Świetny tutorial, ja się nie posiliłem na tak obszerny opis właśnie z racji na zabawy z mikrokodami (moja P35 Neo2-FR ich nie wymagała). Edytowane 18 Stycznia 2014 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, napisałem do ciebie Jakub w sprawie adaptera, daj znać ile bierzesz za jeden. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez toska78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Widzę, shadow616, że nie tylko ode mnie brałes adapter Świetny tutorial, ja się nie posiliłem na tak obszerny opis właśnie z racji na zabawy z mikrokodami (moja P35 Neo2-FR ich nie wymagała). Jakby ktoś poszukiwał to jeszcze mi kilka zostało adapterków. Owszem, ten od Ciebie mam zbunkrowany i czeka na swoją kolej która zbliża się wielkimi krokami :D Tak jak pisałem u mnie wyszło super że nic nie musiałem, po za adapterem, przerabiać, kombinować, modować itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Owszem, ten od Ciebie mam zbunkrowany i czeka na swoją kolej która zbliża się wielkimi krokami Brzmi intrygująco. Będziesz walczył na G41 czy jednak rozglądasz się za konkretniejszą mobo? W ramach ciekawostki. Mod zapewne nigdy nie ujrzałby światła dziennego gdyby nie fakt, iż jeden z chińskich producentów wypuścił na rynek płytę główną s771 z G41 właśnie. Wtedy właśnie ludzie zaczęli drążyć temat. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 249zł to bardzo dobra oferta gdyby nie to że moja płyta obsługuje tylko do 1333 więc pakowanie procka 1600 trochę jest bez sensu, poważnie bym się zastanowił. Sprawdziłeś wcześniej czy na 1600 nie wstanie? Miałem kiedyś najtańszego Gigabyte G31 i hulał na 1600 bez problemu, w specyfikacji też tej częstotliwości nie obsługiwał. Mod sam w sobie bardzo prosty i pozwoli przedłużyć życie starym płytom. Dziw bierze, że tak późno ktoś na to wpadł. Aż mi się przypomniały stare czasy przejściówek FCPGA i Tualatinów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 Sprawdziłeś wcześniej czy na 1600 nie wstanie? Miałem kiedyś najtańszego Gigabyte G31 i hulał na 1600 bez problemu, w specyfikacji też tej częstotliwości nie obsługiwał. Bardzo bym chciał sobie coś poustawiać, poza zegarem, według moich widzimisię na tym ASUSie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Na które xeony warto polować? Da radę trochę je @OC czy mają jakieś dziadowe ograniczenia jak seria i? Czy wersje niskonapięciowe z literą L są warte uwagi pod względem możliwości OC? Możliwe, że to będzie podobny ewenement jak z mobilnym XP2500+ za czasów socketu A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Widziałem, na forum zagranicznym że je kręcili, musiałbym wygrzebać z jakiego modelu co wyszło. Na allegro trudno jest o jakiekolwiek modele ale warto czekać na okazje cenowe i "modelowe" Obawiam się tylko, że sprzedający zorientują się o co chodzi i ceny pójdą mocno w górę w najbliższym czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Kręcą się tak samo jak dekstopowe. Już Maniak raz napisał, że jedyną ich przewagą jest cena. Dla dobrego oc osobiście bym sugerował coś z mnożnikiem >9, czyli od E(X)5450 wzwyż. Zasadniczo to właśnie E5450 jest najrozsądniejszym wyjściem jeśli liczymy na oc w okolicach 4GHz. Dla niższych modeli może się okazać takie taktowanie nieosiągalnym z racji na wysokie FSB, a wyższe modele są znacząco droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Znacząco droższe i znacząco mało dostępne. Obecnie najwyższym modelem na allegro jest 5430 który od mojego 5420 różni się tylko zegarem mocniejszym o 166mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Jest jeszcze X5450 za 170 i 7 sztuk E5450 po 180 złotych. Aktualnie Q9650 to wydatek "o zgrozo" 650 złotych. Ale ok, nie szalejmy aż tak. Rzut okiem na Q9550 i najtańszy na "kup teraz" za 410 złotych. Weź pod uwagę, że nawet jakbyś miał tyle szczęścia i ustabilizował E5420 na 500MHz FSB to jeszcze co nieco brakuje do granicy 4GHz (realne oc dla tego modelu to jakieś 3 - 3,4GHz), a E5450 potrzebuje do tego 444MHz - IMO całkiem realne. Ja dość szczęśliwie kupiłem E5430 za 100 i dopłacać prawie 2x tyle za dodatkowe 333MHz (400 - 450MHz po oc) to średni interes, ale z drugiej strony to dalej 1/3 ceny desktopowego odpowiednika. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 A widzisz faktycznie jest kilka sztuk więcej ciekawych xeonów, za mocno filtrowałem a ludzie też tak średnio w dobrą kategorią trafiają.. 170/180zł to bardzo dobra cena ale muszę się najpierw wysprzedać z tego co mam żeby robić kolejne inwestycje :P Mam wystawioną płytkę i Q9400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Temat bardzo ciekawy, badałem go na zagranicznych forach, nawet chciałem kupować proca, przerobić mobo pod proca z s771. Ale gdzie dorwać ten adapter do pinów w sokecie ? Ma ktoś dostęp do tego chętnie bym kupił W ostateczności dorwałem xeona pod 775 X3360 (12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz FSB) Teraz jest puszczony stabilnie na FSB 470 i napięcie 1.28V (4Ghz), puszczałem go na 4.1 - 4.2 ale potrzebował już dużo większe napięcia. Do 3.8Gz czy 3.6 potrzebuje tylko 1.18v. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Shymeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Tak jak pisałem u mnie wyszło super że nic nie musiałem, po za adapterem, przerabiać, kombinować, modować itd Shadow616 (a może i inni) wgraj(cie) sobie te mikrokody do biosu, które załączył Maniakalny, wówczas twój(wasz) procek będzie obsługiwał brakujące instrukcje tzn. SSE4.1 i VT-x. U mnie po tym zabiegu już śmiga normalnie e5440 E0 na asusie P5B. Bez mikrokodów płyta nie rozpoznawała "dobrze" procka, tzn. bios i programy wskazywały temp. procka 97 stopni (temp. rdzeni normalna), na ekranie startowym płyta informowała komunikatem o nierozpoznanym cpu, wentyl na cpu chodził non stop na full a w cpu-z i biosie(VT-x czyli wirtualizacja) brakowało tych instrukcji. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez toska78 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...